Zobrazit přihlášovací formulář

Vážení návštěvníci,
reagovat na příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé. Vyplňte krátký registrační formulář a staňte se naším členem.
Jste-li již u nás zaregistrovaní, přihlašte se prosím.

Těšíme se na vás.

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 61 návštěvníků)

PŘÍRODNÍ BARVY NA VAJÍČKA

0.0
PŘÍRODNÍ BARVY NA VAJÍČKA

Postup

"... Kouzlo přírodních barev
I když koupit sáček s barvami v drogerii je tak pohodlné, přesto každoročně experimentujeme se slupkami od cibule a přemýšlíme, co ještě tak vyzkoušet. Proto vám přinášíme několik prověřených tipů, jak barvit vajíčka tím, co nám poskytuje příroda.

Žlutá barva: šafrán nebo dubová kůra
Jemně žlutá: pomerančová kůra
Zlatavá: kurkuma
Zelená: mladá tráva, špenát, kopřivy, petržel (nebo všechno dohromady)
Okrová až oranžová: cibulové slupky (na intenzivní barvu jich je potřeba hodně, minimálně z kila cibule, ale ze dvou je to lepší)
Hnědá: káva
Světle růžová: brusinky (sušené nebo mražené, asi tak 30 dkg na 600 ml vody)
Tmavě růžová: 3 - 4 rozkrájené červené řepy
Tmavě modrá: borůvky (potřebujete jich víc než brusinek)
Světle modrá: větší hlávka červeného zelí (přidejte i trochu více octa) - když necháte vejce v odvaru přes noc, budou tmavě modrá
Červená: údajně březová kůra, ale to vím jenom z doslechu, nemám vyzkoušeno .

Za studena nebo za tepla?
Ať tak nebo tak, základem úspěchu je odmaštěné vajíčko. Důkladně ho otřete ředěným octem, a potom už ho přidržujte pomocí ubrousku, nesahejte na něj prsty.
Obarvené vajíčko naopak mastnotu potřebuje: pěkně ho potřete kůží ze špeku, aby se patřičně lesklo.
Barvíme-li za studena, vaří se vejce i barva zvlášť. Vejce se pomoří do studené barvy na 5 až 10 minut, potom se vyndá a osuší. Pozor! Musíte vajíčko několikrát obrátit, jinak barva chytne nestejnoměrně. A výsledek? Jemné až průsvitné odstíny barev.
Barvení za tepla znamená vařit vejce s barvou dohromady. Teplota pomáhá barvivu vsáknout se do skořápky a výsledkem je intenzivnější až ostrá barva a stejnoměrné obarvení. Vejce v kastrůlku přelijte vodou tak, aby je přesahovala asi o 3 cm. Přidejte 2 lžíce octa, zdroj barviva (prášek, tabletky nebo přírodní suroviny), uveďte do varu, zmírněte teplotu a vařte 10 až 20 minut. Potom vejce vyndejte, opláchněte vlažnou vodou. Chcete-li mít sytější barvu, nechte je v barvivu a strčte je přes noc do chladničky. ..."

z www.nadoma.cz

_____________________________________________________________________

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

JanaHovor 14. 4. 2009, 8:26
Tak já ještě letos barvila kari kořením a vyšly krásně žluťounké (Y)
SilvanaN 13. 4. 2009, 0:11
Letos jsem udělala po dlouhé době pár cibuláčků a tradičně barevná voskem malovaná vajíčka. A klasicky chytly barvy totálně hnusně... A když jsem okoukla přírodní a barevná, tak jsem se nervla a zařekla se, že už na kupovanou chemii dlabu a za rok budou vajíčka už jen přírodní. Maximálně domalovaná krycím voskem.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie