Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 1556 návštěvníků)

Jak vyrábím hmotu z marshmallow a potahuji dort

0.0
Jak vyrábím hmotu  z marshmallow a potahuji dort

Potřebné ingredience

marshmallow bonbóny, moučkový cukr, sušené mléko, mandlové aroma, čokoláda, olej

Postup přípravy

viz obrázkový postup
Nedělám si žádný patent na vyrábění hmot ani na potahování, možná tímto právě jen rozpoutám diskusi, ze které se v konečném efektu poučím i já.

proč používám hmotu z marshmallow?
Byla první, kteru jsem vyzkoušela, od té doby jsem nenašla jinou, se kterou by se mi pracovalo tak dobře (nevyzkoušela jsem ale všechny!) Chuťově jsem ji obohatila esencí a sušeným mlékem, bonbóny tedy v hmotě mají funkci ovlivnit modelovací vlastnosti.
Hmota je taková pružná, téměř se netrhá, pokud nechceme, není lesklá (dá se potřít lehce vodou nebo olejem a lesklá je).
Hmota tolik netaje jako marcipán díky čokoládě a vůbec těm Marshmallow bonbónům, ale nalze na to plně spoléhat. Spíš je ten proces pomalejší.
Pro tmavou čokoládovou variantu přidáme tmavou čokoládu a společně s cukrem a sušeným mlékem sypeme kakao.
V současné době používám na dorty hmotu White icing, která ale není tak dostupná, protože ji můžete pořídit jen ve specializovaných obchodech nebo na internetu.
POkud vám hmota z marshmallow nebude vyhovovat, zkuste i mléčnou modelovací hmotu od Arielll.

do misky vymazané olejem nasypeme bonbóny, na dort o průměru formy 23cm jsem dala trošku víc, než půl sáčku. Přidáme cca dvě lžíce vody.

zahříváme v mikrovlnce na plný výkon asi 20 sekund, v průběhu můžeme promíchat lžící potřenou olejem (to aby se na ni hmota nelepila)

teď bod, který nemusíte udělat, přisypeme trochu čokoládové polevy nebo čokolády a vmícháme do hmoty, znovu zahříváme, dokud není vše tekuté a spojené (v této fázi přidáme barvivo, v tekutém se dobře rozpouští, používám práškové i gelové)

přisypeme půl napůl moučkový cukr a sušené mléko a nakapeme esenci, smícháme. většinou vždy přisypávám po troškách. Ve chvíli, kdy už lžící hmotu těžko míchat, vyklopím ji na pracovní plochu posypanou moučkovým cukrem a prodělám, dokud nepřestane lepit.

vyválíme na Solamylu. Může se stát, že je hmota moc tuhá, pak ji dáme na pár sekund do mikrovlnky (záleží podle velikosti, ale raději méně než více, přidat můžete vždycky). dneska jsem měla hmotu dokonce takovou, že jsem při vyvalování nemusela téměř podsypávat, ale zato jsem se více nadřela při rozvalování, byla tužší. Díky tomu ale zase gumovější, netrhá se, je taková pružná...

Dort, který je slabě pomazaný a důkladně vychlazený (já dávám do mrazáku) přemístím na talířek, který je nejvíce stejně velký, jako dort, klidně i méně. Na něj přeneseme dostatečně velkou vyválenou placku hmoty na potahování a nahrubo hřbetem ruky marcipán na bocích srazíme dolů

talířek není pod dortem vůbec vidět

kvůli ulehčení práce ustřihnu přebývající okraje s dostatečnou rezervou cca 3-4cm. je to praktické i z toho důvodu, že se vám hmota neušpiní od krému a můžete ji znovu použít

hmotu zahrneme pod dort, stále jakoby hmotu od dortu vytahujeme a za rukou hřbetem druhé ruky přitlačujeme (jejda, tenhle můj popis asi nikdo nepochopí)

Nakonec hmotu "u paty" dortu ustřihneme. Je stejně ale jistotou dort dole olemovat;) třeba válečkem.

v tmavá variantě s čokoládou na vaření a kakaem

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

berrries 19. 2. 2009, 12:16
Chtěla bych to zkusit s tou čokoškou...jakou to má chuť???????Bojím se modelovací čokolády, tak bych začala takhle ;-) ;-) ;-)
onasi 19. 2. 2009, 15:27
@berrries Marti, to se moc ptáte... trochu po čokoládě,trochu po příchuti bonbónů, každopádně pokud do toho půjdete, doporučím nedosypávat kakaem příliš, způsobuje pak to, že se hmota trhá. (hello)
berrries 21. 2. 2009, 20:35
@onasi Vyzkouším a uvidím ;-) ;-) ;-)díky
Marsi41 16. 2. 2009, 22:16
zajímalo by mně, zda se dá na potahování a vůbec na falešný marcipán nebo jiné takovéto hmoty použít syrovátka. Je stejně sladká, prášková, ale nemám s tím zkušenost.
onasi 17. 2. 2009, 14:46
@Marsi41 Marcel, mám obavu, že ne, můžete si vyzkoušet vzoreček, uvidíte. Dáša (hello)
Uska 16. 2. 2009, 12:31
Dáši,prosím vás,chystám se o víkendu na svůj první potahovaný dort.Mohu místo sušeného mléka použít sušenou smetanu,takovou tu do kávy?Děkuji
onasi 16. 2. 2009, 20:17
@Uska Věrko... :-| bohužel ne, pokud máte problém sušené mléko sehnat, měli by ho mít v Kauflandu, Intersparu, Albertu či Globusu, Tesco (alespoň to u nás) ho nevede. (hello)
Uska 17. 2. 2009, 13:18
@onasi Moc děkuji za odpověď,nebudu experimentovat a hned se kouknu v obchodech.
Zuzikk 13. 2. 2009, 8:26
Dobré ráno, tak jsem včera (po druhé) zkusila potažení z marshmallo a už se mě to docela povedlo takže super. Z úsporných důvodů a to že jsem to jen zkoušela jsem to dávala na upečený vychladnutý perník. Ráno když jsem to rozkrojila tak tam ten potah moc nedržel:o( vlastně to vypadalo jako by byl jen položený, má to tak být nebo je nějaká vychtávka že to na dortu drží? moc díky za vysvětlení. Jinak to vypadá opravdu nádherně a je to teda vychtávka (Y) (Y) (Y) Zuzana a Emma http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1708270
onasi 16. 2. 2009, 20:19
@Zuzikk Zuzko, nevím, jestli jste podmazávala, na vršek dortu patří slabá vrstvička krému, která zarovná povrch korpusu a navíc pak na ní potah dobře drží. Toto pomazání musí být z nějakého krému, který není moc mokrý, aby se potah nerozmáčel. To znamená máslový krém nebo nutella nebo marmeláda (ne šlehačka či tvarohový krém...) Mějte se (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (F) (F) (F) (F) (F)
zpevak 12. 2. 2009, 19:02
Dobrý večer, zkoušela jsem Vaši hmotu, ale nevím, kde jsem udělala chybu: hmota se mi trhala, vůbec nebyla hladká ani pružná a pořád lepila. Dala jsem moc cukru nebo málo nebo jsem ji měla málo zpracovanou? Fakt nevím, jsem z toho zklamaná. Vyzkoušela jsem už 2 balíčky, chystám se na 3. Díky, Svatka.
onasi 16. 2. 2009, 20:25
@zpevak Svatko, nevím, napadá mě jen to, že se mohly bonbóny příliš "uvařit", pokud jste je dělala najednou, Pomáhá během zahřívání hodně často míchat. Nemusí to ale být tím... Netuším... Zkoušejte to dál, třeba jen vzorečky po 4-5 bonbónech... *-) *-) (F) (F) (F) (F) (F) (hello)
nosik 11. 2. 2009, 9:11
Dobrý den Dášo, chystá se na dort, tak jsem si vybrala na potažení vaší hmotu, ale nevím kolik mám dát suš. mléka a cukru.Od oka? Díky. Kamila (F) (F)
onasi 11. 2. 2009, 9:40
@nosik Ano, Kamiloo, od oka tak, aby hmota byla dostatečně hustá tak, aby nelepila. (hello)
nosik 11. 2. 2009, 15:37
@onasi díky [A]
bariska 23. 2. 2009, 18:27
@nosik Take mne moc zajímá kolik dáváte suš.mléka a cukru na půl balíčku bonbonů. Aspon naznačte,ikdyž je to od oka, prosím,jsem z toho :-o Zatím jsem tuhle hmotu nezkoušela,ale chystám se o víkendu má dcerka narozky, na zkoušení nemám bohužel moc času,tak abych to nezkazila (N)
jookina 8. 2. 2009, 10:17
Milá Dášo, moooc díky za krásný postup této hmoty, stejně tak mramorového korpusu. I já jsem zkusila tento malý zázrak a zde je výsledek: http://www.mimibazar.cz/recepty.php?user=15916 Není úplně dokonalý, ale radost udělal velikou (clamp) (clamp) (clamp) Ještě jednou díky (F) (F) (F)
Toddy 7. 2. 2009, 21:32
Dobrý večer Dášo a ostatní pekařky, cukrářky :-). Chystám se pustit do výroby dortíka, ale nákup surovin na Praze 6 je fuška. Barvičky a aroma? Co to po těch lidech chci? Billa, Hypernova, Lidl, Penny, drogerky a nic. Pečení je odsunuto na příště. Ale při běhání po obchodech jsem v Lidlu narazila na čistě bílý maršmeláky v 300g pytlíku (šmoulové mají 175g a jojo 90g) za 29,90. Četla jsem, že stříháte tak ať nemusíte :-). Přeju hodně úspěchů při tvoření a děkuju za skvělou inspiraci. Pěknou neděli Katka
miska.miki94 5. 2. 2009, 17:44
Dobrý den Dášo,už asi dvě hodiny studuji Vaše dorty,recepty a komentáře.Máte můj obdiv,jsou úžasné.Jen bych potřebovala upřesnit-když zahýbáte hmotu pod dort,je tam pořád talíř,takže ta hmota ho překryje a dort se ještě jednou celý obstřihne,rozumím tomu dobře?V odkaze na mramor.korpus jsem si přečetla,že krém je ze šlehačky a čokolády,mohu jím potřít dort před potahováním?Jinde píšete,že jsou lepší krémy s máslem.Já je moc nemusím,tak jestli popř. stačí toho másla jen málo?Asi se opakuji,ale máte tu takovou spostu receptíků a komentářů,že se v tom už moc neorientuji,kde bylo co napsáno,tak se nezlobte.Předem Vám moc děkuji za odpověď.Krásny večer.Míša C.
onasi 6. 2. 2009, 19:10
@miska.miki94 Míšo, dort lze potáhnout i tak, že hmotu, která visí dolů u paty dortu ohnete na podložku, takže je vodorovná a pak ji lehce odkrojíte třeba nejlépe kolečkem na pizzu. Máslový krém na povrch je kvůli tomu, aby se hmota nroztékala, jak by to bylo v případě šlehačkového. Zkusila jsem, že stačí potřít dort i marmeládou a zafungovalo to, samozřejmě by neměla být nějaká úplně vodová ;-) mějte se krásně, pěkný víkend, Dáša
lenca1010 1. 2. 2009, 21:39
Tak jsme dnes oslavili krásné 2. narozeniny a to i díky Vám paní Dášo!!! (Y) (^) Nechala jsem se inspirovat a pustila se do mého prvního potahovaného dortu (^) a musela jsem se pochválit (clamp). [url] http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=37197[/url] Ještě jednou díííky!!!! :-) :-)
lenca1010 2. 2. 2009, 10:36
@lenca1010 ještě doplňuji: Já si den předtím udělala z pár bonbónů kousek hmoty abych věděla co to vůbec je a jak se s tím dělá :^), ale neměla jsem ještě doma mandlovou esenci (pro imitaci marcipánu - na tomto dortu použitá nakonec je), takže jsem použila kokosovou a musím říct že chutná taky báječně!!! Připomíná to ten kokosovej špalek co prodávají na poutích a holky se po tom mohli utlouct. (jidlo) Ještě jsem na kousku zkusila citrónovou příchuť a taky super (Y)....takže bych se rozhodně nedržela za každou cenu chutě a lá marcipán a dala tomu pro příště větší chuťovou rozmanitost ;) (ještě zkusím rumovou ) (Y)
onasi 6. 2. 2009, 19:11
@lenca1010 No vida! takové inovace! Já mám teď dortový klid, ale až porodím, zase do toho vlítnu (teda jako do pečení! ;-) ;-) ;-) (^)
pepataxi 25. 1. 2009, 11:28
Dobrý den Paní Dášo!!!! Moc bych vás chtěla poprosit jestli by jste byla tak hodná a napsala mi recept na váš korpus všichni ho tu chválí a já recept nenašla :-) a jetli mohu jěště otravovat tak postup jak děláte hmotu na potahování dortů a kolik jakých surovin moc děkuji za ochotu a přeju pěkný den (hello) s pozdravem Jana - pepataxi
onasi 25. 1. 2009, 13:27
@pepataxi Jani, korpus je tady: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=8873 v poslední době potahuji a zdobím touto hmotou od Arielll: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=18616 (hello) (hello) (hello) (hello)
pepataxi 25. 1. 2009, 14:01
@onasi Moc děkuju jste zlatíčko (Y).Jana
zackovka 23. 1. 2009, 9:08
Dobrý den, když z bonbonů odstříhám bílé části a dám do hmoty suš. mléko...nezežloutne mi? Máte nějaké suš. mléko vyzkoušené, že je čistě bílé?V létě jsem z nouze přidala Sunar a hmota nebyla bílá...teď nutně potřebuji čistě bílou ...děkuji Radka
onasi 23. 1. 2009, 21:21
@zackovka Radko, máte pravdu, zežloutne... :-S Jestli oželíte chuť, přisypávejte jen cukr. Tak to ostatně je v původním receptu. Dáša (flower)
zzanzi 20. 1. 2009, 15:08
dobrý den Dáši-Ty vaše (^) (^)jsou prostě (Y)chystám se taky vyzkoušet :-)sice na tuhle práci jsem talentu moc nepobrala ;-)ale snad něco vykouzlím (H)jinak přeji hodně uspěchu s dortíkama (^)papa (flower) (hello)
JanaHak 19. 1. 2009, 13:55
Dobrý den.Nevím, třeba už někde je odpověď na můj dotaz, ale nepovedlo se mi ho najít.Jak docílím při barvení marcipánu černé barvy.Pořídila jsem si práškové barvy Kovandovi.Děkuji za rady.
onasi 19. 1. 2009, 19:56
@JanaHak Jani, všechno dohromady plus kakao... (hello)
JanaHak 19. 1. 2009, 20:17
@onasi Díky moc. (Y)
Delisa 14. 1. 2009, 12:38
Vynikající (Y) Moje maminka s ní potáhla medovník a kdyby neřekla, že je to z bonbónů, tak jsem si myslela, že je to marcipán (clamp)
Dobeška 9. 1. 2009, 8:52
Dobrý den, díky za super tip. Nejsem pekařka, ale zkusím udělat dort dcerce k druhým narozeninám. Jaká prosím esence? To se kupuje nebo co je tím myšleno? Sušené mléko..? Předem díky za radu. Lenka
onasi 9. 1. 2009, 22:33
@Dobeška Leni, v receptu je myšlena mandlová esence, aroma, lze koupit v potravinách , možná i drogeriích. ají v balení s jinými příchutěmi třeba v Lidlu. Sušené mléko koupíte ve větších obchodech v balení 400g krabice. Mějte se, Dáša (hello)
subina1 7. 1. 2009, 19:57
super-děkuji-zítra jdu do toho-syn chce traktor-to bude mazec.takovejhle podrobnej recept jsem už dlouho sháněla.děkuji a přeji plno krásných dalších výtvorů
mcabr 23. 12. 2008, 16:13
Dobrý den, dnes jsem si zkusila vaši hmotu a je fakt dobrá. Chtěla jsem se zeptat jak dlouho mi vydrží v lednici,když budu dělat dort až v sobotu?Díky Markéta :-$
Finem 2. 12. 2008, 20:12
Dobrý den, prosím o radu - kolik potřebuju bonbonů na dort 35x30x10 cm (přibližně)? Ještě jsem tuto hmotu nezkoušela, ale chtěla bych, jen nemám odhad kolik toho je. Děkuji
onasi 3. 12. 2008, 21:00
@Finem Vlaďko, dala bych jedno velké balení HARIBO, gramáž bohužel nevím... JOJO bych dala dva sáčky. Mějte se, Dáša
petrakys 16. 11. 2008, 13:44
Dobrý den paní Dášo, tak jsem na dnešní oslavy pro Vojtíška k 1. narozeninám upekla dort podle vašich receptů na korpus a hmotu na potahování, tak jsem zvědavá, jak dopadne reakce celé rodiny, jak se mi to napoprvé povedlo :-). Děkuji za skvělé receptíky, určitě nám bude všem moc chutnat. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1472737 Mějte se hezky :-) (růžičky a figurka žabičky jsou kupované, na to jsem si ještě netroufla).

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie