(recept
si oblíbilo 61 návštěvníků)
Plněné čokoládové brambůrky
Potřebné ingredience
Vyrábíme oříško-čokoládové kuličky (velké asi jako klasické rumové kuličky) plněné fantastickým máslovým krémem. Bez syrových vajec! Příprava je trošku náročnější, ale uvidíte, že to rozhodně stojí za to :-) Fotka je ilustrační (i když brambůrky pak takhle opravdu vypadají), letos jsem je ještě nedělala (a beztak nemám foťák)
Postup přípravy
1. Uvaříme natvrdo 2 vajíčka. Bílky sníme (sladkého bude ještě dost). Žloutky vidličkou rozmačkáme, přidáme 60g másla, 70g cukru moučka a lžíci rumu. Utřeme do pěny. Hmotu dáme do ledničky ztuhnout. Potom z ní tvarujeme kuličky, o něco větší než třešňové pecky. Pracujeme rychle a nevzdáváme to, hmota je patlavá a kuličky se dělají špatně, ale nic náročnějšího už Vás potom nečeká. Pokud to jde opravdu špatně, dáme hmotu znovu na chvíli do ledničky, uvaříme si čaj a použijeme do něj 2 lžíce rumu. Ono to půjde...
2. Kuličky dáme ztuhnout do mrazáku (důležité!).
3. V této fázi prakticky můžeme skončit. Kuličky můžeme z mrazáku průběžně ujídat, jsou vynikající. Pokud se i po jejich ochutnání rozhodnete pokračovat, pak:
4. Do rendlíku dáme 100g mletých ořechů a necháme chvíli prohřát. Mezi tím nastrouháme 100g čokolády, přidáme do ní teplé ořechy, 100g cukru moučka, 15g másla a 1-2 lžíce rumu. Rukama vypracujeme měkké těsto. Opět dáme na chvíli ztihnout do ledničky (ne moc)
5. I v této fázi můžeme skončit, pokud 22. nebo 23. 12. dávají večer v TV nějaký pěkný rodinný film. Obložíme se dětmi a maželem, vezmeme si k sobě misku s těstem a talíř s kuličkami a necháme rodinu, aby střídavě ujídali. Použijte opět dvě až tři lžíce rumu a uvařte si k tomu grog. Než skončí film, máte po těstíčku i kuličkách.
6. Pro obzvlášť pečlivé hospodyňky dodávám pro úplnost i poslední krok: Z těstíčka tvarujeme na dlani placičky (aby hmota opět trochu změkla) a do ní balíme kuličky, které jsme těsně před tím vyndali z mrazáku. Doporučuji je vyndavat třeba po pěti kusech, aby byly opravdu úplně zmrzlé, jinak to jde špatně. Máme tedy čokoládovo-oříškovou kuličku s máslovou náplní uvnitř. Kuličku pak ještě vyválíme v kakau a uložíme do malého papírového košíčku.
7. Když kuličky ponecháme při pokojové teplotě, náplň uvnitř krásně povolí. Při servírování necháme tchýni chvíli vydusit nad otázkou, jak jste dostali ten krém do takové malé kuličky :-)
2. Kuličky dáme ztuhnout do mrazáku (důležité!).
3. V této fázi prakticky můžeme skončit. Kuličky můžeme z mrazáku průběžně ujídat, jsou vynikající. Pokud se i po jejich ochutnání rozhodnete pokračovat, pak:
4. Do rendlíku dáme 100g mletých ořechů a necháme chvíli prohřát. Mezi tím nastrouháme 100g čokolády, přidáme do ní teplé ořechy, 100g cukru moučka, 15g másla a 1-2 lžíce rumu. Rukama vypracujeme měkké těsto. Opět dáme na chvíli ztihnout do ledničky (ne moc)
5. I v této fázi můžeme skončit, pokud 22. nebo 23. 12. dávají večer v TV nějaký pěkný rodinný film. Obložíme se dětmi a maželem, vezmeme si k sobě misku s těstem a talíř s kuličkami a necháme rodinu, aby střídavě ujídali. Použijte opět dvě až tři lžíce rumu a uvařte si k tomu grog. Než skončí film, máte po těstíčku i kuličkách.
6. Pro obzvlášť pečlivé hospodyňky dodávám pro úplnost i poslední krok: Z těstíčka tvarujeme na dlani placičky (aby hmota opět trochu změkla) a do ní balíme kuličky, které jsme těsně před tím vyndali z mrazáku. Doporučuji je vyndavat třeba po pěti kusech, aby byly opravdu úplně zmrzlé, jinak to jde špatně. Máme tedy čokoládovo-oříškovou kuličku s máslovou náplní uvnitř. Kuličku pak ještě vyválíme v kakau a uložíme do malého papírového košíčku.
7. Když kuličky ponecháme při pokojové teplotě, náplň uvnitř krásně povolí. Při servírování necháme tchýni chvíli vydusit nad otázkou, jak jste dostali ten krém do takové malé kuličky :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
P.A.V.L.A
(upraveno)
6. 12. 2015, 9:35
Ophelia
(upraveno)
21. 12. 2012, 7:45
Milá Petro, ty Vaše kuličky jsou strašné , v sobotu jsem udělala dávku podle receptu a už abych dělala dávku novou. Prostě z ledničky miznou, ne pomalu, ale rychle. Opravdu Vám dávám za skvělý recept a ještě skvělejší postup oba palce nahoru . Musím se přiznat, že tento recept už mám ve své kuchařce 26 let, ale nikdy jsem je nedělala. Až po po přečtení Vašeho receptu jsem se přemluvila a řadím do velmi oblíbených. . Přeji Vám krásné vánoce a a do nového roku jen to nej. Irena A pro ostatní doporučuji dělat z dvojité dávky, i když jsou pracné, za tu námahu to opravdu stojí.
hheellaa
(upraveno)
12. 11. 2012, 22:58
Vypadají lákavě, asi se přemluvím
anulim
(upraveno)
12. 11. 2012, 22:05
tak tenhle recept nemá chybu.
miri121
(upraveno)
12. 11. 2012, 21:33
Děkuji za recepr, tak už jsem se dlouho nezasmála. Letos dělat teda nebudu, malému (2 roky) ještě nedávám oříšky, ale pobavilo mě to skvěle, a ukládám pro příští rok.
Hanulka2
(upraveno)
12. 11. 2012, 19:27
Hledám bezlepkové dobroty a tohle na mě vykoukne, super, určitě letos vyzkouším
deluto
(upraveno)
12. 11. 2012, 19:08
Zdravím,receptík vypadá opravdu skvěle kolik jich tak je z jedný dávky?děkuji
deluto
(upraveno)
17. 12. 2012, 12:08
@deluto
ted jsem je dodělala a jsou opravdu skvělý,myslím,že to bude letos naše nejlepší cukroví,děkuji
BB72
(upraveno)
9. 11. 2012, 23:25
Jééé, vypadá to lákavě...jen doufám,že to nezkazím,když si po čaji s rumem dám ještě dvojku bílého...na ten finiš
Strepitula
(upraveno)
9. 11. 2012, 8:57
Na takové recepty jsem přímo vysazená. Děkuji
Strepitula
(upraveno)
10. 11. 2012, 7:37
@Strepitula
Vychytávka... žloutkovou hmotu jsem dala do zdobícího sáčku s trubičkou a na plech s pečpapírem jsem si nadělala malé "bobánky" a nechala přes noc v mrazáku. Večer je rychle zakoulím do hmoty, obalím, naskládám do košíčků a jdou zpět k ledu.
deluto
(upraveno)
4. 12. 2012, 6:11
@Strepitula
super vychytávka,taky to dneska vyzkouším,jakou jste tam dala čokoládu na vaření,nebo jinou?
Strepitula
(upraveno)
10. 11. 2012, 7:36
@Strepitula
*
Liberta
(upraveno)
8. 11. 2012, 22:28
také vyzkouším vypadá to skvěle..
kristyte
(upraveno)
25. 9. 2012, 20:47
Taky vyzkouším
makytaf
(upraveno)
3. 1. 2012, 20:30
Dělávám, jsou vynikající . Recept jsem objevila v Apetitu a patří mezi každoroční vánoční favority
emilek :-)
(upraveno)
29. 12. 2011, 13:30
kuličky jsou naprosto luxusní, bezkonkurenční a nikdo krom mně je nemá v teple opravdu povolí a pak je to prostě nirvána v hubě toto zařazuju mezi naše každoroční vánoční cukroví díky
Magduška
(upraveno)
21. 12. 2011, 13:18
Na Váš receptík jsem čekala - v diskuzi jste je popsala fakt žravě, takže určitě dnes nebo zítra udělám. Děkuji i za pěkný popis postupu no ten čaj s rumem asi taky proběhne
kakunka
(upraveno)
19. 12. 2011, 18:38
Boží mám ráda recepty, které dávají člověku jistou svobodu
Nikis.
(upraveno)
20. 12. 2011, 18:20
@kakunka
Taky to tak vnímám a jdu na to
inaluk
(upraveno)
19. 12. 2011, 12:29
No dělat je určitě nebudu,konec by nastal u kroku číslo 1 (čaj s rumem )..ale fakt jsem se zasmála :D
Pekyska
(upraveno)
19. 12. 2011, 12:29
Lenka 1551
(upraveno)
19. 12. 2011, 11:18
Super popis pracovního postupu Vypadá to báječně, ale nemám tolik trpělivosti Hezké Vánoce
JitkaKr
(upraveno)
19. 12. 2011, 10:18
- super - tenhle rok je přebramburkováno - já teď taky vložila recept na jedny brambůrky - ale jiné - tyhle taky možná ještě zkusím
evicela
(upraveno)
19. 12. 2011, 10:11
to znám je to silně žrací, akorát trošku pracné