Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 1556 návštěvníků)

Jak vyrábím hmotu z marshmallow a potahuji dort

0.0
Jak vyrábím hmotu  z marshmallow a potahuji dort

Potřebné ingredience

marshmallow bonbóny, moučkový cukr, sušené mléko, mandlové aroma, čokoláda, olej

Postup přípravy

viz obrázkový postup
Nedělám si žádný patent na vyrábění hmot ani na potahování, možná tímto právě jen rozpoutám diskusi, ze které se v konečném efektu poučím i já.

proč používám hmotu z marshmallow?
Byla první, kteru jsem vyzkoušela, od té doby jsem nenašla jinou, se kterou by se mi pracovalo tak dobře (nevyzkoušela jsem ale všechny!) Chuťově jsem ji obohatila esencí a sušeným mlékem, bonbóny tedy v hmotě mají funkci ovlivnit modelovací vlastnosti.
Hmota je taková pružná, téměř se netrhá, pokud nechceme, není lesklá (dá se potřít lehce vodou nebo olejem a lesklá je).
Hmota tolik netaje jako marcipán díky čokoládě a vůbec těm Marshmallow bonbónům, ale nalze na to plně spoléhat. Spíš je ten proces pomalejší.
Pro tmavou čokoládovou variantu přidáme tmavou čokoládu a společně s cukrem a sušeným mlékem sypeme kakao.
V současné době používám na dorty hmotu White icing, která ale není tak dostupná, protože ji můžete pořídit jen ve specializovaných obchodech nebo na internetu.
POkud vám hmota z marshmallow nebude vyhovovat, zkuste i mléčnou modelovací hmotu od Arielll.

do misky vymazané olejem nasypeme bonbóny, na dort o průměru formy 23cm jsem dala trošku víc, než půl sáčku. Přidáme cca dvě lžíce vody.

zahříváme v mikrovlnce na plný výkon asi 20 sekund, v průběhu můžeme promíchat lžící potřenou olejem (to aby se na ni hmota nelepila)

teď bod, který nemusíte udělat, přisypeme trochu čokoládové polevy nebo čokolády a vmícháme do hmoty, znovu zahříváme, dokud není vše tekuté a spojené (v této fázi přidáme barvivo, v tekutém se dobře rozpouští, používám práškové i gelové)

přisypeme půl napůl moučkový cukr a sušené mléko a nakapeme esenci, smícháme. většinou vždy přisypávám po troškách. Ve chvíli, kdy už lžící hmotu těžko míchat, vyklopím ji na pracovní plochu posypanou moučkovým cukrem a prodělám, dokud nepřestane lepit.

vyválíme na Solamylu. Může se stát, že je hmota moc tuhá, pak ji dáme na pár sekund do mikrovlnky (záleží podle velikosti, ale raději méně než více, přidat můžete vždycky). dneska jsem měla hmotu dokonce takovou, že jsem při vyvalování nemusela téměř podsypávat, ale zato jsem se více nadřela při rozvalování, byla tužší. Díky tomu ale zase gumovější, netrhá se, je taková pružná...

Dort, který je slabě pomazaný a důkladně vychlazený (já dávám do mrazáku) přemístím na talířek, který je nejvíce stejně velký, jako dort, klidně i méně. Na něj přeneseme dostatečně velkou vyválenou placku hmoty na potahování a nahrubo hřbetem ruky marcipán na bocích srazíme dolů

talířek není pod dortem vůbec vidět

kvůli ulehčení práce ustřihnu přebývající okraje s dostatečnou rezervou cca 3-4cm. je to praktické i z toho důvodu, že se vám hmota neušpiní od krému a můžete ji znovu použít

hmotu zahrneme pod dort, stále jakoby hmotu od dortu vytahujeme a za rukou hřbetem druhé ruky přitlačujeme (jejda, tenhle můj popis asi nikdo nepochopí)

Nakonec hmotu "u paty" dortu ustřihneme. Je stejně ale jistotou dort dole olemovat;) třeba válečkem.

v tmavá variantě s čokoládou na vaření a kakaem

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

mamuška1 14. 11. 2008, 10:27
Děkuji :-)
mamuška1 13. 11. 2008, 14:11
Dobrý den, Dášo. Prosím Vás o radu, udělala jsem bombonkovou hmotu podle Vašeho receptu, ale mám ji dost tuhou a takovou hodně pružnou, bojím se něčeho přidat at to nezmastím uplně. Poradíte prosím čeho přidat? Děkuji
onasi 13. 11. 2008, 16:11
@mamuška1 Pružná je správně, tuhá by být neměla, měla by jít rozválet. Pokud nejde, nahřejte ji chvilku v mikrovlnce, ale opravdu opatrně, aby se Vám neroztekla, stačí pár sekund. Až ji budete válet, neposdypávejte zbytečně moc, tím, byste ji zahustila k nerozválení... (hello)
kacapod 13. 11. 2008, 8:49
vybuchla mi objednavka dortu nasi Majde k jednomu roku :-@..no nic,vase recepty jsou uzasne,upecu dort podle vas.drzte mi pesti.obdivuju vas,jak je mate krasne (clamp) (clamp) (clamp)muj vytvarny talent je na urovni mirne zabrzdeneho zaka treti tridy,tak mam strach z tech ruzicek, :-|.no snad to zvladnu.takze pristi patek je muj den D.nebude to muj prvni dort,ale prvni s tou hmotou na potahovani a jeden rok je diteti jen jednou,jsou to ty nejdulezitejsi narozeniny (^),alespon pro mne.i kdyz osmnactiny meho syna byli take neco,ale dort nechtel (D).diky za inspiraci a doufam,ze to dopadne dobre...kaca
onasi 13. 11. 2008, 13:45
@kacapod Katko, nemusíte přece dělat růžičky, je spousta dortů, které jsou nazdobeny snadno a přitom je to extra efektní... co takhle dort potáhnout a pak ozdobit nějakým "vyřezaným" obrázkem? třeba něco takového: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=29724
Kyzluska 10. 11. 2008, 21:29
Dobrý den, jak docílím bílé barvy???? Bonbony bývají většinou barevné.... *-) *-) Děkuji a moc obdivuji vaše krásné dílka!!!!!!! (clamp) (clamp) (clamp)
Zrušený účet 13. 11. 2008, 13:55
@Kyzluska Ivetko, narazila jsem na bombony bílé myšky, jsou ze stejného složení jako marschmelow, ty jsou čistě bílé, ale je jich v tom sáčku 69 g, stojí kolem 29,--, kdežto růžovobílé marschmelow je jich 90 g a stojí kolem 13,--.
onasi 13. 11. 2008, 13:46
@Kyzluska Ivet... musíte stříhat a stříhat (hodí se na to buď šmoulové od hariba nebo JOJO)
papandre (upraveno) 8. 11. 2008, 20:49
Nikdy jsem nepekla,ale podle tohodle receptu může být cukrářka každá (Y)Děkuji za skvělý návod.Dort byl za tři hodinky v téhle podobě http://www.mimibazar.cz/recepty.php?user=133736 myslím,že se nám povedl.Korpus jsme pekli také podle receptu jiné maminky.SUPER SUPER SUPER je to ten nejkrásnější (^) co jsem kdy upekla (radost) je taky první do kterého jsem se pustila.Odvahu mi dodali vaše komentáře!!!A večer se do něj pustíme (sampus)
papandre 7. 11. 2008, 8:55
Dobrý den.Paní Dášo prosím vás jakou má ten balíček marshmallow gramáž?Děkuji,Andrea :-$
onasi 7. 11. 2008, 17:07
@papandre Milá Andreo, bohužel teď doma žádný sáček JOJO nemám, tak odpovědět nemohu :-|
Plaity 29. 10. 2008, 16:59
Dobrý den Dášo :) tak jsem se dnes pustila do dortíku a tady je výsledek: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=28987 Figurku jsem si udělala už včera a nakonec jsem potírala nutellou. Je to moje premiéra, tak si myslím, že to nedopadlo nejhůř :) Ale opravdu to chce praxi. Děkuju za radu ;) Simona
Spolek holek 29. 10. 2008, 12:08
Ja teda nevím,jestli to je ono,ale u vaší potahovací hmoty z marschalow a u postupu je úplně dole potah.hmota v tmavé variantě s čokoládou na vaření a kakaem?????
Spolek holek 29. 10. 2008, 11:10
Jé Dášo,to jsme si asi špatně rozuměly. Já myslela tu potahovanou čokoládovou hmotu jak se děla????? Dík za radu
onasi 29. 10. 2008, 11:33
Janduli 29. 10. 2008, 10:28
Dáši,taky se chystám tvořit-suroviny už mám doma.Jen se chci zeptat,jestli se dá hmota připravit dopředu a mít ji ve folii v lednici a když potřebuji víc barev,jestli musím na každou barvu zvlášť celý postup opakovat.Nebo uberete a obarvíte v jiné mistce.No to je šroubovaný dotaz,nevím jestli mi budete rozumět.Díky Jana :-D
onasi 29. 10. 2008, 11:32
@Janduli chápu... pokud budete barvit sypkými barvami, je vždy lepší nabarvit už od začátku, protože se v tekutém lépe rozpustí. JInak lze ale barvu rozpostit ve lžičce vody a hmotu obarvit dodatečně, trochu ale zřídne, dosypejte cukr. Jen upozorňuji, že u některých barev je nosičem sůl, pozor na ně! Kovandovic barvy jsou ok, ty jsou na bázi cukru.
Spolek holek 27. 10. 2008, 20:21
Chtěla bych zkusit tmavou variantu s čokoládou na vaření a kakaem,poraďte mi,jaké jsou poměry??????Dík
onasi 28. 10. 2008, 15:53
@Spolek holek Katko, posílám to, co jsem nakopírovala od Zdenky, která úpravu s čokoládou pekla. Já ji ještě nezkoušela. Ať se daří!!! Moje verze je tato.Místo kakaa roztopím 2 čokolády na vaření a vychladlé zamíchám do 1/3 těsta .Do čokoládového těsta přidám 4 lžíce vlašských ořechů. Na velký dort půměr 30 cm jsem použila 10 vajec to znamená 2 a půl dávky.
Tutunka 26. 10. 2008, 9:32
Dobrý den Dášo, měla bych na Vás jednu prosbičku. Zkoušela jsem Vaši hmotu na potahování dortů. Je super. Jen jsem se chtěla zeptat, když vyndám dort z mrazáku, který je jen zlehka potřený máslovým krémem, položím na něj vyválenou hmotu a chci uhlazovat strany, tak se mi začne lepit na ruce. Je to normální, stává se to i Vám? Nebo dělám něco špatně. Taky se mi občas stane, že když je dortík delší dobu na stole tak potah začne lehce lepit. Nevím jestli je to normální. Můžete mi napsat vlastní zkušenost. Předem moc děkuji za odpověď.
onasi 28. 10. 2008, 20:54
@Tutunka Květo, bude to asi tím, jak moc je dort vychlazený. Zjistila jsem, že když nemám v mrazáku místo, stačí, aby dort byl vychlazený z lednice. Dort se pravděpodobně rosí velkým rozdílem teplot. Co se týče rosení mimo lednici, to s emi nestává. Jaký dáváte krém pod potah? Jestli to není nějaký "mokrý" *-)
Tutunka 29. 10. 2008, 21:36
@onasi Dášo, krém používám máslový nastavovaný kaší. Ale asi máte pravdu v tom, že je to tím velkým teplotním rozdílem. Dort dávám tak na hodinku do mrazáku, no a v bytě máme vedro k padnutí. Tak je možné, že je problém v tomhle. Příště zkusím dát dortík jenom do ledničky
Plaity 24. 10. 2008, 16:31
Dobrý den Dášo :) rozhodla jsem se, že vyzkouším Vaši hmotu na potahování dortíků. Jen mám jeden dotázek - musí být korpus něčím potřený ještě před tím, než se tam dá ten potah? Náplně totiž bude v dortu dost. Ale asi to tím pádem nepůjde tak "lehko", že? A pokud se to musí mazat, tak čím kromě krému? Marmožkou? ;) Moc Vám děkuji za odpověď. Simona
onasi 24. 10. 2008, 18:16
@Plaity Simono, mazat ano, jen zlehoulilinka, aby hmota dobřilnula. Lze i marmeládou nebo krémem, pokud budete mít máslový! (hello) (hello) (hello)
Plaity 25. 10. 2008, 11:11
@onasi Dášo, děkuji moc za odpověď :) Dám Vám vědět, jak se to povedlo a kdyžtak vložím foto ;) Simona
dennysa 24. 10. 2008, 12:57
Dobrý den Dášo, moc díky za bezvadný receptík a potahovací hmotu (L) (L) (L). Je super, že se do ní nemusí přidávat syrové bílky, tak jako u falešného marcipánu (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)!!!!!!!!!!!!! Asi před 14 dny jsem se pokusila o první potahovaný dort a s tou Vaší hmotou šlo úplně bezvadně :-D :-D :-D!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jen jsem měla české JOJO mars. a protože jsem použila sáček celý, musela jsem je rozehřívat cca 45sec. Opravdu díky (L), snad se mi budou dařit i ty další ... Když budete chtít, mrkněte,na můj výsledek ;-) : www.mimibazar.cz/recept.php?id=28261 Mějte se krásně Zdenka
Kamina 20. 10. 2008, 16:24
Dobrý den Dášo, ráda bych vyzkoušela potah z bonbonů podle vás, ale mám dort se šlehačkovým krémem, tak nevím, zda můžu dort potřít nebo ne. Chová se hmota stejně jako marcipán, tudíž teče?? Nebo poraďte čím potřít, abych nemusela ještě dělat extra máslový krém. díky moc
onasi 20. 10. 2008, 19:49
@Kamina Kamčo, stačí třeba trocha másla utřená s marmeládou nebo nutellou, upřímně musím napsat, že pokud je pařížský krém opravdu jen ve slabé vrstvě a hmota, kterou potahujete, je vyválena silně, nemělo by to vyloženě roztéct díky škrobu, který obsahuje. Ale raději zkuste něco na bázi másla :-$ :-$ (hello) (hello) (hello)
Kamina 21. 10. 2008, 12:57
@onasi Dáši díky, povedlo se. Za chvíli budu servírovat, tak jsem zvědavá jak bude chutnat. Díky za pomoc
rikinka33 10. 10. 2008, 12:00
Baby, mam rozrobený poťah z cukrikov, vybrala som z mikrovlnky, miešala som, ani nie tak dlho a ani som nejako zvlasť vela práškového cukru nepridala ako som tu čítala, že koľko toho treba, a tá hmota je taká.... hm..... kuskovaná, drží pokope, no je akoby narezaná všelikde.... a neviem ani či mi pojde rozvaľkať. Čo mám teraz robiť? :(, dať do mikrovlnky trošku a ešte spracovať aby bola krajšia a držala pokope alebo dať na chvílu do chladničky????.... och, som to vedela, že to takto dopadne :(
onasi 10. 10. 2008, 13:11
@rikinka33 Marti, úplně jsme nepochopila, jak přesně to s hmotou vypadá, ale jestliže není jednotná, dejte ji ještě do mikrovlnky a zpracujte, pokud to půjde... (hello)
rikinka33 10. 10. 2008, 15:03
@onasi Ach Dašenka, už je to v pr.eli všetko, musela som upiecť nový koláč, (^) je na houby, už tak skoro sa do toho nepustím :'(. Aj som to už oplakala.... http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=7814#diskuse opis mojej práce... a fotku radšej ani nedávam +o(
Bronas 8. 10. 2008, 15:26
Dášo dobrý den,chtěla bych se zeptat zda z té hmoty jdou dělat i květinky (F)Já se pořád nemůzu rozhodnout zda to potáhnout touto hmotou nebo koupit K2 a květiny udělat ze salkového marcipánu *-) *-) *-).Nikdy jsem takový dort nepekla a tak vážně nevím jestli je chutově lepší K2 nebo hmota z bombónků.Prosím poraďte už zítra máme jet do Prahy na nákup a já pořád nevím *-). Broňa
onasi 8. 10. 2008, 17:10
@Bronas Broni, K2 je, myslím, pro první zkušenost dost měkká, kupte si ji, ale být Vámi schovala bych si ji zatím. Také můžete zkusit hmotu od Arielll, z té dělám teď kytičky já. Marshmallow hmota ze všech stále vychází jako nejpružnější a podle mého nejvhodnější do začátků. Na Salkovou hmotu pozor, rychle tuhne a pak s ní lze jen těžko něco udělat. POkud nemáte pšeničný sirup, použijte med. Z marshmallow hmoty květiny dělat lze, jen jsou takové trochu tužší a "neohrabané", nyní používám mléčný marcipán, který lze vyválet krásně dotenka, je pak až trošku průsvitný, jsem s ním zkrátka spokojená. Takže K2 si nakupte, bude se Vám hodit mimo jiné jako pohotovostní hmota, která je vždy připravená k přímému použití. tak ať dobře pořídíte.. Dáša
Bronas 8. 10. 2008, 17:25
@onasi Moc děkuji za radu :-$ tak já zkusím tu vaši bombónkovou hmotu a uvidím snad se to povede :-$
stambi 5. 10. 2008, 12:27
Paní mramorová..děkuji za super recep na zde tak oblíbený mramorový korpus.Již jsem vyzkoušela a už nebudu dělat jiný.Děkuji děkuji děkuji (Y) (Y) (Y) (Y) (L) (L) (L)
u Stanicky 4. 10. 2008, 19:39
Milá Dáši, připojuji se ke spokojeným mamčám (L) |:o) (F) děkuji za super tip. Potahovala jsem dort poprvé v životě a myslím, že se mi to povedlo, posuďte sami http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1367283 . Dort jsem dělala Malakov http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=8130 , ale tím že je ze šlehačky, tak to bylo docela těžké :-) Jsem zvědavá co řekne zítra návštěva... držte palečky ;-)
zobanda 26. 9. 2008, 17:29
Milá Dášo, díky za receptík, hmota je opravdu jednoduchá, zvládne to každý. Dort jsem potáhla a ještě jsem dostala chuť udělat figurky. Šlo to opravdu skvěle. Díky a zdravím (Y)
onasi 29. 9. 2008, 20:53
@zobanda Petro, to mě těší, také děkuji a zdravím!!!! (hello) (hello) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie