(recept
si oblíbilo 77 návštěvníků)
Mazanec
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky, 100 g cukru, 100 g tuku - máslo nebo hera, 3 žloutky, 3/4 kostky droždí, 1/2 lžičky soli, 1/4 l vlažného mléka, nastrouhaná citrónová kůra, rozinky - množství dle chuti, rum, mandle - vlašské ořechy
Postup přípravy
Hladkou mouku nasypeme přes síto do mísy, přidáme sůl, cukr, rozpuštěný tuk - nesmí být horký, jinak těsto nevykyne, 2 žloutky, citronovou kůru, rozinky, které byly předem namočené v rumu, rozdrobíme droždí, přidáváme postupně mléko dle potřeby. Pokud bychom - utopili mlynáře - to jest dali více tekutiny než-li je třeba, přidáme hladkou mouku. Vše smícháme v nelepivé hladké těsto, které dáme kynout. Je možné těsto jednou nechat vykynout, znovu zpracovat a opět nechat nakynou po té rozdělit na dvě stejné části. Vypracovat hladké bochánky, potřít žloutkem rozmíchaným v mléce, střed nastřihnout do kříže, posypat mandlemi či vlašskými ořechy. Dát péct, v horkovzdušné na 150 st. cca 20 minut, ale záleží na troubě. Zpočátku kyne pomalu, ale v troubě nakyne. Mazanec není suchý, naopak vláčný a vydrží vláčný i několik dní.
A jeden pěkný kousek od Jany
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Evula.U
(upraveno)
12. 3. 2019, 8:26
Hezky a urcite dobry
KABELKAK
(upraveno)
25. 2. 2019, 16:29
Upečeno je vynikající.
Itula
(upraveno)
10. 3. 2019, 17:42
@KABELKAK
To jsem Jarmilko ráda
Mikrah
(upraveno)
31. 3. 2013, 19:49
vyzkoušeno a spokojenost , upečeny dva bochníky.. Jeden snězený hned a druhým se teď láduje synek.. Takže na zítra žádný nezbyde .. S těstem se krásně pracovalo, perfektně vše vykynulo a to nemám pekárnu .. Určitě udělám zase .. Moc díky..
s2team
(upraveno)
28. 3. 2013, 20:22
děkuji za výborný recept foto díla je u mne v albu
Itula
(upraveno)
29. 3. 2013, 19:46
@s2team
Jani tvůj krásný mazanec jsem dala pod recept pro inspiraci, že nekecám a jsem moc ráda, že chutnal
s2team
(upraveno)
30. 3. 2013, 7:51
@Itula
jééé já právě dělám druhou várku a právě si přepisuji recept do deníčku ještě po babičce a koukám na podezřelou fotku moc děkují a můžu ti říct že jsem zadělávala těsto v pekárně a pak na vále jsem ho nechala ještě dvakrát vykynout takže dámy nebojte jde to tak i tak
Zinča
(upraveno)
28. 4. 2011, 15:27
vyzkoušela jsem letos na Velikonoce, mazanec byl vynikající, moje mamka se od něj nemohla odtrhnout a prostřední syn, který pečený moc nejí slupnul téměř půlku. Díky moc za recept, už jiný dělat nebudu Zina
Itula
(upraveno)
29. 4. 2011, 8:28
@Zinča
to jsem ráda
sieta
(upraveno)
24. 4. 2011, 14:37
zrovna ho ochutnávám ještě teplý a je to mnam mnam
Itula
(upraveno)
25. 4. 2011, 0:02
@sieta
To mám radost
banker
(upraveno)
23. 4. 2011, 16:56
Zaděláno Dám vědět jak dopadlo.
Kornelie
(upraveno)
23. 4. 2011, 14:18
U nás hlásíííííííííím zaděláááááááááno
horys
(upraveno)
23. 4. 2011, 10:20
Tak jsme právě dosnídali VÁŠ VYNIKAJÍCÍ mazanec je moc dobrý i můj kritik manžel si ho nemůže vynachválit a to je co říci děkuji za receptík krásné velikonoce vám přeji Katka a kluci
Itula
(upraveno)
24. 4. 2011, 0:39
@horys
Katko, to mám radost za Vás a i já Vám všem doma přeji pohodové a veselé Velikonoce
ZzZz12
(upraveno)
22. 4. 2011, 21:52
Tááák vůůně nádherná se line naším bytem..... mazance upečeny,i když ne tak nádherný jak váš....a táta chodí okolo jak mlsná koza, že kdy si bude moct dát.... ach ti chlapy,že? No těšíme se na ráno na snídani... děkujem bezva recept
Itula
(upraveno)
23. 4. 2011, 13:48
@ZzZz12
nataluska2
(upraveno)
22. 4. 2011, 14:21
neskutečná vůně se u nás line z trouby...díky mňam!!!!!!
Itula
(upraveno)
23. 4. 2011, 9:56
@nataluska2
lambertíci
(upraveno)
21. 4. 2011, 21:11
Upečeno Tak jsem zvědavá, jak si na něm zítra pochutnáme Ale vypadá výborně
Itula
(upraveno)
23. 4. 2011, 9:56
@lambertíci
Tak to jsem ráda
chalupnicka
(upraveno)
20. 4. 2011, 14:06
Přesně takto dělám akorát dávám polohrubou mouku a pomáhám si zadělat v pekárně.Vy máte Zituš jako vždy krásně nafoceno
Itula
(upraveno)
21. 4. 2011, 9:57
@chalupnicka
Alenko určitě ho máš taky takový a děkuji
suchdolanda
(upraveno)
20. 4. 2011, 9:40
Tak jsem zadělala těsto je to 15 minut a zatím nic bojim bojim Ten váš je nádherný
Itula
(upraveno)
21. 4. 2011, 9:56
@suchdolanda
Petruško, tak jak si dopadla??
marusssinka
(upraveno)
19. 4. 2011, 12:36
Je povedený zítra ho taky vyzkouším, jen se chci zeptat, kvásek se nemusí tedy dělat? stačí tedy když se to vše smíchá s droždím a pak to vykyne? díky
Itula
(upraveno)
19. 4. 2011, 14:50
@marusssinka
Maruško neboj se toho, udělej podle receptu, i když se ti bude zdát, že málo nakynul, dej do trouby, on v ní nakyne.
marusssinka
(upraveno)
22. 4. 2011, 10:07
@Itula
Děkuji, jdu hned na něj, pak dám vědět, jak to dopadlo
spero
(upraveno)
18. 4. 2011, 21:14
Ahoj Zituš. Ten mazanec máš přímo výstavní. Krásné
Itula
(upraveno)
18. 4. 2011, 21:34
@spero
Ivanko, moc děkuji
snecka
(upraveno)
18. 4. 2011, 20:58
toš já ho teda vyzkouším
tomajda 20
(upraveno)
18. 4. 2011, 18:30
VÝÝÝBORNÝ SKVĚLÝ RECEPT JEN U NÁS NEVYDRŽÍ NĚKOLIK DNÍ
Itula
(upraveno)
18. 4. 2011, 21:31
@tomajda 20
U nás taky ne
ogei
(upraveno)
18. 4. 2011, 12:10
teda ten je krásný. Já z něj mám vždy placku
gaha
(upraveno)
18. 4. 2011, 9:54
téda..ten je!
Itula
(upraveno)
18. 4. 2011, 12:00
@gaha