Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 16 návštěvníků)

Rychlení hyacintů

0.0
Rychlení hyacintů

Postup

1. Nakupte si v zahradnictví nové cibulky, nejlépe už v září, kdy je největší výběr.Jedna stojí asi 12 Kč, jsou obyčejné, nepreparované.

2. Doma je zabalte do papírového sáčku nebo do novin a vložte je do lednice do šuplíku na zeleninu a tam je nechte nejlépe 1 měsíc (minimálně prý 2 týdny, říkali v zahradnictví).
Kdyby některá zplesnivěla, tak ji nenechávejte mezi zdravými, zkuste ji trochu oloupat, omýt v hypermanganové vodě a pěstovat zvlášť nebo rovnou vyhodit, to podle stavu.

3. Pak zasaďte do květináčku, dávám normální zahradnickou zeminu. Cibulky musí z větší části koukat ven, takže v zemi je jen asi jedna třetina, to aby se nevyvrátila rostlina až pokvete. Nejlépe, když to stihnete zasadit začátkem října, ale jde to samozřejmě i kdykoli později.

4. Květináčky přeneste do chladu a do tmy. Dávám do sklepa a přikrývám ještě velkou papírovou krabicí, aby měly dost tmu, ale aby ještě mohl proudit vzduch.
Chlad - netuším, kolik tam máme, ale správně teplota nemá přesáhnout 10°C.
Zálivka -zemina nesmí vyschnout, ale nesmí být přemokřená, protože by cibulky uhnily nebo zplesnivěly, takže s citem.

5. Když vyraší lístky asi do výšky 5-7 cm, přeneste si je na světlo, ideální teplota je prý první 2 týdny 10-12, další 2 týdny 16-18°C, já dávám do chodby, kde je pořád cca 18°C, ale zatím to nevadilo.
Když se ukážou pupeny a začnou se trochu vybarvovat, pak už je možné přenést do pokoje. Hyacinty mají raději chladnější místnosti, jinak brzy odkvetou, tak to mějte na paměti. Mezi okny vydrží déle nez v pokoji, kde je teplo.

6. Po odkvětu ustřihněte stvol, ještě chvíli zalévejte a když lístky zežloutnou, tak to všechno nechte zaschnout, cibulky vyjměte a v dubnu dejte do zahrady. Na rychlení je už nepoužívejte, není zaručena kvalita a v zahradě Vám taky udělají příští jaro radost.

Podle kvality cibulek a hlavně asi podle teplot při rychlení mně vykvetly hyacinty každý rok v různou dobu. Od zasazení to má být 8-10 týdnů. Často jsem měla již na Vánoce a dávala jsem taky jako vánoční dárek, někdy vykvetly až v lednu nebo dokoncei v únoru. Nevím přesně, čím to je, ale i tak byla vždycky obrovská radost.



Takže šikulky, držím Vám palce a ať se vydaří.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Janelle 11. 11. 2010, 17:40
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak dlouho celý proces přibližně trvá? Myslím od vysazení do květináčku až ke květu? Alespoň orientačně.... Ráda bych je měla součástí vánoční výzdoby, tak aby mi nekvetly až po Novém roce :-$ Děkuju :-)
Janelle 11. 11. 2010, 17:42
@Janelle Pardon, jsem magor, vždyť to tam píšete..... :-S :-S :-S

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie