(recept
si oblíbilo 382 návštěvníků)
KŘUPAVÝ, JEDNODUCHÝ A PŘITOM MOC DOBRÝ CHLEBA Z TROUBY
Potřebné ingredience
*** 1/2 kg hladké mouky (pokud budete mít žitnou, můžete namíchat v jakémkoliv poměru, já dávám tak půl na půl) *** 1 kávová lžička celého kmínu *** 1 lžička soli *** 1 lžíce octa *** 1/4 l vody (v případě potřeby můžete i přidat) *** skoro celá kostička kvasnic - 42 g (ulamuji jen malý růžek) *** trocha mléka
Postup přípravy
Do hrnečku dám trošku mléka, mírně zahřeji, dám 1/2 káv. lžičky cukru a rozdrobím kvasnice a jemně popráším moukou. Tím nám vznikne kvásek.
Mezitím si do mísy (ev. robotu) připravím všechny ostatní suroviny (vodu dávám také vlažnou - těsto pak lépe kyne). Když už je hrneček plný kvásku tak ho přidáme do mísy a ze všech surovin vypracujeme těsto.
Těsto necháme v míse, přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout (já to urychluji v horkovzdušné troubě nastavené na minimum a po chvíli vypínám). Když těsto vykyne, opět mírně propracujeme a opět necháme kynout (tentokrát je těsto vykynuté již za chvíli).
Zapneme troubu a mezitím si připravíme bochánek - záleží na každém, zda-li kulatý nebo oválný. Než se vyhřeje trouba, těsto opět nakyne.
Před vložením do trouby potřu vodou a během pečení také ještě 1x potírám.
Chlebík peču asi o trochu více jak půl hodiny, ale to záleží jak na které troubě.
Nezapomenout namazat plech - pekáč apod., ale nevysypávat!!!
Dle poznatků maminek, chlebík se peče déle než půl hodiny!!!!!
Mezitím si do mísy (ev. robotu) připravím všechny ostatní suroviny (vodu dávám také vlažnou - těsto pak lépe kyne). Když už je hrneček plný kvásku tak ho přidáme do mísy a ze všech surovin vypracujeme těsto.
Těsto necháme v míse, přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout (já to urychluji v horkovzdušné troubě nastavené na minimum a po chvíli vypínám). Když těsto vykyne, opět mírně propracujeme a opět necháme kynout (tentokrát je těsto vykynuté již za chvíli).
Zapneme troubu a mezitím si připravíme bochánek - záleží na každém, zda-li kulatý nebo oválný. Než se vyhřeje trouba, těsto opět nakyne.
Před vložením do trouby potřu vodou a během pečení také ještě 1x potírám.
Chlebík peču asi o trochu více jak půl hodiny, ale to záleží jak na které troubě.
Nezapomenout namazat plech - pekáč apod., ale nevysypávat!!!
Dle poznatků maminek, chlebík se peče déle než půl hodiny!!!!!
Smazat recept
Chcete opravdu smazat recept?
* * * kvásek * * *
* * * těsto upravený pro pečení * * *
* * * chlebík těsně před upečením * * *
* * * chlebík po vytažení z trouby * * *
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
jajoulinka
(upraveno)
19. 9. 2010, 18:00
Teď jsem dopekla chlebíček krásně voní dcera ho chtěla hned krájet ale dostala zákaz ale dlouho to nevydržela a ještě do teplého se pustila je vynikající děkujeme za recept Ivana
Ivabinča
(upraveno)
10. 9. 2010, 11:10
Dobrý den Ivanko,dnes jsem pekla od vás chleba a moc moc je výborný a docela i rychlý děkuji vám za recept,na můj výtvor se pak můžete podívat na moji stránku
Zrušený účet
(upraveno)
10. 9. 2010, 13:09
@Ivabinča
Děkuji za pochvalu, jsem ráda, že se chleba povedl. Na Vaše stránky určitě kouknu
Ivabinča
(upraveno)
8. 9. 2010, 17:37
Dobrý den Ivanko,recept vypadá suprově chtěla jsem se zeptat když nemám žitnou mouku dá se to udělat jenom z hladké a jak dlouho vydrží měkký předem díky Iva B.
Eweli
(upraveno)
30. 8. 2010, 21:34
Poprvé jsem upekla jedlý chleba Díky vašemu receptu...děkuji
Zrušený účet
(upraveno)
2. 9. 2010, 13:13
@Eweli
Jé, děkuji moc a jsem ráda, že se povedl
xelix
(upraveno)
28. 10. 2009, 19:26
TAK JSEM TAKÉ ZKUSILA NIC JINÉHO MI NEZBYLO KVŮLI SVÁTKU DOMA ANI KŮRKA CHLEBA . ALE MUSÍM ŘÍCT ŽE TAK DOBRÝ CHLEBÍK JSEM SNAD JEŠTĚ NEJEDLA . TĚSTO SE MI POVEDLO NA PRVNÍ POKUS A NÁDHERNĚ SE SNÍM PRACOVALO . MOC MOC DĚKUJI ZA TENTO VÝBORNÝ RECEPT URČITĚ JEŠTĚ UPEČU VŠICHNI SME SI MOC POCHUTNALI . S POZDRAVEM ANNA S RODINKOU
Zrušený účet
(upraveno)
30. 11. 2009, 22:32
@xelix
děkuji za pochvalu, vůbec mně nenapadlo, že by ještě tento receptík někdo objevil.
tlipna
(upraveno)
28. 10. 2009, 14:38
včera jsem zkpušela tento chlebík...luxus..a dnes úeču zase..asi u něho zůstanu.))mnamka.) -jinak těsto zadělávám v pekárně..
Zrušený účet
(upraveno)
30. 11. 2009, 22:31
@tlipna
červenám se, děkuji za pochvalu
iveta.pazderova
(upraveno)
10. 1. 2009, 13:02
Ivanko.Dneska jsem dělala váš chlebíček.Je .Dokonce chutnal i mému dvouletému .Na můj výtvor se podívejte na mojí stránku.Moc děkuji za recept.Ivet.
Zrušený účet
(upraveno)
27. 1. 2009, 23:20
@iveta.pazderova
Tak to jsem ráda, že se Vám chlebík povedl a jdu juknout na Vaší stránku.
zdenka54
(upraveno)
6. 1. 2009, 13:19
Zdeni,dovolím si Vám odpovědět.Žitnou chlebovou mají vždycky v Kaufladu a dost často v Hypernově a žitnou celozrnnou mají všude(Kauf.,Hyper.,Inter ,ale pozor je v regálu se zdravou výživou,má takový světle hnědý obal.
žabada
(upraveno)
7. 1. 2009, 8:15
@zdenka54
Děkuji za radu, tak já kouknu hledala bych ji mezi moukami, to jsem ale popleta
žabada
(upraveno)
6. 1. 2009, 12:04
Ten vypadá, jak od odborníka , jste šikulka až natrefím na žitnou mouku, tak upeču v supermarketech asi mouku nemají, nevíte kde po ní koukat?ík
adamastor
(upraveno)
6. 1. 2009, 11:52
Ivi,moc chválím receptík,včera v obchodě něměli žádné pečivo,tak jsem ho zkusila upéct a je výborný,dneska budu dělat další!! Máte moc dobré recepty-i vánočka byla báječná!Nemáte nějaký bezva recept na kynuté buchty? Mějte se hezky papa Saška a spol
Zrušený účet
(upraveno)
27. 1. 2009, 23:19
@adamastor
Jé, děkuji za pochvalu Buchty a koláče dělám podle oka, takže asi žádný receptík nenapíši.
rehek
(upraveno)
2. 1. 2009, 20:14
Ještě přidávám obrázek, jak vypadá tento chléb upečený v remosce. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1586495
rehek
(upraveno)
29. 12. 2008, 16:48
Už jsem upekla dva a jsou jedinečné. Je to poctivý dobrý chleba, žádná bledá briketa s přídavnýma látkama z kupované směsi...... Mouku jsem namíchala půl pšeničná hladká a půl žitná chlebová, před posledním nakynutím v pekáčku jsem nožem na kůrce udělala pár zářezů, chleba pak nepraskal a kůrka se krásně rozvinula. Prostě radost.... Děkuji a přeji vše dobré v novém roce, Eva
spelinka
(upraveno)
29. 12. 2008, 12:56
Dobrý den Ivuš, dnes jsem také udělala Váš chlebík, zatím se peče v troubě, vypadá krásně, jen mi trošku praskl, ale s těstem se pracovalo báječně, děkuji Andrea.
Misa Ababy
(upraveno)
30. 7. 2008, 16:39
Děkuji vám Ivanko za skvělý chlebík, už jej peču dnes po 5 a je super. Jen nechtějí jíst nic jiného.
Zrušený účet
(upraveno)
2. 8. 2008, 22:01
@Misa Ababy
Míšo, jsem ráda, že Vám chlebík chutná. Děkuji za zprávičku
Jikyn
(upraveno)
10. 4. 2008, 16:15
Ivanko moc děkuji za receptík chlebík se povedl a je výborný
Zrušený účet
(upraveno)
10. 4. 2008, 19:47
@Jikyn
Jituš, tak to jsem moc a moc ráda, že se povedl a že chutná.
Kamek
(upraveno)
5. 4. 2008, 11:20
Chlebík je perfektní ,moc chutný
Zrušený účet
(upraveno)
5. 4. 2008, 22:35
@Kamek
Tak jsem ráda, že se chlebík povedl a hlavně, že chutná
anele
(upraveno)
4. 4. 2008, 20:45
děkujeme za suuuuper recept chleba je moc dobrý a křupavý
Zrušený účet
(upraveno)
5. 4. 2008, 22:36
@anele
Jsem opravdu ráda, že chutná Krásnou neděli
alis78
(upraveno)
4. 4. 2008, 17:26
Ivanko, tak jsem zrovna vytáhla chlebíček z trouby - vypadá super - teda není tak tmavý jako váš, neboť jsem ho pekla na míň stupňů ( ale hotový už je) , abych ho nespálila , příště budu péct na víc. Doufám, že bude taky tak chutnat jak vypadá. Děkuji za super recept
alis78
(upraveno)
4. 4. 2008, 17:50
@alis78
Tak hlásim, že je i výýýýýýbornýýýý
Zrušený účet
(upraveno)
4. 4. 2008, 20:46
@alis78
Tak to jsem opravdu ráda Krásný víkend
blanche
(upraveno)
23. 3. 2008, 16:31
Dobrý den, zrovna před chviličkou jsem vytáhla chlebík z trouby.... Je naprosto úúúúžasný!!!!! Děkuji za skvělý recept a všem ho vřele doporučuji!!! Blanka
Zrušený účet
(upraveno)
25. 3. 2008, 14:37
@blanche
Jsem ráda, že se povedl
Bonča
(upraveno)
16. 3. 2008, 12:59
Takže jsem konečně vytáhla chlebík z trouby a vypadá úžasně. Těsto jsem dělala v pekárně a pekla v troubě. Je krásný.
Zrušený účet
(upraveno)
17. 3. 2008, 22:41
@Bonča
Když je krásný, tak snad bude i chutnat. To je ještě důležitější