(recept
si oblíbilo 198 návštěvníků)
Dvojctihodné moravské koláče podle mé prababičky (těsto se nemusí nechat kynout)
Potřebné ingredience
NA TĚSTO: 500g hladké mouky, 40 g droždí, 80g krupicového cukru, 1 hrnek mléka (250ml), 100 g másla, 2 žloutky, špetka soli, NA POTŘENÍ: 1 vejce, NA DROBENKU: máslo, polohrubá mouka a krupicový cukr, VNITŘNÍ NÁPLŇ: 500g tvarohu, 2 žloutky, 4 lžíce krupicového cukru, 1/2 vanilkového cukru, VRCHNÍ NÁPLŇ: švestková nebo hrušková povidla nebo ořechová náplň (= 100g mletých vlašských ořechů, 100ml mléka, 50g krupicového cukru, 1/2 vanilkového cukru, 50g drcených piškotů)
Postup přípravy
Moje prababička nikdy nebyla na Moravě, celý život strávila ve středních Čechách. Přesto mi odmalička pekla koláče, kterým říkala "moravské dvojctihodné". Těžko říci, jak dalece se její recept vzdálil původním valašským dvojctihodným koláčům, ale podle mě a mých chuťových buněk je dokonalý tak, jak je. :)
Z ingrediencí podle tohoto receptu budete mít 24 koláčů.
TĚSTO:
1/ Suroviny, které uchováváte v lednici, vyndat cca 2 hodiny před zaděláním těsta na pokojovou teplotu (vejce, mléko, droždí).
2/ Kvásek: Do poloviny mléka (vlažného) v hrnečku rozdrobit droždí a přisypat lžíci cukru. Kvásek nechat vzejít na teplém místě. (Musí se dělat bubliny.)
3/ Zadělání těsta:
a/ Ručně: Rozpuštěné máslo, žloutky a zbytek cukru společně utřít v míse do pěny. Přidat mouku, špetku soli, kvásek a zbytek mléka, vypracovat vláčné těsto.
b/ V pekárně: Do pekárny postupně vložit rozpuštěné máslo, žloutky, zbytek mléka, mouku, špetku soli, zbytek cukru a kvásek. Zapnout a nechat těsto propracovat.
4/ Těsto není nezbytně třeba nechávat vykynout, koláče v tom případě velmi ochotně naskočí přímo v troubě. Ovšem i pokud necháte těsto v klidu vykynout na teplém místě (max. hodinku), budou koláče stejně vynikající a budou mít stabilnější tvar. Jde tedy spíš o to, kolik máte času.
VNITŘNÍ TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
Tvaroh, žloutky a oba druhy cukru spolu pořádně promíchat v misce.
VRCHNÍ NÁPLŇ:
U nás doma děláme každou třetinu koláčů s jinou vrchní náplní: 8 koláčů se švestkovými povidly, 8 s hruškovými povidly a 8 s ořechovou náplní. Povidla stačí na koláče prostě nandat (maximálně je trochu zahustíte piškoty, pokud máte příliš tekutá, nebo rozmělníte s alkoholem, pokud máte příliš tuhá), k ořechové náplni připojuji postup, jak ji dělám právě já, a to v množství (viz. seznam přísad nahoře) právě na zmíněných 8 koláčů.
Ořechová náplň:
1/ Do hrnce nalít mléko, osladit a přivést k varu.
2/ Přidat mleté ořechy a nechat chvíli probublávat.
3/ Směs stáhnout z plamene a zahustit vmícháním drcených piškotů.
DROBENKA:
Máslo (asi půlcentimetrový plátek z čtvrtkilového másla) dát do misky a nechat trochu změknout. Od oka přisypat polohrubou mouku a krupicový cukr a rukama propracovávat tak, aby se veškerý tuk vstřebal do sypkých ingrediencí. Podle potřeby přidávat cukr a mouku, až se podaří drobenka bez tukových žmolků.
VYTVOŘENÍ KOLÁČŮ:
1/ Troubu předehřát na 180°C.
2/ Těsto rozdělit na 24 dílů (rozpůlit, každou část znovu rozpůlit, znovu rozpůlit a nakonec roztřetit). Každý kousek těsta rozvalit na placičku, na ni přidělit část tvarohové směsi a tu do těsta zabalit jako u buchet.
3/ Plech vyložit pečícím papírem, "buchty" klást na plech spojem dolů a s ohledem na to, že koláče budou mít cca 12-15 cm v průměru. Nechat asi 15 minut kynout.
4/ Do každé "buchtičky" zvrchu prsty nebo pomocí skleničky udělat důlek a do něj naplnit "vrchní náplň" dle vaší chuti.
5/ Kraje koláčů pomašlovat rozšlehaným vejcem.
6/ Koláče posypat drobenkou.
7/ Péct cca 15-20 minut.
Z ingrediencí podle tohoto receptu budete mít 24 koláčů.
TĚSTO:
1/ Suroviny, které uchováváte v lednici, vyndat cca 2 hodiny před zaděláním těsta na pokojovou teplotu (vejce, mléko, droždí).
2/ Kvásek: Do poloviny mléka (vlažného) v hrnečku rozdrobit droždí a přisypat lžíci cukru. Kvásek nechat vzejít na teplém místě. (Musí se dělat bubliny.)
3/ Zadělání těsta:
a/ Ručně: Rozpuštěné máslo, žloutky a zbytek cukru společně utřít v míse do pěny. Přidat mouku, špetku soli, kvásek a zbytek mléka, vypracovat vláčné těsto.
b/ V pekárně: Do pekárny postupně vložit rozpuštěné máslo, žloutky, zbytek mléka, mouku, špetku soli, zbytek cukru a kvásek. Zapnout a nechat těsto propracovat.
4/ Těsto není nezbytně třeba nechávat vykynout, koláče v tom případě velmi ochotně naskočí přímo v troubě. Ovšem i pokud necháte těsto v klidu vykynout na teplém místě (max. hodinku), budou koláče stejně vynikající a budou mít stabilnější tvar. Jde tedy spíš o to, kolik máte času.
VNITŘNÍ TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
Tvaroh, žloutky a oba druhy cukru spolu pořádně promíchat v misce.
VRCHNÍ NÁPLŇ:
U nás doma děláme každou třetinu koláčů s jinou vrchní náplní: 8 koláčů se švestkovými povidly, 8 s hruškovými povidly a 8 s ořechovou náplní. Povidla stačí na koláče prostě nandat (maximálně je trochu zahustíte piškoty, pokud máte příliš tekutá, nebo rozmělníte s alkoholem, pokud máte příliš tuhá), k ořechové náplni připojuji postup, jak ji dělám právě já, a to v množství (viz. seznam přísad nahoře) právě na zmíněných 8 koláčů.
Ořechová náplň:
1/ Do hrnce nalít mléko, osladit a přivést k varu.
2/ Přidat mleté ořechy a nechat chvíli probublávat.
3/ Směs stáhnout z plamene a zahustit vmícháním drcených piškotů.
DROBENKA:
Máslo (asi půlcentimetrový plátek z čtvrtkilového másla) dát do misky a nechat trochu změknout. Od oka přisypat polohrubou mouku a krupicový cukr a rukama propracovávat tak, aby se veškerý tuk vstřebal do sypkých ingrediencí. Podle potřeby přidávat cukr a mouku, až se podaří drobenka bez tukových žmolků.
VYTVOŘENÍ KOLÁČŮ:
1/ Troubu předehřát na 180°C.
2/ Těsto rozdělit na 24 dílů (rozpůlit, každou část znovu rozpůlit, znovu rozpůlit a nakonec roztřetit). Každý kousek těsta rozvalit na placičku, na ni přidělit část tvarohové směsi a tu do těsta zabalit jako u buchet.
3/ Plech vyložit pečícím papírem, "buchty" klást na plech spojem dolů a s ohledem na to, že koláče budou mít cca 12-15 cm v průměru. Nechat asi 15 minut kynout.
4/ Do každé "buchtičky" zvrchu prsty nebo pomocí skleničky udělat důlek a do něj naplnit "vrchní náplň" dle vaší chuti.
5/ Kraje koláčů pomašlovat rozšlehaným vejcem.
6/ Koláče posypat drobenkou.
7/ Péct cca 15-20 minut.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
novackova
(upraveno)
18. 10. 2013, 7:21
horama
(upraveno)
30. 10. 2013, 9:42
@novackova
Jojo, já je taky moc ráda.
jitah
(upraveno)
17. 10. 2013, 22:21
Marti díky za recept, koláče jsou výborné, dnes jsem pekla z kila mouky a nestačila jsem je ani vyfotit! Místo másla jsem do těsta použila tuk Stella
horama
(upraveno)
30. 10. 2013, 9:42
@jitah
Takhle žravou rodinu bych teda chtěla mít.
lidare
(upraveno)
20. 9. 2013, 12:18
Markisa.z
(upraveno)
20. 9. 2013, 10:12
Díky za recept, který vlastně znám, akorát jsem byla zvyklá dávat jen 1/2kostky droždí a nechávala jsem kynout. U Vašeho receptu se kynout nedává a člověk ušetří čas. Taky jsem se konečně naučila dělat koláče, které nejsou vyboulené a to díky Vašemu typu nechat vykynout až těsně před pečením. Takže za mě 1*.
kvítečko
(upraveno)
27. 7. 2013, 10:12
vyzkouším
jome
(upraveno)
25. 7. 2013, 22:46
vynikající
horama
(upraveno)
26. 7. 2013, 22:14
@jome
čučinek
(upraveno)
25. 7. 2013, 20:30
úúúúúúúúúžasnééééééé bezvadný rychlý recept s těstem se nádherně pracovalo dělala jsem z poloviční dávky a měla jsem je 16ks moc moc doporučuji všem vyzkoušet a děkuji za prima recept mějte se krásně a pohodové léto Andrea
horama
(upraveno)
26. 7. 2013, 22:13
@čučinek
Nepovažuju ten recept za nějak složitý - kynuté těsto a náplň. Ale že je rychlý, to tvrdíte jako první.
čučinek
(upraveno)
26. 7. 2013, 22:30
@horama
No já jsem dělala jenom poloviční dávku a umotat 16 koláčku byla pro mně brnkačka a navíc jsem těsto nenechávala kynout a dávala jsem jenom jeden druh náplně - tvaroh,takže to celé bylo opravdu šup šup
jeremy
(upraveno)
4. 7. 2013, 19:08
avoremyw
(upraveno)
23. 1. 2013, 15:05
Tak jsem je vyzkoušela. Jsou fakt velmi dobré, znám je tak jak je popsané, plněné tvarohem a navrchu povidla nebo marmeláda a drobenka. Zaujalo mne, že těsto nemusí kynout. Udělala jsem kulaté - makové, povidlové švestkové a povidla jablková s ořechy.
P.A.V.L.A
(upraveno)
2. 1. 2013, 21:46
Velice lákavé.
100ml
(upraveno)
2. 1. 2013, 20:41
Marti vase kolacky jsem uz pekla nekolikrat vynikajici dekuji
apasionata
(upraveno)
2. 1. 2013, 20:39
koláče vypadají luxusně a u nás budou snědeny okamžitě-takže ukládám a jakmile mi **otrne** z Vánoc tak peču.
Lenka350
(upraveno)
2. 1. 2013, 20:20
Dneska jsem je dělala a některé mám taky "placaté" jako Vy, ale některé mi vyjely do výšky, čím to může být?? Kynout jsem je nechávala hodinu a ještě 15 minut na plechu. . Jinak jsou ale výborné, zkusila jsem jich pár bez tvarohu uvnitř, ale dát tvaroh + povidla nebo rakytníkovou pomazánku navrch a taky je to výborné, takže tleskám a díky za receptík .
minarja
(upraveno)
9. 11. 2012, 22:44
Poprvé jsem je dělala asi před měsícem a od té doby je peču 2x týdně a každý kdo je ochutnal, tak si hned bral recept. Plním je ale makovou náplní a navrch dávám povidla a drobenku, protože rodinka miluje mák. Jsou opravdu úžasný
horama
(upraveno)
11. 11. 2012, 13:02
@minarja
Jsem ráda, že se u vás tak ujaly. Já na těchto prababičiných koláčích vyrostla.
marky18
(upraveno)
22. 7. 2012, 21:06
Tak to je super!!Děkujeme
horama
(upraveno)
23. 7. 2012, 14:38
@marky18
Není zač, sami jste si napekli.
Maresanda
(upraveno)
20. 7. 2012, 16:02
supeeeeer neeeeejlepší a nejchutnější které jsem kdy jedla
horama
(upraveno)
22. 7. 2012, 20:57
@Maresanda
Já i koláče děkujeme.
lidare
(upraveno)
20. 9. 2013, 12:18
horama
(upraveno)
16. 7. 2011, 8:55
@lidare
Ale především dobré. Jen znovu hlásím, že na fotce jsou z tak napůl vykynutého těsta, jinak by měly větší tendenci vybíhat do výšky. S kynutím a bez kynutí se budou jinak chovat tvarově, ale chuťově jsou v obou případech skvělé.
ONdráčci
(upraveno)
15. 7. 2011, 18:18
horama
(upraveno)
16. 7. 2011, 8:51
@ONdráčci
mirka233
(upraveno)
13. 7. 2011, 13:26
když do tvarohů místo žloutků přidáte 1 vanilkový pudinkový prášek,koláče nebudou praskat,náplň nevyteče a nikdo nic nepozná
horama
(upraveno)
13. 7. 2011, 14:05
@mirka233
Tenhle trik neznám. Takže samozřejmě nemůžu vyloučit skutečnost, že to funguje.
chalupnicka
(upraveno)
13. 7. 2011, 8:36
Koláčky vypadají skvěle.Hned bych si dala