Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 88 návštěvníků)

Domácí chlebík bez hnětení

0.0
Domácí chlebík bez hnětení

Potřebné ingredience

3 hrnky hladké mouky, 1 hrnek tmavé chlebové mouky žitné, 1 pytlík sušeného droždí, 2 lžičky soli, 2 lžičky drceného kmínu a 2 hrnky vody (případně další semínka, usmaženou cibulku - prostě co kdo rád :-D)

Postup přípravy

Nasypeme do mísy všechny sypké přísady a smícháme, potom přilejeme vodu - množství odpovídá těm dvěma uvedeným hrnkům plným zhruba 1 cm pod okraj. Tohle vše pěkně smícháme tak, aby se hmota spojila - vznikne nám tužší těsto - pokud je moc řídké, přisypeme trochu mouky.
Tak a teď podle správna (originál receptu) přikryjeme mísu utěrkou a necháme zhruba 8-10 hodin kynout. Nejlépe je připravit večer a pect ráno nebo obráceně. Ale já se přiznám, že už to šidím a chlebík si zadělávám teplou - ne horkou!- vodou a ještě položím třeba na topení anebo nechám kynout v teplé troubě a tím proces kynutím urychlím a peču třeba za 2-3 hodiny. Ale poprvé doporučuju nechat kynout doporučenou dobu, abyste viděly, jak má nakynuté těstíčko správně vypadat.
Když je těsto nakynuté, zapneme si troubu na 230 stupňů a do ní vložíme pekáč i s poklopem (je jedno jaký - obyčejný smaltovaný, ohnivzdorné sklo nebo nerez hrnec s poklicí - prostě cokoliv, co může do trouby a je to větší). Mezitím co se nahřívá - to trvá asi 30 minut - vyklopíme těsto na vál, na který si nasypeme dost hladké mouky - těsto se lepí, tak je lepší si pomoučit i ruce. Těstíčko rukama vytahneme do obdélníku či čtverce - podle toho, jestli chceme kulatý chleba či veku. Potom přehneme - asi třetinu - zezhora a pak zezdola přes sebe a to samé ze stran a přetočíme spodkem nahoru - abychom měly nahoře tu hezkou rovnou plochu. Pěkně si ho rukama upravíme a necháme odpočinout tu dobu, co se nám nahřívá pekáč.
Potom chleba zespoda a trochu ze stran ještě jednou pomoučíme - prostě ho pěkně posadíme do mouky a položíme do nahřátého pekáče. Nevymaštěného, nevysypaného - zkrátka do prázdného :-).
Chlebík pečeme 30 min přiklopený a pak 15 min odkrytý na 230 stupňů.
A před pečením můžeme lehce přetřít slanou vodou a posypat kmínem. Je vážně výborný a vydrží i 3 dny měkký - pokud teda vydrží, což se nestává. Dobrou chuť :-).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

petrat 15. 11. 2012, 18:16
hurá, o něm jsem slyšela, ovšem k receptu jsem se nedostala, díky, zítra vyzkouším!
petrat 17. 11. 2012, 8:09
@petrat (Y) tak je hotov, upekla jsem ho teď na ráno, dlabou ho teplej a nemůžou se odtrhnout :) moc díky, jsem lapena ,-)
VELUska 21. 11. 2012, 16:01
@petrat |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) (L) (L) (hello)
VELUska 15. 11. 2012, 19:42
@petrat (L) Vyzkoušejte! Minimální úsilí a maximální výsledek! (L) (hello)
monky3 15. 11. 2012, 18:04
zajímalo by mně, jak vypadá na řezu....díky, vypadá skvěle |:o)
VELUska 15. 11. 2012, 19:43
@monky3 (F) Mončo, na řezu vypadá jako chleba z obchodu - pěkně hustá struktura s pár "okama". Je to zkrátka "opravdový" chleba - ne takový ten buchtový, jako je například většinou z domácí pekárny. Zkuste a uvidíte! ,-) (L) (hello)
puacek 15. 11. 2012, 16:43
DĚLÁME HO TAKÉ A JE FAKT SUPER... (L) (L) (L) (L)
VELUska 15. 11. 2012, 17:21
@puacek (Y) (Y) (Y) Moje slova Moni!!! Tenhle je ze všech nej!!! (F) (F) (F) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie