Zobrazit přihlášovací formulář

Ruční práce

Přidat návod
(návod si oblíbilo 21 návštěvníků)

Svetřík pro panenky cca 42cm (Baby born) - obecný návod

0.0
Svetřík pro panenky cca 42cm (Baby born) - obecný návod

Postup

Tento popis je na svetřík pletený z vlny zn. Ája (100% akryl, 220m/50g). Jednou řadou myslím rub + líc (někdo počítá jako dvě řady).

Přední díl:
Začneme na 38ok, upleteme 2 řady lem pružným vzorem (1 hl., 1 obr.), dále pleteme 11 řad rovně (lícovým žerzejem nebo vybraným vzorem - v tom případě musíme upravit počet ok na začátku). Poté vytvarujeme průkrčník - ve 12. řadě uzavřeme prostředních 8 ok (rub obr.), dále pleteme obě strany odděleně: v následující řadě uzavřeme 3 oka (rub obr.), poslední řada líc hladce, rub uzavřít (zbylých 12 ok). Stejně dopleteme druhou stranu.

Zadní díl:
Pleteme stejně jako přední díl, pouze nemusíme vyplétat průkrčník - v tom případě uděláme širší průkrčník na předním díle a pleteme rovně všech 14 řad (ve 14. řadě rub uzavřeme všechna oka najednou).

Levý rukáv:
Začínáme na 32 ok tímto způsobem - oka nabereme ze stran předního a zadního dílu podle nákresu - na každý díl 16 ok. Dále pleteme rovně cca 10 řad (podle toho, jak dlouhý rukáv potřebujeme - počítáme ale s tím, že ještě budeme naplétat manžetu, cca 2cm). V další lícové řadě rukáv "stáhneme" do manžety, tj. spleteme každé 3. a 4. oko, rub obr. Nyní upleteme manžetu - dvě řady pružným vzorem (1 hl., 1 obr.), ve třetí rubové řadě oka uzavřeme, necháme si však delší konec vlny (abychom s ní mohli svetřík sešít a nemuseli uzlovat a zapošívat další).

Pravý rukáv:
Pleteme stejně jako levý.

Dohotovení:
Do jehly navlékneme nit, která nám zůstala po ukončení rukávu a sešijeme jednu stranu svetříku (až ke spodnímu lemu svetříku). Totéž uděláme i s vlnou na druhém rukávu a sešijeme druhou stranu svetříku. Sešijeme svetřík v místě ramen (to můžeme udělat ještě před napletením rukávů - líp se potom nabírají). Nakonec obháčkujeme průkrčník nebo můžeme nabrat oka okolo něj a naplést límec, např. rolák.

Varianty:
Podle tohoto návodu si můžeme uplést jakýkoli typ svetříku - se zapínáním na ramenou (pak je nesešíváme, ale napleteme na přední díl proužek k našití knoflíků a ve stejném místě na zadním místě proužek s knofl. dírkami), s propínáním na předním díle (v tom případě pleteme dva přední díly, včetně průkrčníku, který pleteme na obou dílech, v podstatě poloviční).
Při variantách velikostí musíme při počítání ok a řad dílů počítat se sílou vlny a rozměry panenky.

Nepřeji si uveřejňování mých návodů na jiných serverech - děkuji.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie