(recept
si oblíbilo 124 návštěvníků)
Lasagně (jak se vaří v římě :-)-jednoduchý recept,na co dávat pozor...........
Potřebné ingredience
lasagně,plechovka rajčat-pelati,sul,pepr,olivovy olej,mozarella(1sacek postaci),1cibule,řapíkatý celer staci kousek-jako mrkve),1mrkve,mleté maso stačí 200g pro 4osoby,bobkový list.........sýr parmezán,nebo grana padano nebo gran moravia(čím vice sýru tím jsou chutnější..) na bešamel:máslo,2lžice mouky(cca)mléko(dávám od oka") ,sůl pepř,muškátový oříšek
Postup přípravy
na oliv.oleji zpěnime na kousky nakrájenou menší cibuli,1 mrkev,kousek celeru,poté přidáme mleté maso,opečeme a přidáme rajčata a bobkový list trochu osolíme a můžeme přidat i pepř (podle chuti) .
Necháme vařit asi 15-20minut.........
Mezitim si připravíme bešamel,záleží kolik budeme dělat lasagni,do jak velké misky a kolik vrstev,já dělám 4vrstvy do formy asi 30x40 cm stačí na to 3/4 litru tekutin(omáčka z masa a bešamel)
na másle zpěníme mouku,uděláme jišku,jakmile mouka začne zlatavět,ztlumíme oheň a přídáme mléko,rozšleháme hrudky,osolíme opepříme a podle chuti dáme trochu muškátového oříšku.........můžeme i přidatkousek syru....
chvíli povaříme...........bešamel musi být spíše řídší než úplně hustý
na dno nádoby,nejlip hranate,nalijeme trochu oliv oleje,potom trochu omáčky z rajčat plus trochu bešamelu,dáme vrstvu lasagní,na ne opet obe omáčky plus kousky mozarelly a nahoru nastrouhamé sýr,po celé ploše lasagní..............
opakujeme až máme 4-6vrstve lasagní.........poslední vrstvu necháme bez mozarelly,dáme omáčky a hustě zasypeme sýrem.
ˇˇˇˇˇˇlasagně musi být potopené v omáčce,ve které se vlastně potom vaří...čím vice omáčky tím lépe.ˇˇˇˇˇˇ
necháme uležet asi 10-20minut
poté dáme péct na 180-220C asi pul hodiny,až začne povrch lasagni zlátnout..................
po upečení vyndáme z trouby a necháme trochu zchladnout,asi 15-20minut,jinak z lasagni omáčka vytéká
......
lasagně můžeme připravit take bez rajské omáčky a MASA,.
Použijme bešamel a např DYNI...
dáme zpěnit menší cibuli na oliv olej,přidáme kousky dýně asi 300g, zalijeme vodou,a uvaříme spíše dusíme,vody nesmí být moc aby zůstala chuť dýně.........jakmile je dýně uvařená všechno rozmixujeme a přidáme k bešamelu...............poté použijeme na lasagně,můžeme vynechat i mozarellu...ale hlavně použijeme opět hodně strouhaného sýru.........
fotku dodám :-)
tohle je recept jak je dělám já podle moji italské tchýně...........:-)
Necháme vařit asi 15-20minut.........
Mezitim si připravíme bešamel,záleží kolik budeme dělat lasagni,do jak velké misky a kolik vrstev,já dělám 4vrstvy do formy asi 30x40 cm stačí na to 3/4 litru tekutin(omáčka z masa a bešamel)
na másle zpěníme mouku,uděláme jišku,jakmile mouka začne zlatavět,ztlumíme oheň a přídáme mléko,rozšleháme hrudky,osolíme opepříme a podle chuti dáme trochu muškátového oříšku.........můžeme i přidatkousek syru....
chvíli povaříme...........bešamel musi být spíše řídší než úplně hustý
na dno nádoby,nejlip hranate,nalijeme trochu oliv oleje,potom trochu omáčky z rajčat plus trochu bešamelu,dáme vrstvu lasagní,na ne opet obe omáčky plus kousky mozarelly a nahoru nastrouhamé sýr,po celé ploše lasagní..............
opakujeme až máme 4-6vrstve lasagní.........poslední vrstvu necháme bez mozarelly,dáme omáčky a hustě zasypeme sýrem.
ˇˇˇˇˇˇlasagně musi být potopené v omáčce,ve které se vlastně potom vaří...čím vice omáčky tím lépe.ˇˇˇˇˇˇ
necháme uležet asi 10-20minut
poté dáme péct na 180-220C asi pul hodiny,až začne povrch lasagni zlátnout..................
po upečení vyndáme z trouby a necháme trochu zchladnout,asi 15-20minut,jinak z lasagni omáčka vytéká
......
lasagně můžeme připravit take bez rajské omáčky a MASA,.
Použijme bešamel a např DYNI...
dáme zpěnit menší cibuli na oliv olej,přidáme kousky dýně asi 300g, zalijeme vodou,a uvaříme spíše dusíme,vody nesmí být moc aby zůstala chuť dýně.........jakmile je dýně uvařená všechno rozmixujeme a přidáme k bešamelu...............poté použijeme na lasagně,můžeme vynechat i mozarellu...ale hlavně použijeme opět hodně strouhaného sýru.........
fotku dodám :-)
tohle je recept jak je dělám já podle moji italské tchýně...........:-)
PRVNI VRSTVA lasagni.....(já je mám olámané protože mám misku dole užší a nevejdou se mi,takže je musim odstřihnout a takhle se lámou :-( takže se omlouvám za takovou neestetičnost..)
další vrstva s mozzarelou a nastrouhaným sýrem
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Paluna
(upraveno)
26. 4. 2014, 23:45
sharpeiaia
(upraveno)
11. 9. 2014, 18:23
@Paluna
děkuji Všem za komenty a vyzkoušeni receptu,vašich reakcí si nesmírně vážim
P.A.V.L.A
(upraveno)
17. 1. 2014, 20:54
laskonka333
(upraveno)
17. 1. 2014, 20:45
barborka2010
(upraveno)
4. 1. 2014, 19:33
Právě jsem dovečeřela lasagne podle vašeho receptu a musím říct, že jsem vybrala opravdu dobře. Byly vynikající, děkuji za recept.
sharpeiaia
(upraveno)
22. 5. 2014, 15:04
@barborka2010
To me opravdu tesi barboro,snazila jsem se recept popsat tak aby kazdy dokazal udelat vyborne lasagne z obycejnych surovin
Vera N
(upraveno)
3. 10. 2011, 20:13
lonik
(upraveno)
23. 9. 2011, 22:35
iwis8
(upraveno)
14. 5. 2011, 15:02
Ja ich robím s klasickým celerom, ten mám totiž vždy poruke, a musím povedať že takéto lasgne sú úžasne, robievam ich podobne a vďaka vám som ich priviedla k dokonalosti. Ja osobne ich mám najradšej také polovychladnuté, keď sa všetka tá šťava vpije do cestovín je to delikatesa Ja inak ten paradajkový základ používam na cestoviny všeobecne a dochutím či už tuniakom, šunkou, mletým mäsom alebo len pridám cesnak , prípadne mäso z vývaru a mám komplet obed A pre tých čo sa boja hlavne zeleru a vynechávajú ho, skúste pridať aspoň kúsoček a úplne najemno nastrúhať, dodá tomu úžasnú vôňu a chuť a vlastne sa akoby rozvarí, takže na tanieri vám prekážať nebude. Osobne zeler veľmi nemusím, ale toto si bez neho už neviem predstaviť
sharpeiaia
(upraveno)
16. 5. 2011, 19:26
@iwis8
s řapíkatým celerem je dělají v itálii,kde maji lasagně původ a je hodne aromatický,spíš jde asi o tu vuni co omáčce dá,ale pokud na ni člověk není zvyklý,asi může vadit...já se naučila řapíkatý celer používat,protože jsme v itálii a nekecám TADY KOřenovÝ celer neexistuje,PROSTE jej neseženete dělám s nim vynikajici čočku...ragů omáčku...toho tuňáka spíše do špaget hezký den
iwis8
(upraveno)
27. 6. 2011, 13:42
@sharpeiaia
Tak my tiež dlhšiu dobu žijeme v anglicku a tu zeler náš zoženiem akurát tak v Tescu, inak je všade len ten stonkový, už som ho aj pár krát držala v ruke , že beriem skúsiť, ale som si to potom akosi rozmyslela, nevedela som na čo iné by som ho ešte mohla použiť Toho tuniaka dávam iba na špagety, ale tie má dcéra aj tak najradšej s rajčinovou omáčkou, tuším al pomodoro originál?
sharpeiaia
(upraveno)
26. 4. 2012, 21:19
@iwis8
ano tuňák se přidá do rajčatové omáčky,nejlip osmahnutý kousek česneku plus pelati a nakonoce tunák ) tak děláme tady )anebo s cibuli,záleží na preferencích )
MatildaH
(upraveno)
27. 4. 2011, 12:32
Podle Vašeho receptu se mi poprvé v životě podařily lasagně A to už jsem na ně chtěla zanevřít a to by byla velká škoda Díky za podrobný recept
sharpeiaia
(upraveno)
27. 4. 2011, 22:23
@MatildaH
to mě ale náramně těšííííííííííííííííííííííííí děkuji za komenty
Michala28
(upraveno)
21. 3. 2011, 14:27
Už jsem je dělala 2x, také jako Monika bez celeru a víc masa, sýry:klasika eidam,gouda, madeland, ale musím říct, že jsou úúúúúúžasné!!!
Lucrecia
(upraveno)
23. 2. 2011, 13:51
Dnes jsem dělala lasagne podle Vašeho receptu a mohu jen doporučit. Dala jsem více masa (cca 400g) a vynechala celer, ale i tak jsou moooc dobré
sharpeiaia
(upraveno)
28. 2. 2011, 15:42
@Lucrecia
dekuji jasne kazdy da nebo odebere co mu zrovna nechutna...dulezite jsou dve omacky(besamel a druha s prichuti... dnes jsem delala lasagne taky a mam i nafoecno,takze pridam fotecky