Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 821 návštěvníků)

Fantastický medovník Marlenka s postupem

5.0
Fantastický medovník Marlenka s postupem

Potřebné ingredience

Těsto: 250g másla, 3 velké lžíce medu, 3 vejce, 300g cukru, 400g hladké mouky, 1 lžíce sody, 100ml mléka Krém: 500ml mléka, 6 lžic dětské krupičky, 2 lžíce cukru, 200g másla, plechovka obyčejného Salka. K dozdobení: rum, 100g mletých ořechů

Postup přípravy

Tento medovník je naprostá bomba. Dělám ho už léta a všichni, kdo ho ochutnali tvrdí, že je naprosto famózní. Manžel si ho přeje jako narozeninový dort už více jak 10 let .

Nad parou rozpustíme máslo, med a cukr. Přimícháme mouku se sodou a nakonec mléko. Mícháme a chvíli ještě zahřívíme. Nakonec přidáme celá vejce a důkladně promícháme. Vznikne nám tekuté těsto. To rozdělíme na cca 6 částí. Jednotlivé části rozetřeme na plech s pečícím papírem. Snažte se udělat co nejtenčí těsto. Když to budete dělat prvně, tak vám to může jít hůř (pak se netrapte a udělejte silnější pláty těsta). Mohu vám jen poradit, ať děláte jeden plech po druhém a ostatní těsto nechte v hrnci nad parou, aby moc nevychladlo. Pláty těsta pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C cca 7 minut. Z vychladlých plátů těsta ořízneme okraje. Ty rozdrobíme, smícháme s mletými ořechy a odložíme stranou.
Připravíme si krém. Z mléka, cukru a krupice uvaříme bustou kaši. Do vychladlé kaše zašleháme máslo a nakonec přidáme Salko (obyčejné). Pak si vezmeme jeden plát těsta a pokapeme ho rumem. Potřeme krémem, přiklopíme dalším plátem, lehce přitlačíme a opět pokapeme rumem a potřeme krémem... končíme krémem. Na poslední vrstvu krému dáme hustě rozdrcené odkrojky s ořechy. Celý dort můžeme pro parádu pocákat čokoládou (rozpustíme s trochou Omegy).
Zabalíme i s plechem do potravinářské fólie a necháme 2-3 dny uležet. Dá se jíst klidně hned, ale odležený je lepší. Odležený medovník je měkoučký, rozpouští se na jazyku - no prostě fantastický.

Nad parou rozehřejeme máslo, med a cukr. Pak přidáme ostatní.

Umíchané tekuté těsto. Dělejte plech po plechu a zbytek těsta nechte nad parou, aby nevychladlo.

Těsto po jednom roztíráme na co nejtenčí plát.

Připraveno k upečení.

Upečené těsta necháme vychladit a okrájíme okraje. Odřízle těsto rozdrtíme a smíchíme s mletými ořechy.

Připravíme si krém.

Připravíme k promazání. Plát postříkáme rumem, pak namažeme krémem a přiklopíme dalším plátem. KOnčíme krémem.

Navrch dáme hustě rozdrobené těsto s ořechy.

Postříkáme čokoládou

Řez vrstvami.

Hotovo. Dobrou chuť.

a medovník jako dort

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

stestidlo 5. 4. 2012, 21:49
(Y) (Y)ZDRAVÍM,JÁ ZKUSÍM DÁT SALKO ZKARAMELIZOVANÉ,NEMĚLO BY TO BÝT ŠPATNÉ,CO MYSLÍTE? (Y) (Y) (Y)ZÍTRA ZKUSÍM
mnamnulka 6. 4. 2012, 9:27
@stestidlo Zkaramelizované určitě jde a medovník je s ním také vynikající... Ale jak jsem již psala - není to úplně ono. Do Marlenky patří obyčejné Salko. (L)
fojaa 6. 4. 2012, 8:09
@stestidlo Já ho dala taky...bylo v akci... a je to super mňamka (hello)
fojaa 5. 4. 2012, 20:56
Dneska jsem pekla,doufala,že se na neděli rozleží,ale mám obavy,že nevydrží ani do soboty ,-)Dcera ho testovala před chvílí (zajic) a olizovala se až za ušima (zajic)prý kam se na něj hrabe kupovaná Marlenka :-) Vše šlo báječně,rozhodně jsem nepekla naposledy (Y) (Y) (Y) Díky za receptík (L) a krásné svátky (velikonoce8) (hello)
Nikola_T. 5. 4. 2012, 11:48
Dobrý den, Váš medovník jsem dělala už podruhé a teda poprvé se všichni olizovali až za ušima. Druhý zatím leží na balkóně, ale odpoledne jde s mamkou do práce na oslavu ,-) poprvé se mi podařilo z těsta udělat 5 placek a teďka dokonce 7, ale nevím, jestli jsem je nedělala až zbytečně mooc tenoučké ,-) pak Vám ještě napíšu, jak v práci chutnal :-) PS: Kvůli Vám jsem si dokonce tady založila účet, abych Vám ho mohla pochválit :-D (L) je opravdu vynikající a složitý taky není, sice to zabere docela dost času, ale za to to stojí!!! A když jsem to zvládla i já, 17letá, tak to zvládne každý :-$ takže moooc děkuji za recept!
mnamnulka 6. 4. 2012, 21:15
@Nikola_T. Díky, díky, díky.... Jsem moc poctěna vaší chválou. Ale účet se vám bude hodit i na jiné věci - tady na Mimibazaru je spousta věcí ke zkoumání ^o) Např. zkoumání dalších mých receptů??? [A] :-D
Nikola_T. 7. 4. 2012, 19:25
@mnamnulka (Y) tak medovník sklidil velký úspěch i u mamči v práci! Ale prý si s ním nikdo nechce tak dlouho hrát, tak si ho prý u mě vždycky objednají ,-) opravdu Vám ještě jednou děkuji za super receptík! A když jsem si teď projela Vaše receptíky, tak jsem zjistila, že jich od Vás mám hrozně moc uložených v záložkách a některé jsem už i stihla upéct ,-) např. maxi čokoládové muffinky, neskutečně dobrý koláč sypaný margotkou - opravdu vynikající! A chystám se na ten pruhovaný tvarožník a až bude čerstvé ovoce, tak na kynuto-nekynutý ovocný koláč :-) Přeji krásné Velikonoce!!! (velikonoce7)
chucky 1111 5. 4. 2012, 8:34
Tý jo vypadá to dobře ale taky děsně složitě :-) ale nejspíš to zkusím,je to lákávé!! :^)
mnamnulka 5. 4. 2012, 9:29
@chucky 1111 Ono to složitě jen vypadá, ale je to vcelku jednoduché. I kamarádka, co odmítá péct (a když tak stále jednu a tu samou buchtu na plech) zkusila a byla výsledkem ohromena. Prý začne péct častěji ,-) Jestli se vám nechce do tohoto, tak zkuste můj rychlý, ale nepravý medovník: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=126431&user=1482 Je vynikající, rychlý a přípravou nenáročný, ale zkrátka tento recept Marlenky je DALEKO lepší... (L)
mirkaberkys 4. 4. 2012, 21:04
Dobrý den. Jen se zkusím zeptat, na jak velký plech to děláte. Děkuji :-)
mnamnulka 4. 4. 2012, 21:55
@mirkaberkys Pekla jsem na plechu 38x26cm. Ale můžete péct i v dortové formě... (L)
HankaLor 4. 4. 2012, 19:46
Musím se připojit k hodnocení - opravdu luxusní záležitost, lepší marlenku jsem nikdy nejedla!
mnamnulka 4. 4. 2012, 20:18
@HankaLor Díky. Přeji krásné velikonoce (velikonoce13)
xvendik 4. 4. 2012, 10:27
Určitě vyzkouším na velikonoce. (L)
mnamnulka 7. 4. 2012, 12:33
@xvendik Budu držet palce (flower)
JanaS73 2. 4. 2012, 10:38
Taky jsem upekla a opravdu je výborný (Y). Trochu jsem se bála, že příprava bude složitá, ale nebyla, šlo to krásně, vše se povedlo na jedničku a jen se po něm zaprášilo. Všichni mě chválili, já se dmula pýchou a jdu koupit suroviny na další - do Velikonoc se tak akorát stihne krásně rozležet. :-) Děkuji za bezva recept a názorný návod. (F) Jana
mnamnulka 2. 4. 2012, 20:30
@JanaS73 Dnes jsem měla den blbec a vaše zpráva mi zvedla náladu. Díky moc (L)
MiV 31. 3. 2012, 13:17
Dopoledne jsem upekla a teď jsem si dala ke kafíčku :-), je naprosto luxusní, kam se hrabe kupovaný (Y) (Y) (Y). Moc děkuji za recept a určitě jsem nepekla naposledy (L) (L) (L)
mnamnulka 1. 4. 2012, 17:11
@MiV Díky moc (L)
verkou 30. 3. 2012, 14:02
Včera jsem pekla, teď necháváme odležet, o víkendu vyzkoušíme na oslavě narozenin, tak doufám, že bude chutnat :-p Vypadá moc pěkně, sice se s tím člověk musí pohrát, ale výsledek stojí za to (Y)
mnamnulka 1. 4. 2012, 19:52
@verkou Doufám, že jste měla na oslavě úspěch (balicek)
Petraa92 30. 3. 2012, 13:07
Raduško, tak právě jsem ho dodělala vypadá úúúúžasně |:o) mooooc vám děkuji za super recept (Y) opravdu jednoduchý a nenáročný!!! Už se těším až ho ochutnáme :-)
mnamnulka 2. 4. 2012, 9:21
@Petraa92 Díky moc za zprávu. Snad jste si i pochutnali... (L)
brabantík 29. 3. 2012, 12:38
dobrý den, také jsem zkoušela, dala jsem zkaramelizované salko a mooooc dobrý, děkuji za recept (Y) (Y) (Y)
mnamnulka 8. 4. 2012, 9:03
@brabantík (L)
lidare 29. 3. 2012, 12:31
(Y) (C)úžasná mňamka,krásné (clamp)
Gabi.V 29. 3. 2012, 12:25
(clamp) (clamp) (clamp)taky jsem vyzkoušela,je výborný (Y) (Y) (Y)samozřejmě jsme ochutnávali hned (C) (C) (C)
mnamnulka 31. 3. 2012, 20:40
@Gabi.V Díky za zprávu. No jo, my taky zobeme hned a je úžasný. Ale zkuste vydržet alespoň den, to už se všechny chutě propojí a medovník se proleží a je to neskutečná mňamina. Ještě lepší než hned po upečení.... (L)
trefilka 29. 3. 2012, 9:20
Raduš, tak jsem vyzkoušela manželovi k narozeninám, celá rodinka se olizovala až za ušima, pochvala ze všech stran (L) (L) mockrát děkuju za výbornej receptík, už nemusíme marlenku kupovat, uděláme si ještě lepší doma. (Y) (Y) (Y) všem moc doporučuju (clamp)
mnamnulka 29. 3. 2012, 21:07
@trefilka :-$ jééé, díky moc. [A]
iveta15 28. 3. 2012, 14:48
Dobrý den Radko,chci se zeptat,Salko dáváte zkaramelizované?Iveta
mnamnulka 28. 3. 2012, 18:37
@iveta15 Krásný sluníčkový den. Salko se dává obyčejné. Švagrová dávala karamelové Salko - medovník byl taky moc dobrý, ale prostě to nebylo ono. Takže já doporučuji obyčejné. (hello)
jarus25 26. 3. 2012, 13:07
Dobrý den Radko, mám na Vás dotazík :)) medovník jsem již pekla je výýborný . Myslíte že těsto vydrží asi tak 6 dnů jenom tak bez krému? nepokazí se? chtěla bych si ho upéct dopředu a až pak naplnit. Děkuji za odpověd Jarka
mnamnulka 26. 3. 2012, 16:41
@jarus25 Tak to jsem nikdy nezkoušela. Ale myslím, že by to neměl být problém. (hello)
jansemi 25. 3. 2012, 21:27
Môžem použiť aj Heru alebo používate len maslo? Na akom veľkom plechu pečiete pláty? Ďakujem.
jarus25 28. 3. 2012, 14:48
@jansemi janka, ja som tiež robila krém z Hery a všetci sa olizovali (zajic) :-)
mnamnulka 28. 3. 2012, 18:42
@jarus25 Do těsta bych klidně Heru místo másla dala. Ale do krému rozhodně ne! Krém by měl pak úplně jinou chuť, než má být. Tím nevyvracím, že byl váš medovník úžasný - určitě ano. Ale do krému do Marlenky Hera ani jiné náhražky másla nepatří - jen máslo. (L)
mnamnulka (upraveno) 28. 3. 2012, 18:39
@jansemi Přeji krásný slunečný den. Peču na plechu 38x26cm, ale můžete klidně péct na větším - medovník pak bude nižší. Nebo můžete péct v dortové formě - to pak bude vyšší. Takže záleží jen na vás. Myslím, že máslo je do těsta lepší, ale jestli ho nemáte, tak s Herou by taky neměl být žádný problém. (L)
dolphinkaaja 24. 3. 2012, 20:17
Vždycky jsem si myslela, že péct medovník je strááášně moc složité a dlouhé, ale díky Vašemu receptu to šlo úplně skvěle a hlavně i rychle, pravda tedy, že těsto šlo špatně nanést na peč. papír, ale při troše trpělivosti se dá zvládnout. A výsledek??? Opravdu lepší než originál Marlenka, medovník apod. Fakt luxus, všem moc chutnalo a já děkuji za receptík. (Y) (Y) (Y)
akžena 23. 3. 2012, 16:24
Tento medovník jsem vyčetla v předlonším kalendaři,vyzkoušela a jen se zaprášilo,úspěch měl takový,že jej dělal i synovec a neteř a to nejsou nijak zruční,dělala jsem i řezy z tohoto těsta,prostě pláty slepila a nakrájela na pruhy asi 7 cm široké,je opravdu skvělý (Y) (clamp)chystám se jej udělat na velikonoce a vykrojit ovál vajíčka

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie