NAŠE NEJLEPŠÍ VÁNOČKA - VÝBORNÁ A VLÁČNÁ :))
Potřebné ingredience
na 2 ks vánoček : 1/2 kg hl. mouky, 1/2 kg pol. mouky, 1/2l mléka, 1 kostka droždí - čerstvé , 1 van. cukr, 2-3 žloutky (podle velikosti), 15 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla (opravdu máslo, žádnou heru ani nic podobného) , 5 dkg oleje (odvážit na digitální váze), 4 lžíce majonézy, špetka soli (cca rovná čajová lžička) , citron, rozinky, mandle vajíčko na potření Na potření: rum, moučk. cukr, máslo
Postup přípravy
popř. kdo má radši tradiční kvásek, udělá se následovně : všechno mléko ohřejeme (tak aby bylo teplé, ale nechal se v něm udržet prst) , rozpustíme v něm všechen cukr, rozdrobíme droždí a necháme 10 minut pracovat
Do kynoucí mísy nasypeme obě mouky, zbytek cukru , van. cukr, ohřáté mléko, žloutky, rozpuštěné máslo, olej, citron kůru (my máme rádi citronu hodně, tak dáváme z celého citronu), majonézu, osolíme (na ten 1 kg mouky 1 rovnou čajovou lžičku soli) a přilijeme připravené droždí ( (pokud jsme dělali kvásek, žádný cukr ani mléko už nám nezbyly ) . Dobře vypracujeme (těsto by se nemělo lepit a mělo by být tak akorát ani měkké, ani tvrdé). Vložíme do mísy, mírně posypeme moukou a necháme 1/2 hodiny kynout.
Po půlhodině nasypeme rozinky (předem namočené do vody s rumem, scedit, obalit v hl. mouce), pořádně propracujeme a necháme opět 1/2 hodiny kynout.
Poté vyndáme těsto ven z mísy, rozdělíme na 2 poloviny (budou 2 vánočky). Polovinu těsta zvážíme a rozdělíme na 9 stejných dílů (dole bude copánek ze 4, pak prostřední patro ze 3 a nakonec ze 2). Rozvážené kousky chvíli pošudláme v ruce, aby z toho byly kuličky (jako koblihy), necháme odpočinout 2-3 minuty a uděláme takové ty válečky - pruhy na pletení (těsto se potom při dělání těch válečků netrhá). Upleteme jednotlivá patra, aby vánočka nesjížděla, je dobré to mezi jednotlivými patry pomazat vajíčkem - pěkně se to slepí. Napícháme špejle a necháme tak 45 minut kynout na plechu , pak teprve pomažeme celé vajíčkem (kdyby se to udělalo hned, tak jak to kyne, tak budou kusy těsta bez vajíčka, jak se to zvětšuje), dáme mandle (my dáváme spařené oloupané rozpůlené mandle mandle, ale lze dát i lupínky apod).
Dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů (el. větrník), prudce zapečeme - 10-15 minut, začne to hnědnout, pak přikryjeme peč. papírem a pečeme dalších 30-35 minut na 160 stupňů.
Vyzkoušíme, zda je vánočka pečená (těsto se nelepí na špejli), ihned po vyndání z trouby pomažeme směsí z moučk. cukru, rumu a rozpuštěného másla (podle oka). Je voňavá a vydrží déle čerstvá a lesklá. Možno posypat moučk. nebo van. cukrem dle zvyklostí. Je opravdu výborná, vláčná a voňavá. Pokud náhodou zbyde, je z ní výborná žemlovka. Dobrou chuť :))
Droždí rozetřeme s cukrem a necháme 10 minut pracovat ... nebo se dá udělat i kvásek : všechno mléko ohřejeme (tak aby bylo teplé, ale nechal se v něm udržet prst) , rozpustíme v něm všechen cukr, rozdrobíme droždí a necháme 10 minut pracovat
Ze všech surovin (kromě rozinek a mandlí ) vymícháme hladké těsto (mícháme dlouho, aby se na těstě začaly dělat bubliny, popř. si pomůžeme domácí pekárnou a 15 minutovým programem na míchání těsta) ... na kynutí používám kynoucí mísu
Těsto necháme kynout v kynoucí míse a na teplém místě cca 30 minut, pak přidáme a zamícháme předem namočené rozinky, které obalíme v hl. mouce
po přidání rozinek necháme opět cca 30 minut kynout
Vykynuté těsto rozdělíme na jednotlivé kousky (recept je na 2 vánočky, při focení jsem dělala vánočku jen z poloviční dávky ) , odvážené kousky těsta propracujeme a vytvořené koule necháme pár minut odpočívat, než z nich uděláme prameny
na 1 vánočku potřebujeme 9 pramenů - spodní část bude ze 4 pramenů, prostřední patro ze 3, a hořejšek ze 2
Upleteme spodní patro ze 4 pramenů
Upletené spodní patro přemístíme na plech s pečicím papírem, dlaní ruky patro v prostředku mírně rozplácneme a potřeme vajíčkem - lépe se ty patra spojí a tolik nesjíždí
Upleteme prostřední patro ze 3 pramenů - jako cop
upletené prostřední patro dáme na spodní patro, pomažeme rozšlehaným vajíčkem mezi jednotlivými patry
Upleteme horní patro ze 2 pramenů
Upletené horní patro dáme na prostřední patro , vánočku nahusto propícháme párátky nebo špejlemi ... a necháme v teple cca 45 minut kynout ( např. u topení, já dávám do trouby vyhřáté na 30 stupňů)
Upletenou vánočku jsme nechali 45 minout, nyní přišel čas pomazat celý její povrch vajíčkem a dát mandle (půlené, plátky, nebo sekané) ... dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů na horkovzduch
Po cca 10 minutách pečení při 180 stupních vánočka začne hnědnout, stáhneme teplotu na 160 stupňů a přes vánočku dáme pečicí papír, aby se nepřipálila (hlavně mandle mají tendenci se připékat a pak jsou hořké ! ) a pečeme dalších cca 30-35 minut tak, aby byla pečená (během pečení do trouby průběžně nechodíme, aby se vánočka nesrazila nebo neklesla, vydržíme a po půlhodině do ních píchneme čistou špejlí, pokud vytáhneme špejli čistou, těsto se nelepí, vánočka je pečená a vyndáme jí z trouby, pokud je na špejli mírně přilepené těsto, necháme 5-10 minut dopéct, záleží na troubě ...)
Ihned po upečení vánočku potřeme směsí rozpuštěného másla, moučkového cukru a trochy rumu, pozor, trošku to prská ... ale bude lesklá, chutnější a déle vláčná ... po vychladnutí se může posypat moučkovým cukrem a zakrojit ... ať Vám chutná :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé