(recept
si oblíbilo 138 návštěvníků)
Mrkvový perkelt - z detoxu Antonie Mačingové
Potřebné ingredience
Já dělám z 1 kg mrkve, perkelt jíme buď jako samostatné jídlo, anebo jako přílohu k masu. Nemám ráda koření, co je v původním receptu od A. Mačingové (rozmarýn a koriandr), tak nahrazuju kari a kurkumou a takhle nám to teda fakt chutná.
Postup přípravy
1 kg mrkve
3 cibule
sojová omáčka - kvalitní, nejlépe Kikkoman
mletý kmín
pepř
sůl
olivový olej
kari, kurkuma
Na pánvi zahřejeme a osolíme olivový olej (cca rovnou čajovou lžičku soli), cibuli nakrájenou na půlměsíčky necháme zesklovatět. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka, přidáme na cibuli a chvíli společně mícháme. Přidáme koření - mletý kmín, kari nebo kurkumu (nebo obojí - já dávám půl napůl po 1 vrchovaté lžičce), pepř, 2-3 lžíce sojové omáčky a smícháme. Zalijeme asi 2 dl vody a dusíme pod pokličkou do měkka, ke konci odklopíme a mícháme, dokud se úplně neodpaří voda a nezůstane jen takový táhlý povlak.
I manžel, který nemá dušenou zeleninu rád, si toto jídlo oblíbil.
Dobrou chuť.
3 cibule
sojová omáčka - kvalitní, nejlépe Kikkoman
mletý kmín
pepř
sůl
olivový olej
kari, kurkuma
Na pánvi zahřejeme a osolíme olivový olej (cca rovnou čajovou lžičku soli), cibuli nakrájenou na půlměsíčky necháme zesklovatět. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka, přidáme na cibuli a chvíli společně mícháme. Přidáme koření - mletý kmín, kari nebo kurkumu (nebo obojí - já dávám půl napůl po 1 vrchovaté lžičce), pepř, 2-3 lžíce sojové omáčky a smícháme. Zalijeme asi 2 dl vody a dusíme pod pokličkou do měkka, ke konci odklopíme a mícháme, dokud se úplně neodpaří voda a nezůstane jen takový táhlý povlak.
I manžel, který nemá dušenou zeleninu rád, si toto jídlo oblíbil.
Dobrou chuť.
hodně cibule zesklovatět na osoleném oleji
přidáme sojovku a koření - mletý kmín, kari, kurkumu, pepř
podlijeme po chvíli vodou
necháme vyvařit vodu, vytvoří se blátíčko
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Ditapeerova
(upraveno)
8. 3. 2012, 15:25
Musím pochválit,vyzkoušela jsem a všem moooc chutnalo
Vanusak
(upraveno)
9. 3. 2012, 10:23
@Ditapeerova
Dito, jsem ráda, že chutnalo, mějte se.
Lenicka6
(upraveno)
28. 1. 2012, 14:45
můj vypadá úplně stejně a miluju ho jedu 16.den...
Vanusak
(upraveno)
9. 3. 2012, 10:22
@Lenicka6
Lenko, nás čeká zítra, taky se těšíme, jedeme po půlroce znovu.
Darrrka
(upraveno)
16. 1. 2012, 11:11
Ivo, dnes jedu po půl roce opět detox a už se těším,jak si smlsnu na Vámi upraveném perkeltu. Protože mi tam to její koření taky nesedělo, snad jen ten první den Kari miluju, už ho mám dneska v té brokolici tak už se moc těším na Váš receptík!
Vanusak
(upraveno)
18. 1. 2012, 12:21
@Darrrka
Darino, tak ať chutná! Tohle je taková jemná chuť, nám to taky takhle jede víc! A úplně nejlepší je ta cibule s kari. My pojedem další kolo asi za měsíc, až po dovolené...
s-arka
(upraveno)
14. 1. 2012, 19:32
Ivo, děkuji! Dnes jsem dělala, jsem třetí den detoxu a opravdu super Miluji kari, tak jsem dělala podle vás a nemůžu se dojíst Škoda, že jsem neměla tvarůžky, to by byla paráda
Vanusak
(upraveno)
15. 1. 2012, 13:32
@s-arka
Šárko, to jsem ráda, že chutnalo, já taky kari miluju a dávám ho, kde se dá - dneska třeba do bramborové kaše.
Suzanka2
(upraveno)
6. 1. 2012, 8:58
huhu, až mě překvapuje jak to bylodobré, já nechala rozpustit do omáčky tři olomoucké tvarůžky - geniální
Vanusak
(upraveno)
6. 1. 2012, 14:23
@Suzanka2
Susan, i v samotném detoxu je jedna verze, že se nakonec mrkev posype nastrouhaným sýrem. S olomouckými syrečky rozhodně vyzkouším!
Vegan
(upraveno)
4. 1. 2012, 11:52
Je to výborné.............................................
Vanusak
(upraveno)
4. 1. 2012, 14:12
@Vegan
Kláro. díky! Jsem ráda, že chutnalo.
nula
(upraveno)
21. 12. 2011, 12:52
Mrkev miluju a vaši určitě taky zkusím. Já už jinou než s kari leta nedělám - chlapi mrkev nechtěli a s kari ji v pohodě baštěj
Vanusak
(upraveno)
21. 12. 2011, 14:16
@nula
Jindro, přesně tak, stačí dát správný koření a chutě jim hned oblbnem...
Alla
(upraveno)
20. 12. 2011, 19:52
Luxusní,měla jsem kari egyptské,přímo u arabů koupené a moc chválím.Do teď mi jedl mužik jen mrkev na česneku,tak mám ještě 1 variantu,jinak dušenou zeleninu nerad.
Vanusak
(upraveno)
21. 12. 2011, 10:22
@Alla
Aleno, tak super, obě jsme naše chlapy oblafly! Jsem ráda, že zachutnalo. Můžu se zeptat na tu variantu s česnekem, co děláte? Jo a jinak to arabský kari si u nich taky vždy nakoupím, naposledy jsem ale vzala hooodně ostrou variantu...
Alla
(upraveno)
21. 12. 2011, 12:41
@Vanusak
Zpěním cibuli,pak česnek a mrkev strouhám.Chlap si pak strouhá navrch na talíři ještě i syrový.A já to mám ráda zasypané něčím zeleným. Příště prý musím kolečka půlit,padalo mu to z vidličky
Vanusak
(upraveno)
21. 12. 2011, 14:19
@Alla
Děkuju. A strouháte na kolečka jako na salátovou okurku? P.S. Ať manžel napichuje!
Alla
(upraveno)
22. 12. 2011, 9:39
@Vanusak
Aha,to mě nenapadlo,já to nakrájela.
Vanusak
(upraveno)
22. 12. 2011, 22:26
@Alla
Neee, to já se jen ptala, já to taky krájím. Na plátky na struhadle by to asi bylo hodně slabé, ale třeba by to taky šlo.
Kačanka
(upraveno)
17. 11. 2011, 17:22
Také dělám s thajským kari a je báječný!!! Miluju ho!
Vanusak
(upraveno)
17. 11. 2011, 20:40
@Kačanka
Thajské kari? Neznám, ale vyzkouším! Díky za tip.
littlenail
(upraveno)
15. 11. 2011, 12:39
Znám , je to mooooooooooooooooc dobrý a strašně žravé , mohu doporučit, Daniela
Vanusak
(upraveno)
16. 11. 2011, 14:20
@littlenail
Nám se zatím ještě nepřejedl. Ani po detoxu, kdy už ho jíst nemusíme...
Visnery
(upraveno)
14. 11. 2011, 10:04