(recept
si oblíbilo 152 návštěvníků)
Domácí vepřovka
Potřebné ingredience
1 kg hodně mastného bůčku, 1,5 dcl vody, 1,5 lžičky soli
Postup přípravy
Tento recept sem dávám na četné dotazy těch maminek, které se mě na něj ptaly po tom, co jsem na MMB dala fotku z výroby této delikatesky.
Není to přímo můj recept, mě inspirovala Monika Brýdová, která tuto dobrůtku popisovala tak, že jejímu vyzkoušení nešlo odolat.
Ti, kteří holdují zdravé výživě, ať raději ani nečtou dál ,-), ale labužníkům vřele doporučuji receptík vyzkoušet. Moje rodina dnes snídala i obědvala chleba s tímto mým výtvorem :-).
Tak jdeme na to:
Z bůčku seřízneme kůži a vložíme ji do pekáčku. Bůček nakrájíme na malinké kostičky cca 1,5 x 1,5 cm a klidně i menší. Zalijeme vodou (v originálním receptu z Francie je prý doporučováno bílé víno, ale to já neměla, takže nemám vyzkoušeno), osolíme. Promícháme, pekáč uzavřeme nebo přikryjeme neprodyšně alobalem a vložíme do trouby. Pečeme 6-7 hodin na 140 stupňů. Za tu dobu si masa moc nevšímáme, stačí jen 2-3x promíchat.
Po upečení se maso úplně rozpadá. Pomůžeme tomu ještě vidličkou nebo maškadlem na bramborovou kaši. Nalijeme do skleniček nebo miseček, necháme vychladnout a uskladníme v ledničce.
U tohoto receptu je opravdu žádoucí, aby maso mělo hodně sádla nebo je dobré tam ještě přikrájet syrové hřbetní sádlo. Pokud bude bůček libovější, bude se maso hůře roztírat, ale chuť i tak bude skvělá.
I ten můj bůček byl málo prorostlý :-))))).......vyškvařeného sádla tam bylo málo.
Maso se peče hodně dlouho, asi to nebude nejlevnější špás, ale ta chuť !!! Namazat na čerstvý chlebík, může je ještě lehce popepřit, u nís ještě posypat cibulkou a mňamina je hotová. Kdysi za mých mladých časů takto chutnala čínská vepřovka....pamětníci mi jistě dají za pravdu ,-).
Přeji dobrou chuť.......
Jo a ještě jsem někde četla, že to údajně jde dělat i v tlakáči. Po dvou hodinách by to mělo být hotovo, pak dát ještě nezakryté trošku vydusit a nalít do misek...... Toto jsem ještě nezkoušela, ale dnes u mě maso ochutnala kamarádka a hned v týdnu chce vyzkoušet vyriantu v tlakovém hrnci. Tak pak napíšu, jak to u ní dopadlo :-).
Není to přímo můj recept, mě inspirovala Monika Brýdová, která tuto dobrůtku popisovala tak, že jejímu vyzkoušení nešlo odolat.
Ti, kteří holdují zdravé výživě, ať raději ani nečtou dál ,-), ale labužníkům vřele doporučuji receptík vyzkoušet. Moje rodina dnes snídala i obědvala chleba s tímto mým výtvorem :-).
Tak jdeme na to:
Z bůčku seřízneme kůži a vložíme ji do pekáčku. Bůček nakrájíme na malinké kostičky cca 1,5 x 1,5 cm a klidně i menší. Zalijeme vodou (v originálním receptu z Francie je prý doporučováno bílé víno, ale to já neměla, takže nemám vyzkoušeno), osolíme. Promícháme, pekáč uzavřeme nebo přikryjeme neprodyšně alobalem a vložíme do trouby. Pečeme 6-7 hodin na 140 stupňů. Za tu dobu si masa moc nevšímáme, stačí jen 2-3x promíchat.
Po upečení se maso úplně rozpadá. Pomůžeme tomu ještě vidličkou nebo maškadlem na bramborovou kaši. Nalijeme do skleniček nebo miseček, necháme vychladnout a uskladníme v ledničce.
U tohoto receptu je opravdu žádoucí, aby maso mělo hodně sádla nebo je dobré tam ještě přikrájet syrové hřbetní sádlo. Pokud bude bůček libovější, bude se maso hůře roztírat, ale chuť i tak bude skvělá.
I ten můj bůček byl málo prorostlý :-))))).......vyškvařeného sádla tam bylo málo.
Maso se peče hodně dlouho, asi to nebude nejlevnější špás, ale ta chuť !!! Namazat na čerstvý chlebík, může je ještě lehce popepřit, u nís ještě posypat cibulkou a mňamina je hotová. Kdysi za mých mladých časů takto chutnala čínská vepřovka....pamětníci mi jistě dají za pravdu ,-).
Přeji dobrou chuť.......
Jo a ještě jsem někde četla, že to údajně jde dělat i v tlakáči. Po dvou hodinách by to mělo být hotovo, pak dát ještě nezakryté trošku vydusit a nalít do misek...... Toto jsem ještě nezkoušela, ale dnes u mě maso ochutnala kamarádka a hned v týdnu chce vyzkoušet vyriantu v tlakovém hrnci. Tak pak napíšu, jak to u ní dopadlo :-).
foceno během pečení.....
první ochutnání....
.....a takto se to jí u nás :-)))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
koblizecek
(upraveno)
15. 9. 2012, 22:09
Tak jsem objevila vas recept a zaujal me.Musi se pak v tech sklenickach to maso zavarovat?
Šarda
(upraveno)
22. 2. 2013, 9:06
@koblizecek
já zavařuju aby vydrželo déle
katuv
(upraveno)
7. 9. 2012, 9:40
Mňááám...a představte si, že je to cca týden co můj taťka (63) vzdychal, že by si dal vepřovku jako byly za mlada, ale že už se taková nedá koupit. Tááákže se moc těším jak ho překvapím
avynka
(upraveno)
7. 9. 2012, 17:42
@katuv
Katko, jen taťkovi vepřovku udělejte, ať si dá do nosu a pak napište, jak mu chutnala
Vlr.Buckova
(upraveno)
6. 9. 2012, 12:54
Jo já jdu do toho.
KAMCA1980
(upraveno)
6. 9. 2012, 18:05
@Vlr.Buckova
Valerie kolik jste měla skleniček z této dávky?Díky moc .
avynka
(upraveno)
7. 9. 2012, 17:44
@KAMCA1980
Kamčo, záleží na velikosti skleniček. Já to dávala do takových širokých nižších od kupovaných paštik a z dvojnásobné dávky jsem jich měla 5 a ještě troška zbyla
sitr
(upraveno)
1. 9. 2012, 18:35
já jsem tohle vyčetla v apetitu a dávala se tam ještě cibule, česnek, kousek bílého špeku a kmín a pivo. Nechalo se to na noc v lednici a ráno se peklo. Chlapská část rodiny se vééééélmi chválila
vlasson
(upraveno)
31. 8. 2012, 23:21
Ivo tak jsem neodolala použila jsem 1200gramů boku(trochu libovějšího) a 800g sádla..naplnila jsem 5 větších skleniček,sterilovala 20minutek v troubě.....včera jsem pozvala manžela..chlebík,jarní cibulka ze zahrádky a manžel měl obavy na tučné moc není,u nás jsem chlap spíše já ale moc mu to chutnalo,společně jsme jednu skleničku zblajzli,dokonce i tříletá si pošmákla..už se těším,až někoho podělím,děkuji za inspiraci,je to fakt delikatesní
avynka
(upraveno)
7. 9. 2012, 17:46
@vlasson
Soni, jsem moc ráda, že chutnalo ....pozdravujte rodinku
Appletka
(upraveno)
31. 8. 2012, 19:40
Dobrý večer. Vypadá to lákavě Je to určeno pro rychlou spotřebu? Nebo jak uchováváte?
avynka
(upraveno)
7. 9. 2012, 17:47
@Appletka
Je to určeno k rychlé spotřebě a taky to mizí závratnou rychlostí .....ale pro delší uchování bych to trošku zavařila a i tak uchovávala v ledničce
Bibiána H.
(upraveno)
30. 8. 2012, 10:27
jaj, ale som hladna...
rezbroucek
(upraveno)
28. 8. 2012, 21:37
přes noc jsem upekla,místo zavařování jsem se podělila s širší rodinou a je to výýýbornééé
janča1
(upraveno)
26. 8. 2012, 17:52
Výborný, vyzkoušela jsem to v papiňáku a lahůdka chutná všem
avynka
(upraveno)
7. 9. 2012, 17:48
@janča1
....to jsem moc ráda
babetta
(upraveno)
26. 8. 2012, 9:47
a já chudák budu dělat až zítra...všem závidím co již máte hotovo mám takovou chuť aspoň na dva krajíce
Pajina69
(upraveno)
25. 8. 2012, 19:35
Tak dneska ráno jsme naklusala k řezníkovi a už mám hotovo . Mňamina je ve skleničkách a už chladne............těším se na zítřek, až si masíno mázneme na chleba, protože jsme ochutnali ještě horké a je to voňavé a hodně žravé. Dík za recept.
Nikis.
(upraveno)
24. 8. 2012, 17:31
To musí být výborné, já jsem obrovský uctívač pečeného vepřového Když peču výpečky, tak dávám hoooodně sádla a pak si ho mažu na chlebíček, s kousky masa, mňam.... takže tohle bude recept asi přímo vymyšlený pro mě Díky díky, hned o víkendu vyzkouším
Basic
(upraveno)
26. 8. 2012, 18:15
@Nikis.
Já Tě vidím! No dobrá, taky musím nutně koupit bůček. Vypadá to lahodně!
Katuli41
(upraveno)
23. 8. 2012, 19:01
wouu v mražáku mám krásný bůček zdravá strava počká tohle musím vyzkoušet. Manžel bude Díky moc. Pak dám vědět .
Katuli41
(upraveno)
24. 8. 2012, 16:38
@Katuli41
tak hlásím Dala jsem 2 kg masa a necelé kilo sádla a mám 10 skleniček. Teď jsem maso namačkala a ještě zajilu sádlem a na 20 min. zavařím v troubě. Jen jsem měla obavu, aby to po 7 hodinách vypadalo tak jako na obrázku a zadařilo se. Jsem zvědavá jak bude manželovi chutnat. Příště zkusím dát česnek. Díky moc.
avynka
(upraveno)
7. 9. 2012, 17:50
@Katuli41
Jste šikulka, Katko......taky tam chci zkusit přidat česnek nebo cibuli, jaké to bude .....kdybyste to vyzkoušela dřív než já, napište výsledek
Katuli41
(upraveno)
25. 8. 2012, 7:21
@Katuli41
Tak večer padla jedna miska . Je úžasná.
siwonka
(upraveno)
25. 8. 2012, 6:46
@Katuli41
Dobré ráno, chcem sa opýtať ako ste to v trúbe zavarili?..akurat sa chystám krájať masko tak chcem vedieť ak toho bude moc ako to aj zavarit aby mi ten tuk na vrchu nespravil šarapatu... Ďakujem.
Katuli41
(upraveno)
25. 8. 2012, 17:19
@siwonka
Dobrý den, dala jsem to na 150st. a 20 minut. do troubyy na plech, trošku podlila vodou.
ZuzkaRos
(upraveno)
23. 8. 2012, 12:21
O víkendu udělám.. k tomu čerstvý chleba...a pívo Akorát nevim, jestli dát do pekáčku třeba ještě česnek a cibuli A jak dlouho vydrží ve skleničkách?
avynka
(upraveno)
23. 8. 2012, 17:54
@ZuzkaRos
My to snědli během několika dnů . Ale holky psaly, že pro uchování delší trvanlivosti, je dobré to 20 minut sterilizovat
evicela
(upraveno)
23. 8. 2012, 12:13
už je to v troubě, dělám rovnou ze dvou kil, zalila jsem to bílým vínem a dala hodně česneku a cibule, už se těším jak se večer nacpu.
hheellaa
(upraveno)
22. 8. 2012, 13:31
Tak už vím, čím si u taťky šplhnout až zas něco projedu
vseta
(upraveno)
22. 8. 2012, 9:29
jé to je jak Francouzský rillettes, ten mám strašně ráda, takže jdu vyrábět variantu po česku
nigina
(upraveno)
21. 8. 2012, 20:55
nevolá sa táto bašta rillettes ? francúzska špecialita... čítala som o nej tu http://olivovakucharka.webgarden.cz/maso/rillettes-de-connerre-rijet-d.html
avynka
(upraveno)
22. 8. 2012, 12:02
@nigina
Ano, originál recept pochází z Francie a nazývá se rillettes ......
nigina
(upraveno)
4. 10. 2012, 16:42
@avynka
Včera som rillettes urobila.... je to báječná lahôdka, dala som aj to víno, cibuľu, cesnak a pepř... superdeluxe bašta
Kacer z Prahy
(upraveno)
21. 8. 2012, 9:54
Murr2
(upraveno)
21. 8. 2012, 9:25
Ivo,já mám právě u sebe recept na vepřovku v tlakáči a nedáme na ni dopustit je to docela rychlovka a pro manžela obrovská pochoutka
Mispulka2276
(upraveno)
21. 8. 2012, 9:38
@Murr2
A jak to tedy děláte v tlakáči? A v jak velkém? Děkuji. Daniela
Murr2
(upraveno)
21. 8. 2012, 10:38
@Mispulka2276
Danko,tady máte recept : http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=69234 .Na velikosti tlakáče nezáleží,udělejte v tom,který máte
avynka
(upraveno)
7. 9. 2012, 17:51
@Murr2
Radko, zkusím ji i podle vašeho receptíku a dám vědět