(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
KŘEPELKY NA PÓRKU A HOUBÁCH
Potřebné ingredience
4 křepelky, 2 lžíce másla, 1 cibule, 1 pór, 1 stroužek česneku - může být i víc, 1-2 hrsti sušených hub - namočit, 1 lžička oregana, sůl, pepř, 2/3 hrnku kuřecího vývaru, smetana
Postup přípravy
Koupili jsme v Lidlu křepelky a tak jsem se začla pídit po nějakém dobrém receptu. Většina jich je s vínem, ale nám s manželem moc maso připravované na víně nechutná, tak jsem si nakonec vytvořila recept svůj a mohu říct, že všem moc chutnalo.
Křepelky necháme rozmrazit, vyčistíme od zbytků peří, opláchneme a osušíme. My vaříme v Zepteru, takže do rozpáleného hrnce nahážeme křepelky a nasucho zprudka ze všech stran osmahneme. Pokud nemáme Zepter, osmahneme je zprudka na másle.
Zapneme troubu na cca 200°C. V pekáčku rozpustíme 2 lžíce másla, osolíme, přidáme nakrájenou cibuli, po chvíli pórek na kolečka a po ovadnutí nakrájený česnek nadrobno. Okořeníme oreganem a pepřem, přidáme houby a necháme projít varem. Naskládáme na směs křepelky, podlijeme polovinou vývaru, přikryjeme a dáme péct na 30 min. Přibližně v polovině podlijeme zbytkem vývaru a před koncem odkryjeme víko a doděláme bez něj.
Pokud máte titanový hrncec s víkem jako já, pak jej použijeme místo pekáčku a místo trouby jej jen na sporáku přikryjeme poklicí. 10 min. před koncem položíme na obsah pod víko alobal.
Po upečení vyndáme křepelky, a do výpeku vmícháme smetanu - já měla jen zbytek šlehačky, ale myslím, že s klasickou jednou smetanou na vaření by to bylo optimální.
Podáváme např. s uvařenou rýží basmati.
Dobrou chuť :o)
Křepelky necháme rozmrazit, vyčistíme od zbytků peří, opláchneme a osušíme. My vaříme v Zepteru, takže do rozpáleného hrnce nahážeme křepelky a nasucho zprudka ze všech stran osmahneme. Pokud nemáme Zepter, osmahneme je zprudka na másle.
Zapneme troubu na cca 200°C. V pekáčku rozpustíme 2 lžíce másla, osolíme, přidáme nakrájenou cibuli, po chvíli pórek na kolečka a po ovadnutí nakrájený česnek nadrobno. Okořeníme oreganem a pepřem, přidáme houby a necháme projít varem. Naskládáme na směs křepelky, podlijeme polovinou vývaru, přikryjeme a dáme péct na 30 min. Přibližně v polovině podlijeme zbytkem vývaru a před koncem odkryjeme víko a doděláme bez něj.
Pokud máte titanový hrncec s víkem jako já, pak jej použijeme místo pekáčku a místo trouby jej jen na sporáku přikryjeme poklicí. 10 min. před koncem položíme na obsah pod víko alobal.
Po upečení vyndáme křepelky, a do výpeku vmícháme smetanu - já měla jen zbytek šlehačky, ale myslím, že s klasickou jednou smetanou na vaření by to bylo optimální.
Podáváme např. s uvařenou rýží basmati.
Dobrou chuť :o)
Křepelky očištěné, omyté a osušené, připravené na všechno :o)
Návrh na servírování - s rýží basmati - famózní...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
marz
(upraveno)
10. 7. 2012, 17:45
musí to být lahůdka
Martitina
(upraveno)
10. 7. 2012, 14:22
Příště možná upečte "slepice na pórku a houbách"... suroviny máte v diskuzi pod receptem
291009
(upraveno)
23. 7. 2012, 12:20
@Martitina
spíše dušené ve vlastní šťávě...
Kamis1
(upraveno)
9. 7. 2012, 11:28
Taková holátka,chuďátka.Nejedla bych to.
DanušaP
(upraveno)
23. 7. 2012, 12:27
@Kamis1
a jak jste myslela, že jsou křepelky velké? jako husa nebo pštros?
anib
(upraveno)
15. 4. 2012, 17:30
Příště svázat do kozelce a bude to bez keců
taba
(upraveno)
14. 4. 2012, 17:57
kristepane..., tak tohle předložit rodině, tak večeří chleba se sádlem a křepelky má pes....
291009
(upraveno)
15. 4. 2012, 9:03
@taba
A co s tím mám, prosím, dělat....? My to takto snědli. A chutnalo nám Nikdo Vás nenutí se na to dívat, když se Vám to nelíbí, ani to tak servírovat. Jestli nemáte nic k receptu, tak nevím, proč se zde vůbec vyjadřujete Hezký den
taba
(upraveno)
15. 4. 2012, 16:37
@291009
....že se mi to nebude líbit jsem nevěděla a navíc se můžu dívat na co chci....nicméně nechápu, proč bych se nemohla vyjádřit, jsme na veřejném servru.....dala jste sem fotku, k té se vyjadřuji....nebo se snad smí jen chválit, smajlíkovat a muchlíkovat???? A navíc se jí i očima, to neznáte??????
291009
(upraveno)
15. 4. 2012, 17:55
@taba
Dala jsem sem v první řadě recept. Všimla jste si toho vůbec? Myslím, že na hodnocení fotek tu je jiná záložka, ale jestli Vám to nějak pomohlo, že jste se musela projevit, tak prosím... Víte, člověk má vždy možnost, jakým způsobem svůj negativní názor vyjádří, když už tedy tu potřebu má. Buď to udělá takticky, nebo netaktně... A nechápu, proč by se tu muselo jen chválit apod., jak píšete, já se o nic takového neprosila, to jste si zase něco vymyslela. Já bych jen ráda, aby se tu hodnotil spíše uvedený recept, než fotka u něj. Kvůli Vám, madam, ji měnit nebudu.
taba
(upraveno)
15. 4. 2012, 18:01
@291009
...víte, pokud dáte něco na net, stěží můžete chtít, aby lidi hodnotili jenom to, co budete chtít vy, aby hodnotili....nevím jaká je tu záložka na hodnocení fotek, tohle je fotka jako součást receptu, takže nevím, čemu se divíte....madam
DanušaP
(upraveno)
23. 7. 2012, 12:25
@taba
madam, hoďte do placu nějaký svůj recept, ať můžeme Vaše kulinářské umění správně ohodnotit, díky
KáKá
(upraveno)
15. 4. 2012, 16:46
@taba
tady se může jedině
taba
(upraveno)
15. 4. 2012, 16:48
@KáKá
....taky si myslím a taky, kdo netleská, nejásá a nekácí se obdivem, ten závidí.... to je tady normální...
Marci75
(upraveno)
13. 4. 2012, 16:38
Asi bych to také servírovala trochu jinak upravené, jinak křepelky jsou mňam masíčko, podobné holubímu, spíš jako divočina než kuře. Jedla jsem jednou a . ¨Tento recept vypadá také jedle
Česťa kuba
(upraveno)
13. 4. 2012, 16:30
Ty komentáře jsou vtipnější, než ta fotka určitě je to luxusní žrádýlko a to až napeču nadívaný holuby a vložím do receptů... ...jen si je musíme pořídit. Zatím máme na zahradě papoušky a psa, holubník se bude stavět co nevidět
uhelenky
(upraveno)
14. 4. 2012, 13:52
@Česťa kuba
Někde byla kauza (nechci kecat), že snad ředitel německé zoo dělal takové masové dýchánky a servíroval tam zvířata ze zoo. Třeba medvěda, papouška, opici apod. Aby se na to nepřišlo, tvrdil že zvířata byla nemocná, nakonec to prasklo. Takže papoušek taky není špatný nápad
uhelenky
(upraveno)
13. 4. 2012, 15:54
Ta husí kůže je super Mě to pobavilo, a mysím, že každého kdo jí maso to nemůže pobouřit. Ono takové stehýnko, nebo biskup (tam kde slepička kaká) není taky zrovna "ňamka". Nemluvě o vnitřnostech (mozeček, srdce) to zvrácene není? I to vejce, když se to vezme vše kolem dokola
Pinookio
(upraveno)
13. 4. 2012, 12:51
http://www.vinostyl.cz/Terrine-de-Caille-aux-raisins-Krepelci-terina-s-hrozny.html,det,2009031996 to by se mohlo líbit těm co ten pohled dělá zle
veuda1
(upraveno)
13. 4. 2012, 12:48
a jak křepelka chutná?...na některé komentáře se
291009
(upraveno)
13. 4. 2012, 13:38
@veuda1
Přirovnala bych to ke krůtímu, ale jemnější...masíčko je fakt jemné a lahodné, jestli máte ráda drůbeží maso, tak doporučuji
Egreska
(upraveno)
13. 4. 2012, 12:00
no aké fešandy ved je to len kurča v malom ,nebudte také precitlivelé a mne sa veru zbiehaju slinky a to som práve po obede
andulka12
(upraveno)
13. 4. 2012, 7:31
fakt ziram co sa to tu rozobera pri tomto recepte, ved kazdy nech si to naserviruje ako chce, ide o ten sposob pripravy a dat vediet ostatnym ze aj ine maso ako kuracie existuje a moze byt dobre, len to treba vyskusat.... ako sa hovori "jednym okom (uchom) dnu a druhym von" inac zaujimave, dufam ze sa k takemu masku niekedy dostanem a vyskusam, pre istotu odkladam recept pekny den a vy...... sa na hlupe komentare
291009
(upraveno)
13. 4. 2012, 8:20
@andulka12
Děkuji, konečně jedna dobrá duše, která pochopila smysl toho, proč zde lidé umisťují recepty Také mě překvapilo, co že se to tu nakupilo za komentáře, ale zřejmě jde o dámy, které prostě nemají nic jiného na práci, než si prohlížet obrázky a hodnotit estetický dojem - patrně nepostřehly, že tady jde spíše o to, aby když člověk má suroviny a neví co s nimi, zde našel inspiraci Zkusím takto někdy připravit i kuře, myslím, že to bude neméně dobré - můžete vyzkoušet také, pokud nemáte zrovna křepelky
Mija
(upraveno)
13. 4. 2012, 0:06
....... vařit možná umíš, ale estetické cítění tě naprosto minulo.
291009
(upraveno)
13. 4. 2012, 8:23
@Mija
Estetické cítění je věc subjektivní, ovšem slušnost a etika objektivní... Vás zřejmě minula ta slušnost, že ano?
Pami
(upraveno)
14. 4. 2012, 17:59
@291009
Dobře jste jí to napsala.
Pami
(upraveno)
13. 4. 2012, 8:09
@Mija
Nadys
(upraveno)
13. 4. 2012, 0:08
@Mija
Vy se s paní znáte že jí tak v klidu tykáte?
Macinkag
(upraveno)
12. 4. 2012, 19:10
teda to mě pobavilo..může to být dobré,ale nepustila bych se do toho už kvůli vzhledu
Jitka z Brna
(upraveno)
12. 4. 2012, 10:11
křepelka a bažant ... to jsou mojí oblíbenci, ale ten návrh na servírování je fakt jen pro silné žaludky.
NikaV
(upraveno)
12. 4. 2012, 8:56
Křepelčí úlet Já bych si dala.
KáKá
(upraveno)
12. 4. 2012, 7:13
bléééééééééé příště radši naporcovat
291009
(upraveno)
12. 4. 2012, 8:37
@KáKá
už jste někdy viděla křepelku? By mě zajímalo, jak byste to maličké porcovala Dělala jsem je poprvé a netušila jsem, co to s těma tělíčkama udělá....teď už to vím. Každopádně ve většině receptů se křepelky neporcují, maximálně tak rozpůlí
KáKá
(upraveno)
12. 4. 2012, 9:52
@291009
rozpůlit určitě jde dobré to asi bude ale estetický dojem je fakt strašný-mrtvoly na talíři
291009
(upraveno)
13. 4. 2012, 8:13
@KáKá
Víte, mrtvolu máte na talíři, i když si dáte steak....
KáKá
(upraveno)
13. 4. 2012, 12:14
@291009
to ano,ale steak nemá nohy a useklou hlavu.Já nejsem rypna,abyste si nemyslela,jen u tohohle jsem zrovna snídala a udělalo se mi vážně šoufl
Marci75
(upraveno)
13. 4. 2012, 16:47
@KáKá
I ten steak měl někdy nohy a hlavu a běhal po louce, nebo stál v kravíně. Kdybych měla k masu přistupovat takto, tak třeba vůbec nejím kuřecí a kachní maso, protože si dobře pomatuji to, jak měla moje babička plný dvorek drůbeže, a to zabíjení a škubání a ten pach horkou vodou spařeného peří .... A žádné následky to v mém masožroutství nenechalo
KáKá
(upraveno)
13. 4. 2012, 22:00
@Marci75
Tady přece vůbec nejde o "maso"jako takové,ani že steak měl někdy nohy a ruce,jak tvrdíte,jde mi JEN o to,aby to maso na talíři nevypadalo jak stažená zdechlina to nevypadá ani steak,ani bůček,ani jitrnice,ani kuřecí stehna..............jinak na vesnici jsem žila 15 let,takže cíťa opravdu nejsem,viděla jsem toho dost včetně zabíjaček a hádat se opravdu nechci,jen píšu,že když vidím ty zdechliny na talíři,tak se mi zvedá žaludek,dobré to bezesporu bude,paní recept nehaním,ale na talíř bych to naservírovala jinak,toť vše
KáKá
(upraveno)
13. 4. 2012, 17:27
@Marci75
nepochopila jste,nevadí
Marci75
(upraveno)
13. 4. 2012, 21:53
@KáKá
tak jste to tedy napsala jinak, než jste chtěla, neřeším.... http://www.1recept.com/a/?p=31 tady je taky jeden "neestetický" ...
Nonanka
(upraveno)
14. 4. 2012, 17:43
@Marci75
nene, ty mají nožky cudně u sebe
KáKá
(upraveno)
13. 4. 2012, 22:01
@Marci75
to je to samý
Marci75
(upraveno)
13. 4. 2012, 22:55
@KáKá
No právě - Radka není jediná, kdo takto křepelky vyfotil.... spousta maminek tady má moc bujnou fantazii a vidí bůchvíco..
hagrid
(upraveno)
13. 4. 2012, 8:34
@291009
asi tak
Janka.Tom
(upraveno)
12. 4. 2012, 2:24
Tak to je masakr,super už jen kvůli vzhledu
291009
(upraveno)
12. 4. 2012, 8:33
@Janka.Tom
Díky spousta dam to tu nějak nepochopila.... Až si říkám, kampak se vytratil pověstný český smysl pro humor
Vanusak
(upraveno)
12. 4. 2012, 10:19
@291009
Radko, tak nějak... Trocha odlehčení neuškodí...
JANUŠKA.
(upraveno)
11. 4. 2012, 22:27
ježkovy zraky,to nééé
Vanusak
(upraveno)
11. 4. 2012, 21:33
Hned mi to připomnělo poslední Výměnu manželek, jak tam vyměněný manžel odmítal jíst naskládaný křidýlka, že vypadaly jako žáby... Ale věřím, že křepelky můžou být dobré, nikdy jsem je zatím neochutnala.
291009
(upraveno)
11. 4. 2012, 22:51
@Vanusak
Jsou fakt výborné, já je měla také poprvé a shodli jsme se, že kdybychom na ně zase někdy za slušnou cenu narazili, tak je vezmem a takto upravíme. Maso je velice jemné, delikátní, kam se hrabe kuřecí...