(recept
si oblíbilo 164 návštěvníků)
Jogurtová pomazánka
Potřebné ingredience
1 jogurt Hollandia nebo jiný hustý (500 g), sůl, paprika, česnek, jarní cibulka
Postup přípravy
Jogurt vyklopíme do plátýnka a necháme přes noc odkapat v lednici (neurychlujte to vymačkáním nebo vytlačíte i jogurt - taky jsem zkoušela).
Vykapaný jogurt smícháme s paprikou, ochutíme solí a česnekem podle chuti, můžeme přidat nadrobno nakrájenou jarní cibulku nebo okořenit podle své chuti.
Další moje vyzkoušené varianty (1 vykapaný jogurt 500 g):
* pikantní - přidáme cca 50 g nastrouhaného balkánského sýra (už nesolíme!!!) a okořeníme mletým chilli
* tuňáková - přidáme cca 50 g tuňáka z konzervy (kousky v oleji), rozmačkáme vidličkou, ochutíme solí a pepřem, drobně nakrájená cibulka nebo jarní cibulka
* nivová - přidáme nastrouhanou nivu, česnek, pepř, sůl
* tzatziky - nastrouhaná salátová okurka, česnek, směs koření na tzatziky
* lososová - drcený losos (necháme vykapat olej) a přidáme kopr, pepř a sůl
Vyzkoušené varianty ostatních:
* strouhaný sýr a šunka, česnek (6 str.), pórek najemno, trošku pažitky, sůl, lžíce másla
* cibulka, pažitka, šalotka, medvědí česnek, sůl
* falešná humrová - najemno nastrouhaná mrkev, špetka moučkového cukru, najemno nastrouhaná kyselá okurka, pepř, sůl, lze i lžička majolky
* kopr, cibulka najemno, sůl, pár kapek smetany
* 1 lžička mleté papriky, na malé proužky čerstvá nebo nakládaná červená kapie, najemno kousek cibule, lžíce smetany
* nadrobno nakrájené krabí tyčinky, sůl a bílý pepř
* najemno nastrouhaná mrkev, trochu čerstvého nastrouhaného křenu
Chuťově mi vykapaný jogurt připomíná pomazánkové máslo, ale jogurt má jen 3,5% tuku.
Napadlo mě to ve chvíli, kdy jsem v akci nakoupila víc jogurtů a hrozilo, že je nespotřebuju před datem spotřeby.
Vykapaný jogurt smícháme s paprikou, ochutíme solí a česnekem podle chuti, můžeme přidat nadrobno nakrájenou jarní cibulku nebo okořenit podle své chuti.
Další moje vyzkoušené varianty (1 vykapaný jogurt 500 g):
* pikantní - přidáme cca 50 g nastrouhaného balkánského sýra (už nesolíme!!!) a okořeníme mletým chilli
* tuňáková - přidáme cca 50 g tuňáka z konzervy (kousky v oleji), rozmačkáme vidličkou, ochutíme solí a pepřem, drobně nakrájená cibulka nebo jarní cibulka
* nivová - přidáme nastrouhanou nivu, česnek, pepř, sůl
* tzatziky - nastrouhaná salátová okurka, česnek, směs koření na tzatziky
* lososová - drcený losos (necháme vykapat olej) a přidáme kopr, pepř a sůl
Vyzkoušené varianty ostatních:
* strouhaný sýr a šunka, česnek (6 str.), pórek najemno, trošku pažitky, sůl, lžíce másla
* cibulka, pažitka, šalotka, medvědí česnek, sůl
* falešná humrová - najemno nastrouhaná mrkev, špetka moučkového cukru, najemno nastrouhaná kyselá okurka, pepř, sůl, lze i lžička majolky
* kopr, cibulka najemno, sůl, pár kapek smetany
* 1 lžička mleté papriky, na malé proužky čerstvá nebo nakládaná červená kapie, najemno kousek cibule, lžíce smetany
* nadrobno nakrájené krabí tyčinky, sůl a bílý pepř
* najemno nastrouhaná mrkev, trochu čerstvého nastrouhaného křenu
Chuťově mi vykapaný jogurt připomíná pomazánkové máslo, ale jogurt má jen 3,5% tuku.
Napadlo mě to ve chvíli, kdy jsem v akci nakoupila víc jogurtů a hrozilo, že je nespotřebuju před datem spotřeby.
jogurt vyklopíme do plátýnka (já mám kousek staré látkové pleny) v cedníku a necháme přes noc vykapat v lednici
ze 2 jogurtů vykape téměř 500 ml syrovátky, syrovátka se buď může vypít nebo s ní zadělám kváskový chleba - recept je můj, mám u sebe v receptech:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=87218&user=61068
vykapaný jogurt
konzistence jogurtu po vykapání (pěkně drží tvar položený na ruce)
jogurt vložíme do misky a přidáme koření (klidně podle chuti, co máme rádi), cibulku, česnek, osolíme, zamícháme a můžeme podávat
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Maniki
(upraveno)
9. 5. 2014, 15:20
Tak jsem dělala nepečený dort z vykapaného bílé jogurtu a nedalo mi, abych si část neodložila a nevyzkoušela váš receptík. Přidala jsem jen hodně pažitky a pak ozdobila rajčátky a paprikou. Opravdu vynikající. Děkuji za skvělý tip.
Elinqa
(upraveno)
9. 5. 2014, 20:38
@Maniki
Děkuju taky se chystám zítra na nepečený dort a na pomazánku taky dojde
Raduuu
(upraveno)
22. 4. 2013, 14:24
Můžu se prosím zeptat, necháváte to okapat v lednici nebo normálně při pokojové teplotě? Než to vyzkouším, raději se ptám, abych neudělala něco špatně Děkuji Radka
Elinqa
(upraveno)
24. 4. 2013, 19:11
@Raduuu
Asi odpovídám pozdě, ale přeci jen... nechávám vykapat v lednici. Už jsem to doplnila do receptu. Doufám, že se podařila
petisek4
(upraveno)
22. 4. 2013, 14:58
@Raduuu
ja nechavam 24hod vykapat v lednici
elian
(upraveno)
11. 4. 2013, 16:02
velmi dobré,koupila jsem si i kvůli tomu v Globusu plinku.Zkusila jsem i Řecký jogurt,je krásně hustý,bohužel vadí mi jeho vysoká cena,protože Váš recept dělám velmi často a pokaždé jinak
Elinqa
(upraveno)
11. 4. 2013, 18:26
@elian
Děkuju za pochvalu tak třeba místo řeckého zkuste smetanový
šlaušek
(upraveno)
15. 3. 2013, 17:43
Dobrota
Elinqa
(upraveno)
15. 3. 2013, 21:17
@šlaušek
Děkuju, zrovna mi v lednici kape jogurt a zítra se chystám na ten nepečený s piškotama , co mám taky v receptech
ondraha
(upraveno)
14. 3. 2013, 10:25
Zajímavé !! Určitě vyzkouším.
Ayo
(upraveno)
2. 3. 2013, 10:23
Určitě vyzkouším,moc se mě to líbí a určitě to bude skvěle chutnat.
slunicko6
(upraveno)
1. 3. 2013, 20:55
musí být jen holandia nebo to jde i z jiného bíleho jogurtu?
Elinqa
(upraveno)
2. 3. 2013, 10:03
@slunicko6
Mám vyzkoušenou Hollandii, ale určitě to půjde i jiného, zkuste třeba smetanový ale hlavně nějaký hustý, jinak vám po vykapání moc nezbyde.
Bylinka1
(upraveno)
19. 2. 2013, 17:19
sariss
(upraveno)
18. 2. 2013, 22:30
Ali nic lepšího jsem nejedla co se týče sýrů je to naprostá dobrota a už jsem zblbla celé okolí a posílám jim váš odkaz
Elinqa
(upraveno)
19. 2. 2013, 17:13
@sariss
to jste mě pobavila, ale jsem ráda, že chutná, zkuste někdy z vykapaného jogurtu ten nepečený dort, co mám v receptech, v létě je moc dobrý
laskonka333
(upraveno)
17. 2. 2013, 11:39
Skvelý nápadík veľmi nám chutí
Elinqa
(upraveno)
18. 2. 2013, 18:15
@laskonka333
Děkuju za ohlas, máme taky rádi
novackova
(upraveno)
16. 2. 2013, 22:08
to musím prubnout
petrze
(upraveno)
17. 2. 2013, 11:24
@novackova
tak to jsme dvě, vypadá to velmi hezky
čučinek
(upraveno)
16. 2. 2013, 21:48
Ano,taky jsem se inspirovala a již jsem to už 3x dělala a pokaždé je to bezva včera jsem tam nastrouhala hermelín a je to mňamka DOPORUČUJI takovou zdravou pomazánku budu dělat často moc moc děkuji za recept mějte se krásně,Andrea
kvítečko
(upraveno)
16. 2. 2013, 21:33
vyzkouším jogurt kupuji
P.A.V.L.A
(upraveno)
13. 2. 2013, 20:07
Díky za tip
hheellaa
(upraveno)
12. 2. 2013, 21:51
Bílé jogurty nemusím ale pomazánka se mi zamlouvá. Určitě vyzkouším
jajulik
(upraveno)
9. 2. 2013, 20:20
krivuska
(upraveno)
6. 5. 2012, 21:15
SUPER nápad!!! Dělám tuto pomazánku skoro pořád. Fakt výborná.
Stelička
(upraveno)
26. 4. 2012, 19:17
Mohu přidat trochu své logiky? Když vykape z 3,5% jogurtu polovina syrovátky, u které předpokládám téměř nulový obsah tuku, kolik procent tuku bude ve zbylé hmotě?
Elinqa
(upraveno)
27. 4. 2012, 10:22
@Stelička
nevím, kolik tuku je v syrovátce, ale množství tuku nenaroste , pouze se zhustí obsah a dál jsem to nepočítala ani nezkoumala... psala jsem, že jogurt obsahuje 3,5% tuku, ne pomazánka
K+I+D+M
(upraveno)
26. 4. 2012, 18:17
výborné mohu jen a jen doporučit
beruškaveruška
(upraveno)
25. 4. 2012, 9:46
děkuji za skvělý recept pomazánka je vynikající ničím ¨jsem ji nedochucovala a mazala na rohlík budu dělat častějí