"BEF" - smetanová hořčicová omáčka - výborná a skoro bez práce !!!!!
Potřebné ingredience
Hovězí zadní maso ( ale i jakékoliv jiné - kuřecí, vepřové, telecí, nebo i čufty z mletého masa - hovězí je ale NEJ... ), sůl, pepř, olej, cibule, plnotučná hořčice, masox, šlehačka, zakysaná smetana, hladká mouka, mléko, citron.
Postup přípravy
U nás podáváme s houskovým knedlíkem, ale maminy dělají i s těstovinami, rýží, brambory - prostě každý dle své chuti.....
VYNIKAJÍCÍ A RYCHLÁ OMÁČKA!!!
Zadní hovězí maso nakrájíme na dlouhé tenké nudličky.
Na oleji osmahneme cibulku dozlatova......
.....přidáme maso, osolíme, opepříme, pokud nebudou dlabat malé dětičky, přidáme masox. Maso necháme "zatáhnout".
Přidáme hořčici a za občasného podlévání vodou, dusíme doměkka. Můžeme urychlit v papiňáku, v tom případě ale hořčici zatím nedáváme, pouze podlijeme vodou a hořčici dáme, až když je maso měkké - v papiňáku by se to s hořčicí lehce přichytlo a to by byla véééééliká škoda :o)
Když je maso měkké, pomocí cedníku ( zabráníme hrudkám ) přilijeme směs ze šlehačky ( nebo i mléka ) a hladké mouky.
Dolijeme zbytek šlehaček a zakysaných smetan, pokud je třeba, zředíme mlékem - vše dle požadovaného množství.....Dochutíme kůrou a štávou z citronu, , solí, pokud je omáčka moc kyselá, přidáme trochu cukru.
a ještě domácí knedlíčky.....ty si chystám, když se dusí masíčko.....
Do mísy nasypeme hrubou mouku smíchanou se solí. Na jedné straně udělám důlek, tam rozklepnu vajíčko, Na druhou stranu rozdrobím kostičku droždí a přiliju neochucenou minerálku - stačí i obyčejná voda, s minerálkou jsou knedle kypřejší a nadýchanější.
Když nabobtná kvásek, vypracujeme vláčné těsto. Minerálku přilévám postupně, aby nebylo těsto příliš řídké. Na teplém místě necháme tak 1/2 - 3/4 hodinky kynout, mezitím těsto alespoň jednou srazíme, aby bylo opravdu dobře vykynuté.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a přidáme nakrájené housky nebo rohlíky.
Všechny kostičky zapracujeme do těsta.
Těsto si rozdělíme na menší části - podle toho, jak velké chceme mít knedlíky - a vyválíme si úhledné šišky - pozor, ve vodě knedlík ještě dost nabyde, takže o něco menší, než chceme ve finále mít. A ještě jedna rada - při válení knedlíku dávejte pozor na ne úplně přichycené kraje - občas se stane, že někde nějaký kousek těsta "vykukuje" ( nevím, jak to popsat :-)) ) - při vaření by se taková "kapsa" rozšklebila a místo kulatého úhledného knedlíku, byste měli prazvláštní patvar - hovořím z mé vlastní zkušenosti, při mé knedlíkové premiéře to takto dopadlo.... :-))
Knedlíky dáme vařit do vroucí osolené vody - délka varu závisí na velikosti knedlíku - i u větších knedlíků by mělo stačit 10 minut z jedné strany, pak knedlík otočíme a vaříme 10 minut z druhé strany.
Uvařený knedlík vyndáme a rozkrojíme napůl - zjistíme, zda je i uprostřed uvařený, pokud je ještě trochu syrový ( jako tento na fotce), můžeme ho vrátit ještě na chvíli do vody.
Knedlíky nakrájíme na plátky - já používám nit, někdo má kráječ na knedlíky, ten ale při překrajování knedlík zplacatí a pak není tak krásně kulatý.....
Tahle omajda je fakt úúúžasný žrádýlko !!!! Překvapte manžela a uvařte mu tuto rychloóbrdobrotu za necelou hodinku.... DOBROU CHUŤ PŘEJE LUCKA !!!!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé