(recept
si oblíbilo 43 návštěvníků)
Napoleonské kloboučky
Potřebné ingredience
Těsto: 250g hladké mouky,65g mlet.cukru,1 vanilkový cukr,1 žloutek,1 polévková lžíce rumu,125g Stely,kůra z pomeranče na špičku nože sody.
Náplň: 100g mletých ořechů,2 polévk.lžíce pomerančové šťávy,1 lžíce rumu,2 polévk.lžíce cukru ,bílek z jednoho vajíčka,hrozinky.
Na potření 1vejce.
Postup přípravy
.Zpracujeme těsto a necháme přes noc odpočnout.
Těsto rozválíme na slabou placku a kulatým tvořítkem o průměru 4 -5 cm,vypichujeme kolečka.Potřeme bílkem a do středu dáme připravenou náplň.
Okraje těsta nadzvedneme na třech místech a přitlačíme k náplni.Palcem, ukazováčkem a prostředníčkem.Tak vznikne trojůhelníkový tvar.Na špičku kloboučku dáme hrozinku.
Hotové kloboučky klademe na plech a opatrně potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme tak 12 minut.
Těsto rozválíme na slabou placku a kulatým tvořítkem o průměru 4 -5 cm,vypichujeme kolečka.Potřeme bílkem a do středu dáme připravenou náplň.
Okraje těsta nadzvedneme na třech místech a přitlačíme k náplni.Palcem, ukazováčkem a prostředníčkem.Tak vznikne trojůhelníkový tvar.Na špičku kloboučku dáme hrozinku.
Hotové kloboučky klademe na plech a opatrně potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme tak 12 minut.
tvarování kloboučků
xx
x
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
P.A.V.L.A
(upraveno)
4. 10. 2016, 13:54
lidare
(upraveno)
4. 10. 2016, 11:05
letos zkusím
JarkaH
(upraveno)
4. 10. 2016, 10:23
To je výborný nápad. Znám to jako škeble už z dětsví a upřímně řečeno, někdy cukroví připomínalo vagínu. Kloboučky bych mohla vydávat i za pirátské a nadchnout tím syna .
srneckova
(upraveno)
4. 10. 2016, 7:45
tak to musím vyzkoušet
hantonie
(upraveno)
3. 10. 2016, 22:03
no vypadá to moc jedle, určitě do kloboučků půjdu . Chci se jen zeptat, ten bílek do nádivky je vyšlehaný jako sníh nebo rovnou celý?
backa
(upraveno)
4. 10. 2016, 7:46
@hantonie
Já ho v misce jen lehce vidličkou našlehám a pak přidám ostatní .
danca60
(upraveno)
3. 10. 2016, 19:58
Jednou jsem je ochutnala a byly výborné. pak jsem je udělala na vánoce a byly tvrdé... není potřeba je déle naležet? Jak dlouho? nebo to bylo rukama
backa
(upraveno)
11. 12. 2019, 13:32
@danca60
Tak to nevím,čím by to mohlo být ,já je peču tak 14 dní dopředu .Neměla jsem je tvrdé.Rukama to určitě není někdy záleží i na mouce .
PetraRol
(upraveno)
3. 10. 2016, 18:54
.. že bych je letos o vánocích vyzkoušela?? Vypadají dobře.
laskonka333
(upraveno)
8. 12. 2014, 16:22
poupe
(upraveno)
8. 12. 2014, 12:44
Dělávám je každý rok, jen s jinou nádivkou-perníková s marmeládou. Letos zkusím tyto, díky za inspiraci.
xanavi
(upraveno)
25. 11. 2010, 23:19
dotaz-kůru z pomeranče dáváte nastrouhanou? a ta rozinka na povrchu nespálí se pečením?
backa
(upraveno)
26. 11. 2010, 15:17
@xanavi
Ivanko,kůru nastrouhanou z pomeranče No ta rozinka,když jsou namočené v rumu tak se nespálí,nesmí být suchá
Joelle
(upraveno)
22. 1. 2010, 10:10
zkusila jsem je na vánoce a byly vynikající! těsto sem tam praskalo, ale jsem vykrojila vedle a bylo, některé se mi rozevřely, ale asi to bylo tím, že jsem málo stiskla. Neteř prohlásila, že masarykovo cukroví a klobouky pro ni byly tím nejlepším. Děkuji za recept
Veronika N.
(upraveno)
9. 12. 2008, 19:35
První plech upečený )) je to mňamka velikááá akorát se mi jich asi třetina otevřela, tak uvidíme co druhý plech.....ale skutečně výtečné!!! )))
Veronika N.
(upraveno)
8. 12. 2008, 16:23
dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda do náplně dáváte sníh z bílku nebo neušlehaný bílek. Moc děkuji za radu.Verča
bububububu
(upraveno)
4. 12. 2008, 14:00
ta u mě z poloviny velké zklamání. Chuťově jsou teda výborné, ale to těsto to těsto katastrofa, praskalo, drolilo se, i když jsme přidala máslo, prostě mi to při vyvalování praskalo, no děs a hrůza, tak že zřejmě poprvé a naposledy, páč já u toho chytala takové nervy, že se mi už ke konci chtělo brečet
backa
(upraveno)
4. 12. 2008, 14:10
@bububububu
Jani,to mě mrzí,nestalo se mi to ještě. A to dokonce mrsknu do pekárny a nechám si to zpracovat pekárnou. abych se s tím nepiplala. zdraví Táńa
bububububu
(upraveno)
4. 12. 2008, 18:07
@backa
to vás nemusí mrzet, není to vaše vina Prostě mě to táák naštvalo, páč jsem se na ně chystala už loni, ale už jsem měla dost napečeno a něměla jsem na to už náladu, tak letos jsem si říkala, táák jdu do nich a.... bum prásk a bylo to no
onasi
(upraveno)
23. 11. 2008, 22:14
Táňo, letos jdu do nich pro velký úspěch zase!!!!!
bara5681
(upraveno)
9. 6. 2008, 10:59
Táničko, tak tyhle kloboučky miluje moje mamka. My akorát dáváme do náplně kardamom.... nádherně to pak voní ... a z boků lepíme lískové oříšky. Hledala jsem fotku, jestli jemám vyfocené, ale bohužel . Ty Vaše vypadají nádherně
backa
(upraveno)
4. 12. 2008, 14:14
@bara5681
Barborko,já je letos dělám taky.Budu péct i tchýňce a ta chtěla tyto taky,že jí moc chutnají. Tak jsem ráda,že jsem mohla obohatit sortiment vánočního cukroví Tak pokud si vzpomenete,tak Vaše vyfoťte ,jak je máte pěkně nazdobené.
backa
(upraveno)
14. 6. 2008, 8:42
@bara5681
Barborko,to je tak starý recept,když se mi vdávala sestra tak jsme je dělali na svatbu a to už je takových 30 let ježíš to to utíká. A od té doby je peču.
onasi
(upraveno)
7. 4. 2008, 12:47
Táni, v troubě se mi peče kefírovka, listuju tu vVašimi recepty a vzpomněla jsem si na Vánoce... áááách, na tyhle kloboučky... byly skvělé!!!!!
backa
(upraveno)
8. 4. 2008, 8:56
@onasi
Tak to jsem ráda,že Vám chutnaly.Já je někdy dělávám i během roku a vykrajuji je větší,jako mini koláčky. Děkuji za vzpomínku vánoc
Brambrlka
(upraveno)
13. 12. 2007, 12:11
Přeji pěkný den Táňo musím říct, že tento recept je vyníkající pekla jsem s poloviční dávky těsta, ale udělala jsem celou dávku oříškové náplně. Příště jak budu péct kloboučky dám více té kůry aby to mělo šmrnc. Všem moc chutnají
backa
(upraveno)
13. 12. 2007, 14:06
@Brambrlka
Barborko,i Vám pěkný den.Jsem ráda,že chutnají s tím pomerančem, je to změna a má to zase jinou chuť. Krásné vánoce
onasi
(upraveno)
9. 12. 2007, 21:02
Milá Táňo, tak tohle je bomba... kloboučky udělám ještě z jedné dávky, je to můj letošní nej objev!!! . Rozinky ale vynechám, trošku se pálily, také jsem byla líná potírat vajíčkem a místo toho jsem pocukrovala po upečení. NAVÍC!!! zlepšovák , po upečení jsem do středu nalila lžičkou trošku směsi rumu a pomerančové šťávy a moučk. cukru... Úžasné, voňavé... mňam, mňam, mňam!!! Zbylo mi malinko těsta, vykrájela jsem malá kolečka a slepila je citronovým krémem, polila citronovo-pomerančovou polevou, navrc dala sušenou brusinku... super!
backa
(upraveno)
9. 12. 2007, 21:23
@onasi
Moc děkuji Dáši,takové nadšení jsem ani nečekala No Vy jste kouzelnice s tím politím to není špatný nápad. Tak ať se Vám daří v dalším vánočním pečení. Táňa
Bobanek
(upraveno)
9. 12. 2007, 14:15
Táni, prosím Vás, dáváte tam kůru z celého pomeranče, nebo jen třeba kávovou lžičku? A ještě to závěrečné potření to je celé vejce - nejen bílek, jako při potírání toho kolečka? Díky Jitka
backa
(upraveno)
9. 12. 2007, 21:20
@Bobanek
Jituš ,dávám z celého pomeranče kůru.Já dávám ten žloutek a když tak ho trochu zředím mlékem. Táňa