Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 226 návštěvníků)

Nejúžasnější JABLKOVÝ KOLÁČ - 1000x lepší než štrůdl

0.0
Nejúžasnější JABLKOVÝ KOLÁČ - 1000x lepší než štrůdl

Potřebné ingredience

Těsto: 300 g hladké mouky, 174 g hery, 3-4 lžíce studené vody
Náplň: 8 středně velkých jablek, šťáva z půlky citronu, 1 lžíce solamylu, 100 g cukru krupice, 15 g hery, mléko na potření, krupicový cukr na posypání

Postup přípravy

Oloupaná jablka zbavená jadřinců nakrájejte na tenké plátky. Ve velké míse promíchejte s citronovou šťávou, solamylem a cukrem. Odložte a připravte těsto. Heru rozmačkejte vidličkou v mouce a přidejte vodou. POtom nejlépe rukou vyhnětejte těsto (něco jako linecké). Hotové těsto rozdělte na dva díly - jeden o trochu větší než druhé. Vyválejte plát či kruh - dle toho jakou máte formu na 3-4 mm. Do formy dejte pečící papír a vložte rozválený větší díl těsta. Těsto se nejlépe vkládá do formy, když si jej lehce natočíte na váleček. Těsto by Vám mělo vyčnívat z formy. Na toto těsto položte jablka a na ně dejte heru (dejte na více míst). Poté jablka přikryjte druhým plátem těsta (tím menším) a okraje hezky k sobě přitiskněte. Povrch koláče potřete mlékem a posypejte pískovým cukrem. Špičkou nože prořízněte do středu vrchního dílu koláče otvor, aby mohla unikat pára během pečení. Troubu rozehřejte na 220 stupňů. Když do ní dáváte koláč snižte teplotu na 180 stupňů a pečte cca 45 min - do růžova. Koláč se dá jíst už asi půl hodiny po vytažení z trouby. Teplý je úžasný....... Dobrou chuť. U nás je vždycky za 3 hodiny po něm.

... 8 středně velkých jablek

...jablka zbavená jadřinců, nakrájená na plátky, smíchaná s citronovou šťávou, solamylem a cukrem

...mouka a hera. Nezapomeňte přidat vodu!!!!

...hotové těsto

...těsto na dvě části

...rozválené těsto

...těsto natočené na váleček, lépe se přenáší do formy

...spodní těsto vložené do formy

...jablková směs rozložená na těstě, na jablka ještě přidejte máslo (heru)

...druhá část těsta - přikrytá jablka - okraje hezky k sobě přimáčkněte, přebývající těsto odkrajte

...horní díl potřete mlékem, posypejte pískovým cukrem a udějte otvory do těsta

...upečený koláč, okraje můžete odřezat, ale myslím si že je to zbytečné

... takto vypadá hotový a rozkrojený
...a toto zbylo 3 hodiny po upečení

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie