Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 65 návštěvníků)

Povidloň

0.0
Povidloň

Potřebné ingredience

Těsto: 250 ml vody, 150 g 100% tuku (dala jsem Ivu), 150 g hladké mouky, špetka soli, 6 vajec. Náplň: 200 g povidel, 4 PL rumu. Krém: 250 g měkkého tvarohu v kostce, 100 g zakysané smetany, 1 Rama cremefine ke šlehání, 2 vanilkové cukry, 2 PL cukru moučka. Nahoru: trošku čokoládové polevy v sáčku.

Postup přípravy

Těsto: Svaříme tuk s vodou, vmícháme mouku se solí a ještě 1 až 2 minuty vaříme za stálého míchání, až se nám kaše pěkně odlepuje od stěn kastůlku. Vychlazenou kaši přendáme do mísy na šlehání a postupně po jednom zašleháváme všechna vejce. Těsto rozdělíme na 2 plechy (co největší), vyložené pečícím papírem. Rozetřeme stěrkou, ale ne po celé ploše, necháme aspoň 2 cm ode všech krajů prázdno. ( Nechala jsem jen 1 cm a bylo to málo). Pečeme v předehřáté troubě na 230°C (já pekla 15 minut každou placku. Trouba se nesmí aspoň 10 minut otevírat. Placka se roztahuje, nafukuje, praská, je to krásná podívaná přes sklo dvířek.)

Z upečených placek si vybereme tu hezčí, která přijde nahoru. Povidla si naředíme rumem a natřeme je na spodní placku. Vyšleháme tvaroh se smetanou a cukry, vmícháme do něj opatrně zvlášť ušlehanou Ramu. Krém natřeme na povidla, přiložíme horní placku, lehce přitlačíme, případně seřízneme trčící okraje a pocákáme rozehřátou polevou.

Placky jsou stejné jako u receptu Mraky nebo větrník na plech, na povidla můžeme dát třeba jen 2 - 3 šlehačky se ztužovačem, já jsem si vybrala tvaroh se zakysankou a rostlinnou šlehačkou. Zákusek se dobře dělal a je vynikající. Pěkně se krájí nožem pilkou.

těsto natřené na plech

***

Tady je stejné těsto, náplň je vyšlehané zkaramelizované salko s máslem, na tom rostlinná šlehačka a nahoře karamelová poleva. Chutná jako větrníky, jen je to na plechu vcelku.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

marcelau 25. 2. 2011, 16:31
povidloň peču a je úúúúžasný, poprvé jsem ho jedla na Kvildě, doporučuji všem |:o)
spero 25. 2. 2011, 20:40
@marcelau (F) (F) (F) (F) (F) Já ho jedla poprvé dnes a souhlasím s Vámi, že je úžasný. (hello) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie