(recept
si oblíbilo 179 návštěvníků)
ROHLÍKY A HOUSTIČKY - naše nejoblíbenější :-), dobré i druhý den
Potřebné ingredience
200 ml mléka, 3 vrchovaté PL bílého jogurtu (nebojte se toho, pokud by bylo těsto příliš řídké, vždycky můžete přidat trochu mouky), 3 PL sádla ( nechat rozpustit, nebo jen změknout), 1 necelá čl cukru, 1 čl soli, 500 g hladké mouky, 1/2 kostky droždí;bílek( můžeme přidat trochu mléka) či rozpuštěné máslo/ sádlo na potření, mák/ kmín na posypání
Postup přípravy
Tyto rohlíky jsou teď naším favoritem ( a že už jsme jich vyzkoušeli hodně:-)), třeba najdeme někdy ještě něco lepšího, ale zatím u nás jednoznačně vedou :-). Prý jsou skvělé i druhý den - alespoň to říkala moje maminka, které jsem dala 2 domů ( a to je docela mlsná :-)). Vlastní zkušenost zatím nemáme, nikdy nám do druhého dne nezbydou .-)
V DP nebo ručně zaděláme těsto. Já dělám na program Dort, samozřejmě bez pečení :-), jen nechám vypracovat těsto. Pokud pospíchám, nechám kynout na teplém místě, pokud chci rohlíčky na ráno, dám vypracované těsto v míse do igelitového sáčku a šoupnu do lednice nebo dám na nějaké hladné místo, ráno jen vyndám a chvíli nechám při pokojové teplotě.
Těsto si rozdělím na čtvrtiny a z každou pak ještě na třetiny, takže mám celkem 12 bochánků.
Vyválíme oválky a stočíme rohlíky nebo upleteme housky, dáme na plech na pečicí papír a necháme tak 20 min kynout. Potřeme tím, co máme k dispozici, posypeme mákem či kmínem, popř. hrubou solí a šoupneme plech do vyhřáté trouby, kam jsme dali i mističku s vodou, a upečeme do zlatova. Já je dělala v horkovzdušné troubě při teplotě 180°C.
Po vyndání necháme vychladnout na dřevěnné podložce či mřížce a pak jíme.
Dobrou chuť
V DP nebo ručně zaděláme těsto. Já dělám na program Dort, samozřejmě bez pečení :-), jen nechám vypracovat těsto. Pokud pospíchám, nechám kynout na teplém místě, pokud chci rohlíčky na ráno, dám vypracované těsto v míse do igelitového sáčku a šoupnu do lednice nebo dám na nějaké hladné místo, ráno jen vyndám a chvíli nechám při pokojové teplotě.
Těsto si rozdělím na čtvrtiny a z každou pak ještě na třetiny, takže mám celkem 12 bochánků.
Vyválíme oválky a stočíme rohlíky nebo upleteme housky, dáme na plech na pečicí papír a necháme tak 20 min kynout. Potřeme tím, co máme k dispozici, posypeme mákem či kmínem, popř. hrubou solí a šoupneme plech do vyhřáté trouby, kam jsme dali i mističku s vodou, a upečeme do zlatova. Já je dělala v horkovzdušné troubě při teplotě 180°C.
Po vyndání necháme vychladnout na dřevěnné podložce či mřížce a pak jíme.
Dobrou chuť
A ještě houstičky :-). No, tvar ještě musím vypilovat, nemám je tak hezké, jako většina maminek tady, ale chuťově jsou prostě SUPER. Fakt doporučuji !!!
Ještě jedny :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
SyMa
(upraveno)
14. 3. 2008, 9:38
Dobrý den, tak už peču potřetí. Jsou vždycky hned pryč Ale povedlo se mi dva schovat dětem na snídani. A opravdu jsou super. Pořád pěkně měkké a vláčné. Tak teď nevím jestli mám děkovat za recept nebo nadávat. Už se mi z toho šoulání rohlíčků a pletýnek motá hlava Mějte se krásně.Sylva.
Ircula
(upraveno)
14. 3. 2008, 10:04
@SyMa
. Díky za zprávu.
SyMa
(upraveno)
13. 3. 2008, 15:46
Dobrý den, Ireno. Řekla jsem si, že už rohlíky péct nebudu.....Mám ráda kupované, pěkně křupavé. Kdykoliv jsem upekla rohlíky tady z MMB, tak byly dobré, ale kupovanému se moc nepodobaly. Ale podle komentářů jsem si řekla, že ty vaše zkusím.Těsto jsem měla ze začátku dost lepivé a musela přisypat víc mouky ( já teď koupila nějakou potvoru savou ) Ale nakonec se povedlo, těsto krásně nakynulo a bylo nadýchané Udělala jsem pletýnky a potřela sádlem. No jedna báseň, asi do druhého dne nezůstane ani jedna Děkuji za recept, tyto určitě budu dělat častěji. Myslím si, že z tohoto těsta bude i dobrá veka.Mějte se pěkně. Sylva.
Ircula
(upraveno)
13. 3. 2008, 17:22
@SyMa
Sylvinko, to mě opravdu moc těší. Mě také rohlíky dost dlouho nechávaly chladnou , dobré byly, ale jen ten jeden den, a to většinou ještě jen po upečení . Ale protože moc ráda peču a vařím a zkouším, pořád jsem zkoušela a nahrazovala , no výsledek byl super , kdybych se nedržela, nezbyl by na děti a manžela ani drobeček . Jsem moc ráda, že jste je zkusila a byla spokojená . To je pro mě ta pravá odměna za to moje věčné patlání .
róčáci
(upraveno)
13. 3. 2008, 9:13
Oaní ireno,chtěla jsem se zeptat:když vyvalujete na rohlíky,podsypáváte si vál moukou?Já to jednou udělala a rohlíky mi potom nechtěli držet.Tak nevím.Poradíte mi?Mirka
Ircula
(upraveno)
13. 3. 2008, 10:37
@róčáci
Mirko to záleží na tom, jaké máte těsto . Já si většinou jen rukou namočenou v mouce " pohladím" vál a těsto z té strany, kde budu válet. Ale opravdu jen malinko, aby se nelepilo na vál či váleček, pak to můžete lehce oprášit. Pokud je tam toho hodně, potom to nedrží, to je pravda . Vyzkoušejte. Jen jako byste jej chtěla mírně osolit. Přeji hodně zdaru
Inana
(upraveno)
12. 3. 2008, 16:29
Irenko, opravdu tam není vejce? Díky Ivana
Ircula
(upraveno)
12. 3. 2008, 19:07
@Inana
Ivanko, opravdu tam není . hledala jsem co nejjednodušší recept, kde bych se mu vyhnula a vznikl tento .
mmili
(upraveno)
12. 3. 2008, 15:28
Tak jsem je dneska udělala a super:1*
Ircula
(upraveno)
12. 3. 2008, 19:10
@mmili
Bohumilko, to mám radost, že Vám chutnaly. Odpověď jsem napsala asi pozdě, viďte? Moc se omlouvám, dostanu se sem většinou až večer .
Edicek
(upraveno)
12. 3. 2008, 13:30
Dnes jsem tyto rohlíky dělala a jsou opravdu výborné. Zkoušela jsem už více receptů, ale tyhle jsou zatím nejlepší. Děkuji za recept. Edita.
Ircula
(upraveno)
12. 3. 2008, 19:12
@Edicek
Editko, , není zač, jsem moc ráda, že jste byla spokojená . Já je teď musím dělat dost často , co jsem si zavařila, to mám . Ale mám radost, že všem chutnají.
sarka77
(upraveno)
12. 3. 2008, 11:34
tak i u nás obrovská radost z rohlíků,jiné už nechtějí,děkuji za super recept
Ircula
(upraveno)
12. 3. 2008, 19:14
@sarka77
Díky Šárko za pochvalu , u nás je to s nimi stejné .
mmili
(upraveno)
12. 3. 2008, 11:21
Prosím jak dlouho je mám péct?? Děkuji!!
Ircula
(upraveno)
12. 3. 2008, 16:01
@mmili
Bohumilko, to záleží na troubě, ale já je pekla tak 15-20 min.
mimik
(upraveno)
9. 3. 2008, 16:44
Dobrý den Irčo, právě jsem dopekla Vaše rohlíky, Musím říct, že zatím chuťově nejlepší, jaké jsem pekla. A mám vyzkoušeno docela dost receptíků. Už docela prudím sousedy, protože každý den se po chodbě táhne krásná vůně z pečení. A oni, že co to pořád můžu péct?? Ještě jednou díky a zdar pečení.
Ircula
(upraveno)
9. 3. 2008, 19:20
@mimik
Dobrý večer, Andrejko , moc děkuji za zprávičku a za chválu . Já také pořád zkouším a zkouším a hledám, co by bylo nej . A tyhle dokonce hódně chutnají i mně a naší 2. dcerce a to už je co říct . Ona je takový můj malý indikátor . Takže, ZDAR PEČENÍ !!!
janaboris
(upraveno)
7. 3. 2008, 21:56
Děkuji mockrát za odpověď Irenko,jste moc hodná!Jakmile je budu dělat tak určitě písnu!
janaboris
(upraveno)
7. 3. 2008, 21:35
Irenko rohlíčky i houstičky vypadají nádherně!!!! Chtěla bych se zeptat kolik těch rohlíčků asi z jedné dávky uděláte?Prosím Vás co znamená PL?Plné lžíce?Nebo polévkové lžíce?A ČL je čajová lžička? Děkuji za odpověď.Chtěla bych je určitě vyzkoušet.
Ircula
(upraveno)
9. 3. 2008, 11:36
@janaboris
Jani, moc se omlouvám, měla jsem tam dodat vysvětlivky, že ? PL je polévková, ČL je čajová. já to už dělám automaticky , tak mi to nedošlo , promiňte. Určitě zkuste a dejte vědět, jak chutnaly. Měla jsem z toho půl kila 12 ks.