(recept
si oblíbilo 65 návštěvníků)
Povidloň
Potřebné ingredience
Těsto: 250 ml vody, 150 g 100% tuku (dala jsem Ivu), 150 g hladké mouky, špetka soli, 6 vajec. Náplň: 200 g povidel, 4 PL rumu. Krém: 250 g měkkého tvarohu v kostce, 100 g zakysané smetany, 1 Rama cremefine ke šlehání, 2 vanilkové cukry, 2 PL cukru moučka. Nahoru: trošku čokoládové polevy v sáčku.
Postup přípravy
Těsto: Svaříme tuk s vodou, vmícháme mouku se solí a ještě 1 až 2 minuty vaříme za stálého míchání, až se nám kaše pěkně odlepuje od stěn kastůlku. Vychlazenou kaši přendáme do mísy na šlehání a postupně po jednom zašleháváme všechna vejce. Těsto rozdělíme na 2 plechy (co největší), vyložené pečícím papírem. Rozetřeme stěrkou, ale ne po celé ploše, necháme aspoň 2 cm ode všech krajů prázdno. ( Nechala jsem jen 1 cm a bylo to málo). Pečeme v předehřáté troubě na 230°C (já pekla 15 minut každou placku. Trouba se nesmí aspoň 10 minut otevírat. Placka se roztahuje, nafukuje, praská, je to krásná podívaná přes sklo dvířek.)
Z upečených placek si vybereme tu hezčí, která přijde nahoru. Povidla si naředíme rumem a natřeme je na spodní placku. Vyšleháme tvaroh se smetanou a cukry, vmícháme do něj opatrně zvlášť ušlehanou Ramu. Krém natřeme na povidla, přiložíme horní placku, lehce přitlačíme, případně seřízneme trčící okraje a pocákáme rozehřátou polevou.
Placky jsou stejné jako u receptu Mraky nebo větrník na plech, na povidla můžeme dát třeba jen 2 - 3 šlehačky se ztužovačem, já jsem si vybrala tvaroh se zakysankou a rostlinnou šlehačkou. Zákusek se dobře dělal a je vynikající. Pěkně se krájí nožem pilkou.
Z upečených placek si vybereme tu hezčí, která přijde nahoru. Povidla si naředíme rumem a natřeme je na spodní placku. Vyšleháme tvaroh se smetanou a cukry, vmícháme do něj opatrně zvlášť ušlehanou Ramu. Krém natřeme na povidla, přiložíme horní placku, lehce přitlačíme, případně seřízneme trčící okraje a pocákáme rozehřátou polevou.
Placky jsou stejné jako u receptu Mraky nebo větrník na plech, na povidla můžeme dát třeba jen 2 - 3 šlehačky se ztužovačem, já jsem si vybrala tvaroh se zakysankou a rostlinnou šlehačkou. Zákusek se dobře dělal a je vynikající. Pěkně se krájí nožem pilkou.
těsto natřené na plech
***
Tady je stejné těsto, náplň je vyšlehané zkaramelizované salko s máslem, na tom rostlinná šlehačka a nahoře karamelová poleva. Chutná jako větrníky, jen je to na plechu vcelku.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Nadys
(upraveno)
23. 9. 2016, 11:51
wau
xvendik
(upraveno)
6. 3. 2013, 9:03
Strepitula
(upraveno)
3. 3. 2013, 17:11
spero
(upraveno)
3. 3. 2013, 17:47
@Strepitula
Mafra72
(upraveno)
3. 3. 2013, 15:53
Tak jsem pekla dneska ráno a mám tu pouze pár kousků zítra do práce. Famózní záležitost. Příště ještě zkusím s tím salkem...Děkuji za recept
spero
(upraveno)
3. 3. 2013, 17:45
@Mafra72
Martinko, děkuji za krásný komentář. Se salkem si určitě také udělejte.
Mafra72
(upraveno)
3. 3. 2013, 18:15
@spero
A to když jsem si tady tak mudrovala nad tím, že to zas dnes byla kalorická bomba, tak jsem si tak pro sebe řekla, že ani ne. Vždyť je tam tvaroh, zakysanka a jen DVĚ lžíce cukru. A že je tam šlehačka? No jooo, ale v celém zákusku. Takže když se to tak vezme...
spero
(upraveno)
5. 3. 2013, 17:46
@Mafra72
Ale pozor! Tady je rostlinná šlehačka. S tím salkem to bude větší bomba.
Mafra72
(upraveno)
5. 3. 2013, 18:50
@spero
To bude přímo bombice!!
laskonka333
(upraveno)
1. 3. 2013, 14:54
Skusím
spero
(upraveno)
3. 3. 2013, 17:46
@laskonka333
Soničko, tak ať se podaří a ať vám chutná.
Michaela73
(upraveno)
28. 2. 2013, 19:22
Ježišmarjá ženská já držím dietu a Vy mi sem dáte tak úžasně vypadající zákusek
spero
(upraveno)
1. 3. 2013, 12:56
@Michaela73
JanaPas
(upraveno)
28. 2. 2013, 19:14
Povidloň jsem dle vašeho receptu dělala již víckrát a je opravdu moc dobrý. Akorát já dávám místo povidel svou domácí švestkovou klevelu, řádně zředěnou rumem
spero
(upraveno)
1. 3. 2013, 12:52
@JanaPas
Janičko, moc vám děkuji za potěšující komentář. S domácí klevelou s rumem to je určitě ještě o stupínek lepší.
nasta77
(upraveno)
28. 2. 2013, 16:07
Ivčo, díky za skvělý recept...povidloň je luxusní...vyzkouším i větrník na plech
spero
(upraveno)
28. 2. 2013, 19:10
@nasta77
Naděnko, jsem ráda, že vám povidloň chutnal a moc děkuji za komentář.
máza2
(upraveno)
9. 2. 2013, 21:21
Moc díky za další bezvadný recept. Dělala jsem přesně podle vašeho návodu a je vynikající.
spero
(upraveno)
10. 2. 2013, 19:18
@máza2
Děkuji Janičko za zprávu. To jsem moc ráda.
B.a.r.b.o.r.k.a
(upraveno)
25. 9. 2012, 11:39
Ivanko, díky moc za recept! Povidloň byl úplně úžasný! Celá rodina ho miluje
spero
(upraveno)
25. 9. 2012, 19:07
@B.a.r.b.o.r.k.a
Barborko, děkuji moc za takovou radostnou zprávu.
LuckaZ
(upraveno)
8. 9. 2012, 15:35
Teď jsem ho dodělala a už je skoro půlka pryč. Naprosto fantastický
spero
(upraveno)
8. 9. 2012, 21:54
@LuckaZ
Díky Lucinko za zprávu. Potěšila mě.
marijka
(upraveno)
25. 2. 2012, 14:50
Ivanko, díky za super recept, manžel je nadšený!
spero
(upraveno)
25. 2. 2012, 18:10
@marijka
Maruško, moc děkuji za zprávu. Mám z ní radost.
Evík 11
(upraveno)
6. 2. 2012, 13:47
Ivuš, dělala jsem povidloň s velkým strachem jak dopadne, dopadlo to dobře jako všechno co jsem doposud pekla podle tvých receptů, jen mi toho mnoho nezůstalo
spero
(upraveno)
6. 2. 2012, 19:48
@Evík 11
Evičko, to jsem moc ráda. Díky za zprávu.
JanaSk
(upraveno)
15. 11. 2011, 16:21
Božské!!! Manžel, který se rozhodl držet dietu, si šel 2x. Opravdu skvělý recept, bála jsem se, že to bude složité, ale šlo to úplně v pohodě! Takže moc díky za Vaše recepty! Jana
spero
(upraveno)
15. 11. 2011, 19:48
@JanaSk
Janičko, díky za krásný komentář. Jsem moc ráda, že Vás recept nezklamal.
vladkadasva
(upraveno)
14. 6. 2011, 19:29
Ivanko, veliká dobrota! ...mazala jsem povidlama, borůvkovou a jahodovou marmoškou, pěkně pruhovaně...měli to strávníci trochu pestřejší Díky za recept a inspiraci
spero
(upraveno)
14. 6. 2011, 22:07
@vladkadasva
Vladěnko, rádo se stalo. Vždyť u Tebe je taky spoustu inspirace a skvělé recepty.
lidare
(upraveno)
8. 4. 2011, 14:38
krásný zákusek
spero
(upraveno)
10. 4. 2011, 21:28
@lidare
Díkyi. Ale hlavně je dobrý.
chalupnicka
(upraveno)
3. 3. 2011, 10:37
Ivanko-zase jeden úžasný zákusek.Máte to vždy i báječně nafoceno-radost podívat. a hned se nám všem sbíhají sliny.
spero
(upraveno)
3. 3. 2011, 20:53
@chalupnicka
Alenko, mockrát děkuji.
Hnědovláska
(upraveno)
26. 2. 2011, 9:55
Krááásný zákusek Odpalované těsto umím Můžu použít tuk omega? Jsem na něho zvyklá Nebude to vadit? Děkuji
spero
(upraveno)
26. 2. 2011, 11:18
@Hnědovláska
Jani, klidně může být Omega, Ceres soft, Lukana. Když jsem si pročítala všecky recepty na mraky a povidloně, které jsem našla, tak některé byly dokonce se sádlem nebo máslem, ale většina s tím 100% tukem. Takže nejspíš to jde s čímkoliv, ale to nemám vyzkoušené.
gonzar
(upraveno)
25. 2. 2011, 20:28
Jůůůů Ivuš, to je nádherný zákusek. Já ho snad půjdu udělat. Vypadá to nádherně i podle receptu to bude výborné.
spero
(upraveno)
25. 2. 2011, 20:35
@gonzar
Ahoj Alenko. Dělala jsem ho prvně a určitě ne naposled. Je to veliká dobrotka.
JanaHovor
(upraveno)
25. 2. 2011, 16:39
Tak tohle děláváme taky a jsou úžasné jen žáha dycky dává zabrat
backa
(upraveno)
26. 2. 2011, 9:19
@JanaHovor
Jani,někdy to dělávají povidla,že pálí žáha já to mám taky tak,ale jinak ten zákusek vypadá báječně.
spero
(upraveno)
26. 2. 2011, 11:20
@JanaHovor
Táničko, děkuji za pochvalu.