(recept
si oblíbilo 77 návštěvníků)
PIKANTNÍ DÝNOVÁ POMAZÁNKA
Potřebné ingredience
500g dýně hokkaido, 3 stroužky česneku, 1 malá chilli paprička, 150g husího sádla,může být i vepřového,protože husí se špatně shání, špetka mletého kmínu, sůl , 3 - 5 lžiček citronové štávy. V postupu napsaná i odlehčená verze bez husího sádla.
Postup přípravy
Dýni očistíme od semínek,oloupeme a pokrájíme na kostky. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme,chilli papričku podélně rozřízneme,vyškrábeme semena a najemno nasekáme. V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo,orestujeme na něm dýni,přihodíme chilli papričku a krátce společně opečeme. Snížíme teplotu,přidáme kmín a sůl a pod pokličkou podusíme doměkka. Pokud dýně pustí víc vody,sundáme pokličku a necháme ji trochu odpařit. Ještě horkou dýni rozmixujeme s prolisovaným česnekem,dochutíme solí,citronovou štávou a necháme zchladnout. Pomazánku rozdělíme do skleněných uzavíratelných sklenic a vychladíme. Podáváme namazanou na opečených krajíčcích chleba ozdobenou čerstvými bylinkami. Pomazánky je málo ,vždy dělám více. Letos jsem dělala ze dvou dýní o celkové váze 1 300g.přidala k tomu suroviny,aby poměr seděl. Dávám ale více chilli,protože to máme rádi. Skleniček jsem měla udělaných dohromady pět. Čtyři malé skleničky od přesnídávek a jednu větší sklenici. Předloni jsem dělala s husím sádlem,loni s vepřovým a letos jsem zkusila odlehčenější verzi. Nemám ráda moc mastné,tak odlehčená verze je vítěz. ODLEHČENĚJŠÍ VERZI PODUSTE NA TROŠE VODY A V ZÁVĚRU PŘIMÍCHEJTE 4 - 6 LŽIC OLIVOVÉHO OLEJE. Přeji všem dobrou chut! Jestli už tu tento recept je,tak se moc omlouvám,ale není v mých silách číst všechny recepty. Děkuji za pochopení.
příprava
orestovat a podusit
rozmixovat
dát do sklenic
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Baucis
(upraveno)
6. 10. 2014, 19:03
Liduško,prosím,jak dlouho pomazánka takhle vyrobená a uložená v lednici vydrží? Vypadá velice lákavě........určitě vyzkouším.....
lidunkavr
(upraveno)
6. 10. 2014, 19:18
@Baucis
Marcelko,vydrží dlouho,ale u nás moc ne. A načatou co nejdříve spotřebovat,jako všechno ostatní,co je už otevřené. Když plním,tak pak převrátím dnem vzhůru,jako při zavařování,tak si myslím,že vydrží . Ale já skoro vše rozdám. Nechám si třeba jen dvě skleničky. A protože nám moc chutná,tak u nás nevydrží dlouho,to zmizí jedna dvě. Někdy dělám i dvakrát.