(recept
si oblíbilo 256 návštěvníků)
mléčný marcipán od Aničky
Potřebné ingredience
560g moučky, 270g pol. laktina, lžíce medu (na kopec), lžíce oleje, 60 - 70g vody, mandlové aroma (sladké)
Postup přípravy
po navážení v míse ihned zpracovat, potom ručně na stole. Jednou jsem si těsto předem navážila a za cca 30 min propracovala. A to byla ta chyba, těsto jsem měla samou krupičku od mléka. A pokud máte suš. mléko delší dobu otevřené a je samá hrudka, je dobré ho přes síto propasírovat. Tohle množství vody by mělo stačit. Ze začátku se zdá, že je to suché a nespojí se, ale chce to vytrvat a hnětat jako mašina :-)
Pokud těsto za nějakou chvilku ztvrdne a nedá se s ním pohnout, mám radu: strčit ho na chvilku do mikrovlnky (15 sek) a chce to hlídat, ať nezkaramelizuje. Trošku se nahřeje a je krásně tvárné. A pokud je suché a láme se, navlhčenýma rukama propracovat. A pokud je naopak moc měkké, zahustit suš. mlékem.
Na vyvalování solamil nepoužívám, osvědčila se mi omega, kterou si vymažu stůl. Plát těsta se mi potom krásně přilepí na kulaté dorty, se solamilem je to horší. Ale každý má ve zvyku něco jiného :-)
Tohle množství vystačí na kulatý dort o průměru 28 cm, Na 2 patra dělám z 1 1/2 dávky a ještě mi zbyde třeba na růžičky.
Vyválet do tloušťky cca 3 mm. Pokud by byla placka příliš tenká tak na dortu hodně zvlhne, dá se říct, že se i rozpustí, tak pozor. Chce to silnější vrstvu.
Všechny potahované dorty v mém albu jsou zdobeny touto mléčnou potahovkou. Ač je to k neuvěření, že jsou tak hladké a čisté, ale chce to tréning. Jedna moje kamarádka nechce věřit tomu, že jsou z této potahovky, tak neváhejte a zkuste
Na fotce je marcipán krásně bílý, ale to jen díky foťáku. Obvykle má trošku krémovou barvu. Dá se ale skvěle vybělit bělobou od wiltonu. Super na svatební dorty
MÁTE LI NĚJAKÉ DOTAZY, PIŠTE VZKAZY. NESTÍHÁM VŠE PROHLÍŽET A KOMENTOVAT :-)
Tak ať se daří a dortíkům ahoooooj
Pokud těsto za nějakou chvilku ztvrdne a nedá se s ním pohnout, mám radu: strčit ho na chvilku do mikrovlnky (15 sek) a chce to hlídat, ať nezkaramelizuje. Trošku se nahřeje a je krásně tvárné. A pokud je suché a láme se, navlhčenýma rukama propracovat. A pokud je naopak moc měkké, zahustit suš. mlékem.
Na vyvalování solamil nepoužívám, osvědčila se mi omega, kterou si vymažu stůl. Plát těsta se mi potom krásně přilepí na kulaté dorty, se solamilem je to horší. Ale každý má ve zvyku něco jiného :-)
Tohle množství vystačí na kulatý dort o průměru 28 cm, Na 2 patra dělám z 1 1/2 dávky a ještě mi zbyde třeba na růžičky.
Vyválet do tloušťky cca 3 mm. Pokud by byla placka příliš tenká tak na dortu hodně zvlhne, dá se říct, že se i rozpustí, tak pozor. Chce to silnější vrstvu.
Všechny potahované dorty v mém albu jsou zdobeny touto mléčnou potahovkou. Ač je to k neuvěření, že jsou tak hladké a čisté, ale chce to tréning. Jedna moje kamarádka nechce věřit tomu, že jsou z této potahovky, tak neváhejte a zkuste
Na fotce je marcipán krásně bílý, ale to jen díky foťáku. Obvykle má trošku krémovou barvu. Dá se ale skvěle vybělit bělobou od wiltonu. Super na svatební dorty
MÁTE LI NĚJAKÉ DOTAZY, PIŠTE VZKAZY. NESTÍHÁM VŠE PROHLÍŽET A KOMENTOVAT :-)
Tak ať se daří a dortíkům ahoooooj
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
kubikulka
(upraveno)
18. 8. 2011, 8:46
Tak se mi snad povede . M
Česťa kuba
(upraveno)
18. 8. 2011, 8:51
@kubikulka
povede, nic to není... ...jen se trochu nadřete
KaTilda
(upraveno)
4. 8. 2011, 14:24
Aničko, prosím, poradíte, jak pracovat s tou bělobou? Dělám dortík pro dceru ke křtinám, tak bych to chtěla vyzkoušet- ale nevím jak na to... Předem děkuju!
Česťa kuba
(upraveno)
4. 8. 2011, 20:54
@KaTilda
Ahoj Katko, běloba je v tekutém stavu, takže s ní pracuji běžně jako s gelovkami. Dějte jí tam tolik, kolik potřebujete, nic se tím nezkazí. Ať se daří
KaTilda
(upraveno)
13. 8. 2011, 10:17
@Česťa kuba
Aničko, moc děkuju- já někde četla, že tou bělobou marcipán křehne...no každopádně jsem to vyzkoušela Opravdu se lámal víc, ale nakonec se zadařilo, prasklinky jsem zakryla bordurou...3-měsíční dceři to stejně bylo jedno a kluci se o marcipán postarali tak rychle, že jsem se ani s tím zakrýváním nemusela tak namáhat
Česťa kuba
(upraveno)
13. 8. 2011, 10:52
@KaTilda
To je zajímavé u mě se to ještě nestalo. Řekla bych, že je ta běloba na stejné bázi jako ostetní potr. barviva...
Zrušený účet
(upraveno)
3. 8. 2011, 7:37
Minulý týždeň som robila na tortu, prvú dávku sme takmer celú pomalým odštipovaním "zožrali", tak som musela robiť ešte raz. Foto nemám, fotila som mobilom a je nepoužiteľné. Tento marcipán je super a fantasticky sa s ním pracuje. Robila som v pekárničke, takže žiadna drina. A ešte- nie z mlieka, ale zo Sunaru. Ďakujem za receptík!!!
Česťa kuba
(upraveno)
3. 8. 2011, 12:03
@
Ze sunaru? To slyším poprvé!!! Jsem ráda, že se vám recept hodil. Mějte se krááááásně
darinka30
(upraveno)
16. 7. 2011, 10:19
dorty
(upraveno)
15. 7. 2011, 22:03
vyzkouším