Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 61 návštěvníků)

JAK ZAČÍNAT S PŘÍKRMEM

0.0
JAK ZAČÍNAT S PŘÍKRMEM

Postup

U své výborné dětské lékařky jsem dostala pro mě výborný souhrn ohledně příkrmů a ráda bych se s ním podělila :))

S příkrmem by se mělo začínat na doporučené lékaře.
U dětí na UM to bývá většinou v 5.měsíci, u plně kojených dětí v 6.měsíci.
Důležité je postupné tzv.třístupňové zavádění, tedy takové, kde si dítě postupně zvyká na jednotlivé druhy nových potravin v postupně se zvyšující se dávkou.

Na počátku podáváme pouze malé množství příkrmu a dokrmujeme mlékem. Mezi příkrmem a mlékem DODRŽUJEME cca půlhodinovou pauzu, z důvodu vstřebávání živin (např. železa) !

Ovoce a zeleninu raději mačkáme vidličkou nebo strouháme, NEMIXUJEME, aby si dítě zvyklo na jinou hustotu stravy než tekutinu. S přibývajícím věkem dítěte postupně zvykáme i na malé kousky.

U dětí s tzv. POZITIVNÍ ALERGICKOU anamnézou , tam kde je někdo v rodině alergik, zvláště matka dítěte se jednotlivé potraviny zavádějí individuálně po domluvě s lékařem (např. CELER, PETRŽEL, ŽLOUTEK)
Dítě do jídla nenutíme, potravinu kterou dítě odmítá zkoušíme po nekolika denní pauze nabídnout znovu.

ZELENINOVÁ POLÉVKA (ZP)
- doba podání kolem poledne - základ budoucího obědu
- podáváme malé množství cca 30-50ml, postupně zvyšujeme do finální dávky 150-250ml
- zeleninu dobře očistíme, nakrájíme na malé kousky, v nesolené a neslazené vodě uvaříme, zeleninu rozmačkáme, přidáme do trocha vody v které se vařila a rozmícháme na řidší kaši.
1. nejdříve pouze MRKEV
2. po té pouze BRAMBOR
3. společně MRKEV - BRAMBOR
- dále přidáváme různé druhy zeleniny, na počátku nezavádíme NADÝMAVOU zeleninu (kedluben, květák)
Do plné dávky ZP potom přidáme 1x týdně vařený žloutek a postupně lze až 5x týdně kousek vařeného masa, libového, začneme s telecím, které uvaříme zvlášť a rozemeleme do ZP (kojenec NEDOSTÁVÁ vývar), kombinujeme pak např. kuřecí se zeleninou, telecí s bramborem a zeleninou, můžeme zařadit i rýži.
Maso zavádíme též postupně, nejdříve cca 20g na dávku, od 7.měsíce až 35g. Nakonec do hotové ZP přidáváme ještě půlku čajové lžičky rostlinného tuku.

OVOCNÁ PŘESNÍDÁVKA
-doba podání dopoledne (svačina)
-dávka by měla odpovídat předchozímu v ZP
-ovoce buď rozmačkáme nebo nastrouháme na jemném struhadle
Postupně zavádíme :
1. pouze BANÁN
2. pouze JABLÍČKO
3. společně BABÁN - JABLKO
Dále zavádíme další druhy, pokud zvolíme tzv. ,,dráždivé oovce" (pomeranč, kiwi, broskev) volíme jen jeden druh a vmícháme ho do osvědčeného již vyzkoušeného základu (banán, jablko).

MLÉČNÝ PŘÍKRM
-doba podání odpoledne (svačina)
1. Začínáme s bílým jogurtem, do kterého přidáme ovoce, až čase zavádíme ochucené jogurty. Pozor na kousky ovoce - dle věku dítěte.
Další druhy jako Smetánky, pacholíky atd...zavádíme později.
V kojenecké výživě NEPOUŽÍVÁME TVAROH, vzhledem k vysokému obsahu bílkovin - velký nárok na funkci ledvin dítěte!

KAŠE
Zavádíme až po půl roce věku dítěte!
Dříve po poradě s lékařem. Nejprve volíme kaše bezlepkové, s lepkem volíme kaše postupně, ale né jako plnou porci! Ale jako přídavek do stravy, to samé platí i pro piškoty, dětskou krupičky apod.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Hanka_Bohmova 29. 2. 2012, 22:45
Dobré tipy. Jen expozice lepku se nyní doporučuje dříve, ideálně mezi 4.-6. měsícem, tedy hned na začátku příkrmů, ještě v souběhu s kojením. Samozřejmě přesně jak píšete, ne plnou porci, jen ho dávat tělu "očichat". Snižuje se tím riziko pozdější intolerance. Původní studie zde: http://pediatrics.aappublications.org/content/117/6/2175.abstract Česky informace např. zde: http://www.ulekare.cz/clanek/casna-expozice-cerealnim-vyrobkum-nezvysuje-riziko-celiakie-2338
Mmyšák 29. 2. 2012, 23:46
@Hanka_Bohmova (L) díky Hani za další postřehy (F)
kekina 29. 2. 2012, 22:50
@Hanka_Bohmova Taky mne dr rikala, ze ted nove zjistili u deti, ktere zacaly s prikrmem az po sedmem mesici, vetsi vyskyt alergii, podle ni je nejoptimalnejsi 5-6 mesic....
Hanka_Bohmova 29. 2. 2012, 23:09
@kekina On možná ten čtvrtý měsíc je fajn z imunitního hlediska, ale třeba pro žaludek mimina to nemusí být žádná sláva :o))
kekina 29. 2. 2012, 23:57
@Hanka_Bohmova A co kravsky mliko, od ukoncenyho druhyho roku Hani *-)
želva17 6. 3. 2012, 10:03
@kekina já jsem dávala mléko od 1roku.Byla na UM.V jogurtech taky nemáte dětské mléko.Tak v tom nevidím problém. (Y) (Y)
kekina 6. 3. 2012, 10:05
@želva17 Prave ze UM je ok,kravske pred druhym rokem nedoporucujou *-)
maky913 (upraveno) 1. 3. 2012, 9:47
@kekina Dobrý den, mě naše paní doktorka radila na pítí ho dávat až od tří let, ale při vaření již klidně používat od 2 let, samozřejmě kvalitní plnotučné z krátkou trvanlivostí. A ještě naše zkušenost. Dcerka má rozhozené hormony - ze stravy,z kuřecího masa, luštěnin - takže s tím v příkrmech opatrně, některé děti na to mohou být citlivé.Chodíme na endokrinologii a tam nás paní doktorka důrazně upozornila ať se vyvarujeme plastů. V žádném případě nedávat teplé nebo i vlažné jidlo z plastových misek, neohřívat nic v plastu v mikrovlnce a ani nepoužívat plastové dětské láhve na mléko, ale výhradně skleněné- není lehké je sehnat našla jsem NUK v Bille , ale jen malou a velkou měli v lékárně na internetu. V porodnicích se také výhradně používá sklo. Jinak pít vodu z kohoutku ne z plastovývh lahví. Dále nepoužívat ty dětské plastové hrníčky na učení pití a nechávat v nich vodu nebo čaj. Radila ať ji tam nechám stát celý den a pak sama ochutnám. Vyzkoušejte samy jak chutná :o( Maso radila začínat s králičím, telecím a později klidně i libové hovězí,vepřové a krůtí, ale s kuřecím otarně, kuřata jsou krmeny zeleným krmivem a to obsahuje jetel a výtažky z jetele se používají v lécích pro ženy v přechodu na srovnání hormonů, takže mohou rozhodit hormony malých dětí a je jedno jetli je to normální nebo bio kuře - to je stejné. Krůtí nevadí, krůta roste déle a v mase ty stopy její stravy nezůstavájí jako u kuřat. Tak to jsou naše zkušenosti z jídlem a pitím. Tak mi to nedalo a tady jsem to detailněji popsala http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=9234
kekina 6. 3. 2012, 9:46
@maky913 Dekuju Martin, uz jsem koukla (F)
Hanka_Bohmova 1. 3. 2012, 0:23
@kekina O tom slyším pořád "na pití od druhého roku".
kekina 28. 2. 2012, 23:41
To jsem nevedela, ze se nema tvaroh :^) Kravske mleko jsem tu resila uz minule a shodly jsme se tu, ze tak od dvou let...
Nadys 29. 2. 2012, 0:44
@kekina Tvaroh velmi zatěžuje ledviny ,je to silná bílkovina ,obsahuje moc mléčné bílkoviny -kaseinu...
YILAN 28. 2. 2012, 21:04
Tak to ja jsem udelal dcerce "rychlokurz" prikrmu. Zacinala jsem s bramborem, pak pridaval jinou zeleninu, behem 14ti dni jsem zacala davat i maso. Ale jinak hezky navod, urcite nekomu pomuze (Y) (Y)
MiskaBudka 28. 2. 2012, 20:39
Tohle shrnutí je fajn, s prvním dítětem to takhle pěkně fungovalo, po necelém týdnu od začátku příkrmů začal krásné jíst, teď s druhým bojuju, už měsíc dávám v poledne příkrm a vždy to skončí po 3 lžičkách... asi mě brzy odvezou 8-|
dagram 28. 2. 2012, 19:25
Ještě radu jak dostat do prcka zeleninu když jinak není problém ale tohle nepolkne. Známé nedokážu poradit protože naše dítka jedla bez problémů. Tohle ji okopíruji a pošlu díky (L) (L)
Mmyšák 28. 2. 2012, 19:33
@dagram (L) co zkusit přidat k tomu trochu mateřského mléka, jestli třeba kojí :^)
dagram 28. 2. 2012, 22:28
@Mmyšák to zkoušela ale nechce to, jogurt v pohodě ovoce taky ale zelenina to je boj pusu (zip)a to co do ní přece jen dostane tak se snaží dostat ven. Už je z toho celá špatná :-| naši kluci jedli bez problémů jsou jediní ve školce co sní brokolici a špenát jdou na přidanou :-) tak neumím poradit *-)
Liščátko 28. 2. 2012, 19:48
@Mmyšák +o( +o( zkoušela jsem a nepomohlo 8o|
Mmyšák 28. 2. 2012, 19:50
@Liščátko zkoušela si řízek (smich)
Liščátko 28. 2. 2012, 19:57
@Mmyšák zatím né ale už mě svrbej ruce ,-) babi dneska říkal svíčkovou at vyzkouším ,-)
Michellinka 28. 2. 2012, 21:09
@Liščátko Já bych ti mohla vyprávět, na čem vyrostli moji kluci, ale tady se bojím ,-)
nagyma 28. 2. 2012, 19:18
Miru já ti moooc děkuji za návod (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) je super a všemu rozumím ,-)
Mmyšák 28. 2. 2012, 19:33
@nagyma (L) není zač (L)
Pavlína S. 28. 2. 2012, 16:39
(Y) (Y) (Y)Miru super
Mmyšák 28. 2. 2012, 16:49
@Pavlína S. (L) díky

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie