(návod
si oblíbilo 85 návštěvníků)
Vizovické těsto jak jsi ho obarvit bez barviček
Postup
Světlé těsto 2 hrnečky hladké mouky ¨,3/4eplé vody,,6 lžic soli kvůli konzervaci!!!!!!
Tmaé těsto 2 hrnečky hladké mouky ¨,3/4eplé vody,,6 lžic soli kvůli konzervaci , 6 lžic kakaka !!!!!!!!
Červené těsto 2 hrnečky hladké mouky ¨,3/4eplé vody,,6 lžic soli kvůli konzervaci , 6 lžic sladké papriky !!!!!!!
Zluté těsto 2 hrnečky hladké mouky ¨,3/4eplé vody,,6 lžic soli kvůli konzervaci , 6 lžic kari koření !!!!!!
POSTUP!!!!!!!!!
Vizovické těsto je levná hmota, ze které si může kdololiv vytvořit tvary, zvířátka či postavičky
Všechny suroviny , jsem dala do dp těsto se hněte asi 20 minut. Těsto by mělo být hladké, bez jakýchkoliv hrudek. Potom je dobré těsto zabalit do igelitu nebo vlhkého hadříku a nechat jej pár hodin odpočívat v ledničce
K přípravě těsta lze využít různé druhy mouky, získáme tak odlišné přírodní odstíny výrobků. Je možné vytvořit si i těsto uměle barvené, přidáním potravinářského barviva. Pro začátečníky ale doporučuji těsto z mouky hladké a nebarvené.
Rady pro práci se slaným těstem
Těsto je výbornou modelovací hmotou, na které si vyzkoušíme různé techniky, modelovací návyky a dovednosti. Můžeme ho válet, libovolně tvarovat, protahovat, krájet, nastřihávat, strouhat, vykrajovat, zaplétat, zdobit otiskováním různých předmětů ( knoflíků, víček a uzávěrů fixů, špejlí,vidličky, nožíků…) a s trochou fantazie a trpělivosti dokážeme vytvořit spoustu jemných ozdůbek, kytiček, vlnek, copánků, puntíčků a jiných tvarů.
Tipy k přípravě slaného dekoračního těsta
Pracujeme na pracovní ploše, nejlépe dřevěném válu.
Před válením těsta doporučuji pracovní plochu posypat slabě moukou, plát se pak nepřilepí k ploše.
Nebo válíme přímo na pečícím papíru, který nám usnadní přenášení na plech.
Ke slepování jednotlivých částí z těsta použijeme "jako lepidlo" vodu. Pokud bychom k sobě jednotlivé části vodou nepřilepili, během schnutí by mohly odpadnout.
Těsto, které zrovna nepoužíváme, přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neoschlo.
Způsoby sušení a pečení slaného těsta
Sušení těsta v troubě a pečení
Vymodelované výrobky z těsta opatrně přeneseme na plech a sušíme v troubě při 50 °C několik hodin (5 hodin i více). Ke konci sušení těsto potřeme žloutkem, rozkvedlaným s trochou mléka a za stálého dozoru pečeme při vyšší teplotě (150 °C i více) do zhnědnutí. Tato metoda je ale velmi nákladná a náročná časově, proto doporučuji nechat výtvory z těsta usušit vzduchem.
Sušení těsta vzduchem a pečení
V tomto případě hotové výrobky necháme několik dní vysychat na teplém místě, nejlépe v blízkosti radiátoru, nebo přímo na něm. Důkladně vysušené těsto je bílé z obou stran, snadno ho oddělíme od podložky, není syrové ze spodu a nelepí. Doba pečení se zkrátí z 8 hodin na 15 - 20 minut.
Vysušené výrobky ze slaného těsta před pečením potřeme žloutkem, rozkvedlaným v trošce mléka, nebo ve vodě.
Těsto pečeme nejlépe v horkovzdušné troubě při 150 °C do zhnědnutí 15 - 20 minut.
Během pečení neodcházíme, neustále sledujeme jeho průběh a změnu barvy těsta při pečení.
Pokud chceme získat tmavší odstíny hnědé barvy, teplotu před koncem pečení ještě zvýšíme. Pečením získáme nenahraditelné odstíny hnědé barvy.
Životnost a pevnost dekorace ze slaného těsta zvýšíme nalakováním z obou stran výrobku.
Výrobky, které nejsou nalakované, nevystavujeme na vlhkém místě (např. v chladné chodbě nebo nevytápěné místnosti). Těsto by nasálo vlhkost a časem by se rozpadlo.
Na závěr
Při modelování ze slaného těsta můžete strávit mnoho příjemných chvil a dokonce i krásně relaxovat. Navíc, hotová "dílka" mohou posloužit jako dáreček a potěší i Vaše nejbližší.
Tmaé těsto 2 hrnečky hladké mouky ¨,3/4eplé vody,,6 lžic soli kvůli konzervaci , 6 lžic kakaka !!!!!!!!
Červené těsto 2 hrnečky hladké mouky ¨,3/4eplé vody,,6 lžic soli kvůli konzervaci , 6 lžic sladké papriky !!!!!!!
Zluté těsto 2 hrnečky hladké mouky ¨,3/4eplé vody,,6 lžic soli kvůli konzervaci , 6 lžic kari koření !!!!!!
POSTUP!!!!!!!!!
Vizovické těsto je levná hmota, ze které si může kdololiv vytvořit tvary, zvířátka či postavičky
Všechny suroviny , jsem dala do dp těsto se hněte asi 20 minut. Těsto by mělo být hladké, bez jakýchkoliv hrudek. Potom je dobré těsto zabalit do igelitu nebo vlhkého hadříku a nechat jej pár hodin odpočívat v ledničce
K přípravě těsta lze využít různé druhy mouky, získáme tak odlišné přírodní odstíny výrobků. Je možné vytvořit si i těsto uměle barvené, přidáním potravinářského barviva. Pro začátečníky ale doporučuji těsto z mouky hladké a nebarvené.
Rady pro práci se slaným těstem
Těsto je výbornou modelovací hmotou, na které si vyzkoušíme různé techniky, modelovací návyky a dovednosti. Můžeme ho válet, libovolně tvarovat, protahovat, krájet, nastřihávat, strouhat, vykrajovat, zaplétat, zdobit otiskováním různých předmětů ( knoflíků, víček a uzávěrů fixů, špejlí,vidličky, nožíků…) a s trochou fantazie a trpělivosti dokážeme vytvořit spoustu jemných ozdůbek, kytiček, vlnek, copánků, puntíčků a jiných tvarů.
Tipy k přípravě slaného dekoračního těsta
Pracujeme na pracovní ploše, nejlépe dřevěném válu.
Před válením těsta doporučuji pracovní plochu posypat slabě moukou, plát se pak nepřilepí k ploše.
Nebo válíme přímo na pečícím papíru, který nám usnadní přenášení na plech.
Ke slepování jednotlivých částí z těsta použijeme "jako lepidlo" vodu. Pokud bychom k sobě jednotlivé části vodou nepřilepili, během schnutí by mohly odpadnout.
Těsto, které zrovna nepoužíváme, přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neoschlo.
Způsoby sušení a pečení slaného těsta
Sušení těsta v troubě a pečení
Vymodelované výrobky z těsta opatrně přeneseme na plech a sušíme v troubě při 50 °C několik hodin (5 hodin i více). Ke konci sušení těsto potřeme žloutkem, rozkvedlaným s trochou mléka a za stálého dozoru pečeme při vyšší teplotě (150 °C i více) do zhnědnutí. Tato metoda je ale velmi nákladná a náročná časově, proto doporučuji nechat výtvory z těsta usušit vzduchem.
Sušení těsta vzduchem a pečení
V tomto případě hotové výrobky necháme několik dní vysychat na teplém místě, nejlépe v blízkosti radiátoru, nebo přímo na něm. Důkladně vysušené těsto je bílé z obou stran, snadno ho oddělíme od podložky, není syrové ze spodu a nelepí. Doba pečení se zkrátí z 8 hodin na 15 - 20 minut.
Vysušené výrobky ze slaného těsta před pečením potřeme žloutkem, rozkvedlaným v trošce mléka, nebo ve vodě.
Těsto pečeme nejlépe v horkovzdušné troubě při 150 °C do zhnědnutí 15 - 20 minut.
Během pečení neodcházíme, neustále sledujeme jeho průběh a změnu barvy těsta při pečení.
Pokud chceme získat tmavší odstíny hnědé barvy, teplotu před koncem pečení ještě zvýšíme. Pečením získáme nenahraditelné odstíny hnědé barvy.
Životnost a pevnost dekorace ze slaného těsta zvýšíme nalakováním z obou stran výrobku.
Výrobky, které nejsou nalakované, nevystavujeme na vlhkém místě (např. v chladné chodbě nebo nevytápěné místnosti). Těsto by nasálo vlhkost a časem by se rozpadlo.
Na závěr
Při modelování ze slaného těsta můžete strávit mnoho příjemných chvil a dokonce i krásně relaxovat. Navíc, hotová "dílka" mohou posloužit jako dáreček a potěší i Vaše nejbližší.
Líbil se vám návod? Podělte se o něj s přáteli
Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k návodu
dobrý nákup
(upraveno)
1. 10. 2014, 10:51
Wolf L.
(upraveno)
27. 10. 2010, 11:28
skvělý podrobný návod jen bych se chtěla zeptat jakou barvu má po upečení to obarvené těsto, když světlé zhnědne a taky jsem nepochopila kolik tý teplé vody
J+S
(upraveno)
19. 6. 2010, 14:17
skvělé, super návod
chopper Jája
(upraveno)
18. 6. 2010, 19:25
Taky mám něco podobného v návodech
cipofka
(upraveno)
18. 6. 2010, 14:16
http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=1993 kvůli 3 lžičkám koření jste to vložila znovu? To stačilo připsat k tomu původnímu
karca90
(upraveno)
19. 6. 2010, 14:39
@cipofka
opakování je matka moudrosti
Werucha
(upraveno)
18. 6. 2010, 15:29
@cipofka
lepší jak "policajt"
jana + 2
(upraveno)
18. 6. 2010, 15:05
@cipofka
jezis, tak ja teda nemam cas hledat jestli tady uz dana vec je nebo ne, sem rada ze sem dal nekdo podrobny popis neceho co muzu s deckama delat.
cipofka
(upraveno)
18. 6. 2010, 16:37
@jana + 2
No, ona to vložila stejná paní, naprosto stejně dvakrát to má v albu, jen přidala 3 lžičky koření, tak mi uniká smysl z@sír@ní návodů tímto způsobem. A stačí prohledat návody, máte tu návodů na aktivity s děckama haldy...
jana + 2
(upraveno)
18. 6. 2010, 19:08
@cipofka
tak to pak muzete teda zkritizovat asi 90% MMb, pac recept treba na Linecke je tu taky x krat, na babovku taky x krat, kolikrat i stejne vystrihovanky s deckama, to co potrebuju si najdu, ale fakt nemam cas hledat jestli uz tu nekdo to a to jednou dal a s jakym rozdilem.
Werucha
(upraveno)
20. 6. 2010, 16:05
@jana + 2
Přesně tak, je to tu všude. V receptech, diskusích i v návodech. Ale když chci, tak si vždy najdu co hledám Myslím, že je na adminech, aby si to tu hlídali. Už se vidím, jak aktivně hledám návody, co už tu jsou, či podobné Na to fakt čas nemám
Martina Jílková
(upraveno)
18. 6. 2010, 20:25
@jana + 2
Paní Ivano, akorát děláte z komára velblouda. Já děkuji p. za návod.
jidav
(upraveno)
18. 6. 2010, 20:24
@jana + 2
trochu jste nepochopila co vám chtěla Ivča říct, paní v návodu přidala 3 lžičky koření a proto ho sem vložila znovu, stačilo snad první návod upravit a nedávat ho sem naprosto zbytečně znova
Werucha
(upraveno)
20. 6. 2010, 16:03
@jidav
Jituš, to máte pravdu, že stačilo návod upravit, ale tady jde hl. o to, že by jen tak někoho nenapadlo vyhledávat návody, co už tu jsou a kritizovat maminky za vkládání špatných či opakujících se návodů. Mě to teda taky přijde "prdlý" Když se tu něco opaku, prostě nad tím mávnu rukou a rozhodně tu nebudu "hlídat" kdo sem co vkládá. Toto totiž není první návod, kde Ivanka kritizuje
Doplňky-Michajela
(upraveno)
20. 6. 2010, 19:24
@Werucha
Jenže když pak něco hledáte,tak Vám vyjede tolik podobných návodů,že se už k tomu prvnímu ani nedostanete.. Stejně jako v receptech-samé fotky bez postupů a nápadů-jen okopírované od jiných-a kdo to má pak hledat?
cipofka
(upraveno)
20. 6. 2010, 19:45
@Doplňky-Michajela
Díky, ale je to marné, je to marné Když je bordel v receptech, proč by nebyl i v návodech
sophieAU
(upraveno)
18. 6. 2010, 14:36
@cipofka