(recept
si oblíbilo 265 návštěvníků)
Valašské frgály dle paní cukrářky
Potřebné ingredience
500g polohrubé mouky , 250ml mléka , 100g cukru krystal , 3 žloutky , 1,5 dcl oleje , 50g kvasnic
Postup přípravy
Smícháme mouku, žloutky a olej a uděláme kvásek s mléka, cukru a kvasnic. Vypracujeme vláčné těsto a necháme alespoň hodinu kynout v teple. Vyválíme tenké kulaté pláty a necháme opět kynout, poté natřeme nádivkami dle své chuti a necháme zase chviličku kynout.
Pečeme při 180C dokud nebudou okraje zlatavé :)
P.S.: Makovou nádivku kupuji už hotovou a tvarohovou dělám tak, že ušlehám 500g měkkého tvarohu, 2 žloutky,cukr dle chuti, rozinky a nakonec vmíchám sníh :-).
Tento recept mám od naší paní cukrářky, která má vyhlášené frgály v celém kraji :-).
**Zapomněla jsem napsat, že po upečení frgály potřít směsí rozpuštěného másla s rumem! :-)) A před pečením rozšlehaným žloutkem s troškou mléka. :-)
Dobrou chuť :)
Pečeme při 180C dokud nebudou okraje zlatavé :)
P.S.: Makovou nádivku kupuji už hotovou a tvarohovou dělám tak, že ušlehám 500g měkkého tvarohu, 2 žloutky,cukr dle chuti, rozinky a nakonec vmíchám sníh :-).
Tento recept mám od naší paní cukrářky, která má vyhlášené frgály v celém kraji :-).
**Zapomněla jsem napsat, že po upečení frgály potřít směsí rozpuštěného másla s rumem! :-)) A před pečením rozšlehaným žloutkem s troškou mléka. :-)
Dobrou chuť :)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Bylinka1
(upraveno)
18. 10. 2013, 20:15
belix
(upraveno)
18. 10. 2013, 17:23
Dnes jsem vyzkoušela , jsou výborné , děkuji za recept
pipi83
(upraveno)
18. 10. 2013, 15:17
Taky jsem dělala a jsou k sežrání
lidare
(upraveno)
16. 10. 2013, 8:52
takové máme rádi
Kamis1
(upraveno)
14. 10. 2013, 11:32
Jsou výborné.....dělala jsem je již několikrát
P.A.V.L.A
(upraveno)
2. 10. 2013, 17:28
nádhera
martina.in
(upraveno)
2. 10. 2013, 14:19
Dobrý den paní Jitko, kolik frgálu je z tohoto množství? Děkuji za odpověď. M.
Jitt1309
(upraveno)
3. 10. 2013, 16:16
@martina.in
Hezký den, cca 4-5 frgálů. Přeji dobrou chuť
kvítečko
(upraveno)
27. 9. 2013, 13:32
moc hezké
anešis
(upraveno)
26. 9. 2013, 12:23
jééé to já mám ráda, takové recepty, které někdo dostane rovnou od profesionála a podělí se s nimi tady na MMB. A ještě když vidím, že jste přímo z valašska- to budou určitě ty pravé Jen se divím, že vám paní cukrářka recept dala- většinou si to nechávájí pro sebe- a o to víc, pokud mají koláče vyhlášené
eliskaXL
(upraveno)
9. 10. 2013, 12:36
@anešis
taky se divim,asi to uplne ten pravy nebude....oni si receptury opravdu strezi... i kdyz bude urcite chutnat i tenhle skvele...
plamenek
(upraveno)
26. 9. 2013, 20:20
@anešis
Třeba je to tajemství v náplních, vím, že dělají z hruškových povidel taky. Těsto je klasika.
Jitt1309
(upraveno)
26. 9. 2013, 20:11
@anešis
Dobrý den, tato paní cukrářka má pod sebou ještě 3 zaměstnance, kteří s ní frgály pečou A jednou zaměstnankyní je zrovna moje kamarádka, která se o recept semnou podělila
plamenek
(upraveno)
26. 9. 2013, 10:50
Ale paní cukrářka si dělá asi svoje náplně a nekupuje.
Jitt1309
(upraveno)
26. 9. 2013, 20:10
@plamenek
Dobrý den, bohužel, jste na omylu Kupuju makovou náplň přímo od ní, naváží mi kolik kg chci A pokud dělá tak velké množství sama, to už nevím..
plamenek
(upraveno)
26. 9. 2013, 20:17
@Jitt1309
Asi protože chci vědět složení( teda já).Mě vadí, že prodávají namletý mák, je to olejnina a žlukne.Melu si doma na robotu a vařím s mlékem,cukrem a rozinkami.Někdy přidávám i mleté ořechy, van. cukr a rum i trochu másla.Mák kupuji od pěstitelů na trzích.Jenže otec byl cukrář, tak mám jeho návyky.
JanaPas
(upraveno)
26. 9. 2013, 22:03
@plamenek
¨moje máma ani babička pekařky nebyly ( i když babička byla pekařova dcera) a dělám to stejně jako vy. Jednou jsem náplň koupila a přišla mi, že je hořká a pořád mi něco skřípe mezi zuby. Není nad čerstvou vařenou v mléce, s citronovou kůrou ...
Jitt1309
(upraveno)
26. 9. 2013, 20:23
@plamenek
Bohužel, s tím Vám neporadím.. Já od ní kupuji už směs, ale nevím, z čeho se skládá.. Ale je opravdu bezkonkurenční, nikdy se mi nepovedlo takovou směs doma udělat.
miriam07
(upraveno)
26. 9. 2013, 21:02
@Jitt1309
v tom případku je nám to na dvě věci neb těsto je normální sladké kynuté a o náplních jsme se nic světobornýho nedověděli
JanaPas
(upraveno)
26. 9. 2013, 22:05
@miriam07
no hrušková povidla jsou klasika a výborná. rozvaří se hrušky, přidá se cukr a ta chuť se dodá mletým nebo nejlépe čerstvě nadrceným hřebíčkem a hlavně badyánem. To je celé tajemství hruškové (moje nejoblíbenější) náplně.
žingi
(upraveno)
26. 9. 2013, 22:09
@JanaPas
hruškáče,tvaroháče,tvarohovo borůvková tak ty jsou top
JanaPas
(upraveno)
26. 9. 2013, 22:38
@žingi
jo, a u nás i ořechový. Ale zrovna dnes jsme s manželem (po reportáži na Nově) mluvili o frgálech a já jsem mu říkala, že si pamatuju, když jsem byla ve škole a jezdili jsme do Skanzenu v Rožnově, tak frgále se pekly kdysi jen tam. A byly tam 4 náplně - hrušková, maková, tvarohová a povidlová. ale to je už 30 let ...
simas
(upraveno)
27. 9. 2013, 14:36
@JanaPas
Kdysi jsme byli v Rožnově na dovolené, frgálů vyzkoušeli několikero a ve skanzenu měli stejně bezkonkurenční, je to cca dvanáct let zpátky. Nevím jak dnes.
žingi
(upraveno)
26. 9. 2013, 22:43
@JanaPas
teď už se prodávají všude a tyto náplně byly opravdu kdysi ,ale teď už dělají kdejaké,ale už to není ono,já nejím ořechový vůbec
JanaPas
(upraveno)
26. 9. 2013, 22:51
@žingi
to máte pravdu, zrovna minulý týden jsem chtěla udělat chlapům radost, že jim dovezu pravý frgál, stálo to nehorázné prachy a nakonec mi mladej řekl, ře já umím lepší.
žingi
(upraveno)
26. 9. 2013, 10:47
a která to je,ještě doplňte,jak se mají potřít po upečení
Jitt1309
(upraveno)
26. 9. 2013, 20:15
@žingi
Dobrý den, opravdu jsem na to zapomněla! Už jsem vše doplnila, děkuji za upozornění
žingi
(upraveno)
26. 9. 2013, 20:49
@Jitt1309
ještě je dobré je posypat strouhaným perníkem před pečením
kurel
(upraveno)
26. 9. 2013, 11:00
@žingi
jak?
žingi
(upraveno)
26. 9. 2013, 11:03
@kurel
nedala jsem tu recept,tak to tu nebudu psát,třeba paní jen zapomněla
JanaPas
(upraveno)
26. 9. 2013, 12:10
@žingi
pravda, frgály se mažou směsí ze dvou surovin
kurel
(upraveno)
26. 9. 2013, 11:05
@žingi
tak doufám, že to doplní.. zrovna přemýšlím, že je zkusím
vseta
(upraveno)
26. 9. 2013, 20:13
@kurel
tipuju že se okraje mají potřít máslem s rumem
žingi
(upraveno)
26. 9. 2013, 20:48
@vseta
nejen okraje,celé
JanaPas
(upraveno)
26. 9. 2013, 22:03
@žingi
jo, jo a vydatně !
žingi
(upraveno)
26. 9. 2013, 22:10
@JanaPas
jste jakoby jste patřila k Valachům
JanaPas
(upraveno)
26. 9. 2013, 22:50
@žingi
no jo, já su z Hané. Kdysi se říkalo z bohaté Hané. A tady se taky pečou dobré koláče. Navíc kdysi v období před II. svět. válkou byla na Kopečku Arcidiecéze, kde dávali bohatí sedláci své dcery na učení kuchařského a cukrářského umění. A říkalo se, že faráři jedli jen vybrané lahůdky. Proto každá selka, která to absolvovala byla vyhlášená kuchařka. No a recepty se trousili.... Kdysi mi kamarádka z vysoké donesla recept na frgále. Ale já jsem zjistila, že to těsto je skoro stejné jako to, co děláme leta doma. Prostě normální kynuté těsto, se kterým není třeba dělat vědu. Ale chuť a zvláštnost tomu dávají právě ty nápně, které musí být prostě výborně ochucené. To znamená koření a citr. kůra. Pak to má šmak vždycky.
estepanova
(upraveno)
26. 9. 2013, 10:43
Prosím, kolik frgálů máte z tohoto množství? Díky. Eva
Jitt1309
(upraveno)
26. 9. 2013, 20:12
@estepanova
Dobrý den, cca 4
dorty
(upraveno)
26. 9. 2013, 10:40
taky je dělám ,ale dávám několik náplní na jeden fr.