(návod
si oblíbilo 78 návštěvníků)
Barvíte vajíčka cibulí, řepou či borůvkami?

Postup
Před desítkami let se velikonoční vejce pro koledníky bežně barvila surovinami, které nabídla příroda. Těch možností bylo a vlastně stále je hodně. Chce to ovšem mít předem zásobu vhodných materiálů, třeba slupek od cibule, osení a jiných.
Žluto- až oranžovohnědou barvu získáme barvením v cibulových slupkách. Konečný odstín závisí především na barvě použité cibule.
Načervenalou barvu dají skořápkám slupky červené cibule. Do hrnce vložíme cibulové slupky (shromažďujeme je již před Velikonocemi), přidáme trochu octa a zalijeme vodou. Vložíme do ní vejce, na něž můžeme řídkým obinadlem a nitěmi připevnit pěkné lístečky nebo kvítky, jejichž obrys či struktura se zobrazí na skořápce.
Citronově žlutá pochází z kopřivového kořene. Bledě žlutou barvu vyvaříte z ovsa, kůry plané jabloně, kmínu, sena.
Žlutá barva vznikne vývarem mrkvové natě nebo mleté kurkumy. Žlutě barví také šafrán a kmín. Výluh šafránu poskytne zlatožluté až oranžové barvivo. Zlatavou žluť mají vejce obarvená čajem, zázvorem, kmínem.
Světle modrá až červená barva – použijeme červené zelí, které nakrájíme na jemné proužky, zalijeme vodou a přidáme trochu octa, dále je postup stejný jako u vaření v cibulových slupkách. Zelný nálev barví vlažný. Čím déle necháme vejce v nálevu, tím bude modrá barva sytější.
Červenomodře (až do fialova) barví i borůvky, mražené i sterilované.
Červená barva – uvařená vejce potíráme čerstvou šťávou z červené řepy. Další možností je odvar z červené cibule a octa (viz výše). Můžeme vyzkoušet i březovou kůru.
Tmavě zelená barva – odvar z olšové kůry. Tmavě zelenou barvu poskytne list jasanu, rozmarýny nebo petržele.
Zelená barva – zeleně barví špenát a lipový květ. A také mladé žito. Při barvení mladým žitem je opět postup obdobný jako u cibulových slupek. Motiv, například žitného klasu, lze rovněž na skořápku oisknout pomocí obinadla nebo nitě. Jemnou světle zelenou dosáhnete pomocí jabloňové kůry, poupat, osení, jetelinky, kopřivy, jmelí.
Hnědá barva – odvar z dubové kůry.
– odvar z dubové kůry.
Barva rezavě hnědá pochází z čaje. Temně hnědou vyvaříte ze směsi olšové kůry a zelené skalice.
Černá barva – roztok sazí. Hnědočernou barvu namícháte ze sazí a kousků rezavého železa. Černou poskytne také silný vývar z kávy a cikorky.
Mramorovaná vejce získáme tak, že je zabalíme do slupek, ovážeme hadříkem a 10 minut povaříme. Pak necháme vejce v hrnci se slupkami co nejdéle, aby barva byla co nejsytější. Po vychladnutí nálevu je necháme oschnout.
Žluto- až oranžovohnědou barvu získáme barvením v cibulových slupkách. Konečný odstín závisí především na barvě použité cibule.
Načervenalou barvu dají skořápkám slupky červené cibule. Do hrnce vložíme cibulové slupky (shromažďujeme je již před Velikonocemi), přidáme trochu octa a zalijeme vodou. Vložíme do ní vejce, na něž můžeme řídkým obinadlem a nitěmi připevnit pěkné lístečky nebo kvítky, jejichž obrys či struktura se zobrazí na skořápce.
Citronově žlutá pochází z kopřivového kořene. Bledě žlutou barvu vyvaříte z ovsa, kůry plané jabloně, kmínu, sena.
Žlutá barva vznikne vývarem mrkvové natě nebo mleté kurkumy. Žlutě barví také šafrán a kmín. Výluh šafránu poskytne zlatožluté až oranžové barvivo. Zlatavou žluť mají vejce obarvená čajem, zázvorem, kmínem.
Světle modrá až červená barva – použijeme červené zelí, které nakrájíme na jemné proužky, zalijeme vodou a přidáme trochu octa, dále je postup stejný jako u vaření v cibulových slupkách. Zelný nálev barví vlažný. Čím déle necháme vejce v nálevu, tím bude modrá barva sytější.
Červenomodře (až do fialova) barví i borůvky, mražené i sterilované.
Červená barva – uvařená vejce potíráme čerstvou šťávou z červené řepy. Další možností je odvar z červené cibule a octa (viz výše). Můžeme vyzkoušet i březovou kůru.
Tmavě zelená barva – odvar z olšové kůry. Tmavě zelenou barvu poskytne list jasanu, rozmarýny nebo petržele.
Zelená barva – zeleně barví špenát a lipový květ. A také mladé žito. Při barvení mladým žitem je opět postup obdobný jako u cibulových slupek. Motiv, například žitného klasu, lze rovněž na skořápku oisknout pomocí obinadla nebo nitě. Jemnou světle zelenou dosáhnete pomocí jabloňové kůry, poupat, osení, jetelinky, kopřivy, jmelí.
Hnědá barva – odvar z dubové kůry.
– odvar z dubové kůry.
Barva rezavě hnědá pochází z čaje. Temně hnědou vyvaříte ze směsi olšové kůry a zelené skalice.
Černá barva – roztok sazí. Hnědočernou barvu namícháte ze sazí a kousků rezavého železa. Černou poskytne také silný vývar z kávy a cikorky.
Mramorovaná vejce získáme tak, že je zabalíme do slupek, ovážeme hadříkem a 10 minut povaříme. Pak necháme vejce v hrnci se slupkami co nejdéle, aby barva byla co nejsytější. Po vychladnutí nálevu je necháme oschnout.
Líbil se vám návod? Podělte se o něj s přáteli
Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k návodu

fashion4kids
(upraveno)
3. 4. 2010, 7:26












nahlásit

Hyzule
(upraveno)
27. 3. 2010, 21:18

















nahlásit

mlsounka
(upraveno)
27. 3. 2010, 20:25




nahlásit

marz
(upraveno)
25. 3. 2010, 17:26
kořen z kopřivy barví žlutě
z pokojové nebo žihavé-to mě moc zajímá.Nejradši bych to zkusila hned-ale ještě nejsou-jo a je to perfektní nápad,který ukládám




nahlásit

Prskafka
(upraveno)
25. 3. 2010, 16:43
Supeeer. Letos to vyzkouším





nahlásit

plavacek
(upraveno)
25. 3. 2010, 13:49





nahlásit

JADOL
(upraveno)
25. 3. 2010, 13:05






nahlásit
ZdeniR
(upraveno)
25. 3. 2010, 8:34
no to je bomba! určitě vyzkouším. děkuji za inspirativní návod. ZR
nahlásit