(návod
si oblíbilo 73 návštěvníků)
Jak rychle "nechat změknout" perníčky
![Jak rychle "nechat změknout" perníčky](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/12/110511/22/n6973.jpg)
Postup
Protože perníčky peču už několik let, ale ještě ani jednou nebyly měkké ani podle zaručených návodů zde na MMB, kterých jsem vyzkoušela hned několik, vymyslela jsem tento zlepšovák a už se netrápím trvdými perníčky.
Hotové perníčky ozdobené polevou nechám nějakou dobu zaschnout, třeba 1-2 dny, a pak jak vidíte na obrázku je naskládám na rošt a zasunu na horní příčku do trouby. Na dolní dám plech a vliju do něj vroucí vodu, tak odhaduju 1 litr a něco, prostě plnou konvici. Zavřu dvířka trouby, ale nijak ji nezapínám, slouží jen jako vlhčící komora :). Za pár minut (tak 5-10, podle tloušťky perníčků) rošt vyndám, nchám trošku oschnout (zase tak cca 5 min), poznáte samy, kdy už je možné perníčky naskládat do plechové krabice a zavřít víčkem. Hotovo, perníčky jsou rozležené a vydrží tak dlouho, dokud je nesníte. Nasáknou vlhkost a nemusím kontrolovat, jestli mi v nich neplesniví jablko a podobně.
Chuťově se mi nejlépe osvědčil recept zde z MMB, ale neuložila jsem si od koho je:
500 g hl. mouky, 200 g moučk. cukru, 180 g tekutého medu, 100 g hery, 2 velká neb 3 malá vejce, 2 navršené lžičky kakaa, 2 zarovnané lžičky kření do perníku - ne kypřicí prášek do perníku, 1 lžička sody). Těsto dobře vypracujeme a necháme min. do druhého dne odležet. Pečeme na 160-170 st. C, horké potřeme rozšlehaným vejcem a já je ještě na minutku vrazím "vajíčko dodělat" do trouby. A píše se tam :) Po upečení jsou tvrdé, ale jakmile vychladnou, jsou nejměkčí na světě :) No, ehm, tak to se mi nikdy právě nepodařilo, přesně naopak, po vytažení z trouby nádherně měkké a jakmile vychladly, mohla bych s nimi zavraždit i manžela :) hi hi
Hotové perníčky ozdobené polevou nechám nějakou dobu zaschnout, třeba 1-2 dny, a pak jak vidíte na obrázku je naskládám na rošt a zasunu na horní příčku do trouby. Na dolní dám plech a vliju do něj vroucí vodu, tak odhaduju 1 litr a něco, prostě plnou konvici. Zavřu dvířka trouby, ale nijak ji nezapínám, slouží jen jako vlhčící komora :). Za pár minut (tak 5-10, podle tloušťky perníčků) rošt vyndám, nchám trošku oschnout (zase tak cca 5 min), poznáte samy, kdy už je možné perníčky naskládat do plechové krabice a zavřít víčkem. Hotovo, perníčky jsou rozležené a vydrží tak dlouho, dokud je nesníte. Nasáknou vlhkost a nemusím kontrolovat, jestli mi v nich neplesniví jablko a podobně.
Chuťově se mi nejlépe osvědčil recept zde z MMB, ale neuložila jsem si od koho je:
500 g hl. mouky, 200 g moučk. cukru, 180 g tekutého medu, 100 g hery, 2 velká neb 3 malá vejce, 2 navršené lžičky kakaa, 2 zarovnané lžičky kření do perníku - ne kypřicí prášek do perníku, 1 lžička sody). Těsto dobře vypracujeme a necháme min. do druhého dne odležet. Pečeme na 160-170 st. C, horké potřeme rozšlehaným vejcem a já je ještě na minutku vrazím "vajíčko dodělat" do trouby. A píše se tam :) Po upečení jsou tvrdé, ale jakmile vychladnou, jsou nejměkčí na světě :) No, ehm, tak to se mi nikdy právě nepodařilo, přesně naopak, po vytažení z trouby nádherně měkké a jakmile vychladly, mohla bych s nimi zavraždit i manžela :) hi hi
Líbil se vám návod? Podělte se o něj s přáteli
Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k návodu
hhandulina
(upraveno)
27. 11. 2014, 19:25
Se tady musím smát. Taky patřím mezi ty, co dělají pokaždé dle receptu "ihned měkké" a já je mám skoro ihned "tvrdé" jablko, chleba nepomáhá. Kdyžtak jedině dóóóbu nechat uležet
Sakra, dneska jsem se chystala udělat "vaše" těsto a nemám heru. Co takle máslo? To asi právě budou tvrdé co? No zkusím to, pak je nechám kdyžtak zvlhnout v té troubě
Já si myslím, že aby byly hned měkké, musí být vyšší a méně nechat upéct, ale mě se ty vysoké nelíbí a málo upečené je mít prostě nechci
no jdu na to těsto a zítra budeme péct. Děti se nemůžou dočkat na zítra
![*-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/25.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![:-@](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/19.gif)
sedmikraska28
(upraveno)
7. 12. 2013, 16:29
![(witch)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/83.gif)
Felixie
(upraveno)
23. 12. 2011, 16:37
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/071005/18/b60137-1191603422.jpg)
Bromovka
(upraveno)
23. 12. 2011, 22:38
@Felixie
já letos opět "změkčovala" parou v troubě. Zas byly po upečení měkké a jak vychladly, tvrdé
Tomu se říká pech.
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![:-D](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/2.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/130223/18/b189279-1361641344.jpg)
Hmorava
(upraveno)
18. 6. 2011, 17:16
Zdravíčko. Já loni dělala ze tří receptů perníčky a nejlepší recept jsem našla v jednom časáku a součást těsta byl kulér.A mohu Vám říct,že 4dny v lednici a byly jak obláček měkounké a navíc opravdu výborné.Takže vím,že mohu letos péct týden před Vánocema perníčky a na štědrej den budou asi už i snězený
Ale jinak děkuji za tip.Určitě pokud někdy bude někdo z mého okolí potřebovat,poradím mu Váš tip
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110424/22/b156115-1303675751.jpg)
helička
(upraveno)
14. 5. 2011, 23:18
Peču perníčky cca 5-7 minut, jenom do zčervenání a jsou vždy měkoučké
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/071005/18/b60137-1191603422.jpg)
Bromovka
(upraveno)
19. 5. 2011, 11:19
@helička
No já asi o něco déle, ale mám pocit, že po 5 min. je ještě prostředek mokrý a lepí se na peč. papír... no uvidíme, budu to sledvat
díky Heli
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/111206/11/b281444-1323168218.jpg)
tieli
(upraveno)
14. 5. 2011, 18:59
Já přidávám 1x za 2 dny čerstvé rozčtvrcené jablko a zavřu k nim do krabice.Perníčky natáhnou tu jejich vlhkost a jsou krásně vláčné.
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/071005/22/b9793-1191615668.jpg)
KOFI
(upraveno)
14. 5. 2011, 14:21
![:-o](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/6.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/111209/14/b123187-1323437427.jpg)
blanchez
(upraveno)
14. 5. 2011, 12:37
No já vždy perníčky po upečení a vychladnutí vložím do boxíku a uzavřu a dokud se boxík zavírá,tak jsou stále měkké,bohužel nevím jak dlouho vydrží,mám maximální zkušenost 3týdny,protože je vždy hned ,,sežerou,,omlouvám se za ten výraz,ale peču je i přes rok a nikdy nevyzkouším tvrdnutí,protože mi příjdou i na těch pár ulitých na zkoušku
Každopádně dobrý nápad
děkuji
![:-(](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/5.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/071005/18/b60137-1191603422.jpg)
Bromovka
(upraveno)
14. 5. 2011, 21:58
@blanchez
No, tak ty moje jsou právě od začátku tvrdé a tvrdé zůstanou, ať se boxík zavírá nebo ne
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
Etoile
(upraveno)
12. 5. 2011, 12:51
Super
Marti, díky za bezva tip, s perníčky jsem na tom úplně stejně, vždy dělám ty zaručeně měkké a přesně jak píšete, měkké po vytažení z trouby, následně tvrdé i při skladování na balkoně. Tento recept při nejbližší příležitosti, tedy před Vánoci
určitě vyzkouším
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/071005/18/b60137-1191603422.jpg)
Bromovka
(upraveno)
14. 5. 2011, 22:01
@Etoile
Já bohužel balkon nemám, kdybych to dala před RD někam nasát vlhkost z venku, ze sněhu, tak mi to sežere nějaká havěť, kdo má balkon, tak má výhodu, tam se mu to v papírové krabici krásně rozleží samo. Alespoň ty perníčky, které dám "na jaro" na mlsání do mrazáku, jsou luxusní
, a ostatní cukroví taky, ale mám jen 3 šuplíky...
![(zajic)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/78.gif)
![:^)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/3.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/100125/08/b18300-1264406396.jpg)
oasisek
(upraveno)
12. 5. 2011, 12:18
to musím vyzkoušet. I když jsem letos dala kousek perníkového adventního věnce do zbytku - k suchému chlebu (který ještě nebyl až tak suchý - teprve se sušil) a jak jsem to chtěla věchno brát a odnést těm slepicím... ejhle, tvrdý perník byl měkoučký.... . Tak nevím, dělá to takhle někdo? Dát od krabice kousek měkkého chleba?
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090508/14/b29617-1241785271.jpg)
Simca K
(upraveno)
12. 5. 2011, 13:50
@oasisek
Super návod
díky,vyzkouším
Soni já dávám právě ten chleba
a perníčky jsou krásně měkoučké
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![(hello)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/77.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/071005/18/b60137-1191603422.jpg)
Bromovka
(upraveno)
14. 5. 2011, 22:02
@Simca K
Zkusím i chleba, bude den dětí a zase budu péct
![(H)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/15.gif)
![(H)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/15.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110714/15/b361337-1310648915.jpg)
mmarch2712
(upraveno)
12. 5. 2011, 8:35
my dáváme veškeré vánoční cukroví včetně perníčků do krabice na balkon a vždy nám perníčky i vše ostatní krásně změkne, navlhne a rozpouští se na jazyku... lednice nestačí, opravdu to musí být na balkoně a krabice vystlaná alobalem...ale kdo nemá balon tak váš způsob je určitě super
1987
(upraveno)
12. 5. 2011, 7:15
zajímavý nápad, ale já dělám perníčky co jsou hned měkké a fakt jsou takže se s tímhle trápit nemusím
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/071005/18/b60137-1191603422.jpg)
Bromovka
(upraveno)
14. 5. 2011, 22:03
@1987
Hele, Jani, nedělejte si ze mně legraci
, já taky dělám všechny ty zaručeně měkké a nejsem až takové nemehlo, ale prostě je mám tvrdé
![(H)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/15.gif)
![:^)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/3.gif)
![:^)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/3.gif)
Zrušený účet
(upraveno)
14. 5. 2011, 23:16
@Bromovka
já dělám perníčky jen občas, ale měkké je mám vždy a to je vždy dělám podle jiného receptu, než předchozí - páč ten původní vždy zapomenu
Nikdy jsem je neměla tvrdé a to s nimi nedělám NIC ... tak to bude asi podobná záhada
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/071005/18/b60137-1191603422.jpg)
Bromovka
(upraveno)
19. 5. 2011, 11:20
@
No to mě podrž!
Tak opravdu závidim Vaše vlohy
![:-p](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/20.gif)
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)