Zobrazit přihlášovací formulář

Saláty, zálivky

Přidat recept
(recept si oblíbilo 130 návštěvníků)

LUCČIN (nejen) VÁNOČNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT - výýýborný !!!

0.0
LUCČIN (nejen) VÁNOČNÍ  BRAMBOROVÝ SALÁT - výýýborný !!!

Potřebné ingredience

Brambory vařené ve slupce, čerstvá mrkev, celer a petržel, Gothajský salám vcelku, sterilované okurky, cibule, uvařená vejce, sůl, pepř, majonéza, plnotučná hořčice.

Postup přípravy

Brambory ve slupce uvaříme doměkka ( já vařím v papiňáku a za 5 minut od zasyčení jsou úplně měkké ). Mrkev, celer a petržel oloupeme, rozkrájíme na menší díly a uvaříme v osolené vodě doměkka - celeru se nebojte dát hodně - i ten, kdo ho nemá rád ( i takové máme přímo v rodině ), si pak u salátu jen mlaskají - hodně celeru dodá salátu vynikající chuť - já na 2kg brambor dávám tak 6 mrkví a celý velký celer !!! Cibuli nakrájíme na droboučko, stejně tak sterilované okurky - všeho dávejte hodně - ať není salátek "chudý" a krájejte vše hodně nadrobno - velké kusance ani nevypadají ani nechutnají dobře ! Nakrájíme salám na drobné kostičky, uvařenou zeleninu a vejce také a všechno smícháme dohromady. Vychladlé brambory oloupeme ( pokud budete používat teplé nebo vlažné brambory, budete z toho mít při promíchávání spíš kaši než salát, takže si brambory vařte s předstihem ).... Připravíme si velkou nádobu ( já používám 7L hrnec :o)) ) a pomocí drátěného kolečka porcujeme brambory, nasypeme asi 1/3 kostičkové směsi, dáme trochu majonézy, hořčice, osolíme, opepříme a tento postup opakujeme dokud vše nespotřebujeme. Pak si vyhrneme rukávy a všecko pěkně růčo-fůčo promícháme..... Salát je dobré dělat den předem, aby se chutě spojily a sůl se dostala i do brambor....
Tento bramborový salát je opravdu luxusní - někdo třeba používá sterilované zeleninové směsi, takový salát jsem chutnala a prostě to není ono - s uvařenou zeleninou je to úplně o něčem jiném a zas tolik práce navíc to nedá..... Zkuste, nebudete litovat - já sklízím jen a jen pochvaly !

Mrkev, celer a petržel uvaříme v osolené vodě doměkka. Brambory uvaříme ve slupce - já používám papiňák a brambory jsou úplně měkké za chviličku.

Cibuli a sterilované okurky pokrájíme na droboučké kostičky.

Gothajský nebo Český salám pokrájíme na droboučké kostičky - opravdu droboučké ! Právě u salámu jsem se kolikrát setkala s velkými kusy a nejen že to hezky nevypadá, ale ani to moc dobře nechutná.....

Uvařenou mrkev, celer a petržel pokrájíme rovněž na droboučké kostičky - celeru se nebojte, přestože ho třeba nemusíte, dejte ho opravdu hodně - uvařený ve slané vodě chutná jinak a salátu dodá božskou chuť ! Můj známý celer k smrti nesnáší, ale po tomhle salátu se můžou utlouct !

Uvařená vejce nakrájejte buď na drobné kostičky, nebo jako já, použijte kráječ na vajíčka a rozporcujte na maličké hranolky.....

Všechny "kostičky" smíchejte dohromady.

vychladlé brambory oloupejte.....

Připravte si vše k ruce - "kostičky", oloupané brambory, majonézu, hořčici, sůl a pepř. Samozřejmě i míchací nádobu - hlubokou, ať se Vám to míchá pohodlně a nic nevypadává ven....

Pomocí drátěného kolečka naporcujte brambory na drobné kousky.

Naporcujte asi třetinu brambor, zasypejte asi 1/3 kostičkové směsi, přidejte majonézu, hořčici, posolte a opepřete a tento postup opakujte.

Když všechny suroviny spotřebujete, pěkně růčo-fůčo vše pořádně promíchejte. Nechte odpočinout nejlépe do druhého dne, aby se chutě propojily a brambory nasály trochu soli.

Pak už jen přeneste do pěkné hlubší misky, uhlaďte a nazdobte dle vlastní fantazie - já jsem tentokrát neměla moc zeleniny, jindy zdobím kapií, rajčátkem, okurkou, uvařeným vajíčkem, kornoutkem ze suchého salámku - můžete dovnitř dát třeba hořčici nebo trošku sardelové pasty, šunkou, jejíž hrany můžete namočit v mleté paprice a do středu salátu dám z cibule udělanou květinku ( foto dodám na Vánoce ).Dobrou chuť přeje LUCKA !!!

Další ukázka zdobení...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

petrulka 25. 12. 2007, 16:17
Dělám ho přesně takhle jako moje mamka už odjakživa, akorát přidávám ještě sterilovaný hrášek a trošku octa, naopak nedávám pepř. A je opravdu fantastický, i s chlebem (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Lukrato 28. 3. 2008, 22:26
@petrulka (F) (F) (L) (F) (F) (F)
Zirafka.Kacka 25. 12. 2007, 11:55
Lucí, udělala jsem Váš salátek a řeknu Vám, že byl bááááječný, moc jsme si pochutnali (pl). Bála jsem se celeru, ale dala jsem na Vás a všichni jsme opravdu mlaskali (Y) (Y) (Y) (andel) (andel) (kolednici)
Gabina63 24. 12. 2007, 8:23
Dobrý den, děkuji za inspiraci, hned jdu na to.Salát vypadá báječně. Krásné vánoce. Gábina. (banky)
Gabina63 24. 12. 2007, 8:23
Dobrý den, děkuji za inspiraci, hned jdu na to.Salát vypadá báječně. Krásné vánoce. Gábina. (banky)
Hanidlo 23. 12. 2007, 18:19
Dělám úplně stejný, jen na Vánoce nedávám salámek. Ten dávám jen když dělám přes rok na oslavy. Je mňam a jiný salátek u nás nemá šanci. :-) Přeji krásný Vánoce (banky) a hodně (darecek).
mamina 23. 12. 2007, 17:21
Salát jsem udělala podle tohoto receptu, i když se musím přiznat, že jsem celeru moc nedůvěřovala. Ale musím říci, že salát je skvělý. Děkuji za receptík.
beta2005 23. 12. 2007, 16:14
(hello)
karca90 23. 12. 2007, 14:01
Poslušně hlásím, že jsem se nechala inspirovat. Dělám stejný, akorát nejím celer a petržel. Ovšem tentokrát jsem dala na vás a udělala ho takhle - bez cibule, z tý je mi v mém současném stavu blbě. Je móóóc dobrý a ta zelenina tam opravdu není znát, naopak dá salátku zvláštní chuť......... takže chválím a přeju pěkný vánoce. (clamp) (stromecek)
bubík4 22. 12. 2007, 23:31
děláme podobný http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=1230&user=13130 KRÁSNÉ VÁNOCE (stromecek)
Lukrato 23. 12. 2007, 19:43
@bubík4 Jani, obdivuji Vás, co všechno stíháte k malinkým dvojčátkům a malému loupežníčkovi ..... Jste fakt jednička ! (F) (L) (F)
bubík4 17. 2. 2008, 14:40
@Lukrato JE LUCÍ......NENÍ CO OBDIVOVAT, ALE DĚKUJU (L)
adriM 22. 12. 2007, 9:25
Tak podobný salát dělá tchýně, řekla bych, že úplně stejný,akorát tam dává třeba i papriku nakrájenou na kousíčky...Udělám ho tento rok podle vás i se všemi vychytávkami ;-),které jste tu napsala a určitě se musí povést :-)
Lukrato 22. 12. 2007, 11:55
@adriM Tak super...a pak písněte, jak chutnal ! Kouzelné Vánoce ! (stromecek) (kolednici) (stromecek) Lucka.
adriM 17. 2. 2008, 14:22
@Lukrato Luci chutnal až teď jsem si přečetla vaši zprávičku,tak odpovídám :-). Určitě ještě udělám a možná brzy,protože máme kapříka ještě na mrazáku a je třeba ho spořádat ;-)
Zrušený účet 18. 12. 2007, 11:36
Vypadá moc hezky, jen škoda, že bych s ním doma neuspěla. Gothaj, či podobné salámy mi manžel do pusy nevezme. Kvůli němu a dětem jsem musela ustoupit i od svého oblíbeného salátku s hradišťankou (nakládaná zelenina) a začala jsem dávat pouze brambory a mraženou směs s kukuřicí. Je to sice rychlé, ale mě to připadá prostě ošizené. Ale co s nimi mám dělat, salát není důležitý jako celý Štědrý den, že? :-S
Zrušený účet 21. 12. 2007, 21:13
@ udělej kompromis dej si salátek malinko stranou pro sebe a udělej si jej podle své milosti jak to máš ráda ,a na stole můžou být dva salátky jeden pro tebe druhý pro statní (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
sulipupi 21. 12. 2007, 22:09
@ Tak to funguje u našich, mamka svůj, taťka svůj ;-) a jsou spokojeni a oba si mlaskají (Y)
Lukrato 21. 12. 2007, 20:38
@ No jasně, Heli ! Přece si kvůli salátu nezkazíte celý Štědrý den ! Naši známí mají ke Štědrovečerní večeři bramborovou kaši a vinnou klobásu a užijí si to i tak..... Ale klidně byste si mohla udělat trošku salátku jen pro sebe..... Já třeba nejím Rybí polévku a děti také ne, ale protože ji manžel miluje, u večeře si na ní vždy pochutná..... (pohoda)
MachyA 18. 12. 2007, 11:56
@ Heli, nesmutněte, tak si udělejte malou misku jen pro sebe! Z pár brambor a zeleniny a s malou majonézkou! :-$ :-$ Ten s Hradišťankou dělá moje tchýně - mě také chutná, ale manžel ho rád nemá, chce ten můj, co je popsaný zde (*) (*) (*)
MachyA (upraveno) 18. 12. 2007, 11:58
Lucko, naprosto stejný salát dělám už léta a mohu jen potvrdit, je naprosto úžasný! Můj švagr též nesnáší celer, ale jelikož neví, co do salátu dávám, vždy ho slupne a nemůže si ho vynachválit! :-D :-D :-D Já už několikrát dala majonézu light. Ale je teď nějaká novinka od Hellmans - co obsahuje ty omega 3 mastné kyseliny a je prý zdravější! Dělala jsme ho před měsícem s touto majonézou a byl super, chutná to naprosto stejně jako klasická majonéza (Y) Krásné vánoce (stromecek) (andel) (stromecek)
Lukrato 18. 12. 2007, 9:35
@MachyA Hmmm, to jsou super tipy, takže letos zkusím lehčí variantu a jsem moc zvědavá, co na to doma řeknou.... :-D Díky a krásné Vánoce ! (stromecek) (kolednici) (stromecek)
lumka 17. 12. 2007, 21:35
Já zase dávám k majonéze zakysanou smetanu je jemnější. (F)
Lukrato 18. 12. 2007, 8:32
@lumka Tak tohle schválně zkusím letos a nikomu nebudu nic říkat, jsem zvědavá, jestli to manželův chlupatý jazýček pozná.... :-D :-D :-D Díky za tip.... (F)
Petulka78 17. 12. 2007, 21:29
Jé to vypadá pěkně, ale ....u nás bych to jedla jenom já protože u nás zelenina nejde :-| :-| :-| :-| :-|
Lukrato 18. 12. 2007, 10:56
@Petulka78 ...i když je uvařená úplně doměkka ? Tak to je škoda... A co máte ke Štědrovečerní večeři ? Pa a krásné Vánoce...Lucka. (F)
Petulka78 22. 12. 2007, 12:39
@Lukrato Také salát ale bez zeleniny maximálně tam snese okurku. A malý ten to vůbec nejí tak mu dělám bramborovou kaši. Je to děs běs jeden nejí to druhý zase to je to na zabití :-) :-) :-) :-)
Lukrato 22. 12. 2007, 23:06
@Petulka78 :-) :-) :-)hlavně,. že jim chutná alespoń něco... Mé kamarádky obě dcery jsou totální nežravky a prý je to pořádně na bednu..... 8-|
nula 16. 12. 2007, 12:03
Lucinko tak přesně jak píšete , salát s čersvou zeleninou je nej (Y). Taky ho takhle dělám už aspoň 30 let, jen poslední dobou do něj dávám místo části majolky bílý jogurt . Je to trošku lehčí a ne taková bomba . (K) (F) (kocka)
Lukrato 17. 12. 2007, 21:27
@nula jednou jsem to s jogurtem zkoušela, ale můj rozmlsaný manžílek trvá na tom svém majolkovém.... :-) Ale mně moc chutnal i ten s jogurtem.... (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie