(návod
si oblíbilo 182 návštěvníků)
Návod na vizovické těsto jukněte na mé další fotečky které jsem přidala

Postup
Světlé těsto 2 hrnečky hladké mouky ¨,3/4eplé vody,,6 lžic soli kvůli konzervaci!!!!!!
Tmaé těsto 2 hrnečky hladké mouky ¨,3/4eplé vody,,6 lžic soli kvůli konzervaci , 6 lžic kakaka !!!!!!!!
Vizovické těsto je levná hmota, ze které si může kdololiv vytvořit tvary, zvířátka či postavičky
Všechny suroviny , jsem dala do dp těsto se hněte asi 20 minut. Těsto by mělo být hladké, bez jakýchkoliv hrudek. Potom je dobré těsto zabalit do igelitu nebo vlhkého hadříku a nechat jej pár hodin odpočívat v ledničce
K přípravě těsta lze využít různé druhy mouky, získáme tak odlišné přírodní odstíny výrobků. Je možné vytvořit si i těsto uměle barvené, přidáním potravinářského barviva. Pro začátečníky ale doporučuji těsto z mouky hladké a nebarvené.
Rady pro práci se slaným těstem
Těsto je výbornou modelovací hmotou, na které si vyzkoušíme různé techniky, modelovací návyky a dovednosti. Můžeme ho válet, libovolně tvarovat, protahovat, krájet, nastřihávat, strouhat, vykrajovat, zaplétat, zdobit otiskováním různých předmětů ( knoflíků, víček a uzávěrů fixů, špejlí,vidličky, nožíků…) a s trochou fantazie a trpělivosti dokážeme vytvořit spoustu jemných ozdůbek, kytiček, vlnek, copánků, puntíčků a jiných tvarů.
Tipy k přípravě slaného dekoračního těsta
Pracujeme na pracovní ploše, nejlépe dřevěném válu.
Před válením těsta doporučuji pracovní plochu posypat slabě moukou, plát se pak nepřilepí k ploše.
Nebo válíme přímo na pečícím papíru, který nám usnadní přenášení na plech.
Ke slepování jednotlivých částí z těsta použijeme "jako lepidlo" vodu. Pokud bychom k sobě jednotlivé části vodou nepřilepili, během schnutí by mohly odpadnout.
Těsto, které zrovna nepoužíváme, přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neoschlo.
Způsoby sušení a pečení slaného těsta
Sušení těsta v troubě a pečení
Vymodelované výrobky z těsta opatrně přeneseme na plech a sušíme v troubě při 50 °C několik hodin (5 hodin i více). Ke konci sušení těsto potřeme žloutkem, rozkvedlaným s trochou mléka a za stálého dozoru pečeme při vyšší teplotě (150 °C i více) do zhnědnutí. Tato metoda je ale velmi nákladná a náročná časově, proto doporučuji nechat výtvory z těsta usušit vzduchem.
Sušení těsta vzduchem a pečení
V tomto případě hotové výrobky necháme několik dní vysychat na teplém místě, nejlépe v blízkosti radiátoru, nebo přímo na něm. Důkladně vysušené těsto je bílé z obou stran, snadno ho oddělíme od podložky, není syrové ze spodu a nelepí. Doba pečení se zkrátí z 8 hodin na 15 - 20 minut.
Vysušené výrobky ze slaného těsta před pečením potřeme žloutkem, rozkvedlaným v trošce mléka, nebo ve vodě.
Těsto pečeme nejlépe v horkovzdušné troubě při 150 °C do zhnědnutí 15 - 20 minut.
Během pečení neodcházíme, neustále sledujeme jeho průběh a změnu barvy těsta při pečení.
Pokud chceme získat tmavší odstíny hnědé barvy, teplotu před koncem pečení ještě zvýšíme. Pečením získáme nenahraditelné odstíny hnědé barvy.
Životnost a pevnost dekorace ze slaného těsta zvýšíme nalakováním z obou stran výrobku.
Výrobky, které nejsou nalakované, nevystavujeme na vlhkém místě (např. v chladné chodbě nebo nevytápěné místnosti). Těsto by nasálo vlhkost a časem by se rozpadlo.
Na závěr
Při modelování ze slaného těsta můžete strávit mnoho příjemných chvil a dokonce i krásně relaxovat. Navíc, hotová "dílka" mohou posloužit jako dáreček a potěší i Vaše nejbližší.
Tmaé těsto 2 hrnečky hladké mouky ¨,3/4eplé vody,,6 lžic soli kvůli konzervaci , 6 lžic kakaka !!!!!!!!
Vizovické těsto je levná hmota, ze které si může kdololiv vytvořit tvary, zvířátka či postavičky
Všechny suroviny , jsem dala do dp těsto se hněte asi 20 minut. Těsto by mělo být hladké, bez jakýchkoliv hrudek. Potom je dobré těsto zabalit do igelitu nebo vlhkého hadříku a nechat jej pár hodin odpočívat v ledničce
K přípravě těsta lze využít různé druhy mouky, získáme tak odlišné přírodní odstíny výrobků. Je možné vytvořit si i těsto uměle barvené, přidáním potravinářského barviva. Pro začátečníky ale doporučuji těsto z mouky hladké a nebarvené.
Rady pro práci se slaným těstem
Těsto je výbornou modelovací hmotou, na které si vyzkoušíme různé techniky, modelovací návyky a dovednosti. Můžeme ho válet, libovolně tvarovat, protahovat, krájet, nastřihávat, strouhat, vykrajovat, zaplétat, zdobit otiskováním různých předmětů ( knoflíků, víček a uzávěrů fixů, špejlí,vidličky, nožíků…) a s trochou fantazie a trpělivosti dokážeme vytvořit spoustu jemných ozdůbek, kytiček, vlnek, copánků, puntíčků a jiných tvarů.
Tipy k přípravě slaného dekoračního těsta
Pracujeme na pracovní ploše, nejlépe dřevěném válu.
Před válením těsta doporučuji pracovní plochu posypat slabě moukou, plát se pak nepřilepí k ploše.
Nebo válíme přímo na pečícím papíru, který nám usnadní přenášení na plech.
Ke slepování jednotlivých částí z těsta použijeme "jako lepidlo" vodu. Pokud bychom k sobě jednotlivé části vodou nepřilepili, během schnutí by mohly odpadnout.
Těsto, které zrovna nepoužíváme, přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neoschlo.
Způsoby sušení a pečení slaného těsta
Sušení těsta v troubě a pečení
Vymodelované výrobky z těsta opatrně přeneseme na plech a sušíme v troubě při 50 °C několik hodin (5 hodin i více). Ke konci sušení těsto potřeme žloutkem, rozkvedlaným s trochou mléka a za stálého dozoru pečeme při vyšší teplotě (150 °C i více) do zhnědnutí. Tato metoda je ale velmi nákladná a náročná časově, proto doporučuji nechat výtvory z těsta usušit vzduchem.
Sušení těsta vzduchem a pečení
V tomto případě hotové výrobky necháme několik dní vysychat na teplém místě, nejlépe v blízkosti radiátoru, nebo přímo na něm. Důkladně vysušené těsto je bílé z obou stran, snadno ho oddělíme od podložky, není syrové ze spodu a nelepí. Doba pečení se zkrátí z 8 hodin na 15 - 20 minut.
Vysušené výrobky ze slaného těsta před pečením potřeme žloutkem, rozkvedlaným v trošce mléka, nebo ve vodě.
Těsto pečeme nejlépe v horkovzdušné troubě při 150 °C do zhnědnutí 15 - 20 minut.
Během pečení neodcházíme, neustále sledujeme jeho průběh a změnu barvy těsta při pečení.
Pokud chceme získat tmavší odstíny hnědé barvy, teplotu před koncem pečení ještě zvýšíme. Pečením získáme nenahraditelné odstíny hnědé barvy.
Životnost a pevnost dekorace ze slaného těsta zvýšíme nalakováním z obou stran výrobku.
Výrobky, které nejsou nalakované, nevystavujeme na vlhkém místě (např. v chladné chodbě nebo nevytápěné místnosti). Těsto by nasálo vlhkost a časem by se rozpadlo.
Na závěr
Při modelování ze slaného těsta můžete strávit mnoho příjemných chvil a dokonce i krásně relaxovat. Navíc, hotová "dílka" mohou posloužit jako dáreček a potěší i Vaše nejbližší.

Vykrájené těsto potřeko se 1 žloutkem, s 1 lžičkou kakaa trochu sladké papriky podle pani Jarmilky Jarmila K. (Chemlona) ID 72138 díky za tip!!!!!!!!!!!!!!

Těsto v dp

Ze slaného těsta Podle pani podle pani andělky Anděla s. (anyda) ID 239077 díky za tip

Podle pani podle pani andělky Anděla s. (anyda) ID 239077 díky za tip
2

3
Líbil se vám návod? Podělte se o něj s přáteli
Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k návodu
brumbrum
(upraveno)
18. 9. 2010, 13:53
Dobrý den, v receptu se píše "3/4eplé vody", jedná se o 3/4 hrnku teplé vody? Děkuji B.
nahlásit

zdee
(upraveno)
1. 12. 2009, 21:40
děkuji za návod, zkusily jsme vytvořit ozdoby na pověšení do oken, zatím se suší http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2489423 , snad to nakonec dopadne dle našich představ


nahlásit
Jitulíček
(upraveno)
26. 11. 2009, 18:39
Zdravím Vás, taky jsem podlehla a vyzkoušela jsem s dětmi vizovické těsto. Postavičky se na celkem povedly a tak jsme se těšily, až nám uschnou na radiátoru a my je budeme moci dát zapéct do trouby. A tady nám nastal PROBLÉM, který nevíme jak vyřešit. TĚSTO SE NÁM PŘI PŘEDSUŠOVÁNÍ NA RADIÁTOTU NAFOUKLO A POPRASKALO. Prosím tedy o radu co děláme špatně. Moc Vám děkujeme za odpověď. Jitka
nahlásit

Labouche
(upraveno)
16. 11. 2009, 14:36
Mirko, prosím Vás, možná blbý dotaz, ale když budu sušit na vzduchu - na radiátoru, tak mohu také potřít žloutkem? Děkuji, Lucka
nahlásit

tom a tyna
(upraveno)
16. 11. 2009, 15:37
@Labouche
Lucko ano sušte to na vzduchu já to taky suším na vzduchu a pak to po uschnutí potřete žloutkem
Mirka




nahlásit
Zrušený účet
(upraveno)
31. 10. 2009, 7:25
da se obarvit potravinarskym barvivem??
nahlásit

Mirďula
(upraveno)
22. 10. 2009, 23:28



nahlásit

tom a tyna
(upraveno)
23. 10. 2009, 9:42
@Mirďula
Děkuji




nahlásit