Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 65 návštěvníků)

Povidloň

0.0
Povidloň

Potřebné ingredience

Těsto: 250 ml vody, 150 g 100% tuku (dala jsem Ivu), 150 g hladké mouky, špetka soli, 6 vajec. Náplň: 200 g povidel, 4 PL rumu. Krém: 250 g měkkého tvarohu v kostce, 100 g zakysané smetany, 1 Rama cremefine ke šlehání, 2 vanilkové cukry, 2 PL cukru moučka. Nahoru: trošku čokoládové polevy v sáčku.

Postup přípravy

Těsto: Svaříme tuk s vodou, vmícháme mouku se solí a ještě 1 až 2 minuty vaříme za stálého míchání, až se nám kaše pěkně odlepuje od stěn kastůlku. Vychlazenou kaši přendáme do mísy na šlehání a postupně po jednom zašleháváme všechna vejce. Těsto rozdělíme na 2 plechy (co největší), vyložené pečícím papírem. Rozetřeme stěrkou, ale ne po celé ploše, necháme aspoň 2 cm ode všech krajů prázdno. ( Nechala jsem jen 1 cm a bylo to málo). Pečeme v předehřáté troubě na 230°C (já pekla 15 minut každou placku. Trouba se nesmí aspoň 10 minut otevírat. Placka se roztahuje, nafukuje, praská, je to krásná podívaná přes sklo dvířek.)

Z upečených placek si vybereme tu hezčí, která přijde nahoru. Povidla si naředíme rumem a natřeme je na spodní placku. Vyšleháme tvaroh se smetanou a cukry, vmícháme do něj opatrně zvlášť ušlehanou Ramu. Krém natřeme na povidla, přiložíme horní placku, lehce přitlačíme, případně seřízneme trčící okraje a pocákáme rozehřátou polevou.

Placky jsou stejné jako u receptu Mraky nebo větrník na plech, na povidla můžeme dát třeba jen 2 - 3 šlehačky se ztužovačem, já jsem si vybrala tvaroh se zakysankou a rostlinnou šlehačkou. Zákusek se dobře dělal a je vynikající. Pěkně se krájí nožem pilkou.

těsto natřené na plech

***

Tady je stejné těsto, náplň je vyšlehané zkaramelizované salko s máslem, na tom rostlinná šlehačka a nahoře karamelová poleva. Chutná jako větrníky, jen je to na plechu vcelku.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Nadys 23. 9. 2016, 11:51
wau (Y) (C)
xvendik 6. 3. 2013, 9:03
(C) (clamp)
Strepitula 3. 3. 2013, 17:11
(clamp) (clamp)
spero 3. 3. 2013, 17:47
@Strepitula (F) (F)
Mafra72 3. 3. 2013, 15:53
Tak jsem pekla dneska ráno a mám tu pouze pár kousků zítra do práce. Famózní záležitost. Příště ještě zkusím s tím salkem...Děkuji za recept (L)
spero 3. 3. 2013, 17:45
@Mafra72 Martinko, děkuji za krásný komentář. (F) (F) Se salkem si určitě také udělejte.
Mafra72 3. 3. 2013, 18:15
@spero A to když jsem si tady tak mudrovala nad tím, že to zas dnes byla kalorická bomba, tak jsem si tak pro sebe řekla, že ani ne. Vždyť je tam tvaroh, zakysanka a jen DVĚ lžíce cukru. A že je tam šlehačka? No jooo, ale v celém zákusku. Takže když se to tak vezme... :-D
spero 5. 3. 2013, 17:46
@Mafra72 Ale pozor! Tady je rostlinná šlehačka. S tím salkem to bude větší bomba.
Mafra72 5. 3. 2013, 18:50
@spero To bude přímo bombice!! :-D
laskonka333 1. 3. 2013, 14:54
Skusím (L)
spero 3. 3. 2013, 17:46
@laskonka333 Soničko, tak ať se podaří a ať vám chutná.
Michaela73 28. 2. 2013, 19:22
Ježišmarjá ženská já držím dietu 8-|a Vy mi sem dáte tak úžasně vypadající zákusek (^)
spero 1. 3. 2013, 12:56
@Michaela73 (F) (F) (F) (F) (F)
JanaPas 28. 2. 2013, 19:14
Povidloň jsem dle vašeho receptu dělala již víckrát a je opravdu moc dobrý. Akorát já dávám místo povidel svou domácí švestkovou klevelu, řádně zředěnou rumem ,-)
spero 1. 3. 2013, 12:52
@JanaPas Janičko, moc vám děkuji za potěšující komentář. S domácí klevelou s rumem to je určitě ještě o stupínek lepší. (clamp)
nasta77 28. 2. 2013, 16:07
(L)Ivčo, díky za skvělý recept...povidloň je luxusní...vyzkouším i větrník na plech :-)
spero 28. 2. 2013, 19:10
@nasta77 Naděnko, jsem ráda, že vám povidloň chutnal a moc děkuji za komentář. (F) (F)
máza2 9. 2. 2013, 21:21
Moc díky za další bezvadný recept. (L) Dělala jsem přesně podle vašeho návodu a je vynikající. (zajic)
spero 10. 2. 2013, 19:18
@máza2 Děkuji Janičko za zprávu. To jsem moc ráda.
B.a.r.b.o.r.k.a 25. 9. 2012, 11:39
Ivanko, díky moc za recept! (Y) Povidloň byl úplně úžasný! (L) Celá rodina ho miluje (L)
spero 25. 9. 2012, 19:07
@B.a.r.b.o.r.k.a Barborko, děkuji moc za takovou radostnou zprávu. (F) (F) (F)
LuckaZ 8. 9. 2012, 15:35
Teď jsem ho dodělala a už je skoro půlka pryč. Naprosto fantastický (Y)
spero 8. 9. 2012, 21:54
@LuckaZ Díky Lucinko za zprávu. (F) (F) (F) Potěšila mě. :-) :-)
marijka 25. 2. 2012, 14:50
Ivanko, díky za super recept, manžel je nadšený! (L)
spero 25. 2. 2012, 18:10
@marijka Maruško, moc děkuji za zprávu. (F) (F) Mám z ní radost. :-) (hello)
Evík 11 6. 2. 2012, 13:47
Ivuš, dělala jsem povidloň s velkým strachem jak dopadne, dopadlo to dobře jako všechno co jsem doposud pekla podle tvých receptů, jen mi toho mnoho nezůstalo
spero 6. 2. 2012, 19:48
@Evík 11 Evičko, to jsem moc ráda. :-) :-) Díky za zprávu. (F) (F) (L) (hello)
JanaSk 15. 11. 2011, 16:21
Božské!!! Manžel, který se rozhodl držet dietu, si šel 2x. (Y) Opravdu skvělý recept, bála jsem se, že to bude složité, ale šlo to úplně v pohodě! Takže moc díky za Vaše recepty! (L) (L) (L) (L) Jana
spero 15. 11. 2011, 19:48
@JanaSk Janičko, díky za krásný komentář. (F) (F) Jsem moc ráda, že Vás recept nezklamal. (hello)
vladkadasva 14. 6. 2011, 19:29
Ivanko, veliká dobrota! |:o) |:o) ...mazala jsem povidlama, borůvkovou a jahodovou marmoškou, pěkně pruhovaně...měli to strávníci trochu pestřejší ,-) Díky za recept a inspiraci (L) (F) (F)
spero 14. 6. 2011, 22:07
@vladkadasva Vladěnko, rádo se stalo. Vždyť u Tebe je taky spoustu inspirace a skvělé recepty. (Y) (Y) :-) :-) (L) (L) (hello) (hello)
lidare 8. 4. 2011, 14:38
(Y)krásný zákusek :-) (Y)
spero 10. 4. 2011, 21:28
@lidare Díkyi. Ale hlavně je dobrý. (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (hello)
chalupnicka 3. 3. 2011, 10:37
Ivanko-zase jeden úžasný zákusek.Máte to vždy i báječně nafoceno-radost podívat. :-$ a hned se nám všem sbíhají sliny. :-) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (C)
spero 3. 3. 2011, 20:53
@chalupnicka (F) (F) (F) (F) (F) Alenko, mockrát děkuji. (F) (F) (F) (F) (F)
Hnědovláska 26. 2. 2011, 9:55
Krááásný zákusek |:o) (Y) Odpalované těsto umím :-) Můžu použít tuk omega? :-$ Jsem na něho zvyklá ,-) Nebude to vadit? :^) Děkuji (F)
spero 26. 2. 2011, 11:18
@Hnědovláska Jani, klidně může být Omega, Ceres soft, Lukana. Když jsem si pročítala všecky recepty na mraky a povidloně, které jsem našla, tak některé byly dokonce se sádlem nebo máslem, ale většina s tím 100% tukem. *-) *-) Takže nejspíš to jde s čímkoliv, ale to nemám vyzkoušené. (hello)
gonzar 25. 2. 2011, 20:28
Jůůůů Ivuš, to je nádherný zákusek. Já ho snad půjdu udělat. Vypadá to nádherně i podle receptu to bude výborné. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (F) (L) (L) (hello) (hello) (hello)
spero 25. 2. 2011, 20:35
@gonzar Ahoj Alenko. Dělala jsem ho prvně a určitě ne naposled. Je to veliká dobrotka. (zajic) (zajic) (zajic) (L) (L) (L) (hello)
JanaHovor 25. 2. 2011, 16:39
Tak tohle děláváme taky (Y) a jsou úžasné |:o) jen žáha dycky dává zabrat ,-) ,-)
backa 26. 2. 2011, 9:19
@JanaHovor Jani,někdy to dělávají povidla,že pálí žáha :-S já to mám taky tak,ale jinak ten zákusek vypadá báječně.
spero (upraveno) 26. 2. 2011, 11:20
@JanaHovor Táničko, děkuji za pochvalu.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie