(recept
si oblíbilo 123 návštěvníků)
Babiččiny domácí kynuté buchty - PRO MĚ BEZKONKURENČNÍ !!
Potřebné ingredience
NA TĚSTO: 0,75 kg - hl. mouky ,1ks droždí (42g), 20 dkg -Hery, 20 dkg - cukru,1malá lžička soli,250ml - mléka (ROZHODNĚ NE ODSTŘEDĚNÉ!),1. van. cukr, 1 žloutek.
Postup přípravy
Do vlažného mléka s trochou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít. (max. do 20min cca 2cm).
Všechny suroviny smícháme dohromady včetně kvásku - tuk musí být rozehřátý, avšak ne vařící ! a mouka by neměla být úplně studená.Vypracujeme těsto - při vypracování nesmí být těsto tuhé !Necháme cca hodinu vykynout.Poté si uděláme z těsta kuličky, které prsty proměníme v placky., které plníme náplní (tvarohová - smícháme tvaroh, vejce, vanilkový cukr, cukr, popř. rozinky - POZOR NESMÍ BÝT ŘIDKÁ - pro zhousnutí přidávám trochu prášku van. pudingu, čokoládová - na buchty přímo lžičku granka a slzička másla). Důkladně uzavřeme a dáme na olejem vymazaný plech. Buchty klademe těsně vedle sebe (tam kde se dotýkají ještě pomazávám olejem - jdou potom lépe oddělit). Vyskládané na plechu necháme ještě cca 30min kynout. Poté pomažeme olejem vršek buchet a vkládáme do předem rozehřáté trouby a pečeme zhruba na 150-160 stupňů okolo 35min. ( buchty je třeba hlídat, každá trouba peče jinak, na vrchu musí být zlatavé).
Tyhle buchty dělávala moje babička, mohla sem se po nich vždy utlouci !! :-)) dobrou chuť!
PS: Buchty hodně ovlivňuje kvalita mouky, nejlepší je ta česká a ještě lepší přímo od mlynáře!
Všechny suroviny smícháme dohromady včetně kvásku - tuk musí být rozehřátý, avšak ne vařící ! a mouka by neměla být úplně studená.Vypracujeme těsto - při vypracování nesmí být těsto tuhé !Necháme cca hodinu vykynout.Poté si uděláme z těsta kuličky, které prsty proměníme v placky., které plníme náplní (tvarohová - smícháme tvaroh, vejce, vanilkový cukr, cukr, popř. rozinky - POZOR NESMÍ BÝT ŘIDKÁ - pro zhousnutí přidávám trochu prášku van. pudingu, čokoládová - na buchty přímo lžičku granka a slzička másla). Důkladně uzavřeme a dáme na olejem vymazaný plech. Buchty klademe těsně vedle sebe (tam kde se dotýkají ještě pomazávám olejem - jdou potom lépe oddělit). Vyskládané na plechu necháme ještě cca 30min kynout. Poté pomažeme olejem vršek buchet a vkládáme do předem rozehřáté trouby a pečeme zhruba na 150-160 stupňů okolo 35min. ( buchty je třeba hlídat, každá trouba peče jinak, na vrchu musí být zlatavé).
Tyhle buchty dělávala moje babička, mohla sem se po nich vždy utlouci !! :-)) dobrou chuť!
PS: Buchty hodně ovlivňuje kvalita mouky, nejlepší je ta česká a ještě lepší přímo od mlynáře!
Vypracované těsto před vykynutím.
po vykynutí....
Dělala sem zrovna "čokoládové" - granko a kousek másla :-) všichni je milujeme.
... před vložením do trouby
po vyndání....
DOBROU CHUŤ !!! :-)))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
P.A.V.L.A
(upraveno)
7. 3. 2015, 19:01
Ninouš
(upraveno)
23. 1. 2015, 21:31
Tak ty vypadají úžasně -určitě vyzkouším.
JOHANKA.M
(upraveno)
23. 1. 2015, 23:39
Delam na zitrejsi snidani. Testo se mi zda tuzsi nez jsem zvykla, nevim jestli to tak ma byt nebo ne.Tak jsem zvedava na vysledek.Diky tomu jak bylo testo tuhe tak ani moc nemohlo nakynout.S testem se pracovalo dobre nelepilo se ale buchty zas tak prevratne nejsou jak tu pisou jine mamky,takze zustanu u toho sveho osvedceneho receptu.Mame radeji nedychanejsi.
markyta01
(upraveno)
7. 3. 2015, 16:13
@JOHANKA.M
Sto lidí sto chutí děkuji za názor
jananovazak
(upraveno)
20. 9. 2014, 23:28
Aušus
(upraveno)
20. 9. 2014, 21:35
Musím uznat, že tyto buchty jsou úžasný. Plnil jsem je povidlama a snědl bych je na posezení. Určitě je budu dělat častěji. Díky za poslání receptu superko
markyta01
(upraveno)
24. 9. 2014, 10:04
@Aušus
děkuji za príma komentář
cernyandel
(upraveno)
4. 11. 2013, 18:43
a skousel to nekdo vymastit sadlem?
markyta01
(upraveno)
27. 11. 2013, 12:00
@cernyandel
zkuste a dejte vědět
Kafíčková
(upraveno)
20. 10. 2013, 18:52
Dobrý den....dnes jsem vyzkoušela váš recept a musím říct,že buchty byli naprosto famózní od teď budu péct jen tyto děkuji
markyta01
(upraveno)
27. 11. 2013, 11:59
@Kafíčková
to není receptem.... to je zlatýma českýma ručičkama
saralo
(upraveno)
10. 9. 2013, 15:36
Naprosto luxusní - teď jsem je dodělala a jsou výborné. Vyzkoušela jsem několik receptů, ale tenhle je ten pravý
Zdenulinka
(upraveno)
3. 8. 2013, 19:00
Můžu prosím zadělat a nechat vykynout těsto v pekárně? Díky
markyta01
(upraveno)
13. 8. 2013, 11:53
@Zdenulinka
bohužel pekárnu nemám, takže opravdu nevím ... asi by to šlo, ale u mě není nad klasický "babičkovský" postup, já jsem takový klasik, že kdybych doma měla starou pec tak v ní peču a buchty dávám kynout k ní...
novackova
(upraveno)
2. 8. 2013, 14:01
superka
(upraveno)
2. 8. 2013, 13:05
Recept je úplně skvělý, moc jsme si pochutnali. Na druhý den nám jich zbylo jen pár, ale i tak jsou výborné. Nejlepší byly, když jsme je chutnali ještě horké, přímo vytažené z trouby. A vůbec nic se nesrazilo. Dělala jsem půl s marmoškou a půl s tím grankem jako máte Vy. Příště ale dám do těch grankových víc náplně Jiné Honzovky už dělat nebudu, tenhle recept je opravdu super.
markyta01
(upraveno)
13. 8. 2013, 11:48
@superka
sem ráda, že mají úspěch
nekup to
(upraveno)
13. 7. 2013, 19:32
Před chvilkou jsem je vytáhla z trouby a hned jsem jednu vyzkoušela. Delikatesní, díky za recept
markyta01
(upraveno)
14. 7. 2013, 11:47
@nekup to
Jé to sem ráda, že buchta chutnala ..... jen jsem ještě do receptu zapoměla napsat, že by se měli nechat na pekáči vychladnout, jinak se "srazí".... tak snad se to povedlo, jsou výborné a druhý den - déle nám nikdy nevydrží
nekup to
(upraveno)
14. 7. 2013, 13:14
@markyta01
Vyšťourla jsem jí opatrně, nic se nezdrclo, dneska se dojídaly k snídani a fakt bomba, neztvrdly, krásně vláčné i druhý den prostě buchty jedna báseň
jazina
(upraveno)
11. 7. 2013, 19:43
Určitě vyzkouším, i s tím grankem
septulka
(upraveno)
11. 7. 2013, 13:59
Vypadaji skvěle
anešis
(upraveno)
11. 7. 2013, 13:52
Na receptu mě zaujala poznámka ROZHODNĚ NE ODSTŘEDĚNÉ! a taky ta granková náplň Takže nakoupím suroviny a určitě vyzkouším!
markyta01
(upraveno)
13. 7. 2013, 17:53
@anešis
vyzkoušejte a určitě dejte vědět jak se povedly !! ...... doufám, že budou mít alespoň z části stejný úspěch jako u nás
lidare
(upraveno)
10. 7. 2013, 21:41
ty jsou božské,mňam