SKVĚLÝ DOMÁCÍ KEČUP - super pro malé kečupožrouty
Potřebné ingredience
3kg rajčat, 4 větší cibule, 4 větší jablka, 3 stroužky česneku, 2 lžíce soli, 15 dkg cukru, 10ks cukerínu (sacharinu = umělé sladidlo ), 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 dcl octu, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 5-6 hřebíčků, 1a1/2 lžíce nového koření.
Postup přípravy
Kečup je naprosto skvělý. Děláme ho každý rok a když předčasně dojde, raději si necháme zajít chuť, než abych koupila tu hroznou umělotinu plnou chemie, kterou výrobci nazývají kečupem.
Moje kečupová příprava... :o)) Kečup vařím venku - jednak odpadá binec v kuchyni, jednak to při vaření není všude doma cítit....
Rajčata a jablka umyjeme a nakrájíme, oloupeme cibuli a česnek a vše dáme do 7L hrnce - velikost hrnce mám odzkoušenou - jedna dávka se sem přesně vejde - samozřejmě ve finále je kečupu asi třetina...
Přidáme ostatní suroviny a dáme vařit na 1,5 hodiny s pokličkou a 1/2 hodiny bez pokličky ( záleží na množství vody v rajčatech - doba varu může být kratší i delší - prostě podle toho, jak chcete mít kečup hustý.... )
Občas je potřeba míchnout pořádně ode dna - když jdou plotýnky naplno, má tendenci se přichytnout....
takhle nějak vypadá kečup po ukončení vaření - před rozmixováním.
Ponorným mixérem rozmixujeme.
.....a pomocí měkkého cedníku a gumové stěrky propasírujeme.
V cedníku by měl zbýt opravdu jen "odpad".
Takhle vypadá kečup po propasírování - jsou to slité 3 várky, proto je toho plný hrnec...
Pomocí trychtýře nalijeme kečup do předem vypečených, ještě horkých sklenic.
Uzavřeme předem vyvařenými víčky a je HOTOVO !!!!! Z jedné dávky je cca 6-7 kečupových lahviček.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé