Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 1556 návštěvníků)

Jak vyrábím hmotu z marshmallow a potahuji dort

0.0
Jak vyrábím hmotu  z marshmallow a potahuji dort

Potřebné ingredience

marshmallow bonbóny, moučkový cukr, sušené mléko, mandlové aroma, čokoláda, olej

Postup přípravy

viz obrázkový postup
Nedělám si žádný patent na vyrábění hmot ani na potahování, možná tímto právě jen rozpoutám diskusi, ze které se v konečném efektu poučím i já.

proč používám hmotu z marshmallow?
Byla první, kteru jsem vyzkoušela, od té doby jsem nenašla jinou, se kterou by se mi pracovalo tak dobře (nevyzkoušela jsem ale všechny!) Chuťově jsem ji obohatila esencí a sušeným mlékem, bonbóny tedy v hmotě mají funkci ovlivnit modelovací vlastnosti.
Hmota je taková pružná, téměř se netrhá, pokud nechceme, není lesklá (dá se potřít lehce vodou nebo olejem a lesklá je).
Hmota tolik netaje jako marcipán díky čokoládě a vůbec těm Marshmallow bonbónům, ale nalze na to plně spoléhat. Spíš je ten proces pomalejší.
Pro tmavou čokoládovou variantu přidáme tmavou čokoládu a společně s cukrem a sušeným mlékem sypeme kakao.
V současné době používám na dorty hmotu White icing, která ale není tak dostupná, protože ji můžete pořídit jen ve specializovaných obchodech nebo na internetu.
POkud vám hmota z marshmallow nebude vyhovovat, zkuste i mléčnou modelovací hmotu od Arielll.

do misky vymazané olejem nasypeme bonbóny, na dort o průměru formy 23cm jsem dala trošku víc, než půl sáčku. Přidáme cca dvě lžíce vody.

zahříváme v mikrovlnce na plný výkon asi 20 sekund, v průběhu můžeme promíchat lžící potřenou olejem (to aby se na ni hmota nelepila)

teď bod, který nemusíte udělat, přisypeme trochu čokoládové polevy nebo čokolády a vmícháme do hmoty, znovu zahříváme, dokud není vše tekuté a spojené (v této fázi přidáme barvivo, v tekutém se dobře rozpouští, používám práškové i gelové)

přisypeme půl napůl moučkový cukr a sušené mléko a nakapeme esenci, smícháme. většinou vždy přisypávám po troškách. Ve chvíli, kdy už lžící hmotu těžko míchat, vyklopím ji na pracovní plochu posypanou moučkovým cukrem a prodělám, dokud nepřestane lepit.

vyválíme na Solamylu. Může se stát, že je hmota moc tuhá, pak ji dáme na pár sekund do mikrovlnky (záleží podle velikosti, ale raději méně než více, přidat můžete vždycky). dneska jsem měla hmotu dokonce takovou, že jsem při vyvalování nemusela téměř podsypávat, ale zato jsem se více nadřela při rozvalování, byla tužší. Díky tomu ale zase gumovější, netrhá se, je taková pružná...

Dort, který je slabě pomazaný a důkladně vychlazený (já dávám do mrazáku) přemístím na talířek, který je nejvíce stejně velký, jako dort, klidně i méně. Na něj přeneseme dostatečně velkou vyválenou placku hmoty na potahování a nahrubo hřbetem ruky marcipán na bocích srazíme dolů

talířek není pod dortem vůbec vidět

kvůli ulehčení práce ustřihnu přebývající okraje s dostatečnou rezervou cca 3-4cm. je to praktické i z toho důvodu, že se vám hmota neušpiní od krému a můžete ji znovu použít

hmotu zahrneme pod dort, stále jakoby hmotu od dortu vytahujeme a za rukou hřbetem druhé ruky přitlačujeme (jejda, tenhle můj popis asi nikdo nepochopí)

Nakonec hmotu "u paty" dortu ustřihneme. Je stejně ale jistotou dort dole olemovat;) třeba válečkem.

v tmavá variantě s čokoládou na vaření a kakaem

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

JJMD 18. 9. 2008, 18:55
Dortíky jsou naprosto úžasné (Y) (Y) (Y). Mám dotaz, podotýkám, že jsem nikdy dort nedělala, je možné v hmotě nahradit sušené mléko sušenou smetanou do kávy? Nebude to dělat problémy? Ještě by mne zajímalo jakým způsobem, či čím přilepujete, přiděláváte ozdoby na dortíky, konkrétně písmenka na prvním dortíku pro Matěje. Moc děkuji. Jste vážně šikula, škoda, že nebydlíte blíž, už bych Vás určitě přemlouvala k výrobě nějakého krásného (^) pro mou princeznu. Ještě hodně krásných dortíků. Mějte se moc krásně. Díky Jana
Aliwella 15. 9. 2008, 17:08
Hmota je opravdu skvělá !!! :) (Y) (clamp) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=25796
sunnysun 11. 9. 2008, 21:47
Mockrát děkuji za recept - hmota je úúúžasná :) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=25539&user=100548
morcica 8. 9. 2008, 9:48
Tady je ještě vyfocený můj výtvor podle vašeho návodu: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=25245#diskuse (L)
morcica 7. 9. 2008, 14:43
(L) (L) (L) děkuji za tenhle recept, jsem nadšená, jak snadno šla hmota uhňácat (clamp) (clamp)
Štefka 4. 9. 2008, 22:22
Tak jsem taky dotvořila...ale ted jsem zjistila, že jsem tam nedala tu bláznivou VODU!!! a tak to asi vysvětluje to, že nemám hmotu tak lesklou..je to takova suchá hrůůůza...ani fotit raději moc nebudu. Ale nemám doma žádnáv ykrajovátka tak jsem hodně improvizovala - ale byl to můj první pokus vůbec o dort...chiii... A ještě dotaz, jak dlouho to necháte v té mikrovlnce - myslím, celkově... nevím někde jsme to zvrzla a není to ono...a je to taková tuhá netvárná placka...chiii...asi fakt ta voda. A nedala jsem tu příchuť narychlo jsem ji nesehnala... Jarka
hruska22 1. 9. 2008, 13:02
chci se zeptat jestli tam musí jít to sušené mleko nešlo by to nečím nahradit?
onasi 1. 9. 2008, 15:36
@hruska22 Radi, nemusí tam být, jen je to s ním chutnější. V původním receptu je jen cukr, hmota je ale dost sladká. Ale znám i takové, které ji s úspěchem takto dělají. (hello)
kamm3 27. 8. 2008, 14:20
dobrý den půjde to i bez mikrovlnky? rozehřát na plotně třeba? díky kamila
onasi 1. 9. 2008, 15:37
@kamm3 Kamčo, nikdy jsem to nezkoušela, ale marshmallow se rozpouští třeba i nad ohněm, takže by to jít mělo...
jahudkalenka 4. 8. 2008, 21:47
Ahoj Dáši, konečně jsem vyzkoušela tuto hmotu. Je úžasná, skvěle se s ní pracuje a ještě k tomu je i chuťově výborná.. (Y) Vyzkoušela jsem už spoustu hmot, ale všechny stály za starou belu...samozřejmě díky mých olšovým rukám... ;-) Takže díky moc za receptík... (leto)
onasi 6. 8. 2008, 12:47
@jahudkalenka Tak to mám, Leni radost, vzhůru do tvoření! (kolo) (^) (hello)
jahudkalenka 16. 8. 2008, 14:17
@onasi Dáši, poraď, jak na čistě bílý potah? Z marchmalláků mi to chytlo do šedo-bílé, ani sušené mléko jsem nedávala, aby to nezežloutlo...stejně to nepomohlo.. :^)
onasi 16. 8. 2008, 15:47
@jahudkalenka hm... šedobílé... to je zvláštní, já dávám Haribo šmouly (teda odstřihuji jejich bílé části) a docela bílé to je... *-) no, tak pak už jedině nějaká hotová kupovaná hmota jako K2 atd...
jahudkalenka 16. 8. 2008, 17:06
@onasi Možná jsem koupila ze špatné várky, protože mi přišly už od pohledu našedlé..zkusím se ještě podívat...K2 jsem ještě nezkoušela, chtěla jsem ji koupit u Malátkových, ale paní říkala, že ji nevedou...až toho budu zase potřebovat víc, zkusím ji taky objednat, třeba u Fialy..
Lukanek 9. 10. 2008, 9:16
@jahudkalenka Dobrý den paní Lenko, Malátkovi sice nevedou přímo hmotu K2, která se dělá myslím v maďarsku, ale mají podobnou, nevím jak se jmenuje, vozí se z Itálie, je taky čistě bílá a navíc nevlhne a může se taky ochutit mandlovou příchutí, mám ji objednanou, tak jsem zvědavá. :-$
iva1707 31. 7. 2008, 21:04
prosím kolik má být toho cukru a sušeného mléka?děkuji
onasi 31. 7. 2008, 22:28
@iva1707 Ivi, sypejte, dokud nepřestane hmota lepit. bude toho docela dost. Dávam to půl napůl... (F)
Alata 31. 7. 2008, 20:43
nádherné dorty (Y) (Y) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) |:o) |:o) |:o) (K) (K) (K) (K) (K) (clamp) (clamp) (^) (G) (G) (G) (&) (&) (sampus) (sampus) (flower) (flower) (flower) (pes) (pes) (kocka) (kocka) (kocka)
dostonavy 30. 7. 2008, 10:54
tak mám vyzkoušeno ze 3 růžových bonbonů a je to (Y) . taková růžová jahodová žvýkačka. díky za návod
onasi 30. 7. 2008, 12:29
@dostonavy chladnutím to trochu ztvrdne, ale i tak to bude stále takové elastické, kdyby ne, stačí pár sekund v mikrovlnce(opatrně, opravdu jen chvililinka)! (hello) tak hodně štěstí při tvoření, až to bude naostro! (Y)
iva1707 27. 7. 2008, 20:55
bezva nápad máš krásný dortíky (Y) (Y)
onasi 27. 7. 2008, 21:52
@iva1707 díky, Ivi... (hello)
sramkova 25. 7. 2008, 22:22
Tak Dáši dílo je dokonáno..............tady jevýsledek http://img.mimibazar.cz/foto/10/080725/22/j22742.jpg .....můj první dort v životě. Ještě jednou moc děkuji za radu ohledně hmoty, dělalo se s ní fajn, akorát jsem si ji vyválela moc natenko, takže se při pokládání na několika místech malinko trhla, zpeavily to kytičky ale jen se modlím aby nějak nezačal téct nebo něco a aby vydržel do zítřka a´t z něj májí holky radost (L)
sramkova 23. 7. 2008, 10:39
A ještě jsem se chtěla zeptat, na to sušené mléko? Mám doma zbytek nutrilonu ;-), myslíte že to můžu použít nebo radši koupit klasické sušené mléko? (H)
onasi 23. 7. 2008, 11:07
@sramkova luci, já jsme zkoušela Bebu a taky to šlo, měla jen malinko hrubší konzistenci. u nás se kojenecké mléko nějak neujalo... :-$ :-$ :-$ (F)
sramkova 23. 7. 2008, 10:37
Dobrý den, chci zkusit holkám a narozeniny dortík, podotýkám že svůj první v životě tak mám spoustu otázek, korpus snad nějak zvládnu, ale jde mi o tuto hmotu, vypadá docela jednoduše, ale jak čtu v komentářích zas taková lehárna to asi nebude ;-). Jde mi o bavení této hmoty, u nás v zapadákově jsem objevila pouze sypké barvy v tete, je to barva zelená, červená, žlutá a modrá. Dají se tedy do toho použít? ;-) Bože já jsemv životě nikdy nic nebarvila, jsem jak alenka v říši divů *-). A ještě mě napadá dají se touto hmotou modelovat figurky? uvažuji o dortíku s kočičkama no uvidím jestli nakonec nezvolím něco jednoduhžšího. A Taky kdyby se nakonec modelovat dalo, můžu si figurky nachystat dříve? den dva dopředu ať pak nejsem ve stresu že mi to nejde? a jak je potom skladovat? nechat oschnout? Jsem Vám dala co? předem se omlouvám a děkuji za odpověď (L)
onasi 23. 7. 2008, 11:12
@sramkova Luci, to zvládnem... takže: ano sypké barvy používám, přidejte je do tekuté hmoty, tam se nejlépe rozpustí. POkud budete potřebovat hnědou, použijte kakao. Figurky modelovat také můžete, sice je na to vhodnější hmota se Salka a sušeného mléka, ale jak píšu, jde to. Nachystat dříve si je můžete, ba dokonce by to bylo i vhodné, aby ztuhly a trošku oschly. Nechte je venku, jen je můžete něčím přikrýt, aby se na ně neprášilo. Na vyztužení můžete použít párátko, ale pak na něj pozor, aby ho někdo nesnědl... tak se mějte a ať se zdaří dortík, těšíme se na reportáž... (hello) (hello) (hello)
sramkova 23. 7. 2008, 12:07
@onasi Joo reportáž určo bude, myslím že to bude zážitek na celý život ;-) ;-) ;-) ;-), ale těším se, to je to hlavní :-), určitě ně+jak fotky vložím. Zatím mooc děkuji Lucie
jasmine 20. 7. 2008, 15:45
Dobre odpoledne, tak jsem vcera patlala hmohu a predevcirem dortik. Tak poporade: Dort byl super. Jeden dotazek. Mohla bych do toho testa pridat i orisky? Neudela to nic? A hmota? Barvicky a aroma jsem nakonec sehnala opravdu v drogerii TETA. V Kauflandu meli jen rumove aroma. To radsi ne, at si Filda nezvyka (D) To prvotni patlani hmoty, okay. Akorat jsem moc nenamazala ten vrsek, potazmo spodek dortu a hmotu vyvalela asi tenkou, takze to nakonec bylo trosku hrbate. byl tam videt kazdy drobek ;-) Ale nejhorsi bylo vybarvovani hmoty do 4 barvicek. Bordel vsude neskutecky a barvicky vsude. Nakonec jak to bylo hrozne, tak to snad nedopadlo nejhur. Vsak posudte samy. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1186077 Kdyby to neslo otevrit, mam to v rodinnych fotkach. Ale nastesti to bylo zatim nanecisto. Ta velka rodinna oslava bude za 14 dni, tak to uz budu muset vypilovat. Jo a jeste, vsimnete. Stavitel koleji ze me asi nebude. Mam ty koleje naruby :-D dala jsem koleje pod prazce. To by masinka asi pekne drncala :-o Tak preji pekny zbytek vikendu a Vam Dasi, moc dekuju za receptik. Vsem moc chutnal, a to to jsem do te hmoty nedala ten citron Jitka
onasi 23. 7. 2008, 8:51
@jasmine Milá JItko, už jsme s ekoukala a napsala jsem, je vážně pěkný!!!!! KOleje mě pobavily, ale já bych si toho ai bez upozornění nevšimla. Tak vzhůru do dalších (^) (^) (^) (^) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello)
Katuš B. 19. 7. 2008, 13:44
Dobrý den Dáši, tak jsem to nevzdala s touto hmotou a druhý pokus se už povedl :-) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1183984 sice se tu ještě nějaká ta chybka vloudila, ale už to bylo jiný kafčo. U toho prvního pokusu jsem totiž zapomněla na vodu :-D, dala jsem tam jenom trošku citronky a vodu nějak vypustila :-D :-D. Díky moc za skvělý recept a hlavně nafocený postup, bez toho bych byla asi dosti ztracená :-D :-D :-D
onasi 23. 7. 2008, 9:25
@Katuš B. už jsem napsala komentář... (hello)
jasmine 14. 7. 2008, 14:37
Dobry den Dáši, na sobotu se chystam udelat dost pro synka podle Vaseho receptu s hmotou z penvych bonbonu. Akorat nevim, kde mam sehnat ty barvicky do te hmoty. Anilinove 8-| bych tam davat nechtela +o( A taky kde prodavaji to mandlove aroma. Byla jsem ve Sparu a meli tam jen rumove. A barvicku ani jednu. A susene mliko taky nic. no, na mliko pujdu do Kaufu, ale kam na ten zbytek. Poradte!! Kdokoli!!! Diky za pomoc a drzte palce, at se dortik vyvede. Bude s masinkama. Aspon to mam v planu. Nevim jak to dopadne. Pak hodim fotku Jitka
zuz@ 14. 7. 2008, 15:21
@jasmine jestli máte blízko lidl, tak tam mají barvy i aroma a za slušnou cenu, sušené mléko jsem koupila v globusu (Y)
onasi 14. 7. 2008, 15:11
@jasmine Milá Jitko, nevím, jak jste na tom s obchody v místě Vašeho bydliště, ale sušené mléko vede Globus, Kaufland, Albert (možná i další, ale tady jsem je kupovala já). Aroma: Globus, TESCO, Kaufland (ten má nejlevnější mandlové , polské) Barvy mají v Tescu nebo v některých drogeriích (třeba TETA, nikoli řetězce typu DM nebo Rossmann). S určitými barvami můžete počítat i díky bonbónům, jinak z domácích prostředků ještě kakao nebo tmavá čokoláda na zbarvení do hněda. Tak hodně štěstí při shánění a těšíme se na finální dort!!! (hello) (hello) (hello) (F) :-)
Jitule5 11. 7. 2008, 14:21
Jééé najedou mi to příjde docela lehké. Budu to muset brzy vyzkoušet...

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie