Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 381 návštěvníků)

Medové perníčky

0.0
Medové perníčky

Potřebné ingredience

560 g hladké mouky, 350 g cukru moučka, 60 g medu, 4 celá vejce, 1 kávová lžíce jedlé sody, šťáva a kůra z půlky citronu, jedna polévková lžíce koření do perníku (lze použít i jen drcený hřebíček a skořici)

Postup přípravy

Těsto ručně zpracuji tak, aby nelepilo a nechám ležet v chladné místnosti do druhého dne.
Pak rozválíne asi na půl centimetru silný plát a vykrajujeme tvary.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů.
Upečené je potírám rozšlehaným vajíčkem, aby se pěkně leskly.
Jak vychladnou, můžeme zdobit klasicky polevou z bílků a cukru nebo také zdobívám marcipánem (rozválím ho na moučkovém cukru na tenký plát a vykrajuju formičkou stejné tvary jako perníky, potom perníček potřu rozšlehaným vejcem a přilepím marcipán - takhle je mají rádi naše děti)

Pěkně se nafouknou a jsou měkké hned, nemusí se čekat !
Peču je každý rok, jsou opravdu výborné!

Dobrou chuť :o)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

sezi 4. 12. 2011, 12:51
kolik lžic je 60g medu? prosím
Luckaaa 4. 12. 2011, 18:52
@sezi Jani, jsou to asi 4 polévkové lžíce (L)
muficek 4. 12. 2011, 12:31
Luci, i já se přidávám k těm spokojeným, zadělané těsto se sice trošku v ledničce rozjelo, ale perfektně se s ním pracovalo, perníčky jsou výborné a i druhý den krásně měkké. Mockrát děkuji za skvělý recept. Věrka (clamp)
Eiculka 4. 12. 2011, 11:37
:-) Hlasim, ze je napeceno. |:o) Nakonec to dopadlo dobre, testo jsem podmoucila,vyvalela vykrojila. na horky vzduch tak 170°C jsem pekla celkem 8minut,plech musim otacet tak jsem po 4min otocila.POmazala rozslehanym vajickem.Dnes se chystam zdobit. Jsou moc dobre,dekuji za recept. (L) Ja bych mohla mit mene sladke. Jen nevim proc,ale rano nemaji vsechny pernicky hladky povrch,tak jestli to to vajicko udelalo,ze nekde bylo vic jak jsem to rychle potirala...nevim... Kazdopadne to dobre dopadlo. med mam tez od vcelare. Jdu najit nejakou polevu na zdobeni,jen zase jaky pomer je ten nej... jeste jednou dekuji a doporucuji.Mama si recept taky vytiskla :-) (L) (clamp) (banky)krasne Vanoce a hlavne zdravi! (silvestr2)
Luckaaa 4. 12. 2011, 11:46
@Eiculka Luci, jsem moc ráda, že se nakonec podařily (L) (L) (L) (L) Jak se říká, když se vaří a peče s láskou, vždycky se zadaří (hello) (hello) (hello) (banky) (andel) (banky)
Ještěřice 4. 12. 2011, 9:19
Taky se přidávám k těm, kterým se těsto lepilo :-@, ted odpočívá v chladu, tak uvidím, co dál.
Ještěřice 6. 12. 2011, 14:47
@Ještěřice Perníčky jsem upekla,teste se po odležení lepilo, ale neroztékalo.Docela dobře se s ním pracovalo :-$.Perníčky mám upečené a jsou fakt dobré (Y).Malý se jen oblizoval za ušima |:o) |:o)
JíVla 3. 12. 2011, 20:46
Dobrý večer, mně se s těstem pracovalo výborně a už odpočívá na zítřejší pečení :) Napadlo mě, zda roztékání nemůže být způsobeno medem - já si kupuji med přímo od včelaře, ale pokud má někdo med z hypermarketů, tak není zdaleka tak kvalitní a to by mohlo být příčinou roztékání a lepení.
zuzcaa 3. 12. 2011, 20:49
@JíVla Já měla med také přímo od včelaře, velmi kvalitní a i přes to, těsto teklo :-|
pavblue 3. 12. 2011, 14:49
Lucinko (L), chtěla bych Vám moooc poděkovat za tento výýborný receptík (Y) (Y) (pernicek) jsou naprosto vynikající. Nejlepší recept co jsem kdy měla :-) :-) S těstem se výborně pracovalo - čistá práce |:o) |:o) Opravdu moc děkuji, mějte se prima a přeji Vám i celé Vaší rodině krásné blížící se svátky (andel) (andel) Pavla s klukama (hello) (hello)
Luckaaa 4. 12. 2011, 11:35
@pavblue Pavli (L) moc děkuju, jsem ráda, že se Vám perníčky povedly :-D (hello) (hello) (hello) Jak se říká, když jsou pečené s láskou, vždycky se podaří a chutnají (L) (L) (L) (L) Přeji také krásné vánoce celé vaší rodince (pusa) (kolednici) (banky) (andel) (banky)
Eiculka 2. 12. 2011, 23:04
Tak tyhle pernicky jsem uvidela a hned me nadchly... jsem v prvnim fazi, prave jsem zadelala testo (N) a pridavam se k tem co se jim testo lepilo a jakoby roztekalo... tak jsem pridavala mouku *-) no aspon to te faze ,aby to bylo jaks taks...dala do igelitu a do chladu...bojim se abych nenasla tez neco jako placku. Je to muj druhy recept co zkousim. *-) Ale po precteni par prispevku jsem u toho premyslela,jak je to mozne kdyz kazda dame vseho stejne...jedine,ze by to bylo rukama? :-) :-) :-) :-) Nebo druhem mouky,cukru, velikosti vajicek, znacka sody...jak velka je kavova lzicka a polevkova lzice,kazda mame jiste jinou a davate ji zarovnanou,vrchovatou, polovrchovatou, to jsou siroke pojmy kdyz to neni na gram odvazene...druh medu??? kdo vi...je to takovy hokus pokus...nebo proste jak se rika,ze kdyz dame deset kucharinek a pred ni stejne mnozstiv a druhu ingregienci tak stejne bude od kazde polevka chutnat jinak!tak drzim palce ostatnim a dam vedet jak dopadla druha faze.Dobrou noc a sladke pernickove sny (L)
kpetul 3. 12. 2011, 12:58
@Eiculka Dobrý den Lucko, měla jsem to uplně stejně, zadělala a stále se mi to lepilo a lepilo, podsypala, lepilo, roztýkalo, jsem to chtěla i vyhodit.......nakonec dala jsem do ledničky a naštvaná po dvou dnech to šla péct.MOOOOC dobře se ale nakonec s těstem pracovalo :-) (Y). Perníčky jsou měkké a dobré Ať se povedou |:o)
Veronika N. 2. 12. 2011, 22:03
Moje první perníčky! Krásně se povedly, chuťově úžasné ale ztvrdly :(( zkusím přidat jablíčko, snad to zabere!!
hrebi 2. 12. 2011, 10:46
Luci, perníčky jsou upečené a jsou výborné, nejlepší, co jsem kdy jedla :-), dala jsem všechny suroviny co jsou uvedeny v receptu a s těstem se dobře pracovalo, nelepilo, prostě vše na velkou 1. Perníčky jsou krásně měkké, krásně nafouknuté. Mám už je 4 den v plastové krabičce v chladu v garáži a stále jsou měkké. Díky za výbornej recept. Pěkný den Jana
Luckaaa 4. 12. 2011, 11:30
@hrebi Janičko, tak jsem ráda, že se povedly (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Když se pečou s láskou, tak se vždycky zadaří (L) (L) (L) (L) Mějte krásné vánoce (andel) (stromecek) (pernicek)
zuzcaa 1. 12. 2011, 20:31
Dobrý večer, tak nevím kde jsem udělala chybu, ale těsto se strašně lepilo i po přidání většího množství mouky :-S Teď je v lednici, snad nedopadnu jako maminky pode mnou :-|
zuzcaa 2. 12. 2011, 12:28
@zuzcaa Tak jak jsem předpokládala.... těsto se sice už tak moc nelepilo, ale perníčky hned ztvrdly (v troubě jsem je dlouho neměla)... škoda.... :-S ani barvu neměly jako ty Vaše (F)
Luckaaa 4. 12. 2011, 11:28
@zuzcaa Zuzko, dejte je do krabice a přidejte nakrájené plátky jablíčka, pak změknou (Y)
zuzcaa 4. 12. 2011, 12:01
@Luckaaa (F) (F)
jirul 1. 12. 2011, 20:03
těsto super (Y) , pěkně se s ním pracovalo, max. spokojenost (Y) , ale po upečení nejsou takové lesklé a hladké jako ty Vaše, ale popraskané a miliony dírek v nich, *-) tak si marně lámu hlavu, čím by to mohlo být, prosím o radu. Děkuji
Luckaaa 4. 12. 2011, 11:27
@jirul Jiři, tak to netuším! To slyším poprvé s těma dírkama. Nikdy se mi to nestalo :-$ *-)
sharon8 1. 12. 2011, 20:03
Mě se těsto taky hrozně lepilo... Ale hrozně, med jsem odvážila, takže moc jsem ho tam asi neměla... Teď mám těsto v chladu a strašně se rozpláclo-dala jsem ho do sáčku jako hroudu a teď je ze něj placka, zítra tam budu muset asi přidat mouky... Jenže to zas asi budou tvrdé... No uvidíme :-p
marlena1 1. 12. 2011, 19:50
Ahoj jsem ráda že se to taky někomu nepovedlo .Hrozně se mi těsto lepilo :-Taky jsem si říkala že to bude medem dala jsem taky 4 pol. lžíce .Dost jsem se stím trápila.Peču už 25 let stejný recept a vždy se mi vše povedlo. :-$Peču již 25 let stejný recept a vždy se mi perníky povedly. :-$ :-$
Galiii 1. 12. 2011, 17:50
(jezisek)taky jsem to nějak nezvládla :-S těsto se dost lepilo a na plechu se maličko roztíkaly...že by hodně medu? dávala jsem od oka cca 4 lžíce a musela jsem přidat i více mouky ,-) co se týče tvrdosti, tak ještě netuším, před chvílí jsem vytahovala z trouby...dva plechy už jsou fuč, taže chuťově dobrota (zajic)...uvidíme, jak to bude s tvrdostí další dny ,-)
burabura 1. 12. 2011, 14:12
Také byly měkké po upečení a druhý den jako beton. :-@ I s těstem se špatně pracovalo, hrozně lepivé :-S Recept se mi líbil že jsou perníčky bez tuku,ale udělám ještě starý osvědčený recept. |:o)
JanaHovor 1. 12. 2011, 14:08
Dobrý den, mám v plánu vaše perníčky, jen musím sehnat to vykrajovátko perníčka, protože je úžasný. Ale chci se zeptat, ty perníky potírate vajíčkem až po upečení? Nemůže se to pak zkazit, když to vejce je syrové? My teda dycky potírali před pečením, zdobené perníky se u nás nikdy nejedly. Ale aj bych zkusila tu vaši variantu, jen se bojím, aby se pak nezkazily. A v jaké krabici je uchováváte, plechové, plastové, papírové? Děkuju (L)
Luckaaa 4. 12. 2011, 11:24
@JanaHovor Jani, vždycky potírám až po upečení. Buď rozšlehaným vejcem nebo jen bílkem. Když je potřete syrové, udělá se na nich taková jakoby lesklá slupka, která se po schládnutí zkrabatí a nevypadá to pěkně. Určitě potírejte až upečené, ještě horké. Nemá to na nic vliv, je to jen tenká vrstva, která hned uschne. Na trvanlivost nemá vliv. Skladuji v krabici ve spíži. (L) (L) (L) (L) (L) (L)
Zezulci 1. 12. 2011, 9:13
Radko asi děláme stejnou chybu ,-)U nás jsme pekli v neděli,to byly nádherně měkoučké,ale bohužel už v pondělí ztvrdly.Uklidňovala jsem se tím, že půjdou alespoň dobře zdobit a do vánoc určitě změknou (andel)
Luckaaa 1. 12. 2011, 12:12
@Zezulci Nadi, možná jste dala hodně mouky nebo jste je nechala v troubě dlouho *-) (L) (L) (L)
Destiny5 1. 12. 2011, 7:03
:´( v čem dělám chybu??? proč jsou krásně měkké jen hodinu?? jsou výborné, pekla a ochutnávala už včera, ale teď ráno jsou tak na výstavu. prosím o radu. děkuji. a ještě jeden dotaz. Do čeho je ukládáte? do papírové krabice?? *-)
Luckaaa 1. 12. 2011, 12:11
@Destiny5 Radko, nevím , možná jste dala víc mouky *-) Mě tedy vydrží měkké až než se nesní. Ale bývají rychle pryč ,-) ,-) Zkuste přidat do krabice to jablíčko, jak píše paní... třeba to zabere :-)
Destiny5 1. 12. 2011, 19:33
@Luckaaa Děkuji za radu, ještě mě napadlo, že jsem tam dala malá vajíčka *-), může to být tím? mám ještě zbytek těsta, to asi nepůjde nastavit že??? |-) +o(
Kacur 1. 12. 2011, 9:50
@Destiny5 Raduš, jestli Vám zvtrdly, zkuste dát perníčky do plastové krabice s víkem, a nahoru vložit pár kousků rozkrájeného jablíčka (jablka vyměňuji tak po 3 dnech). Někdy stačí tam mít jablka 3 dny, někdy 6 dnů. Ale my nemáme moc rádi úplně měkké perníčky, takže je tam nechám jen první dny a pak už nedávám vůbec. Krásné Vánoce všem pekařinkám. Mě to teprve čeká, protože začínám péct až druhý týden v prosinci (máme raději "čerstvé" méně uleželé cukroví ,-) (stromecek) (banky) (kolednici) (darecek)
olafera 30. 11. 2011, 20:08
Perníčky jsem dnes upekla a jsou naprosto dokonalé, jak chutově, tak se pracovalo krásně s těstem a vše dobře vyšlo |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o), děkuju moc, jdu udělat další 2 těsta, bo je nás moooooooooc (L) (L) (L)
Luckaaa 1. 12. 2011, 12:08
@olafera Olí, tak jsem moc ráda, že se povedly a že Vám chutnají (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
olafera 3. 12. 2011, 19:43
@Luckaaa Mám je měkoučké a krásňoučké každý den.Je to bezvadný recept.A chutnají užasně a to jsem perníkový závislák ,-)
Carodkaa 30. 11. 2011, 8:03
s těstem se krásně pracovalo,nic jsem nemusela dosypávat vyšlo to akorát,dneska budeme s (Z) péct,děkuji (Y) :-)
Luckaaa 1. 12. 2011, 12:07
@Carodkaa Tak doufám, že se povedly a chutnají (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie