(recept
si oblíbilo 598 návštěvníků)
Bábovka s tvarohovou náplní - výborná a rychlá!
Potřebné ingredience
Ačkoliv bábovky zas tak moc často ráda nedělám, tuhle mám v oblibě. Je rychlá, vláčná, dodává tomu vláčnost právě ta tvarohová náplň s hrozinkama.
Postup přípravy
Těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek oleje (dávám necelý)
1 hrnek mléka
1 prášek do pečiva
2 vejce
Náplň:
1 tvaroh 250 g (je jedno jaký)
1 vanilkový cukr
hrozinky
trochu mléka
Na náplň vyšleháme tvaroh s vanilkovým cukrem a jen trochu zředíme mlékem. Je totiž lepší, když zůstane tužší. Kdo chce, přidá hrst hrozinek.
Na těsto si nejprve v jedné míse ušleháme bílky. Poté ve druhé míse vyšleháme žloutky s cukrem, přidáváme postupně olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a nakonec opatrně našlehaný sníh z bílků.
Bábovkovou formu vymastíme a vysypeme moukou, někdy vysypávám nasekanými ořechy, kokosem... Na dno nalijeme první světlou polovinu těsta, na to lžící doprostřed nandáme tvarohovou náplň a zalijeme ji druhou polovinou těsta, kterou můžeme obarvit kakaem. Někdy místo kakaa dávám třeba skořicový cukr, to je taky moc dobrý.
Tu tvarohovou náplň doprostřed nandejte tak, aby okolo mohla být zalitá těstem a to se mohlo zapéct, jakoby udělat obal kolem tvarohu. Aby se pak třeba bábovka nerozpůlila, nepraskla a náplň při pečení nevytekla!
Pečeme raději pomalu, na mírnou teplotu, tak na 160°C, klidně hodinu (podle formy - když je širší, tak klidně i trochu dýl) a pro jistotu zkontrolujeme špejlí.
Necháme vychladnout a teprve pak vyklápíme z formy, musí zchladnout trochu ta náplň, aby se bábovka neroztrhla.
Dobrou chuť!
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek oleje (dávám necelý)
1 hrnek mléka
1 prášek do pečiva
2 vejce
Náplň:
1 tvaroh 250 g (je jedno jaký)
1 vanilkový cukr
hrozinky
trochu mléka
Na náplň vyšleháme tvaroh s vanilkovým cukrem a jen trochu zředíme mlékem. Je totiž lepší, když zůstane tužší. Kdo chce, přidá hrst hrozinek.
Na těsto si nejprve v jedné míse ušleháme bílky. Poté ve druhé míse vyšleháme žloutky s cukrem, přidáváme postupně olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a nakonec opatrně našlehaný sníh z bílků.
Bábovkovou formu vymastíme a vysypeme moukou, někdy vysypávám nasekanými ořechy, kokosem... Na dno nalijeme první světlou polovinu těsta, na to lžící doprostřed nandáme tvarohovou náplň a zalijeme ji druhou polovinou těsta, kterou můžeme obarvit kakaem. Někdy místo kakaa dávám třeba skořicový cukr, to je taky moc dobrý.
Tu tvarohovou náplň doprostřed nandejte tak, aby okolo mohla být zalitá těstem a to se mohlo zapéct, jakoby udělat obal kolem tvarohu. Aby se pak třeba bábovka nerozpůlila, nepraskla a náplň při pečení nevytekla!
Pečeme raději pomalu, na mírnou teplotu, tak na 160°C, klidně hodinu (podle formy - když je širší, tak klidně i trochu dýl) a pro jistotu zkontrolujeme špejlí.
Necháme vychladnout a teprve pak vyklápíme z formy, musí zchladnout trochu ta náplň, aby se bábovka neroztrhla.
Dobrou chuť!
Tvarohová náplň s hrozinkama
vyšlehané těsto
vyšlehaný sníh
smíchaný sníh s těstem
první vrstva - světlé těsto
opatrně přidáme tvarohovou náplň
do zbylého těsta přidáme vrchovatou lžíci kakaa (nebo jako jinou variantu přidávám skořicový cukr)
druhá vrstva nakonec
Pečeme pomalu na 160°C asi hodinu.
Upečená dozlatova
Pocukrujeme
Dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
hrusticka84
(upraveno)
16. 4. 2011, 8:38
Pekli jme včera ...je to moc dobré ,zařazujeme do domácích stálic
Vanusak
(upraveno)
16. 4. 2011, 17:02
@hrusticka84
Heli, tak to mě moc těší, že bábovka měla úspěch i u vás! Díky.
Uska
(upraveno)
14. 4. 2011, 18:07
Moc děkuji za receptík, vynikající vláčná bábovka
Vanusak
(upraveno)
14. 4. 2011, 21:05
@Uska
Věro, moc děkuju a jsem ráda, že u vás chutnalo.
pajdulak
(upraveno)
12. 4. 2011, 12:07
Dobrý den, právě jsem vložila do trouby, dělaly jsme s dcerou má dva roky, tak jsem zvědavá jak to dopadne, moc mi pomáhala, tak doufám že jsme nic nezapoměly, byly jsme na to dvě , jdu se kuknou do trouby jak to vypadá a potom napíši, Eva.
Vanusak
(upraveno)
12. 4. 2011, 13:03
@pajdulak
Tak Evi, to jsem zvědavá, jak jste si poradily. Ona když ta drobotina pomáhá, tak nevíte, co hlídat dřív, že jo. Tak pak dejte vědět.
pajdulak
(upraveno)
13. 4. 2011, 8:02
@Vanusak
Tak , zvládly jsme to, chutnalo všem, a už samozdřejmě není.O víkendu budou mufiny a gulášek , tak to se manžel těší ještě víc.Eva
Vanusak
(upraveno)
13. 4. 2011, 12:41
@pajdulak
Evo, jste šikulky, takže z malé určitě ještě jednou bude dobrá kuchařinka. Pak dejte vědět, jak dopadl guláš, já ho budu dělat v sobotu a nechám proležet do neděle, to je vždycky ještě lepší.
strejcinka
(upraveno)
11. 4. 2011, 9:14
Výborná! nemá ráda rozinky, tak jsem do tvarohu dala trošku čoko peciček, oleje jen půl hrnku a vejce celá (málokdy se mi chce šlehat sníh ), i tak je krásně vláčná. Moc díky za recept.
TYMONA
(upraveno)
11. 4. 2011, 13:30
@strejcinka
jo jo...taky jsem vynechala fázi "SNÍH" ..a bábovička naprosto dokonalá...moc děkuji za inspiraci..
Vanusak
(upraveno)
12. 4. 2011, 13:05
@TYMONA
Moniko, no vidíte, tak jste si to zjednodušila taky a i u vás se zadařilo. Paráda.
Vanusak
(upraveno)
11. 4. 2011, 9:42
@strejcinka
Téda, takhle si to zjednodušit a přesto je to dobrý! Tak fajn, díky a hlavně, že se podařila a chutnala.
BellisimaM68
(upraveno)
8. 4. 2011, 16:40
No ta je ale luxusní.Jdu na to!!!
Vanusak
(upraveno)
8. 4. 2011, 22:11
@BellisimaM68
Moniko, tak doufám, že se zadařilo.
Rency
(upraveno)
8. 4. 2011, 16:37
Bábovka je super, včera jsem pekla a dnes už nezbyl ani kousek! Pekla jsem tvarohovou bábovku, kde se tvaroh zamíchá do těsta, ale není to ono, tahle je daleko lepší. Díky za recept. Renata
Vanusak
(upraveno)
8. 4. 2011, 22:09
@Rency
Renčo, takový bábovky jsem taky už zkoušela, ale na mě to bylo mastný a ten tvaroh tam nebyl ani moc poznat. U téhle je to hnedka lepší! Jsem ráda, že šmakovalo.
hheellaa
(upraveno)
8. 4. 2011, 0:01
nejsem na bábovky šikovná seznam těch, co se mi nepovedly by byl dlouhatánskej.. až teď je mi jasný, že to nebylo mnou, ale receptama tahle bábovka je supr mňam a jen se po ní zaprášilo velký dík za receptík
Vanusak
(upraveno)
8. 4. 2011, 9:19
@hheellaa
No jasně, Heli, žádná špatná kuchařka, ale špatný recepty! Jsem ráda, že se povedlo.
Gogiš
(upraveno)
7. 4. 2011, 18:29
Ivo,opravdu výborná .Díky za recept.Eva
Vanusak
(upraveno)
7. 4. 2011, 22:36
@Gogiš
Evi, děkuju! Takže předpokládám, že se povedla a chutnala.
podubenka
(upraveno)
7. 4. 2011, 15:49
Ahoj,chystám se na bábovku a mám asi trochu přihlouplý dotaz.Hrnek je pravděpodobně 250 ml?Nebo menší?
Vanusak
(upraveno)
7. 4. 2011, 22:34
@podubenka
Petro, je to úplně jedno, jakou nádobku použijete, jenom pak používáte na recept jednu a tu samou velikost na všechny suroviny. A jestli to bude jenom 150ml sklenička, 250ml hrnek nebo 300ml sklenice na pivo , to musíte zvážit vy - podle toho, jestli máte menší nebo větší formu. Aby třeba pak moc těsta nevyteklo. Já dává menší hrnek, mám nižší formu a stejně je to občas na hraně... Tak ať se zadaří.
Hanarani
(upraveno)
5. 4. 2011, 20:35
Super! Jen se po ní zaprášilo Díky za recept
Vanusak
(upraveno)
5. 4. 2011, 21:05
@Hanarani
Hanko, to je bezva! Jsem ráda, že jste si pochutnali.
Elizabeth
(upraveno)
5. 4. 2011, 16:51
Také jsem neodolala a upekla ...pekla jsem ze špaldové mouky a doma chutnala .Určitě dobrá obměna obyčejných bábovek .Já osobně peču bábovku tvarohovou ( tvaroh je zamíchaný do těsta)...mám v albu,když tak zkuste ....
Vanusak
(upraveno)
5. 4. 2011, 18:54
@Elizabeth
Moniko, bezva obměna ze špaldové mouky! Já už taky zkoušela z nějakých receptů tvarohovou bábovku několikrát, ale vždycky se mi zdála strašně mastná, pomalu ukapával z okrajů olej... Proto jsem je už nepekla. Ale Vaši teda někdy prubnu!
Michala28
(upraveno)
4. 4. 2011, 10:53
Dělal jsem ji v sobotu Opravdu vláčná moc dobrá. Jen při krájení se mi ten tvaroh od bábovky odděloval, takže to byla bábobka s dírou ale opravdu moc dobrá
Vanusak
(upraveno)
4. 4. 2011, 13:08
@Michala28
Míšo, to mohlo být tvarohem, byl asi hodně hustý a voda z něj se vypekla a udělala bublinu kolem sebe. Zkuste příště malinko jinší konzistenci a uvidíte. Jsem ráda, že chutnala.
Petulinkaaa
(upraveno)
2. 4. 2011, 18:45
Milá Ivo,bábovku jsem dělala včera a už nezbyl ani drobek.. Oprvadu mňamka,příště jí udělám určitě znovu!!
Vanusak
(upraveno)
2. 4. 2011, 19:02
@Petulinkaaa
Petro, no tak bezva! Jsem ráda, že se povedla a chutnala.
DasulkaM
(upraveno)
1. 4. 2011, 21:35
dobrý večer Ivi, jste na příjmu? cukr krupici mám použít? šlehám se žloutky a nechce se mi to vůbec spojit nebo jestli jsem toho cukru dala víc... nevím. dáša. u receptů jsou pro mě důležitý všechny "maličkosti" jako jaký cukr, mouka... připadám si jako trdlo.... dala jsem moučkový cukr, tak nějak se to povedlo a budu zvědavá na výsledek
Vanusak
(upraveno)
2. 4. 2011, 11:04
@DasulkaM
Jé Dášo, tak se omlouvám, včera jsem už nějak nepostřehla Váš dotaz - tak snad jste si poradila i s tím práškovým, ale já dávám normální pískový, krupici a po vyšlehání je to OK. On se pak i s tím těstem propojí dobře, přiznám se, že tohle nějak extra neřeším. a říkám si, že se to upeče i tak. A nikdy žádný problém A jak se teda nakonec povedla?
DasulkaM
(upraveno)
2. 4. 2011, 12:13
@Vanusak
zvládla jsem to . sice peču, ale asi zas tak zdatná nejsem . nevím, jaktože se mi to s cukrem krupicí nechtělo nijak spojit, bylo to, jako když cukr obarvíte jen tím vajíčkem , bábovka je výborná jinak se upekla parádně, žádný vyteklý tvaroh... děkuju za recept
Vanusak
(upraveno)
2. 4. 2011, 14:30
@DasulkaM
Uff, tak to jsem ráda, že se povedla! Nebylo to třeba, že každá surovina měla hodně odlišnou teplotu? Já to teda taky většinou nedělám, ale prý by měly všechny suroviny mít nejlíp pokojovou teplotu. No ale vpomeňte si na to předem, že jo... Jsem ráda, že chutnala.
DasulkaM
(upraveno)
2. 4. 2011, 14:56
@Vanusak
taky mě to pak napadlo... díky za reakce schválně jsem ji pekla ještě včera večer,abysme měli dnes co mlsat
cosmeetch
(upraveno)
1. 4. 2011, 12:26
Ivuško, tak jste mě na to tak navnadila, že jsem dneska koupila tvaroh a pustím se do ní už se těším, až bude hotová a co na ní řekne manžel super receptík
Vanusak
(upraveno)
1. 4. 2011, 13:35
@cosmeetch
Katko, tak snad manžel nepohrdne, občas jsou ti chlapi mlsný huby... Ať chutná!
Vyhnanice
(upraveno)
1. 4. 2011, 9:02
Ivo,tak bábovka dopadla skvěle byla vynikající,dala jsem na tvaroh okapané mandarinky a byla tady snacha a tak jsem jí dala půlku domů a večer mě volala,že je moc dobrá ,příště opět jen tuto bábovku,moc díky
Vanusak
(upraveno)
1. 4. 2011, 9:51
@Vyhnanice
Zdeni, no super, takhle podobně to myslím dělala Olča a vypadalo to skvěle. Jsem ráda, že chutnala a že se povedla.
fojaa
(upraveno)
1. 4. 2011, 7:24
už vím co o víkendu péci
Vanusak
(upraveno)
1. 4. 2011, 9:46
@fojaa
Jani, tak dobrou chuť předem! P.S. Mrkla jsem k vám a koukala jsem na návod, jak sušíte houby. No bezva tip! Díky moc!
wictorie
(upraveno)
31. 3. 2011, 14:14
Tak jsem také neodolala a vyzkoušela, byla luxusní Sice mi praskla, ale chuťově byla mňam mňam - už není ani drobeček
Vanusak
(upraveno)
31. 3. 2011, 15:35
@wictorie
Mončo, z toho si nic nedělejte, že praskla, mně taky kolikrát zpočátku... Ale to napilujete. Jsem ráda, že chutnala!
Vyhnanice
(upraveno)
31. 3. 2011, 12:29
dobrý den,tak jsem bábovku dnes taky zkusila,zatím vypadá velice dobře,čekám až vychladne a doufám,že návštěvě bude chutnat
Vanusak
(upraveno)
31. 3. 2011, 14:12
@Vyhnanice
Tak si to užijte - návštěvu i bábovku!
seduxen
(upraveno)
31. 3. 2011, 11:29
Klasika,došlo před pečením mléko,takže záchranou byl nutrilon )) Těstíčko je výborný,takže bábovka bude určitě taky Sice nebude tak krásná jako na fotkách,ale nevadí
Vanusak
(upraveno)
31. 3. 2011, 14:12
@seduxen
Verčo, tý jo, tak mlíko jsem nikdy nezkoušela takhle nahrazovat, no ale jak je vidět, poradila jste si! A na krásu nekoukejte, zavřete oči a bude určo skvostná!