(recept
si oblíbilo 152 návštěvníků)
Domácí vepřovka
Potřebné ingredience
1 kg hodně mastného bůčku, 1,5 dcl vody, 1,5 lžičky soli
Postup přípravy
Tento recept sem dávám na četné dotazy těch maminek, které se mě na něj ptaly po tom, co jsem na MMB dala fotku z výroby této delikatesky.
Není to přímo můj recept, mě inspirovala Monika Brýdová, která tuto dobrůtku popisovala tak, že jejímu vyzkoušení nešlo odolat.
Ti, kteří holdují zdravé výživě, ať raději ani nečtou dál ,-), ale labužníkům vřele doporučuji receptík vyzkoušet. Moje rodina dnes snídala i obědvala chleba s tímto mým výtvorem :-).
Tak jdeme na to:
Z bůčku seřízneme kůži a vložíme ji do pekáčku. Bůček nakrájíme na malinké kostičky cca 1,5 x 1,5 cm a klidně i menší. Zalijeme vodou (v originálním receptu z Francie je prý doporučováno bílé víno, ale to já neměla, takže nemám vyzkoušeno), osolíme. Promícháme, pekáč uzavřeme nebo přikryjeme neprodyšně alobalem a vložíme do trouby. Pečeme 6-7 hodin na 140 stupňů. Za tu dobu si masa moc nevšímáme, stačí jen 2-3x promíchat.
Po upečení se maso úplně rozpadá. Pomůžeme tomu ještě vidličkou nebo maškadlem na bramborovou kaši. Nalijeme do skleniček nebo miseček, necháme vychladnout a uskladníme v ledničce.
U tohoto receptu je opravdu žádoucí, aby maso mělo hodně sádla nebo je dobré tam ještě přikrájet syrové hřbetní sádlo. Pokud bude bůček libovější, bude se maso hůře roztírat, ale chuť i tak bude skvělá.
I ten můj bůček byl málo prorostlý :-))))).......vyškvařeného sádla tam bylo málo.
Maso se peče hodně dlouho, asi to nebude nejlevnější špás, ale ta chuť !!! Namazat na čerstvý chlebík, může je ještě lehce popepřit, u nís ještě posypat cibulkou a mňamina je hotová. Kdysi za mých mladých časů takto chutnala čínská vepřovka....pamětníci mi jistě dají za pravdu ,-).
Přeji dobrou chuť.......
Jo a ještě jsem někde četla, že to údajně jde dělat i v tlakáči. Po dvou hodinách by to mělo být hotovo, pak dát ještě nezakryté trošku vydusit a nalít do misek...... Toto jsem ještě nezkoušela, ale dnes u mě maso ochutnala kamarádka a hned v týdnu chce vyzkoušet vyriantu v tlakovém hrnci. Tak pak napíšu, jak to u ní dopadlo :-).
Není to přímo můj recept, mě inspirovala Monika Brýdová, která tuto dobrůtku popisovala tak, že jejímu vyzkoušení nešlo odolat.
Ti, kteří holdují zdravé výživě, ať raději ani nečtou dál ,-), ale labužníkům vřele doporučuji receptík vyzkoušet. Moje rodina dnes snídala i obědvala chleba s tímto mým výtvorem :-).
Tak jdeme na to:
Z bůčku seřízneme kůži a vložíme ji do pekáčku. Bůček nakrájíme na malinké kostičky cca 1,5 x 1,5 cm a klidně i menší. Zalijeme vodou (v originálním receptu z Francie je prý doporučováno bílé víno, ale to já neměla, takže nemám vyzkoušeno), osolíme. Promícháme, pekáč uzavřeme nebo přikryjeme neprodyšně alobalem a vložíme do trouby. Pečeme 6-7 hodin na 140 stupňů. Za tu dobu si masa moc nevšímáme, stačí jen 2-3x promíchat.
Po upečení se maso úplně rozpadá. Pomůžeme tomu ještě vidličkou nebo maškadlem na bramborovou kaši. Nalijeme do skleniček nebo miseček, necháme vychladnout a uskladníme v ledničce.
U tohoto receptu je opravdu žádoucí, aby maso mělo hodně sádla nebo je dobré tam ještě přikrájet syrové hřbetní sádlo. Pokud bude bůček libovější, bude se maso hůře roztírat, ale chuť i tak bude skvělá.
I ten můj bůček byl málo prorostlý :-))))).......vyškvařeného sádla tam bylo málo.
Maso se peče hodně dlouho, asi to nebude nejlevnější špás, ale ta chuť !!! Namazat na čerstvý chlebík, může je ještě lehce popepřit, u nís ještě posypat cibulkou a mňamina je hotová. Kdysi za mých mladých časů takto chutnala čínská vepřovka....pamětníci mi jistě dají za pravdu ,-).
Přeji dobrou chuť.......
Jo a ještě jsem někde četla, že to údajně jde dělat i v tlakáči. Po dvou hodinách by to mělo být hotovo, pak dát ještě nezakryté trošku vydusit a nalít do misek...... Toto jsem ještě nezkoušela, ale dnes u mě maso ochutnala kamarádka a hned v týdnu chce vyzkoušet vyriantu v tlakovém hrnci. Tak pak napíšu, jak to u ní dopadlo :-).
foceno během pečení.....
první ochutnání....
.....a takto se to jí u nás :-)))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Hyzule
(upraveno)
20. 8. 2012, 20:22
tak to je pecka pro mojeho chlapa.Hned jak dojede z cest překvapím ho touhle pochoutkou.Pak písnu výsledek
mateska30
(upraveno)
20. 8. 2012, 19:52
Určitě vyzkouším. Vypadá to výborně.
svecovaveru
(upraveno)
20. 8. 2012, 19:36
Fuj, to je šíleně tlustý (tučný).
anaba
(upraveno)
21. 8. 2012, 10:23
@svecovaveru
a co?..drží vám někdi nůž pod krkem ,abyste to jedla??
maruška
(upraveno)
21. 8. 2012, 9:33
@svecovaveru
to je divné když je to z bůčku
Danusinka
(upraveno)
20. 8. 2012, 20:08
@svecovaveru
Vždyť je tam napsáno ať to nečtete dál.
Marci75
(upraveno)
20. 8. 2012, 20:03
@svecovaveru
To se ale, Veroniko, nejí lžící. Je to na namazání na chleba jako pomazánka. Takže toho na chlebu určitě nemáte tolik, abyste se z toho opupínkovala S čerstvým chlebem a cibulí nebo čerstvým zeleninovým salátem je to mňam. A nejíme to každý den, že?
Lennie
(upraveno)
20. 8. 2012, 19:59
@svecovaveru
Tak nikde není psáno, že je to dietní recept nebo jídelníček pro zdravou výživu....nikdo vás do toho nenutí. Já tlusté taky nejím, ale nemám nějak potřebu komentovat, že to je tlustý, to snad vidí každej
svecovaveru
(upraveno)
21. 8. 2012, 19:14
@Lennie
Komentovala jsem, jelikož je mi špatně už jen z toho obrázku (jistě by šlo vložit lepší úvodní foto)...u nás doma nejíme tlusté vůbec - nesnesu ani štipíček. A zajisté by to šlo udělat i zdravěji.
avynka
(upraveno)
7. 9. 2012, 17:54
@svecovaveru
Zdravěji určitě ano......třeba místo masa použít proso , ale to záleží na vás.....co si navaříte, to si taky sníte
sesemka
(upraveno)
25. 8. 2012, 17:16
@svecovaveru
No, tak to zkuste s kuřecím ... já kdysi kuřecí, co mi zbylo , dala do robotu rozsekat, přidala máslo nebo ramu, trošku vorčestru, lžičku horčice, trošku kečupu, sůl a rozmixovala ... a můžete dochutit, jak chcete ...
Friedlunk
(upraveno)
23. 8. 2012, 11:08
@svecovaveru
Nevíte co je dobré
Zrušený účet
(upraveno)
21. 8. 2012, 20:13
@svecovaveru
Máte recept na zdravější bůček?Zkusila bych zítra podle Vás
svecovaveru
(upraveno)
21. 8. 2012, 21:49
@
Tak recept snad není na bůček, ale na vepřovku a ta podle mě nemusí být nutně z bůčku...
Pekyska
(upraveno)
23. 8. 2012, 12:08
@svecovaveru
Mne by opravdu moc zajímal recept, jak to udělat néé z bůčku
Zrušený účet
(upraveno)
22. 8. 2012, 11:47
@svecovaveru
To je fakt, nejlepší je z panenky
maruška
(upraveno)
22. 8. 2012, 9:11
@svecovaveru
je vidět, že tomu nerozumíte
sieta
(upraveno)
21. 8. 2012, 20:47
@
Jaňulka87
(upraveno)
21. 8. 2012, 20:04
@svecovaveru
Tak proč to vůbec otevíráte, čtete a komentujete, když u vás nejíte ani "štipíček" tlustého?
Lennie
(upraveno)
21. 8. 2012, 20:03
@svecovaveru
Z tlustýho bůčku fakt libový maso neuděláte - ani na fotce. Zřejmě jste vkročila do špatné sekce receptů....Pochopila bych to, kdyby byl tento recept vložený ve "zdravé výživě" nebo ve "vegetariánské stravě" - pak bych se znechuceným komentářům nedivila, takhle opravdu nechápu - nicméně - vás to nikdo nenutí číst (dokonce tam autorka vložila upozornění), vařit a už vůbec né polykat.
Friedlunk
(upraveno)
23. 8. 2012, 11:09
@Lennie
Jaňulka87
(upraveno)
21. 8. 2012, 20:05
@Lennie
avynka
(upraveno)
22. 8. 2012, 12:21
@Jaňulka87
Koukám, že se tu rozvedla docela rozsáhlá diskuse . Popravdě jsem čekala, že se někdo "ujme" negativního názoru. Ale jak jsem psala, pro vyznavače zdravé výživy toto není a je zbytečné, aby to tu jakkoliv komentovali . Vám ostatním moc děkuji za skvělé komentáře i zastání se mě a doporučuji vyzkoušet, je to fakt mňamka.......pak už nějaké paštiky, kupované vepřovky apod. nepřekročí práh vašeho domu. To samé vzkazuji i paní Veronice....pokud jíte paštiky, mleté salámy, párky apod., tak se nad domácí vepřovkou vůbec nepozastavujte. Aspoň víme, co to vůbec jíme . A jak tu psala děvčata, nikdo vás, Veroniko, nenutí to zkoušet, ale ani na to koukat, ať se vám neudělá náhodou mdlo. Je tu spousta jiných receptů, které vás nadchnou a při nich se můžete realizovat ....
Pekyska
(upraveno)
21. 8. 2012, 19:58
@svecovaveru
Tam šup sem s receptem na zdravější vepřovku
jazina
(upraveno)
20. 8. 2012, 16:51
Už se mi sbíhají sliny, určitě to vyzkouším.
Korin
(upraveno)
18. 9. 2012, 10:06
@jazina
No teda to také musím vyzkoušet mňam, úplně se mi sbíhají sliny... Odpůrci ať si raději přečtou něco o tom, co je doopravdy zdravé, a to bůček tedy opravdu je, sádlíčko má spoustu vitaminů rozpustných v tucích - A,D... prostě naši předci neznali žádné trapné rafinované oleje, jedli máslo, sádlo, slaninu a byli mnohem zdravější než dnešní lidé. Ono to, co se považuje za "zdravé" ve skutečnosti vůbec zdravé není, ale to je na delší povídání. Která umíte trochu anglicky, přečtěte si obsáhlou knihu Nourishing traditions, brzy snad vyjde v češtině, nebo jukněte nawww.vyzivujicitradice.cz, a přesvědčte se, že bůčkem si opravdu neuškodíte, ba naopak Pa pa dámy a vzhůru do pečení vepřovky, mňam mňam, blíží se zima a potřebujeme tělesné teplo z živočišných tuků!!! (tak a teď mě jistě ukamenujete...)