Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 319 návštěvníků)

NAŠE NEJLEPŠÍ VÁNOČKA - VÝBORNÁ A VLÁČNÁ :))

5.0
NAŠE NEJLEPŠÍ VÁNOČKA  - VÝBORNÁ A VLÁČNÁ   :))

Potřebné ingredience

na 2 ks vánoček : 1/2 kg hl. mouky, 1/2 kg pol. mouky, 1/2l mléka, 1 kostka droždí - čerstvé , 1 van. cukr, 2-3 žloutky (podle velikosti), 15 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla (opravdu máslo, žádnou heru ani nic podobného) , 5 dkg oleje (odvážit na digitální váze), 4 lžíce majonézy, špetka soli (cca rovná čajová lžička) , citron, rozinky, mandle vajíčko na potření Na potření: rum, moučk. cukr, máslo

Postup přípravy

Droždí rozetřeme s polovinou moučk. cukru, až se rozpustí, nechat 10-15 minut pracovat.

popř. kdo má radši tradiční kvásek, udělá se následovně : všechno mléko ohřejeme (tak aby bylo teplé, ale nechal se v něm udržet prst) , rozpustíme v něm všechen cukr, rozdrobíme droždí a necháme 10 minut pracovat

Do kynoucí mísy nasypeme obě mouky, zbytek cukru , van. cukr, ohřáté mléko, žloutky, rozpuštěné máslo, olej, citron kůru (my máme rádi citronu hodně, tak dáváme z celého citronu), majonézu, osolíme (na ten 1 kg mouky 1 rovnou čajovou lžičku soli) a přilijeme připravené droždí ( (pokud jsme dělali kvásek, žádný cukr ani mléko už nám nezbyly ) . Dobře vypracujeme (těsto by se nemělo lepit a mělo by být tak akorát ani měkké, ani tvrdé). Vložíme do mísy, mírně posypeme moukou a necháme 1/2 hodiny kynout.

Po půlhodině nasypeme rozinky (předem namočené do vody s rumem, scedit, obalit v hl. mouce), pořádně propracujeme a necháme opět 1/2 hodiny kynout.

Poté vyndáme těsto ven z mísy, rozdělíme na 2 poloviny (budou 2 vánočky). Polovinu těsta zvážíme a rozdělíme na 9 stejných dílů (dole bude copánek ze 4, pak prostřední patro ze 3 a nakonec ze 2). Rozvážené kousky chvíli pošudláme v ruce, aby z toho byly kuličky (jako koblihy), necháme odpočinout 2-3 minuty a uděláme takové ty válečky - pruhy na pletení (těsto se potom při dělání těch válečků netrhá). Upleteme jednotlivá patra, aby vánočka nesjížděla, je dobré to mezi jednotlivými patry pomazat vajíčkem - pěkně se to slepí. Napícháme špejle a necháme tak 45 minut kynout na plechu , pak teprve pomažeme celé vajíčkem (kdyby se to udělalo hned, tak jak to kyne, tak budou kusy těsta bez vajíčka, jak se to zvětšuje), dáme mandle (my dáváme spařené oloupané rozpůlené mandle mandle, ale lze dát i lupínky apod).

Dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů (el. větrník), prudce zapečeme - 10-15 minut, začne to hnědnout, pak přikryjeme peč. papírem a pečeme dalších 30-35 minut na 160 stupňů.

Vyzkoušíme, zda je vánočka pečená (těsto se nelepí na špejli), ihned po vyndání z trouby pomažeme směsí z moučk. cukru, rumu a rozpuštěného másla (podle oka). Je voňavá a vydrží déle čerstvá a lesklá. Možno posypat moučk. nebo van. cukrem dle zvyklostí. Je opravdu výborná, vláčná a voňavá. Pokud náhodou zbyde, je z ní výborná žemlovka. Dobrou chuť :))

Droždí rozetřeme s cukrem a necháme 10 minut pracovat ... nebo se dá udělat i kvásek : všechno mléko ohřejeme (tak aby bylo teplé, ale nechal se v něm udržet prst) , rozpustíme v něm všechen cukr, rozdrobíme droždí a necháme 10 minut pracovat

Ze všech surovin (kromě rozinek a mandlí ) vymícháme hladké těsto (mícháme dlouho, aby se na těstě začaly dělat bubliny, popř. si pomůžeme domácí pekárnou a 15 minutovým programem na míchání těsta) ... na kynutí používám kynoucí mísu

Těsto necháme kynout v kynoucí míse a na teplém místě cca 30 minut, pak přidáme a zamícháme předem namočené rozinky, které obalíme v hl. mouce

po přidání rozinek necháme opět cca 30 minut kynout

Vykynuté těsto rozdělíme na jednotlivé kousky (recept je na 2 vánočky, při focení jsem dělala vánočku jen z poloviční dávky ) , odvážené kousky těsta propracujeme a vytvořené koule necháme pár minut odpočívat, než z nich uděláme prameny

na 1 vánočku potřebujeme 9 pramenů - spodní část bude ze 4 pramenů, prostřední patro ze 3, a hořejšek ze 2

Upleteme spodní patro ze 4 pramenů

Upletené spodní patro přemístíme na plech s pečicím papírem, dlaní ruky patro v prostředku mírně rozplácneme a potřeme vajíčkem - lépe se ty patra spojí a tolik nesjíždí

Upleteme prostřední patro ze 3 pramenů - jako cop

upletené prostřední patro dáme na spodní patro, pomažeme rozšlehaným vajíčkem mezi jednotlivými patry

Upleteme horní patro ze 2 pramenů

Upletené horní patro dáme na prostřední patro , vánočku nahusto propícháme párátky nebo špejlemi ... a necháme v teple cca 45 minut kynout ( např. u topení, já dávám do trouby vyhřáté na 30 stupňů)

Upletenou vánočku jsme nechali 45 minout, nyní přišel čas pomazat celý její povrch vajíčkem a dát mandle (půlené, plátky, nebo sekané) ... dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů na horkovzduch

Po cca 10 minutách pečení při 180 stupních vánočka začne hnědnout, stáhneme teplotu na 160 stupňů a přes vánočku dáme pečicí papír, aby se nepřipálila (hlavně mandle mají tendenci se připékat a pak jsou hořké ! ) a pečeme dalších cca 30-35 minut tak, aby byla pečená (během pečení do trouby průběžně nechodíme, aby se vánočka nesrazila nebo neklesla, vydržíme a po půlhodině do ních píchneme čistou špejlí, pokud vytáhneme špejli čistou, těsto se nelepí, vánočka je pečená a vyndáme jí z trouby, pokud je na špejli mírně přilepené těsto, necháme 5-10 minut dopéct, záleží na troubě ...)

Ihned po upečení vánočku potřeme směsí rozpuštěného másla, moučkového cukru a trochy rumu, pozor, trošku to prská ... ale bude lesklá, chutnější a déle vláčná ... po vychladnutí se může posypat moučkovým cukrem a zakrojit ... ať Vám chutná :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

simonbart 18. 10. 2013, 10:46
Dobrý den, vánočku mám v oblíbených a pekla jsem ji už třikrát (Y) (Y) (Y) Vždycky se povede a je chuťově nejlepší co jsem kdy jedla (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)jinak jí všichni moc chválej :-$ :-$ Moc děkuji za recept (F) (F) (L)
sabcaaaja 21. 10. 2013, 13:38
@simonbart Dobrý den, Simono (hello) , děkuji za krásný komentář (F) , jsem ráda, že jste spokojená :-) a že se k receptu vracíte (L) , mějte se pěkně (jablka)
nataska19 22. 9. 2013, 17:27
já jsem jí dneska vyzkoušela a musím říci, že je opravdu skvělá |:o) |:o) |:o) |:o) |:o), s těstem se krásně pracuje, bylo jako dech.díky za recept. (hello) (hello) (hello)
sabcaaaja 26. 9. 2013, 14:04
@nataska19 Dobrý den, Blanko (hello), děkuji za pochvalu (F) , těsto je výsledkem několika let pokusů a omylů a kombinací několika receptů ,-) . Jinou už neděláme (zajic)
kvítečko 20. 9. 2013, 13:39
vypadá úžasně (Y)
sabcaaaja 22. 9. 2013, 14:15
@kvítečko díky :-$ , na Vánoce můžete vyzkoušet, chutná výborně (jidlo)
veronique1980 19. 9. 2013, 21:39
Dobrý večer, právě jsem dopekla "zkušební" vánočky s několika měsíčním předstihem, než zazvoní zvoneček. Voní celý dům, vánočky jsou krásné vláčné, s těstem se pracovalo úžasně. Díky za recept a už se těším až si ji ráno máznu máslíčkem :-)
sabcaaaja 22. 9. 2013, 14:12
@veronique1980 Dobrý den, Veroniko (hello), díky za pochvalu :-$, my si jí taky občas upečeme během roku na chuť ,-) a nebo i na Velikonoce jako mazanec (Y). Mějte se hezky (drink)
fojaa 23. 12. 2012, 16:12
:-$musím vyzkoušet (Y)
jamamca 23. 12. 2012, 15:41
skvělá (Y) (stromecek) (novy rok)
sabcaaaja 26. 12. 2012, 13:34
@jamamca Jsem ráda, že Vám chutnala (F), vše nejlepší v novém roce (silvestr)
sympatie 23. 12. 2012, 11:38
Vyzkoušeno, uloženo, jednoznačně nejlepší které jsem kdy vyzkoušela, a že jich bylo, většinou se trhly, tahle ne, je jak malovaná a chuťově též bez chybičky. Super receptík. (Y)
sabcaaaja 26. 12. 2012, 13:33
@sympatie Děkuji za pěkný komentář (F), přeji vše nejlepší v novém roce (sampus)
vera82 22. 12. 2012, 19:58
Ještě jednou vám musím poděkovat za super recept (Y) (Y) (Y) Během 3dnů jsem pekla 4ks ,-) (zajic)
sabcaaaja 26. 12. 2012, 13:32
@vera82 Jsem ráda, že vánočka měla takový úspěch (F)
cornysek 21. 12. 2012, 9:23
Tak já Vám to teda napíšu (F) (F) je mi 37 a do středy tohoto týdne jsem se neustále vymlouvala proč neupéct vánočku, to bylo důvodů. Nakonec jsem to riskla, vyzkoušet se přece má vše a nejsu srab, ani v kuchyni. Já to zkrátím, ta Vaše vánočka |:o) ona byla do 24 hodin doslova sežraná (Y) (L) Prstě ji v neděli peču znova, pekla jsem z poloviční dávky, pro případ neúspěchu a vida .....prostě moc děkuji, je mňamková, úžasná,recept už mají mé 3 kamarádky, prostě nadšení a ta vůně po bytě ještě v době, kdy vánočka už na plechu není.... (F) (F) ,-) Moc Vám děkuju a přeji krásné Vánoce (andel) (darecek) a šťastný Nový rok (silvestr2) Petra N.
sabcaaaja 21. 12. 2012, 12:53
@cornysek Děkuji za krásný komentář (L), jsem ráda, že se Vám vánočka povedla (Y), krásné vánoce (stromecek) a šťasný Nový rok (sampus)
vera82 (upraveno) 20. 12. 2012, 15:00
Luxusní (Y) (Y) (Y) (Y) (Y).
sabcaaaja 21. 12. 2012, 12:54
@vera82 Děkuji (F), krásné Vánoce (stromecek) a šťastný Nový rok (sampus)
Lishka 18. 12. 2012, 22:35
Vypadá krásně a ty půlky mandlí navrch mě okouzlily! Majonéza - to mě překvapilo. Jakou dáváte? Je to jedno, nebo jen klasickou... fakt mě v receptu překvapila. Děkuji.
sabcaaaja 19. 12. 2012, 9:45
@Lishka Děkuji (L). Majonéza se dá používat jakákoliv , my kupujeme v Kauflandu tu jejich značku ve skleničce , má malo éček, tuším vitastar delikates *-) s 5% obsahem vajec. (Y) .
Lenka350 18. 12. 2012, 21:49
Dneska jsem dělala dvě, jsou výýýýýbornéééé (Y) (Y) . Díky za recept (clamp) .
sabcaaaja 19. 12. 2012, 9:41
@Lenka350 Děkuji, to mě těší (L)
Lenka350 17. 12. 2012, 20:13
Mám dotaz, droždí je asi ze sáčku a to je na kilo mouky? Některý sáček je na půl kila a některý na kilo, tak se raději ptám *-) . Jinak vypadá super, jdu do ní :-$ :-$
sabcaaaja 17. 12. 2012, 20:45
@Lenka350 Droždí používám čerstvé :-$ - 1 klasickou kostičku na 1 kg mouky (Y) , se sušeným jsem to nezkoušela, ale mělo by to jít také, ale v tom případě bych to neroztírala s tím cukrem, ale dala to sušené droždí až do mouky (F) . Přeji, ať se Vám také povede (Y), hezké Vánoce (andel)
novackova 6. 1. 2012, 7:57
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (F)
lindiprd 5. 1. 2012, 11:30
Vypadá naprosto úžasně. Příští rok vyzkouším.. (Y) (Y) (Y) Jana H.
sabcaaaja 5. 1. 2012, 23:11
@lindiprd Děkuji (L) , doufám, že vám bude chutnat (F) , jinou už neděláme :-), můžete vyzkoušet i dříve - z toho samého těsta děláme na velikonoce mazance (Y) .

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie