Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 822 návštěvníků)

Chinois - francouzský máslový koláč

5.0
Chinois - francouzský máslový koláč

Potřebné ingredience

Těsto: 100 ml mléka, 90 g másla, 2 vejce, lžička soli, 50 g cukru krupice, 400 g hladké mouky, 20 g droždí. Náplň: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 30 g hladké mouky.

Postup přípravy

Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozšlehanými vejci a rozpuštěné vlažné máslo, přisypeme cukr (bez jedné lžičky), sůl do levého rohu, nasypeme prosátou mouku, uděláme vpravo důlek, do něj lžičku odloženého cukru a na něj rozdrobené droždí. Zapneme program TĚSTO.

Mezi tím si připravíme náplň: V mléce rozmícháme oba cukry, žloutky i mouku a uvaříme z toho kašičku, za občasného promíchání nebo pod pokličkou necháme vychladnout.

Na dno dortové formy průměr 26 cm přivřeme pečící papír a okraje odstříhneme. (Nevymazávala jsem ani boky.)
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme náplní, posypeme rozinkami a srolujeme jako závin. Nakrájíme na stejnoměrné kousky, ( asi 4 cm), které klademe do formy řeznou stranou dolů. Necháme asi 20 minut nakynout a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 10 minut, když začíná koláč zvrchu zlátnout, snížíme na 160°C a dopečeme dalších 20 minut (každá podle své trouby). Vychladlý koláč vyndáme z formy a potřeme sladkou vodou (cukr moučka, rozpuštěný v trošce vody), aby se nám koláč leskl.

Tento recept jsem našla na slovenském MMB i na několika různých stránkách na internetu, pokaždé je trošku jiný, i já jsem si ho přizpůsobila (například vanilkový lusk je docela drahá záležitost). Kdo má dost času, doporučuji prostudovat si všechny možnosti a zvolit si pro sebe tu nejlepší. Nám tento koláč moc chutnal, s těstem se moc dobře pracovalo a jelikož tady ještě není vložený, tak ho vkládám.

DO OBRÁZKOVÉHO POSTUPU JSEM PŔIDALA PÁR PODROBNOSTÍ.

Vykynuté těsto rozválím na obdélník asi 50 x 30 cm.

Vychladlá kaše je hustá tak akorát na roztírání, neteče.

Ruličku nakrájím nejostřejším nožem, na těsto při krájení netlačím. Je třeba si trošku předem naznačit, kde budu krájet, aby mi vyšlo takových 14 až 16 kousků (tentokrát to bylo 3 - 4 cm od sebe).

Po vykynutí, těsně před pečením, jsem tentokrát zkusila potřít rozšlehaným vajíčkem, jak to (asi originální) recept doporučuje.

Koláč jsem pekla přesně stejnou dobu jako minule, nahoře se leskne i bez sladké vody, ale je tmavší. Pro další pečení mám jasno: zůstanu u své úpravy, to je bez potírání vejcem.

Koláč z formy vyndávám, až zchládne, aby se mi nerozpadl.

Krájím nožem pilkou. A mizí stejně rychle jako ten minulý.

Tak jsem vyzkoušela toto těsto plnit tvarohem, nakrájet na 12 kousků a upéct ve formě na muffiny. S výsledkem jsem spokojená.

Plněné pudinkovým krémem jako Chinois, pečené v muffinové formě. Formu vymazávám tukem. Asi 4 kousky, kde bylo víc náplně, jsem musela nechat ve formě vychladnout a ztuhnout. Příště zkusím dát do každého důlku na dno kousek těsta a teprve na to položím šnekouna. U tvarohové náplně to nebylo třeba.

těsto je stejné, náplň jsem zkoušela dát jablečnou (ale připomíná mi to spíš žemlovku)

posypán mandlovými lupínky

místo rozinek jsem dala čerstvé ostružiny

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

mmonica 1. 1. 2012, 11:49
(Y) :-) (Y) super receptík dělala jsem s tvarohem a všem moc chutnal (zajic) chtěla bych ještě zkusit s tím pudinkem (L) (hello)
spero 3. 1. 2012, 20:38
@mmonica Moničko, díky za krásnou zprávu. (F) (F) S pudinkem určitě vyzkoušejte, je to zase úplně jiné. (hello)
ploutvenka 1. 1. 2012, 10:33
Pod stromečkem jsem našla domácí pekárnu (G) a toto byl první recept který jsem vyzkoušela :-$ Koláč je prostě famózní (Y) (Y) (clamp), zmizel během dopoledne (zajic) |:o) |:o) |:o) |:o) (hello)
spero 3. 1. 2012, 20:36
@ploutvenka Leničko, to je fantastické, že jste jako první recept z nové pekárny vyzkoušela tento koláč a že měl u rodiny úspěch. Lepší zpráva už ani nemůže být. Díííííky. (F) (F) (F) (F) (hello)
plchotka 30. 12. 2011, 20:14
Dnes jsem dělala pro návštěvu - vynikající!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (F) (F) (F) Hned si jdu přepsat do kuchařky (D)
spero 30. 12. 2011, 20:38
@plchotka Petři, děkuji za zprávu. (F) (F) (F) Jsem moc ráda, že vám i návštěvě koláč chutnal. (hello)
ppamelinka 15. 12. 2011, 11:40
Naprosto výborný koláček (Y) (L) !Děkuji za recept ,určitě budu péct často (D) !
spero 30. 12. 2011, 20:39
@ppamelinka Pavli, nemáte zač. Jsem ráda, že se u vás recept ujal. (F) (F) (hello)
kessinka 6. 12. 2011, 19:29
Tak se na něm pracuje.. snad se povede... jen nejíme rozinky, zkusim dat kousky jablka a trosku skořice...
spero 6. 12. 2011, 20:21
@kessinka Katuško, povede se určitě a já přeji dobrou chuť. (hello)
novackova 15. 12. 2011, 12:15
@spero Tak upečeno ,snědeno a můj konzervativní manžel si jen pomlaskával.V pečení neuznává novoty ale tohle mu moc chutnalo.Dala jsem to na plech trochu od sebe a moc dobré.Díky za super recept. (F)
kessinka 6. 12. 2011, 22:34
@spero Noo tak dopečeno.. ale asi jsem mela malou formu (23cm) tak jsem to mela asi dost nahňácany a krasne se to peklo vybehlo, ale po vyndáni z trouby a trochu zchladnutí se prostredek trochu propadl.. tak doufam ze to bude upečene... jinak se už těším na ranní snídaňku... [A]
Kyzluska 4. 12. 2011, 21:32
(Y) (Y) Díky moc za receptík, určitě jsem nedělala naposledy a řadím mezi oblíbené!!!! (L)
spero 6. 12. 2011, 20:28
@Kyzluska Ivetko, z takové zprávy mám radost. Díky (F) (F) (F)
šamotka 22. 11. 2011, 20:16
Dělala jsem o víkendu a jen se zaprášilo. (Y) (Y) (Y) Manžel nemusí rozinky, tak jsem nahradila skořicí a oříšky a opravdu luxusní záležitost. (clamp) (clamp) (clamp) Vynikající vláčné těsto, prostě supéééér. (jidlo)
spero 23. 11. 2011, 22:33
@šamotka Petruško, jsem moc ráda, že vám koláč chutnal. Se skořicí a oříšky musel být skvělý. (Y) Díky za zprávu. (F) (F)
algiz1488 19. 11. 2011, 21:26
Výborný a rychlý koláč (Y) děkuji za recept všem moc chutná (clamp) (L) (X) Míša
spero 20. 11. 2011, 22:50
@algiz1488 Míšo, jsem moc ráda, že Vás recept nezklamal a děkuji za tu zprávičku. (hello)
SILVIK1 16. 11. 2011, 12:34
(Y) výborný koláč, vydrží vláčný i několik dní. S těstem se pěkně pracuje (clamp)Silva (C)
spero 16. 11. 2011, 22:42
@SILVIK1 Silvinko,moc děkuji za oba komentáře. (F) (F) (F) (hello)
kopretina123 9. 11. 2011, 20:06
Tak jsem si také konečně pořídila pekárnu. Jako první musely být buchtičky s krémem, ty jsem rodině slibovala již dlouho. No, ale co péct dál? Už jsem měla vyhlídnutý Váš koláč. Všechno probíhalo hladce, když jsem těsto vyndala, tak přišel asistovat a chytat rozumy syn, pěkně jsme těstíčko pomazali krémem a já mu ukazovala, jak se to roluje, pak jsme krájeli a když jsme to dávali do formy, tak říkám a kde jsou rozinky? No byly, ale na lince před námi. Tak už jsme to neřešili, a dodělali to tak. S výsledkem jsme byli spokojeni - tedy až na ty rozinky, ty tam u nás nesmějí chybět. Krájela jsem až po vychladnutí, ale docela špatně se mi to krájelo a trochu rozpadalo, takže příště ( a to bude velice brzy, neboť rodina žádá repete), budu jednotlivé šneky promazávat jako to dělám s buchtama a každý si pak uloupne svého šnečka. Ale hlavně - budu dělat z dvojité dávky a dám to na velký plech, protože z té dortové formy to pro nás bylo málo. Děkuji za výborný koláč, snad se nebudete zlobit, že jsem recept už poslala i dál.
spero 9. 11. 2011, 21:31
@kopretina123 Haničko, naopak, jsem moc ráda, že recept poslouží co nejvíce a moc Vám děkuji za ten dlouhý komentář a za to, že vím, že u vás měl koláč úspěch. Posílám (F) (F) (F)a mějte se krásně. (hello)Ivana
FranzJosef1 8. 11. 2011, 22:09
to musíme doma vyzoušet, vypadá skvěle (Y)
majdulak (upraveno) 7. 11. 2011, 9:30
Paní Ivanko koláč je výýýýborný, pekla jsem minulý týden 2x! Moc Vám děkuji za recept [A] zkoušela jsem s kousky čokolády (rozinky u nás nejedou), byl dobrý do té doby než jsem upekla se skořicí a jako bonus nahoru jsem uvařila na plotně karamel z Jesenky a smetany a to bylo žráááádlo, všem tekly sliny ,-) Děkuji za úžasné recepty co zde publikujete (F) (F) (F)
spero 8. 11. 2011, 21:59
@majdulak Magdičko, moc Vám děkuji za nádherný komentář. Vždy mě to potěší a povzbudí. (F) (F) To Vaše vylepšení se zdá být skvělé. Určitě ho ocení i další děvčata. :-) (hello)
veuda1 6. 11. 2011, 13:00
děkuji za recept, miluju tenhle koláč a jsem velice ráda,že jste jej vložila (F) výborné (Y)
spero 8. 11. 2011, 21:51
@veuda1 Verunko, není zač. Já děkuji za milý komentář. (F) (F) (hello)
vevercak78 4. 11. 2011, 22:42
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
nereida 3. 11. 2011, 19:32
......vyzkouším (Y) (Y) (Y)
109 3. 11. 2011, 17:39
výborné (Y) |:o) |:o)
spero 3. 11. 2011, 19:01
@109 Danielko, jsem ráda, že vám koláč chutnal. (F) (F) (hello)
Zdenca789 1. 11. 2011, 13:38
Ivi, koláč je výborný, krásně nadýchaný, už jsem ho dělala několikrát, jen u nás se nejí rozinky tak dávám brusinky a zkoušela jsem dělat i s mandlema a to do uvařné kaše přidám pár kapek mandlového aroma. Výborný recept (clamp) (clamp) (clamp)
spero 1. 11. 2011, 19:56
@Zdenca789 Zdeni, díky moc za tu krásnou zprávu. Mám z ní radost. :-) :-) Brusinky, mandle, aroma, to je skvělé. Také budu muset vyzkoušet. Zkoušela jsem sekanou čokoládu, ale rozinky zatím u nás vedou. (F) (hello)
slunecnice78 31. 10. 2011, 8:19
(Y)Prostě úžasný moučník ještě teplé se to snědno na posezení.Akorát že jsem musela trochu zainprovizovat zjistila jsem že nemám rozinky dala jsem skořici a bylo to opravdu dobré.Všem znáním doporučím.Dnes musím pect znovu.Mnamka (clamp)
spero 31. 10. 2011, 17:54
@slunecnice78 Katuško, s tou mňamkou s Vámi naprosto souhlasím. I já ho peču znovu a znovu. :-) :-) Váš komentář mi udělal velkou radost. Díky. (F) (F) (hello)
babybel 29. 10. 2011, 20:00
Milá Ivanko, dneska jsem pekla a musím říct, že opravdu vynikající, vážně nemá chybu, perfektně se pracuje s těstem a chutná vynikajícně (L) (L), už je tam jen půlka, dělala jsem stejně jako v popisu, jenom jsem přidala citr.aroma. Děkuji, opravdu se Vám to povedlo... (L) (L) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3818517
spero 30. 10. 2011, 20:05
@babybel (Y) (Y) Kristýnko, děkuji moc za nádherný komentář a mám velikou radost z Vaší (P), protože ten Váš Chinois je nejkrásnější ze všech, které jsem na internetu viděla. (Y) (Y) (hello)
Lucka1982 28. 10. 2011, 16:12
upeceno, jen nevypada tak krasne jako vas. vyborny recept (Y)
spero 28. 10. 2011, 19:24
@Lucka1982 To nevadí. Hlavní je, že chutná. (zajic) Stejně za chvíli zmizí. :-) :-) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie