(návod
si oblíbilo 108 návštěvníků)
Tipy do domácnosti
Postup
Ztratili jste doma kontaktní čočku?
Navlečte na trubici vysavače silonku a vyluxujte.
Zrcadlo v koupelně
se vám nebude tolik zamlžovat, když ho občas umyjete pěnou na holení a poté vysušíte ručníkem.
Mandle a ořechy
můžeme opražit v mikrovlnce. Rozprostřeme je na talíř, vložíme do trouby a zapneme na 3 minuty.
Zažrané skvrny od cigaret
ve skleněném nebo porcelánovém popelníku vydrhneme navlhčenou korkovou zátkou, namáčenou do soli.
Monočlánky
vydrží mnohem déle, když je občas položíme na několik hodin na mírně zahřáté topení. I zcela vybité baterie tak mohou na krátký čas "ožít".
Je-li polévka přesolená,
tak do ní přidáme 2 vaječné bílky. Ztuhlý bílek pohltí většinu soli. Polévku pak scedíme.
Koženou sedačku nebo bundu
vyčistíme octovou vodou. Poté je nutné předmět potřít olejem a po vsáknutí vyleštit suchým haříkem.
Nečistoty z mikrovlnky
odstraníme tak, že do ní dáme rozříznutý citron a na 30 sekund ji zapneme. Špína a mastnota se uvolní a troubu pak lehce vytřeme.
Pokud jsme pracovali s česnekem,
potřeme si prsty kávovou sedlinou a pak opláchneme. Pach zmizí.
Kolečka od skleniček na nábytku
odstraníme opatrně směsí stolního oleje a kuchyňské soli.
Skvrny na světlém koberci
zcela odstraníme čistidlem na okna. Nejprve použijeme přípravek a pak dočistíme vlhkým čistým hadříkem.
Do těsta na bramboráky
můžeme přidat 1-2 lžičky tvarohu nebo bílého jogurtu. Po usmažení budou křupavější a jemnější.
Ryby
ponoříme při rozmrazování do mléka, ztratí bahnitý zápach.
Krev z oděvu dostaneme,
když do nádoby se studenou vodou nasypeme hrst soli, znečištěnou látk do ní na 15 minut ponoříme a pak vypereme obvyklým způsobem.
Stopy po propisce
na oděvu zlikvidujeme čistým lihem. Njprve se skvrna zvětší (tak to má být), a jakmile se líh odpaří, suchou látku vypereme v horké vodě.
Pokud máme silnější svíčku, než je otvor svícnu,
ponoříme konec svíčky do vařící vody. Svíčka změkne a snadno se přizpůsobí menšímu otvoru.
Aby vruty ve dřevě pevněji držely,
stačí zakápnout předvrtaný otvor lepidlem na dřevo, teprve potom vrut zašroubujeme.
Když dřevěné zásuvky v komodách či skříňkách drhnou,
postačí drážky namazat suchým mýdlem nebo svíčkou.
Hřebeny a kartáče vyčistíme tak,
že je vložíme do plátěného sáčku, uzavřeme a vypereme v pračce společně s prádlem při teplotě do 40 stupňů.
Zašlý porcelán snadno vyčistíme
popelem z cigaret a trochou vlažné vody. Do hrníčku dáme lžíci popela a přilijeme trošku vlažné vody. Touto kašičkou porcelán vydrheme.
Jestliže jsme příliš okořenili dušené maso nebo polévku,
jejich chuť zjemníme přidáním trochy mléka. Chuť pokrmu se tím neovlivní.
Při rozmrazování chleba nebo jiného pečiva
v mikrovlnce dáme na talířek papírový ubrousek, nasaje přebytečnou vlhkost.
Ukrojený salám neoschne,
když řeznou plochu potřeme vepřovým sádlem.
Málo výraznou omáčku z masa
pomůže dochutit trocha švestkových povidel nebo šťávy z rybízu. Omáčku doladí i sušená cibule.
Chléb a pečivo
vydrží déle čerstvé, když k nim vložíme překrojené jablko.
Palačinky se nebudou chytat na pánvičku,
když do těsta vmícháme trochu rozpuštěného másla.
Aby se cibulka nepřipálila,
stačí ji před restováním obalit v mouce.
Při pečení tužšího masa
starších zvířat se doporučuje přidat trochu rumu, rychleji změkne.
Zvadlou petrželovou nať
osvěžíme, když ji rozloženou na talíři pokropíme vodou, přiklopíme dalším talířem a dáme do lednice.
Polévka nebo voda z těstovin
z hrnce nebude utíkat, když jeho vnitřní horní okraj potřeme tukem.
Avokádo
obsahuje spoustu vitamínů, železo, vápník, fosfor i nenasycené mastné kyseliny. Měli bychom sníst minimálně jedno avokádo týdně.
Mixované avokádo
můžeme použít místo másla, ale i ke zjemnění br. kaše nebo k zahuštění polévek a omáček.
Starý a zašlý porcelán
nabude opět lesku, pokud použijeme hadřík namočený v roztoku kyseliny citronové, případně v silném solném roztoku.
Prášek do pečiva
pomůže i karbanátkům, budou po něm nadýchanější. Ale pozor, stačí jen špetka!
Pokud budeme při pečení drůbeže
maso podlévat perlivou minerálkou, bude pečínka šťavnatá.
Máslo rychleji utřeme do pěny,
když k němu přidáme na špičku nože mouky.
Aby se při krájení nelepil dezert na nůž,
po každém řezu ho namočíme do sklenice s horkou vodou.
Pokud se chceme při vaření brokolice zbavit typického zápachu,
přidáme do hrnce krajíček chleba.
Nakrojené jablko ani jiné ovoce nezhnědne,
když řez potřeme citronovou šťávou.
Natěračské štětce
po použití uchováme zabalené v alobalu. Pokud je zavineme a utěsníme, neztvrdnou a budou stále jako nové.
Kresba obyčejnou tužkou
již nepůjde vygumovat, když ji potřeme tenkou vrstvou odstředěného mléka a necháme dobře zaschnout.
Zaschlé kličkové pero
můžeme obnovit, když náplň ponoříme na chvíli do horké vody.
Menší mastné skvrny na zdi
vyčistíme chlebovou střídkou. Z čerstvého chleba uhněteme kličku a skvrnu s ní pomalu gumujeme. Postup několikrát opakujeme, dokud není zeď čistá.
Makovou náplň do buchet
vylepšíme přidáním 3-5 lžic švestkových povidel.
Ne příliš hluboké rýhy na skle
se dají odstranit zubní pastou na hadříku. Rychlými pohyby přejíždíme po skle asi 5 minut. Nakonec přeleštíme.
Smažené vejce lze připravit i bez tuku.
Na dno pánve dáme trošku minerálky a když začne vřít, vejce v ní opečeme dokřupava nebo za občasného míchání necháme srazit.
Brambory se nerozvaří,
když je do hrnce vložíme až do vroucí vody, nikoliv do studené.
Vyschlá hořčice
nemusí hned skončit v koši. Když do n vlijeme trošku olivového oleje a pár kapek citronu a rozmícháme, je zachráněna.
Kuře před pečením nebo grilováním
potřeme citronovou šťávou, bde krásně šťavnaté a chutné.
Slanina se na pánvi nezkroutí,
když ji předtím na pár minut namočíme do studené vody.
Cibuli snadno oloupeme,
když ji namočíme na deset minut do teplé vody. Slupka se pak nebude lámat.
Aby rýže neměla tak mdlou chuť,
před vařením ji orestujeme na pánvičce.
Rozinky
se obvykle nakládají před přípravou do rumu. Můžeme ale také použít neředěný jablečný mošt.
Do skladované mouky nebo luštěnin
přidáme několik bobkových listů a budeme mít po starostech s moučnými moly.
Uzené maso bude zdravější,
když během vaření vodu 3x až 4x vyměníme.
Pikantnější a říznější chuť budou mít těstoviny,
pokud je budeme vařit ve vodě s několika kapkami Tabasca.
Halenky a košile
mívají propocená místa v podpaží, kde se i po vyprání objev ují skvrny. Proto je npřed na chvíli namočíme do teplého octa a teprve pak vypereme jako obvykle.
Skvrny od lihových fixů
odstraníme namočením prádla do vlažného roztoku z mýdlových vloček a skvrny vydrhneme důkladně kouskem mýdla.
Fleky od červeného vína nebo červené ovocné šťávy
potřeme kašičkou ze soli a vlažné vody a necháme asi půl hodiny působit. Pak normálně vypereme.
Bílý povlak od vodního kamene
na nerezových kohoutcích stačí potřít rozkrojeným pomerančem nebo citronem.
Na ucpaný odtok
pomůže prášek do pečiva zalitý kolou. Následná chemická reakce trubky pěkně protáhne.
Na skvrny od rzi
použijeme citronovou šťávu se lžičkou soli, necháme půl hodiny působit.
Spáry u kachliček
vybělíme pomocí prášku do pečiva a zubního kartáčku.
Běžná gumová stěrka na okna
dobře poslouží na setření vlasů a chlupů z koberce. Snadno nahrnete na jedno místo a seberete.
Zdeformované pingpongové míčky
stačí na chvíli ponořit do vařící vody, obnoví kulatý tvar, ale nesmí být prasklé.
Ztratí-li tenisový míček svou pružnost,
dáme ho do pečicí trouby na 4 hodiny při nejnižší teplotě. Získá tak svůj původní tvar a pružnost.
Šunku nebo salám nakrájíme na velmi jemné plátky
když ho dáme na chvíli do mrazáku.
Pizza nezvlhne,
když ji napřed posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem, njlíp parmazánem, a pak teprve použijeme rajčatovou omáčku.
Skvrny na nerezovém nádobí
odstraníme hadříkem pokapaným citr. šťávou nebo octem. Vyleštit pak můžeme flanelem.
Skvrn po zelenině a mase na plastovém prkéku
se zbavíme, když ho potřeme olejem, pokapeme citronem, necháme chvíli působit a pak opláchneme.
Pažitka
rychle ztrácí svěžst. Déle vydrží v lednici ečlivě zabalená do alobalu, místo řezání raději stříháme.
Rajskou omáčku můžeme osladit
místo cukru strouhaným perníkem.
Zdravě zahustíme omáčku i polévku
najemno nastrouhanou bramborou.
Skleněné části sprchových koutů
udržujeme v čistotě leštidlem na karoserie aut. Nejenže se na nich neusazuje vápenec, ale voda po nich krásně stéká.
Hedvábné látky s leskem
si ponechají svůj původní lesk, když je po vyprání ještě vymácháme v rýžovém odvaru a bez ždímání pověsíme. Pokud jsou černé, poslední máchání provedeme v tmavém čaji.
Otvory po hřebíčcích a skobičkách ve stěnách
opravíme bílou zubní pastou, kterou do dírky opatrně natlačíme párátkem nebo sirkou a povrch uhladíme houbičkou.
Pokud vržou parkety,
nasypeme do spár mezi nimi prášek, který obsahuje mastek, nebo můžeme použít jedlou sodu či kypřící prášek do pečiva.
Párky při vaření neprasknou,
když do vody přidáme 2 lžíce mléka.
Žehličkou připálené místo
opatrně navlhčíme a jemně přetíráme octovou vodou, nebo zahnědlé skvrny vytíráme čerstvě rozkrojenou cibulí.
Cigaretový kouř
z místnosti velmi rychle zmizí, když dáme houbičku na nádobí namočenou v octě do misky nebo ji volně zavěsíme.
Zakysanou smetanu si vyrobíme doma,
do 150 ml smetany přidáme 5 ml citronové šťávy a dobře promícháme.
Omáčku můžeme místo jíšky zahustit
několika lžícemi sušené br. kaše, prášek našleháme metlou v trošce vody, vlijeme do omáčky a necháme nabobtnat.
Vymačkaným citronem se dají lehce vyčistit ruce
ušpiněné od inkoustu a propisek.Kuřáci i žluté skvrny na prstech.
Myši odpuzuje heřmánek,
lezoucí hmyz levandule a mravence citronová šťáva.
Pokud používáme do dezertu celé lískové oříšky,
je dobré je namočit alespoň na 2 hodiny do vlažné vody, nebudou tak tvrdé.
Bílky se lépe našlehají
při pokojové teplotě, proto je vyndáme alespoň hodinu před přípravou.
Novou chuť a vůni smažených ryb
získáme, když je místo ve strouhance obalíme ve směsi sušených bylinek, kari nebo sušeného chilli.
Pokud je uzené maso příliš slané,
ponoříme ho na 30 minut do nálevu z mléka a vody v poměru 1:1.
Bramborová kaše bude jemnější,
když při míchání nahradíme třetinu mléka perlivou minerálkou.
Brambory vařené na loupačku
půjdou lépe oloupat, když do vody přidáme pár kapek oleje.
Daleko chutnější ovocné knedlíky
uvaříme ve vodě, do které jsme dalimaličko rumu nebo vanilkového cukru.
Bramborové knedlíky z prášku
budou chutnat jako domácí, kyž do nich při přípravě nastrouháme dvě syrové brambory.
Při pečení vánočky
troubu zbytečně neotevírejte, a až vánočka zezlátne, vytáhněte jednu špejli, pokud na ní nezůstane těsto, je vánočka hotová.
Upečenou vánočku skladujeme zabalenou do čisté utěrky nebo látkového ubrousku. Nikdy v mikrotenovém sáčku.
Měkká rajčata zpevní,
pokud je před přípravou dáme na krátkou dobu do misky s ledovou osolenou vodou. pokud je budeme krájet, dáme do této vod i nůž.
Svěží dech získám,
když rozkoušeme 2-3 kousky sušeného hřebíčku nebo jalovce, nepolykáme, jen žvýkáme.
Zápach z úst po česneku
zmizí, když sníme nejméně tři kostičky čokolády.
Samet
vyčistíme kouskem jinéh sametu. Ten navlhčíme vodou a látku vytíráme směrem proti srsti. Tak zmizí i protlačená místa.
Zažloutlé zuby od nikotinu
vyčistíme rozmačkanými zahradními jahodami. Kašičku z nich naneseme na jemný kartáček a čistíme aspoň 2 minuty.
Při krájení cibule nebudeme slzet,
když ji oloupeme a na chvíli dáme do mrazáku.
Sníh z bílků
bude pevný a tuhý, když ho šleháme v páře a přidáme kapku octa.
Plochu stuudené žehličky
vyčistíme zubní pastou na hadříku, pak přeleštíme suchým hadrem.
Když natíráme rámy oken,
zabráníme zašpinění oken barvou tím, že okraje skla potřeme hustým mýdlovým roztokem, nejlépe mazlavým mýdlem.
Bábovka se dobře vyklopí z formy,
když ji necháme pozvolna vychladnout v otevřené troubě.
Majonéza na zdobení,
aby držela tvar, přidáme do 100g majonézy asi 10 g přípravku na aspik.
Odstálý sekt
můžeme vzpamatovat i druhý den, když do něj vhodíme rozinku. Cukr, který rozinka obsahuje, vytvoří nové bublinky.
Tvaroh
můžeme nastavit nastrouhanými vařenými bramborami, přibude a bude jemnější.
Palačinky se nebudou chytat na pánvičku,
když do těsta vmícháme trochu rozpuštěného másla.
Citron zlepšuje stravitelnost hub,
trochu šťávy nakapeme na houby před tepelnou úpravou.
Mírně křupavé kůrky na drůbeži
dosáhneme, když během pečení maso několikrát potřeme černým pivem.
Brambora proti únavě
Nakrájejte umytou a oloupanou bramboru a na noc ji ponořte do studené vody. Vodu brambor ráno vypijte.
Únava zmizí a budete se cítit svěží.
Barevné prádlo
nebude pouštět, když přidáme do praní rozstrouhanou syrovou bramboru.
Zaschlou barvu
od natírání odstraníme z rukou nejlépe stolním olejem.
Samolepicí tapety
odstraníme pomocí fénu, ohříváme pomalu a postupně tapetu odlupujeme. Holou plochu omajeme teplou vodou se saponátem.
Molů ve skříni
se dokonale zbavíme, když dáme do kapes oděvů nebo do lněného prodyšného sáčku, který zavěsíme ve skříni, lístky muškátu.
Hovězí pečeni
zahušťujeme strouhanou kůrkou tvrdého chleba, bude mít lepší chuť než při klasickém zahušťování moukou.
Čerstvý chléb
krájíme ostrým nožem ponořeným do vařící vody. I ten nejměkčí chléb je takto možno nakrájen na nejtenčí krajíčky.
Okoralé droždí
osvěžíme, když ho zalijeme vodou a necháme tak dlouho až zbělá a rozpustí se.
Plastové povrchy časem zmatní.
Opět nabudou lesk, když naneseme vrstvu autovosku a vyleštíme flanelem.
Vyprošťovák
Ocet zředíme vodou do mírně kysela, zneutralizujeme jedlou sodou a vypijeme. Místo octové vody lze použít cokoli kyselého, lák z okurek, kys. zelí či kyselinu citronovou.
Zubní pasta na štípance
Štípanec potřeme co nejrychleji zubní pastou, nebude svědit a neopuchne.
Mascarpone
nikdy nešleháme el. šlehačem, vždy ho s přísadami ručně utřeme.
Přimícháme-li do odtučněného tvarohu
trochu perlivé minerálky, bude velmi lehký a získá smetanovou chuť.
Když skořápky koupených vajec
potřeme tenkou vrstvou vepřového sádla, vydrží dlouho čerstvá i když je neuložíme do lednice.
Sýr nebo koláče
vydrží čerstvé a nezplesniví, když k nim do umělohmtné krabičky přidáme pár kostek cukru.
Navlečte na trubici vysavače silonku a vyluxujte.
Zrcadlo v koupelně
se vám nebude tolik zamlžovat, když ho občas umyjete pěnou na holení a poté vysušíte ručníkem.
Mandle a ořechy
můžeme opražit v mikrovlnce. Rozprostřeme je na talíř, vložíme do trouby a zapneme na 3 minuty.
Zažrané skvrny od cigaret
ve skleněném nebo porcelánovém popelníku vydrhneme navlhčenou korkovou zátkou, namáčenou do soli.
Monočlánky
vydrží mnohem déle, když je občas položíme na několik hodin na mírně zahřáté topení. I zcela vybité baterie tak mohou na krátký čas "ožít".
Je-li polévka přesolená,
tak do ní přidáme 2 vaječné bílky. Ztuhlý bílek pohltí většinu soli. Polévku pak scedíme.
Koženou sedačku nebo bundu
vyčistíme octovou vodou. Poté je nutné předmět potřít olejem a po vsáknutí vyleštit suchým haříkem.
Nečistoty z mikrovlnky
odstraníme tak, že do ní dáme rozříznutý citron a na 30 sekund ji zapneme. Špína a mastnota se uvolní a troubu pak lehce vytřeme.
Pokud jsme pracovali s česnekem,
potřeme si prsty kávovou sedlinou a pak opláchneme. Pach zmizí.
Kolečka od skleniček na nábytku
odstraníme opatrně směsí stolního oleje a kuchyňské soli.
Skvrny na světlém koberci
zcela odstraníme čistidlem na okna. Nejprve použijeme přípravek a pak dočistíme vlhkým čistým hadříkem.
Do těsta na bramboráky
můžeme přidat 1-2 lžičky tvarohu nebo bílého jogurtu. Po usmažení budou křupavější a jemnější.
Ryby
ponoříme při rozmrazování do mléka, ztratí bahnitý zápach.
Krev z oděvu dostaneme,
když do nádoby se studenou vodou nasypeme hrst soli, znečištěnou látk do ní na 15 minut ponoříme a pak vypereme obvyklým způsobem.
Stopy po propisce
na oděvu zlikvidujeme čistým lihem. Njprve se skvrna zvětší (tak to má být), a jakmile se líh odpaří, suchou látku vypereme v horké vodě.
Pokud máme silnější svíčku, než je otvor svícnu,
ponoříme konec svíčky do vařící vody. Svíčka změkne a snadno se přizpůsobí menšímu otvoru.
Aby vruty ve dřevě pevněji držely,
stačí zakápnout předvrtaný otvor lepidlem na dřevo, teprve potom vrut zašroubujeme.
Když dřevěné zásuvky v komodách či skříňkách drhnou,
postačí drážky namazat suchým mýdlem nebo svíčkou.
Hřebeny a kartáče vyčistíme tak,
že je vložíme do plátěného sáčku, uzavřeme a vypereme v pračce společně s prádlem při teplotě do 40 stupňů.
Zašlý porcelán snadno vyčistíme
popelem z cigaret a trochou vlažné vody. Do hrníčku dáme lžíci popela a přilijeme trošku vlažné vody. Touto kašičkou porcelán vydrheme.
Jestliže jsme příliš okořenili dušené maso nebo polévku,
jejich chuť zjemníme přidáním trochy mléka. Chuť pokrmu se tím neovlivní.
Při rozmrazování chleba nebo jiného pečiva
v mikrovlnce dáme na talířek papírový ubrousek, nasaje přebytečnou vlhkost.
Ukrojený salám neoschne,
když řeznou plochu potřeme vepřovým sádlem.
Málo výraznou omáčku z masa
pomůže dochutit trocha švestkových povidel nebo šťávy z rybízu. Omáčku doladí i sušená cibule.
Chléb a pečivo
vydrží déle čerstvé, když k nim vložíme překrojené jablko.
Palačinky se nebudou chytat na pánvičku,
když do těsta vmícháme trochu rozpuštěného másla.
Aby se cibulka nepřipálila,
stačí ji před restováním obalit v mouce.
Při pečení tužšího masa
starších zvířat se doporučuje přidat trochu rumu, rychleji změkne.
Zvadlou petrželovou nať
osvěžíme, když ji rozloženou na talíři pokropíme vodou, přiklopíme dalším talířem a dáme do lednice.
Polévka nebo voda z těstovin
z hrnce nebude utíkat, když jeho vnitřní horní okraj potřeme tukem.
Avokádo
obsahuje spoustu vitamínů, železo, vápník, fosfor i nenasycené mastné kyseliny. Měli bychom sníst minimálně jedno avokádo týdně.
Mixované avokádo
můžeme použít místo másla, ale i ke zjemnění br. kaše nebo k zahuštění polévek a omáček.
Starý a zašlý porcelán
nabude opět lesku, pokud použijeme hadřík namočený v roztoku kyseliny citronové, případně v silném solném roztoku.
Prášek do pečiva
pomůže i karbanátkům, budou po něm nadýchanější. Ale pozor, stačí jen špetka!
Pokud budeme při pečení drůbeže
maso podlévat perlivou minerálkou, bude pečínka šťavnatá.
Máslo rychleji utřeme do pěny,
když k němu přidáme na špičku nože mouky.
Aby se při krájení nelepil dezert na nůž,
po každém řezu ho namočíme do sklenice s horkou vodou.
Pokud se chceme při vaření brokolice zbavit typického zápachu,
přidáme do hrnce krajíček chleba.
Nakrojené jablko ani jiné ovoce nezhnědne,
když řez potřeme citronovou šťávou.
Natěračské štětce
po použití uchováme zabalené v alobalu. Pokud je zavineme a utěsníme, neztvrdnou a budou stále jako nové.
Kresba obyčejnou tužkou
již nepůjde vygumovat, když ji potřeme tenkou vrstvou odstředěného mléka a necháme dobře zaschnout.
Zaschlé kličkové pero
můžeme obnovit, když náplň ponoříme na chvíli do horké vody.
Menší mastné skvrny na zdi
vyčistíme chlebovou střídkou. Z čerstvého chleba uhněteme kličku a skvrnu s ní pomalu gumujeme. Postup několikrát opakujeme, dokud není zeď čistá.
Makovou náplň do buchet
vylepšíme přidáním 3-5 lžic švestkových povidel.
Ne příliš hluboké rýhy na skle
se dají odstranit zubní pastou na hadříku. Rychlými pohyby přejíždíme po skle asi 5 minut. Nakonec přeleštíme.
Smažené vejce lze připravit i bez tuku.
Na dno pánve dáme trošku minerálky a když začne vřít, vejce v ní opečeme dokřupava nebo za občasného míchání necháme srazit.
Brambory se nerozvaří,
když je do hrnce vložíme až do vroucí vody, nikoliv do studené.
Vyschlá hořčice
nemusí hned skončit v koši. Když do n vlijeme trošku olivového oleje a pár kapek citronu a rozmícháme, je zachráněna.
Kuře před pečením nebo grilováním
potřeme citronovou šťávou, bde krásně šťavnaté a chutné.
Slanina se na pánvi nezkroutí,
když ji předtím na pár minut namočíme do studené vody.
Cibuli snadno oloupeme,
když ji namočíme na deset minut do teplé vody. Slupka se pak nebude lámat.
Aby rýže neměla tak mdlou chuť,
před vařením ji orestujeme na pánvičce.
Rozinky
se obvykle nakládají před přípravou do rumu. Můžeme ale také použít neředěný jablečný mošt.
Do skladované mouky nebo luštěnin
přidáme několik bobkových listů a budeme mít po starostech s moučnými moly.
Uzené maso bude zdravější,
když během vaření vodu 3x až 4x vyměníme.
Pikantnější a říznější chuť budou mít těstoviny,
pokud je budeme vařit ve vodě s několika kapkami Tabasca.
Halenky a košile
mívají propocená místa v podpaží, kde se i po vyprání objev ují skvrny. Proto je npřed na chvíli namočíme do teplého octa a teprve pak vypereme jako obvykle.
Skvrny od lihových fixů
odstraníme namočením prádla do vlažného roztoku z mýdlových vloček a skvrny vydrhneme důkladně kouskem mýdla.
Fleky od červeného vína nebo červené ovocné šťávy
potřeme kašičkou ze soli a vlažné vody a necháme asi půl hodiny působit. Pak normálně vypereme.
Bílý povlak od vodního kamene
na nerezových kohoutcích stačí potřít rozkrojeným pomerančem nebo citronem.
Na ucpaný odtok
pomůže prášek do pečiva zalitý kolou. Následná chemická reakce trubky pěkně protáhne.
Na skvrny od rzi
použijeme citronovou šťávu se lžičkou soli, necháme půl hodiny působit.
Spáry u kachliček
vybělíme pomocí prášku do pečiva a zubního kartáčku.
Běžná gumová stěrka na okna
dobře poslouží na setření vlasů a chlupů z koberce. Snadno nahrnete na jedno místo a seberete.
Zdeformované pingpongové míčky
stačí na chvíli ponořit do vařící vody, obnoví kulatý tvar, ale nesmí být prasklé.
Ztratí-li tenisový míček svou pružnost,
dáme ho do pečicí trouby na 4 hodiny při nejnižší teplotě. Získá tak svůj původní tvar a pružnost.
Šunku nebo salám nakrájíme na velmi jemné plátky
když ho dáme na chvíli do mrazáku.
Pizza nezvlhne,
když ji napřed posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem, njlíp parmazánem, a pak teprve použijeme rajčatovou omáčku.
Skvrny na nerezovém nádobí
odstraníme hadříkem pokapaným citr. šťávou nebo octem. Vyleštit pak můžeme flanelem.
Skvrn po zelenině a mase na plastovém prkéku
se zbavíme, když ho potřeme olejem, pokapeme citronem, necháme chvíli působit a pak opláchneme.
Pažitka
rychle ztrácí svěžst. Déle vydrží v lednici ečlivě zabalená do alobalu, místo řezání raději stříháme.
Rajskou omáčku můžeme osladit
místo cukru strouhaným perníkem.
Zdravě zahustíme omáčku i polévku
najemno nastrouhanou bramborou.
Skleněné části sprchových koutů
udržujeme v čistotě leštidlem na karoserie aut. Nejenže se na nich neusazuje vápenec, ale voda po nich krásně stéká.
Hedvábné látky s leskem
si ponechají svůj původní lesk, když je po vyprání ještě vymácháme v rýžovém odvaru a bez ždímání pověsíme. Pokud jsou černé, poslední máchání provedeme v tmavém čaji.
Otvory po hřebíčcích a skobičkách ve stěnách
opravíme bílou zubní pastou, kterou do dírky opatrně natlačíme párátkem nebo sirkou a povrch uhladíme houbičkou.
Pokud vržou parkety,
nasypeme do spár mezi nimi prášek, který obsahuje mastek, nebo můžeme použít jedlou sodu či kypřící prášek do pečiva.
Párky při vaření neprasknou,
když do vody přidáme 2 lžíce mléka.
Žehličkou připálené místo
opatrně navlhčíme a jemně přetíráme octovou vodou, nebo zahnědlé skvrny vytíráme čerstvě rozkrojenou cibulí.
Cigaretový kouř
z místnosti velmi rychle zmizí, když dáme houbičku na nádobí namočenou v octě do misky nebo ji volně zavěsíme.
Zakysanou smetanu si vyrobíme doma,
do 150 ml smetany přidáme 5 ml citronové šťávy a dobře promícháme.
Omáčku můžeme místo jíšky zahustit
několika lžícemi sušené br. kaše, prášek našleháme metlou v trošce vody, vlijeme do omáčky a necháme nabobtnat.
Vymačkaným citronem se dají lehce vyčistit ruce
ušpiněné od inkoustu a propisek.Kuřáci i žluté skvrny na prstech.
Myši odpuzuje heřmánek,
lezoucí hmyz levandule a mravence citronová šťáva.
Pokud používáme do dezertu celé lískové oříšky,
je dobré je namočit alespoň na 2 hodiny do vlažné vody, nebudou tak tvrdé.
Bílky se lépe našlehají
při pokojové teplotě, proto je vyndáme alespoň hodinu před přípravou.
Novou chuť a vůni smažených ryb
získáme, když je místo ve strouhance obalíme ve směsi sušených bylinek, kari nebo sušeného chilli.
Pokud je uzené maso příliš slané,
ponoříme ho na 30 minut do nálevu z mléka a vody v poměru 1:1.
Bramborová kaše bude jemnější,
když při míchání nahradíme třetinu mléka perlivou minerálkou.
Brambory vařené na loupačku
půjdou lépe oloupat, když do vody přidáme pár kapek oleje.
Daleko chutnější ovocné knedlíky
uvaříme ve vodě, do které jsme dalimaličko rumu nebo vanilkového cukru.
Bramborové knedlíky z prášku
budou chutnat jako domácí, kyž do nich při přípravě nastrouháme dvě syrové brambory.
Při pečení vánočky
troubu zbytečně neotevírejte, a až vánočka zezlátne, vytáhněte jednu špejli, pokud na ní nezůstane těsto, je vánočka hotová.
Upečenou vánočku skladujeme zabalenou do čisté utěrky nebo látkového ubrousku. Nikdy v mikrotenovém sáčku.
Měkká rajčata zpevní,
pokud je před přípravou dáme na krátkou dobu do misky s ledovou osolenou vodou. pokud je budeme krájet, dáme do této vod i nůž.
Svěží dech získám,
když rozkoušeme 2-3 kousky sušeného hřebíčku nebo jalovce, nepolykáme, jen žvýkáme.
Zápach z úst po česneku
zmizí, když sníme nejméně tři kostičky čokolády.
Samet
vyčistíme kouskem jinéh sametu. Ten navlhčíme vodou a látku vytíráme směrem proti srsti. Tak zmizí i protlačená místa.
Zažloutlé zuby od nikotinu
vyčistíme rozmačkanými zahradními jahodami. Kašičku z nich naneseme na jemný kartáček a čistíme aspoň 2 minuty.
Při krájení cibule nebudeme slzet,
když ji oloupeme a na chvíli dáme do mrazáku.
Sníh z bílků
bude pevný a tuhý, když ho šleháme v páře a přidáme kapku octa.
Plochu stuudené žehličky
vyčistíme zubní pastou na hadříku, pak přeleštíme suchým hadrem.
Když natíráme rámy oken,
zabráníme zašpinění oken barvou tím, že okraje skla potřeme hustým mýdlovým roztokem, nejlépe mazlavým mýdlem.
Bábovka se dobře vyklopí z formy,
když ji necháme pozvolna vychladnout v otevřené troubě.
Majonéza na zdobení,
aby držela tvar, přidáme do 100g majonézy asi 10 g přípravku na aspik.
Odstálý sekt
můžeme vzpamatovat i druhý den, když do něj vhodíme rozinku. Cukr, který rozinka obsahuje, vytvoří nové bublinky.
Tvaroh
můžeme nastavit nastrouhanými vařenými bramborami, přibude a bude jemnější.
Palačinky se nebudou chytat na pánvičku,
když do těsta vmícháme trochu rozpuštěného másla.
Citron zlepšuje stravitelnost hub,
trochu šťávy nakapeme na houby před tepelnou úpravou.
Mírně křupavé kůrky na drůbeži
dosáhneme, když během pečení maso několikrát potřeme černým pivem.
Brambora proti únavě
Nakrájejte umytou a oloupanou bramboru a na noc ji ponořte do studené vody. Vodu brambor ráno vypijte.
Únava zmizí a budete se cítit svěží.
Barevné prádlo
nebude pouštět, když přidáme do praní rozstrouhanou syrovou bramboru.
Zaschlou barvu
od natírání odstraníme z rukou nejlépe stolním olejem.
Samolepicí tapety
odstraníme pomocí fénu, ohříváme pomalu a postupně tapetu odlupujeme. Holou plochu omajeme teplou vodou se saponátem.
Molů ve skříni
se dokonale zbavíme, když dáme do kapes oděvů nebo do lněného prodyšného sáčku, který zavěsíme ve skříni, lístky muškátu.
Hovězí pečeni
zahušťujeme strouhanou kůrkou tvrdého chleba, bude mít lepší chuť než při klasickém zahušťování moukou.
Čerstvý chléb
krájíme ostrým nožem ponořeným do vařící vody. I ten nejměkčí chléb je takto možno nakrájen na nejtenčí krajíčky.
Okoralé droždí
osvěžíme, když ho zalijeme vodou a necháme tak dlouho až zbělá a rozpustí se.
Plastové povrchy časem zmatní.
Opět nabudou lesk, když naneseme vrstvu autovosku a vyleštíme flanelem.
Vyprošťovák
Ocet zředíme vodou do mírně kysela, zneutralizujeme jedlou sodou a vypijeme. Místo octové vody lze použít cokoli kyselého, lák z okurek, kys. zelí či kyselinu citronovou.
Zubní pasta na štípance
Štípanec potřeme co nejrychleji zubní pastou, nebude svědit a neopuchne.
Mascarpone
nikdy nešleháme el. šlehačem, vždy ho s přísadami ručně utřeme.
Přimícháme-li do odtučněného tvarohu
trochu perlivé minerálky, bude velmi lehký a získá smetanovou chuť.
Když skořápky koupených vajec
potřeme tenkou vrstvou vepřového sádla, vydrží dlouho čerstvá i když je neuložíme do lednice.
Sýr nebo koláče
vydrží čerstvé a nezplesniví, když k nim do umělohmtné krabičky přidáme pár kostek cukru.
Líbil se vám návod? Podělte se o něj s přáteli
Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k návodu
marky18
(upraveno)
24. 1. 2015, 0:00
No uvidíme, ale něco smysl dává!!
Zrušený účet
(upraveno)
31. 12. 2014, 23:22
Něco znám, něco bych možná i zkusila... ale na pizze rajčatová omáčka až na sýr? A tu nastrouhanou bramboru do praní taky nechápu..
Moncherry
(upraveno)
29. 12. 2014, 19:07
Na přesolenou polévku (omáčku) radím dát do ní vařit bramboru. Sůl krásně vytáhne a není potřeba nic cedit, stačí vylovit.
Ajdi
(upraveno)
29. 12. 2014, 13:15
Zkoušeli jste někdo péct ty ořechy v mikrovlnce? My ano a je to pěkná blbost. Mandle a lískové ořechy se oloupané i neoloupané na jakýkoliv stupeň a čas pálí a nejsou dobré!!!
evicela
(upraveno)
28. 12. 2014, 11:25
ale tak něco je dobré, třeba zahušťování bramborou a pod, ale jinak jsou to už rady našich babiček a dnes už jsou třeba na čištění a pod jiné účinnější prostředky kdo by natíral vejce sádlem když je dáme do lednice, brambory proti únavě no nevím, ale něco se s toho použít jistě dá to jo
Michellinka
(upraveno)
28. 12. 2014, 16:48
@evicela
S tím sádlem jsem si to zrovna taky říkala
P.A.V.L.A
(upraveno)
28. 12. 2014, 0:24
rezacovaji
(upraveno)
27. 12. 2014, 19:01
rady dobré, ale vy nás jimi chcete zahltit : )
Carcullca
(upraveno)
27. 12. 2014, 18:46
jinak dobrý ještě si to zapamatovat
Zrušený účet
(upraveno)
27. 12. 2014, 18:42
Kopírovat umíte dobře . Máte vše vyzkoušené, když to radíte ostatním ???
marti.om
(upraveno)
28. 12. 2014, 19:26
@
Nekopírováno, přepsáno ručně. Vše vyzkoušené nemám,uložila jsem si to tu, nemohu za to, že se to zobrazí ostatním, ale na druhou stranu se třeba bude někomu hodit a komu se nelíbí, nemusí číst, komentovat, stačí přejít.