(návod
si oblíbilo 106 návštěvníků)
Barvení vajíček - přírodní cestou

Postup
Dnes mi došlo v E-mailu, tak se dělím.
Tímto způsobem získáme jemných, průsvitných nádechů různých barev. Může se nám však stát, že pokud vejce stále neobracíme, barva chytí nestejnoměrně. Druhý způsob je za tepla, když se vejce vaří se zdrojem barviva dohromady. Takto získáme ostřejších barev a stejnoměrnějšího obarvení. Teplota napomůže barvivu vsáknout do skořápky.
Návod: Na obarvení 8 vajec použít 900 ml vody se dvěma lžícemi octa.
Vložit vejce do kastrolu a zalít je vodou tak, aby je překrývala asi o 3 cm. Přidat přirozený zdroj barviva, přivést do prudkého varu, snížit teplotu a vařit po 20min. Vyjmout vejce a opláchnout je vlažnou vodou.
Pro ještě sytější barvu, nechat vejce ponořené v barvivu a dát do chladničky přes noc.
Sytě hnědá vajíčka: uvařit vejce v 900 ml kávy
Světle růžová vajíčka: uvařit 340 g balíček zmrazených brusinek v 900 ml vody s octem.
Tmavě růžová vajíčka: uvařit 4 hrnky nakrájených červených řep v 900 ml vody s octem. Stejně připravená
vajíčka, když se ihned po uvaření opláchnou vlažnou vodou, se změní na barvu bezovou.
Zlatavá vajíčka: se docílí použitím 3 lžic kurkumy na 900 ml vody s octem.
Vejce barvy sieny pálené: uvařit 900 ml vody s octem a 4 napěchovanými hrnky slupek z hnědé cibule.
Tmavě levandulová vajíčka: uvařit 900 ml vody s octem a 4 hrnky zmrazených borůvek.
Světle modrá vajíčka: 2 hlávky červeného zelí na hrubo nakrájeného, uvařeného v 2.7 litru vody s 8 lžícemi octa. Vejce ihned opláchnout ve vlažné vodě.
Tmavě modrá vajíčka: stejně uvařená jako světlemodrá, ale ponechaná v barvivu v chladničce přes noc.
Žlutozelená vajíčka: uvařená v kurkumě a potom namočená ve studené barvě z červeného zelí. Podobné barvy se docílí použitím zelených vršků nové mrkve.
Jemně žlutá vajíčka: s přidáním pomerančové kůry.
Tímto způsobem získáme jemných, průsvitných nádechů různých barev. Může se nám však stát, že pokud vejce stále neobracíme, barva chytí nestejnoměrně. Druhý způsob je za tepla, když se vejce vaří se zdrojem barviva dohromady. Takto získáme ostřejších barev a stejnoměrnějšího obarvení. Teplota napomůže barvivu vsáknout do skořápky.
Návod: Na obarvení 8 vajec použít 900 ml vody se dvěma lžícemi octa.
Vložit vejce do kastrolu a zalít je vodou tak, aby je překrývala asi o 3 cm. Přidat přirozený zdroj barviva, přivést do prudkého varu, snížit teplotu a vařit po 20min. Vyjmout vejce a opláchnout je vlažnou vodou.
Pro ještě sytější barvu, nechat vejce ponořené v barvivu a dát do chladničky přes noc.
Sytě hnědá vajíčka: uvařit vejce v 900 ml kávy
Světle růžová vajíčka: uvařit 340 g balíček zmrazených brusinek v 900 ml vody s octem.
Tmavě růžová vajíčka: uvařit 4 hrnky nakrájených červených řep v 900 ml vody s octem. Stejně připravená
vajíčka, když se ihned po uvaření opláchnou vlažnou vodou, se změní na barvu bezovou.
Zlatavá vajíčka: se docílí použitím 3 lžic kurkumy na 900 ml vody s octem.
Vejce barvy sieny pálené: uvařit 900 ml vody s octem a 4 napěchovanými hrnky slupek z hnědé cibule.
Tmavě levandulová vajíčka: uvařit 900 ml vody s octem a 4 hrnky zmrazených borůvek.
Světle modrá vajíčka: 2 hlávky červeného zelí na hrubo nakrájeného, uvařeného v 2.7 litru vody s 8 lžícemi octa. Vejce ihned opláchnout ve vlažné vodě.
Tmavě modrá vajíčka: stejně uvařená jako světlemodrá, ale ponechaná v barvivu v chladničce přes noc.
Žlutozelená vajíčka: uvařená v kurkumě a potom namočená ve studené barvě z červeného zelí. Podobné barvy se docílí použitím zelených vršků nové mrkve.
Jemně žlutá vajíčka: s přidáním pomerančové kůry.
Líbil se vám návod? Podělte se o něj s přáteli
Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k návodu

evicela
(upraveno)
7. 3. 2018, 20:41



nahlásit
(Petruše)
(upraveno)
1. 4. 2014, 7:59










nahlásit

JANUSA12
(upraveno)
10. 3. 2014, 22:16
....návody na přírodní barvy jsou moc pěkné, jen mě by tedy bylo líto obětovat na barvení vajec borůvky a brusinky bych už vůbec nepustila
:-. My barvíme celá léta v cibulových slupkách a vejce zmizí hned, letos zkusíme asi i tu řepu a pomerančové slupky - jestli nezapomeneme. Jinak se tvořilky nerozčilujte, kdo chce zkusit zkusí, kdo nechce tak informaci vypustí, každý podle své nálady a zásoby "přírodnin"




nahlásit
jazina
(upraveno)
9. 3. 2014, 18:57
Já barvím ve slupkách od cibule. Borůvky a brusinky bych na vajíčka neobětovala.




nahlásit
merhule
(upraveno)
7. 3. 2018, 9:20
@jazina
červené zelí místo borůvek a červená řepa místo malin a vajíčka jsou krásná...

nahlásit

jirkakony
(upraveno)
9. 3. 2014, 0:24
Děkuji za inspiraci. Nechce se mi kvůli barvení cca 5 ks barva kupovat
takto to vyjde mnohem lépe. Koledníci k nám nechodí, takže těch pár kousků barvím nebo polepuji jen pro tu atmosféru a pro dekoraci, kterou pak sníme


nahlásit

unity
(upraveno)
8. 3. 2014, 22:45
Za mě paráda,nemám ráda chemické vajíčka,když je ta barva i pod skořápkou.U nás vede cibule,ale i ten pomeranč není drahý,řepa je ve sklepě,loňské zelí ještě taky,kafe nepiju,ale někdy dostanu.......,tak můžu barvit .Tak jako ty borůvky to je luxus,ale taky možnost........Ale každý nemá moje možnosti,a kvůli koledníkům bych nekupovala

nahlásit

Michellinka
(upraveno)
8. 3. 2014, 19:16
Že bych se nevyprdla na koledníky s takhle barvenýma vajíčkama - to jim radši koupím čokoládový a vyjde mě to mnohem levněji. 4 hrnky zmrazených borůvek - to je bratru minimálně 80 korun jen za barvu

nahlásit

m.jezinka.v
(upraveno)
10. 3. 2014, 22:25
@Michellinka
:/
nahlásit

m.jezinka.v
(upraveno)
11. 3. 2014, 21:00
@m.jezinka.v
Napřed jsem si říkala, že to nemá cenu, ale napíšu to znovu. takže psala jsem a pak vymazala a pak zase psala
: Nezlobte se, ale tady se nepíše jen o borůvkách, jsou tady i jiné typy. Ta rádoby čokoládová vajíčka jsou tak akorát na výzdobu, hlavně ta polská nebo odkud.... To je pachuť, ta bych dávala spíš za trest, ne za odměnu. A napsala jsem to pod Váš příspěvek, protože Vy o čokoládových vajíčkách píšete. A přišlo mi, že když Vám to vyjde levněji, tak to na ta kinder moc nevypadalo, proto.

nahlásit

Michellinka
(upraveno)
14. 3. 2014, 15:56
@m.jezinka.v
No, vzhledem k tomu, že já borůvky musím kupovat, tak kilo mě stojí asi 80 korun. A ve slupkách z cibule barvím už spoustu let. Já přece nehaněla ten návod na přírodní barvy jako takový, jen jsem napsala, že by mi bylo líto dát na barvení např. pro mě vzácné borůvky. A psala jsem o ČOKOLÁDOVÝCH vajíčkách - i Orion má pravou čokoládu a ne náhražku.

nahlásit

m.jezinka.v
(upraveno)
14. 3. 2014, 23:19
@Michellinka
Dobře, nechme toho, já to taky nemyslela zle, jen mi přišlo, že každý uvidí borůvky a nic jiného už nevnímá. Já bych taky borůvkama neplýtvala, ale třeba ty slupky z pomeranče a červené zelí mě zaujaly. Rozhodně lepší než ta chemie, jak už je tu psáno. Já taky barvím ve slupkách z cibule, ale tohle mi přišlo jako vítaná změna. Fakt nesnáším ty hnusy, syn toho má v košíčku vždycky spoustu a každý si myslí, bůhví, co mu nedal, má to hezký alobal a vyšelo to levně a bez práce!!!! Barvit vajíčka jsou líní. Podle hesla: "Vlk se nažral a koza zůstala celá". Akorát, že u nás se nažerou dědovy slepice
Přeju nám oběma a vůbec všem tady hezké a pohodové Velikonoce


nahlásit

Michellinka
(upraveno)
10. 3. 2014, 19:33
@m.jezinka.v
Polskou čokoládu zásadně nekupuju. Kupuju českou nebo kindrvajíčka. A cibulí barvím už spoustu let. A pokud se nemýlím, tak proti borůvkám se tu postavilo víc ženských, tak proč píšete zrovna pode mně, když ani nejste autorkou návodu?
nahlásit

cipofka
(upraveno)
10. 3. 2014, 19:25
@m.jezinka.v
Olga píše čokoládová, ne - rádoby čokoládová

nahlásit

Michellinka
(upraveno)
10. 3. 2014, 19:34
@cipofka
Koukám, že jsi odpověděla o chvíli dřív. A nechápu, proč si paní vybrala zrovna mě, asi vypadám jako nesnadnější terč


nahlásit

m.jezinka.v
(upraveno)
10. 3. 2014, 22:28
@Michellinka
Omlouvám se hluboce, lezu po kolenách a žadoním o odpuštění, sypu si na hlavu popel, už neřeknu ani bž



nahlásit

KopretinkaR
(upraveno)
11. 3. 2014, 9:31
@m.jezinka.v
dobré


nahlásit

Michellinka
(upraveno)
11. 3. 2014, 9:05
@m.jezinka.v
Omlouvat se nemusíte, ale proč mažete svoje příspěvky?
nahlásit

Lavanda
(upraveno)
8. 3. 2014, 13:48
...mražené brusinky a borůvky jedině do koláče, ale ty cibulové slupky a kurkumu jsem zkoušela a super
...ještě asi zkusím tu červenou řepu

nahlásit

kopretin.a
(upraveno)
8. 3. 2014, 19:27
@Lavanda
zkuste ty 2 hlávky zelí ne?

nahlásit

lidaes
(upraveno)
8. 3. 2014, 13:03
tak nevím, ale kdybych měla 4 hrnky mražených borůvek, udělám koláč a nebudu s tím barvit vajíčka, jsou to trochu drahé návody

nahlásit

krišon
(upraveno)
9. 3. 2014, 20:15
@lidaes
Souhlasím, mého by trefil šlak, kdyby zjistil, že místo borůvkových koláčů má hezky a bezpečně přírodně obarvený vejce



nahlásit
pamojaan
(upraveno)
8. 3. 2014, 13:55
@lidaes
Já bych je taky snědla, ale ten kdo žije zdravě bez chemie, tak si natrhá o pár hrníčků navíc.

nahlásit

Janness
(upraveno)
8. 3. 2014, 14:07
@pamojaan
před Velikonocema nikde nic nenatrháte a kdybych si jich víc natrhala do mrazáku, tak je všechny na ty buchty upotřebím , protože borůvkový koláč my můžeme

nahlásit

Michellinka
(upraveno)
8. 3. 2014, 19:17
@Janness
Dneska jsem jich dávala trochu do bublaniny a jak se mi kroutily prsty - nejlepší jsou na koláči

nahlásit