Zobrazit přihlášovací formulář

Aktivity s dětmi

Přidat návod
(návod si oblíbilo 24 návštěvníků)

Bez plenek aneb komunikace o vylučování

0.0
Bez plenek aneb komunikace o vylučování

Postup

Kateřina Procházková Skůpová svému dítěti plínky nedává. Pozná, kdy se Štěpánkovi chce.

Skoro od začátku ho drží v klubíčku nad mísou. V rozhovoru se dozvíte hlavně o metodě a jak ji doma aplikovat.

Jak jste se o bezplenkové metodě vlastně dověděla? A proč jste se pro ni rozhodla? Určitě to znamená plně se dítěti věnovat, pozorovat, až bych řekla "číhat".
Ještě jsem ani nebyla těhotná, když jsem se o bezplenkové komunikační metodě (BKM) na internetu dočetla. S miminkem v břichu jsem o ní uvažovala, ale vzápětí ji zavrhla. Zjistila jsem, že "bezplenková" miminka nosí plíny většinou tak do roka a půl (a já považovala brzké odplenění za hlavní výhodu), a že ta komunikace o vylučování musí být pěkná fuška.

BKM totiž není učení na nočník, ale snaha lépe porozumět potomkovi a reagovat na jeho potřeby. Děti hned po narození dávají najevo svou potřebu čůrat nebo kadit. Většina rodičů zažila, že je miminko pokropilo vzápětí po rozbalení plínky - a opravdu to není náhoda. Rodič se může naučit rozpoznávat jakási znamení, že kojenec potřebuje ulevit. Může to být kopání nožičkama, brek zdánlivě bez příčiny, vrtění se nebo jakési mručení.

Dnešní matky v západním světě ale mají po porodu spoustu starostí a číhat, kdy mimino čůrá, může být nad jejich síly. Ani mě nenapadlo, že to zkusím.

V pěti a půl měsících si ovšem bezplenkovku syn sám vymohl a přestat už nešlo. Dával svou velkou potřebu tak usilovně najevo, že jsem ho prostě musela podržet v klubíčku nad nočníkem a on se vykakal a vyčůral. Byla jsem nadšená. Dva dny jsem pozorovala, jak často a za jakých okolností počůrá (látkovou) plenu a později zkoušela odhadnout, kdy se mu bude chtít. Podobně, jako když jsem se po jeho narození učila rozpoznávat, kdy dává najevo hlad, chlad, teplo, nudu, otrávenost, bolení bříška...

Od té doby tráví Štěpán minimum času v mokru, po kakání stačí zadeček otřít - stolice neznečistí ostatní části těla a zdá se být také spokojenější. U příštího miminka zkusím BKM od začátku a těším se, že účinně pomůže od bolestivých větrů.

Je důležité, v jakém ročním období metodu praktikujete? Chci říct, že mi přijde lehčí začít s metodou v létě, kdy dítě může v podstatě běhat nahaté.
V teplých obdobích je to samozřejmě snazší, ale ani v zimě to není nemožné - stačí místo punčocháčů nasadit návleky nebo místo tepláčků tzv. rychloprdky (kalhoty s rozstřihem v rozkroku), aby šlo snadno odhalit zadeček bez nebezpeční prochladnutí dítěte. Existují i další kousky oblečení, které mohou pomoci v rychlém umístění nad nočník (viz http://mokosha.info). Nám stačily návleky.

Poznala jste to na dítěti hned nebo je v tom trénink? Nebo to jde i bez toho?
Jistá zkušenost je potřeba. To, že syn potřebuje kakat, bylo na něm patrné od začátku. Čůrání jsem poznávala těžko (většinou se projevovalo jako nespokojenost), dobře nám však fungovala a funguje intuice a časování - tedy nabídnout mu nočník po probuzení, po jídle, když má syn dlouho suchou plínku.

Tak nebo tak to jistě přinese asi nějaké škody na podlaze - takže není od věci se zeptat: asi jste netrénovali na koberci?
Myslím, že většina "bezplenkových" miminek má stejně jako můj syn po většinu dne i noci plínku nebo nějakou pojistku (kalhotky vycpané čtvrtinou plínky atd.) - název BKM může být trochu matoucí. Cílem této metody není, aby dítě čůralo po bytě jako štěně. Ale to víte, že vyčůrané a vykakané dítě nechávám běhat po bytě bez plínky a i když nám komunikace o vylučování zrovna funguje, tak se to neobejde bez nehod. Ale koberec jsem čistila jen párkrát a ani není flekatý.

Jak dlouho nácvik trval? Od prvního bezplenkování k nočníku?
BKM opravdu není nácvik a onou nádobou ani nemusí být nočník. Řada maminek nechává své děti vylučovat do lavorku, umyvadla, čínského nočníčku - s tím jsme my také začínali. Je velmi pohodlné podržet nad ním v klubíčku dítě, které ještě nesedí. Ale rozumím, kam míříte: kdy je tedy konečně dítě nočníkově gramotné? To je velmi individuální - průměrné "bezplenkové" dítě pleny opravdu nepotřebuje zhruba od roka a půl. Štěpánovi je právě rok a pět měsíců, plínky nosí doma i venku a počůrá jednu až tři denně a pokaká tak jednu za měsíc. Když mu byl asi rok, tak si v případě malé i velké potřeby nočník nosil. Momentálně hlásí pouze kakání, čůrání jen občas. Nespěchám na něj, i v současném stavu je jeho vylučování pohodlné pro nás oba. Nejvíc oceňuji, že syn začal velmi brzy čůrat ve větších dávkách po delších intervalech. Ze začátku jsem měnila plínku nebo nastavovala nočník zhruba každých 30 minut, ale od jeho osmi měsíců mívá sucho dvě až tři hodiny. Když ho tedy pak posadím na nočník, jistě už potřebuje a uleví si.

Co bylo pro vás nejobtížnější?
Asi úplný začátek - rozhodnout se, že dva dny obětuju pozorování, kdy Štěpán čůrá - jak dlouhé jsou intervaly, jak čůrání souvisí s probuzením, jestli vylučování spouští pití nebo jen pouhé spatření tekoucí vody... Od té doby je to zábava.

Určitě máte z této zkušenosti i nějaké veselé zážitky...
Pobavilo mě, když se maminky na plavání, kam chodíme, tvářily na nočníkování s osmiměsíčním kojencem nedůvěřivě. "Vás po vylezení z bazénu Honzík nepočůrá?," reagovala jsem na udivené pohledy. "No jo, počůrá," zamyslela se maminka, posadila syna na nočník a on se k jejímu údivu vyčůral i vykakal.

Jak to řešíte v noci?
Pravověrné "bezplenkářky" prominou, ale v noci má syn plínu. Donedávna se kojil několikrát za noc a při případném probuzení brečel, netroufla jsem si ho proto nikdy posadit na nočník (pokud nebyl zcela vzhůru). Míval buď velmi savou bambusovou, nebo jednorázovou papírovou plenu. Teď se v noci nekojí a stačí mu jedna klasická čtvercová plínka - v noci se většinou nebudí a čůrá jednou nebo vůbec.

### Také určitě nejste pořád doma - jak se bezplenková metoda realizuje na procházce, na výlětě, v obchodě, na návštěvě...?

Při prvních úspěších, když bylo Štěpánovi mezi šesti a deseti měsíci, jsem s sebou nosila čínský nočníček, nezabere moc místa. Prakticky pokaždé, když jsem nad ním syna podržela, z něj něco vypadlo. Později jsme přešli na sedací nočník, zvětšily se intervaly mezi jednotlivými čůráními a od té doby Štěpánovi nabízím nočník před odchodem ven a hned po návratu. Na cestu má savou plínu se separační vložkou, která udržuje zadeček v suchu.

Myslíte si, že je to metoda vhodná kdykoli, kdekoli, pro kohokoli? Komu byste ji přes všechny dobré zkušenosti s ní nedoporučila?
Metoda je sice přirozenější národům žijícím mimo Evropu a Severní Ameriku, ale pro české matky trávící na mateřské relativně dlouhou dobu to může být i zábavné zpestření běžných dnů a další cesta, jak víc porozumět svému dítěti. Baví i babičky a tatínky, a tak ji mohou aplikovat i pracující matky s nedostatkem času. Nenapadá mě nikdo, kdo by ji nemohl vyzkoušet. Doporučila bych ji každému, kdo má chuť poznat víc své dítě a jeho potřeby.

Užitečné odkazy:
http://www.mokosha.info/

http://www.zena-in.cz/rubrika.asp?idc=18564&id=7

http://www.attachmentparenting.estranky.cz/clanky/bezplenkova-komunikacni-metoda

http://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThreadID=74057&vGroupOffset=0

autor: Markéta Breníková

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Robodrak 30. 3. 2009, 16:37
to zase bude diskuse (smich)
Renča4 30. 3. 2009, 19:03
@Robodrak :-D :-D :-D
JitkaKr 30. 3. 2009, 18:33
@Robodrak I Vy potvory zlomyslný ;-) ;-) ;-). Já myslím, že nebude, páč většina mamin s klidem nechává svá robátka vylučovat do plen. Tak tady moc zástánců této metody dle mého nebude. :-p Nebo se pletu? ;-) (hello)
Mellisande 30. 3. 2009, 18:46
@JitkaKr Hele, já sice děti nemám, ale ten nápad se mi celkem líbí ;-)
ERMÍNA 31. 3. 2009, 14:37
@Mellisande až budou děti,pochopíte,že je to neproveditelné :-D :-D :-D :-D :-Dale možná,že jen nechápu potřeby svého dítěte,jen tak mimochodem mám třetí ;-)
JitkaKr 30. 3. 2009, 18:58
@Mellisande Víš co? Mně se ten nápad!! taky líbí. ;-) Ale upřímně se přiznávám, že bych nebyla schopná ho při svém denním režimu a při své netrpělivosti realizovat (smich) (hello)
Mellisande 30. 3. 2009, 19:15
@JitkaKr Já asi fakt nejsu bombička, ale mně se líbí i látkové plínky, kalíšek, oblečení z konopí a bambusu, mlíko z biokrávy i čajíčky z Biogeny :-p ;-)
kopretin.a 2. 4. 2009, 8:40
JitkaKr 30. 3. 2009, 20:12
@Mellisande Tak kromě kalíšku bych to snad pochopila ;-)
Gabogabo 30. 3. 2009, 17:04
@Robodrak diskuze mě netrápí - spíš otázka nebere paní Skůpová děti za úplatu na převýchovu :-D
Mellisande 30. 3. 2009, 16:56
@Robodrak Mi povídej, celou dobu na to čekám (smich)
caerulea 30. 3. 2009, 16:42
@Robodrak "Zábavné zpestření běžných dnů" :-$
AdVoMa 30. 3. 2009, 16:41
@Robodrak :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Kazdis 30. 3. 2009, 15:08
Něco na tom pravdy bude. Mě se Elí tak divně kroutila ( až když je teď větší vím, že to bylo čůráním) teď to totiž občas také udělá a říká, musím čůrat ;-)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie