(recept
si oblíbilo 336 návštěvníků)
Malinový SIRUP..... jen z hrnečku malin 1,5l sirupu
Potřebné ingredience
1 hrneček - 250ml- malin, nejlépe lesní ....80ks malinových listů...... 8dcl vody .....1 lžíce kys. citronová .....1 kg cukr
Postup přípravy
Maliny, vodu a lístky - (trhám ty mladé , takže jich dávám víc, protože jsou menší, ale pokud je jich víc, tak to nevadí) - dát do hrnce a vařit 10 min. Potom přecedit přes plátýnko, vymačkat. Do šťávy z malin a listí přidat cukr a lžíci kys. citronové, převařit cca 8-10 min a plnit do lahví. Jen zazátkuju a nesteriluju. Plním většinou do lahví od alkoholu, které nevyplachuju. Nikdy se nám nezkazil, po delší době začíná trochu rosolovatět, ale stačí zašejkrovat lahví a je o.k. Sirup je moc dobrý, krásně voní i chutná po malinách. Podotýkám, že SIRUP, né šťáva, proto tolik cukru. U nás velmi oblíbený a protože stačí málo malin vařím už pomalu v kotli. Nestihla jsem fotit celý postup, tak snad příště......
Je hustší než šťáva,co si pamatuji od babičky. To byla taková voda, né moc sladká, že jsme dávali do skleničky tak poměr 1:4 s vodou.Řekla bych tak stejná konzistence jako když koupíte sirup v obchodě. Ale když vidím, že na 1,5l stačí hrneček malin a lupení, tak v krámu zřejmě kupuju v 0,5l sirupu tak maliny dvě a něco éček pro chuť :o)))))
Je hustší než šťáva,co si pamatuji od babičky. To byla taková voda, né moc sladká, že jsme dávali do skleničky tak poměr 1:4 s vodou.Řekla bych tak stejná konzistence jako když koupíte sirup v obchodě. Ale když vidím, že na 1,5l stačí hrneček malin a lupení, tak v krámu zřejmě kupuju v 0,5l sirupu tak maliny dvě a něco éček pro chuť :o)))))
vymačkané maliny a listí po převaření
po přidání cukru, před varem
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Bylinka1
(upraveno)
31. 7. 2011, 19:54
Maliny akorát rodí,takže zítra se dám do toho !!!Zaujal mě jak sirup,tak i vodka,kterou dělá paní ,,dole,, .Ještě budu mít těch malin málo !!!!!!
Bylinka1
(upraveno)
2. 8. 2011, 20:51
@Bylinka1
...sirup hotový -měla jsem 1,5litru
Lucik-maja
(upraveno)
31. 7. 2011, 11:20
Je fakt úžasný, zkoušela jsem kombinovat i s rybízem a taky to šlo.
clarice
(upraveno)
30. 7. 2011, 12:02
jde to i z malin mražených?A nedá se pak sirup zavařit,aby dýl vydržel?
marat
(upraveno)
21. 7. 2011, 13:25
Také jsem vyzkoušela a sirup je výborný díky za bezva recept
jájinka53
(upraveno)
17. 7. 2011, 12:59
šlo by to i takhle z ostružin? určitě jo že jo
jr28jr
(upraveno)
1. 9. 2012, 12:04
@jájinka53
Já potvrzuji také, jde to i z ostružin a mňam !!! Právě jsem dodělala, dostala jsem misku ostružin od sousedky a na zahradě mám pro změnu nějaké maliní (už tedy bez malin), tak jsem nakombinovala ostružiny s malinovým listím a i to je bezva chuť . Díky za bezva recept Janka
makrap
(upraveno)
6. 8. 2011, 16:36
@jájinka53
Jani, právě jsem dodělala z ostružin, maliny se nám nějak nechytly, zato s ostružinama nevím co bych už roupama . Sirup je výborný. Takže potvrzuji, ano, jde to i z ostružin
trala
(upraveno)
13. 7. 2011, 10:44
Jak bude více malin, letos bylo trošku, tak vyzkouším, díky za receptík
Monadelka
(upraveno)
13. 7. 2011, 8:57
Tak jsem dnes vyzkoušela a sirup je Opravdu vynikající a nenáročný na práci Chtěla jsem se ještě zeptat jak dlouho asi vydrží a jak jej uchovávat v lednici???????Děkuji
fofrovka
(upraveno)
13. 7. 2011, 10:05
@Monadelka
Vzhledem k tomu, že je to silný cukerný roztok, si myslím, že by se neměl rychle kazit , u nás vypitý většinou během prázdnin, takže jak dlouho vydrží při normálním skladování netuším. Do lednice ho nedávám.Pokud někdo chce uchovat déle, dají se koupit nějaké konzervanty, ale to je zbytečně moc chemie Nevím jestli záleží na tom, jaký je rok a jak moc obsahují listy nebo maliny (patří mezi nejsilnější antioxidanty -viz. Wikipedie)"něčeho", ale někdy začne sirup rosolovatět - to rozhrktám a někdy ne.
tyleka
(upraveno)
12. 7. 2011, 16:53
Taky jsem ho právě dodělala, ale není ho 1,5 litru, asi se dost odpařilo při vaření. Vyšlo mi to odhadem asi jen jednu decku přes litr.
fofrovka
(upraveno)
12. 7. 2011, 16:57
@tyleka
Nevím, kde se stala chybka, ale já kolem 1,5l mám vždy. Pořádně vymačkám lupení, že je úplně suchý a je pravda, že jsem sbírala maliny po dešti, tak byly dost nacucaný, žádný sušenky... Hezké léto, Kačka
berni
(upraveno)
12. 7. 2011, 17:10
@fofrovka
Tak já mám z jedné várky 1,7 l a dala jsem vše přesně jak píšete asi ty naše maliny byly řádně nacuclé , ale je fakt výborný
berni
(upraveno)
12. 7. 2011, 14:17
je opravdu výborný Právě jsem ho dodělala a jdu hned nasbírat novou várku malin
fofrovka
(upraveno)
12. 7. 2011, 16:44
@berni
Jsem ráda, že chutná.......hrneček je nasbíraný za 10 minut , to Vás nestihne ani pokousat ten odporný hmyz.....
fofrovka
(upraveno)
12. 7. 2011, 16:44
@berni
:o))
zlmy
(upraveno)
12. 7. 2011, 13:53
vypadá to skvěle, asi zajdeme na maliny
Csibinka
(upraveno)
12. 7. 2011, 13:34
Jé,díky za príma nápad,určitě to zkusím.Já si dělám z malin jen marmeládu a malinovou vodku, ale tohle by mě nenapadlo.Díky za inspiraci a přeju hezké léto!
fofrovka
(upraveno)
12. 7. 2011, 16:42
@Csibinka
Jůůůůů vodku???? Napište receptík, marmeládu nemusím, ale vodku bych si s babama někdy u kafíčka srkla... ..... sirup zkuste, nebudete litovat
Csibinka
(upraveno)
13. 7. 2011, 23:25
@fofrovka
Sirup už popíjíme,ještě jsem do něj hodila kousek máty a jakože teda moc moc dobrý... Vodečka se dělá takhle: cca kilo malin nasypete do velké zavařovací sklenice, zasypete půl až třičtvrtě kila cukru,podle toho jak máte ráda sladké a můžete i přisypnout jeden dva vanilkové...zatřepete tak,aby se maliny hezky cukrem obalily a zalijete půl litrem vodky(nějaké obyčejné stačí).Dáte někam do chládečku,nejlépe do sklepa tak na 14 dní,občas můžete zajít protřepat.Pak scedíte,maliny vymačkáte přes cedník,nebo plátýnko a máte užasnou voňavou dobrotu a můžete zvát kámošky na mejdlo!!!
fofrovka
(upraveno)
14. 7. 2011, 11:05
@Csibinka
Děkujiiiii...... , no malinová až za rok,už tu žádný nejsou.... ale letos máme obalený borůvky, tak to zkusím s nima , Hezký léto a díky za receptík, Kačka.
Csibinka
(upraveno)
14. 7. 2011, 13:40
@fofrovka
Není zač, ale borůvky jsou lepší zase v rumu!
fofrovka
(upraveno)
14. 7. 2011, 17:30
@Csibinka
No já snad kvůli tomu ovoci začnu ještě chlastat
Csibinka
(upraveno)
14. 7. 2011, 20:08
@fofrovka
No, ale ona to s těmahle dobrotama zase taková obět není!!!
novackova
(upraveno)
12. 7. 2011, 12:09
asi taky jdu do toho
Martina 11
(upraveno)
12. 7. 2011, 11:48
jdu na maliny a zkusím jí.myslíte,že by šla stejně i z rybízu?
fofrovka
(upraveno)
12. 7. 2011, 13:21
@Martina 11
To jsem nezkoušela, u nás se vždy všechen spase... ale zkusila bych z jedný dávky a uvidíte...pokud zkusíte, dejte vědět jak dopadl
evicela
(upraveno)
12. 7. 2011, 10:41
a ty listy jsou tam proč?
fofrovka
(upraveno)
12. 7. 2011, 13:19
@evicela
Recept jsem podědila, takže přesně nevím... ale vzhledem k tomu, že se z listů dělá třeba malinový čaj, tak obsahují nějaké látky, které sirupu dávají chuť a zřejmě i sílu malin...jinak netuším ale dělám takto již několik let a u všech velikáááánský úspěch
Hančí11
(upraveno)
11. 7. 2011, 21:20
Právě jsem dodělala... Chutná moc dobře
fofrovka
(upraveno)
12. 7. 2011, 10:23
@Hančí11
To jsem ráda...... u nás nejobloíbenější....