(recept
si oblíbilo 85 návštěvníků)
Domácí pomazánkové máslo
Potřebné ingredience
1 velký bílý jogurt, 1 smetana (12 nebo 33 % - je to jedno), sůl
Postup přípravy
Metličkou lehce vyšleháme jogurt se smetanou a s půl lžičkou soli. Necháme v lednici 24 hodin odkapat na sítě s utěrkou. Druhý den dáme do misky, ochutnáme a případně ještě dosolíme. Můžeme přidat různé další přísady (bylinky, česnek, křen, šunku ap.) a tím vytvořit ochucené pomazánkové máslo.
Syrovátku lze použít k upečení moučníku.
Syrovátku lze použít k upečení moučníku.
vyšlehaný jogurt se smetanou a solí odkapává - na obrázku nejsou hrudky, ale bublinky po míchání
odkapané pomazánkové máslo připravené k namazání :)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Hanily
(upraveno)
7. 11. 2012, 16:57
Ty jo, super, už mám nachystáno v ledničce....a ted jen čekat 24 hodin..díky za tip, se nemůžu dočkat až to ochutnám!!
MajkaMus
(upraveno)
7. 11. 2012, 11:09
Dělám, ale jen z jogurtu. Zrovna dnes mám z tohoto másla pomazánku na svačinu. Přidávám nakrájený pór nebo cibulku, šunku, drobně nakrájenou papriku, nakrájená uvařená vejce. Ze syrovátky peču chleba.
Sharane
(upraveno)
7. 11. 2012, 11:23
@MajkaMus
Fantazie se meze nekladou, že
maruška
(upraveno)
7. 11. 2012, 10:35
tak to musím vyzkoušet
291009
(upraveno)
7. 11. 2012, 9:40
Mně by zajímalo, jak dloho to vydrží... nám otevřené pomazánkové máslo vydrží cca 1-2 týdny, jak je to se spotřebou tohoto? Vydrží aspoň týden?
Sharane
(upraveno)
7. 11. 2012, 10:32
@291009
Tak u nás vydrží tak max. 2-3 dny, pak už není Týden jsem to nezkoušela, protože tak dlouhu u nás prostě nevydrží - sní se hned.
Brůs
(upraveno)
6. 11. 2012, 18:38
můžu se zeptat, proč se dělat s tímto, když si můžu máslo koupit? jogurt cca 10,-Kč + smetana cca 25,-Kč, pomazánkové máslo 20,- Kč a bez práce a bez nádobí
Shirokko76
(upraveno)
12. 11. 2012, 9:27
@Brůs
Proč? Za prvé, je to tak jednoduché, že by mě hanba fackovala sáhnout znovu po kupovaném. Za druhé, je toho více než v kelímku z obchoďáku. Za třetí, vyjde to levněji. Pokud jsem dobře počítala, takhle mě kelímek vyšel na 14Kč. A to jsem nekupovala to nejlevnější. (jogurt 17Kč, smetana 20Kč) Za čtvrté, jak už tu bylo řečeno, je to bez éček, konzervantů a bůhví čeho ještě.
Brůs
(upraveno)
12. 11. 2012, 9:39
@Shirokko76
proč by mě měla hanba fackovat? Že nedělám tohle? No a? Jsem se jen zeptala. Nevím, proč jste tak zuřivá
Shirokko76
(upraveno)
13. 11. 2012, 13:39
@Brůs
A z čeho jste proboha vydedukovala, že jsem zuřivá? Protože jsem za tím neudělala deset řehtajících se smajlíků? Připadá vám, že je to snad psaný v nějakym záchvatu vzteku? Myslela jsem to žertovně, jak bych vám to vysvětlila. No, že je to prostě tak jednoduchý a přitom tak zdravý a dobrý, že bych si raději usekla ruku, než bych znovu vzala kupovaný. To samozřejmě neznamená, že si v obchoďáku před máslem hodlám sekat ruce. Navíc sem tam napsala, že by ta hanba fackovala mě, né že by měla fackovat vás. Tak si to prosím neberte nijak zle, nechtěla jsem vás tím popíchnout. Pokud jste to tak pochopila, tak se omlouvám.
Sharane
(upraveno)
7. 11. 2012, 10:34
@Brůs
a proč ne? Množstvím mi to odpovídalo min. jako dvě koupená pomazánková másla.
maruška
(upraveno)
7. 11. 2012, 10:41
@Sharane
a hlavně je bez škrobu a jiných zahušťovadel
babetta
(upraveno)
6. 11. 2012, 18:09
tak hotovo,čekání do zítřka zvládnu jak nám chutnalo dám vědět,díky za tip
babetta
(upraveno)
9. 11. 2012, 17:24
@babetta
no nemá chybu,už koluje recept v práci...jemné ,chutné.Příště přidám naložený zelený pepř,bude to jako žervé a žravé.Množství jako dvě pomaz.másla,zkusím udělat jen z jogurtu,jak tu někdo dával tip
Sharane
(upraveno)
7. 11. 2012, 10:35
@babetta
dejte vědět, a ´syrovátku´ můžete použít na nějakou buchtu
zorry
(upraveno)
11. 11. 2012, 20:40
@Sharane
a máte recept na nějako buchtu se syrovátkou? dík
Chemlona
(upraveno)
6. 11. 2012, 16:55
Já dělala stejně ,ale jen z jogurtu a bylo to výborné,ale zkusím i se smetanou.Díky za tip
Sharane
(upraveno)
7. 11. 2012, 10:36
@Chemlona
Se smetanou je to asi tučnější, ale nám to doma neva, použila jsem dokonce i smetanový jogurt
Chemlona
(upraveno)
7. 11. 2012, 10:52
@Sharane
Kašlu na tuky ,zkusím ,já dělala z řeckého jogurtu a bylo to dobré.Recept podle kterého jsem vyráběla: http://jaknato.webpark.cz/html/labneh.html
banker
(upraveno)
6. 11. 2012, 16:47
No, nikdy neuděláte chuť přesně takovou jako koupené pomazán.máslo.Tam je tolik přísad a konzervantů.Tento recept je skvělý.
Sharane
(upraveno)
7. 11. 2012, 10:38
@banker
Díky! Recept mám od tchýně a opravdu nám to chutná jako pomazánkové máslo.
enka81
(upraveno)
6. 11. 2012, 16:38
Mozem sa spytat, aky velky jogurt- 500ml? A chutovo je to ako pomazankove maslo alebo len podobne? Lebo raz som skusala domaci taveny syr z tvarohu /recept odtialto/ a napriek velmi dobrym ohlasom, mne to ako taveny syr nepripadalo. Inak pomazankove maslo milujeme a uz davno som premyslala, ci sa da vyrobit aj doma.
Sharane
(upraveno)
7. 11. 2012, 10:31
@enka81
Ano, 500ml, dávala jsem smetanový jogurt. Chuťově nám to přijde jako pomazánkové máslo - mluvím o přírodním bez příchutě.
vavy2
(upraveno)
6. 11. 2012, 16:13
Skvělý nápad, ale jak moc vyšlehat? Jen tak jako zapracovat nebo do tuha?
Sharane
(upraveno)
7. 11. 2012, 10:29
@vavy2
jen jsem to lehce zamíchala metličkou, aby se smetana i jogurt pěkně spojily.
alimraj1
(upraveno)
6. 11. 2012, 14:12
smetana,ale jaká?
Sharane
(upraveno)
6. 11. 2012, 14:37
@alimraj1
Já jsem dala smetanu 33 %, ale tchýně dala třeba jen 12 % a taky se jí to povedlo, doplním do receptu