Pečeme vánoční cukroví
masmar
14. 11. 2019, 5:36
Krásné dobré ráno,Prosím pekařky čím trochu "odlehčit" cukroví? Už jsem loni část mouky nahrazovala namletyma oves.vločkama ale s tukem a cukrem si nevím rady,aby se těsto nerozpadalo . Díky
anilvap2
14. 11. 2019, 13:22
@masmar
Zkuste pohledat spíš u blogerek, hledejte pod pojmem LOW CARB - to je úplně bez cukru nebo RAW - místo cukru většinou používají rozemleté datle atp. Nikdy to chuťově nebude jako klasika, ale může to být zajímavá alternativa k obzvláštnění standardního cukroví. Úplně bych to nezavrhovala. A tuk asi vynechat úplně prostě nelze. ten je důležitý. Jen používat kvalitní, žádné náhražky (IVA, Hana atp.)
Pavlusap
14. 11. 2019, 12:42
@masmar
Já osobní zkušenost nemám - vánoční cukroví máme rádi, chceme si na něm pochutnat, takže děláme poctivé. Ale kamarádka asi před 3 lety objednávala ze zdravé výživy, ona je taková alternativní a snaží se o zdravou stravu - bylo to slazené javorovým sirupem (myslím, že ten by malé děti neměly -ale nevím), se špaldovou moukou. Vyhodnotila to, že už nikdy více, chuťově vše stejné, nebyl poznat výrazný rozdíl a něco jako sušenky, prostě s vánočním cukrovím to nemělo nic společného.
Dan.ka
14. 11. 2019, 11:58
@masmar
Co je "odlehčit"? Bych se na "odlehčování" vykašlala, pokud to samozřejmě nepotřebujete kvůli nějaké dietě. Tyhle hokuspokusy většinou stojí za prd.
maršmeloun
14. 11. 2019, 12:57
@Dan.ka
Danuš přesně tak na cukroví si chci pochutnat, to si radši dám o trochu míň na talířek, ale musí být prostě poctivé podle receptu.
masmar
17. 11. 2019, 7:38
@maršmeloun
Děkuji za odpovedi. Zkusím 1-2 druhy něčeho superdialowabuhvico a udělám klasiku aLe min na talířek si asi taky nezvládneme dat
maršmeloun
14. 11. 2019, 15:44
@Dan.ka
Ja na sladké teda nejsem ale takový chlebíčky jednohubky to je jiná
Nikis.
14. 11. 2019, 17:46
@maršmeloun
Já jím málo cukroví, fakt mini a přesto každé Vánoce tak plus pět kilo Ok, ať nepřeháním 3-4,ale to je jistota. 5 se Silvestrem
e-sladkyspanek.cz
14. 11. 2019, 17:40
@SarinaK
To mi povídej sežeru poslední dobou na co přijdu a jen co darazim z práce, tak se nažeru a lehnu
žingi
14. 11. 2019, 18:11
@e-sladkyspanek.cz
právě jsem tu dojedla řízek a brambor.salát,to bylo něco
maršmeloun
14. 11. 2019, 17:27
@SarinaK
Ne že bych sladké nejedla vůbec to zase ne ale moc nemusím ( tu dnešní buchtu jsem neměla) ale to slané
Zrušený účet
14. 11. 2019, 14:58
@Dan.ka
seš holt ještě mladá a šlankovní...... já bych to měla používat celoročně...
MíšaC
14. 11. 2019, 13:59
@Dan.ka
To je základ. Když si udělám kafe, tak je důležitý si na talířek nabrat pár kousků a ne, že si před sebe postavím celou tu plnou mísu
laso
14. 11. 2019, 15:20
@MíšaC
Tak to mi připomělo,že jedna moje známá funguje celých 20 let co ji znám,tak,že nic pořádnýho co se týká jídla skoro do pusy nedá ale denně vypije 5-6 kafí a ke každému ! sežere tatranku nebo zákusek a to je pravda. makala jsem s ní roky v práci takže jsem svěděk.Ta ženská má celej život nějakých 48 kilo , tak kruci kde je spravedlnost,prptože slovo POHYB je pro ni sprosté slovo.Jediný co jí teda nezavidím jsou její příšerně zkažený zuby. No ale to už je jiný téma.
Boruwka3
8. 11. 2019, 6:49
prosím která používáte na zdobení perníků královskou glazuru, je jedno kterou koupím? Nebo byste nějakou doporučily? Chtěla bych letos zkusit poprvé, budu objednávat přes net, díky za radu
Venunka
8. 11. 2019, 7:04
@Boruwka3
musím přiznat, že ani nevím, že jich je víc typů, já však leta používám https://www.dortisimo.cz/kralovska-glazura-1-kg?SearchedText=kr%C3%A1lovsk%C3%A1&AutocompleteName=Kr%C3%A1lovsk%C3%A1%20glazura%201%20kg&Idss=17 a maximální spokojenost
Boruwka3
8. 11. 2019, 7:41
@Venunka
víc druhů snad ani ne, ale co jsem se dívala po různých eshopech, tak mají od různých výrobců. Spíš tak jsem to myslela a samozřejmě v různých cenových relacích. Paní na kurzu nám nějakou doporučila, ale vzhledem k tomu, že se pernikařením živí, bere to po 10kg kyblíkách a to bych nesdělala do konce života . Děkuji na odkaz se podívám
Silverwing1
30. 10. 2019, 9:00
Tak jsme s dcerou napekly Doma s kašlem a ucpaným nosem, tak pečeme https://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4888516
anilvap2
24. 10. 2019, 19:28
Nemáte radu, jak udělat trubičky, užší, ne kremrole, bez formiček? Nechce se mi je kupovat.
zdenakucerova
24. 10. 2019, 19:40
@anilvap2
Kdysi jsem zkousela recepr,ze se pekly placicky a ty se horke natocily na varecjy....uz nikdy vice ....des ...bud to palilo prsty nebo to schladlo a praskalo... vysledek tristni
helena53
24. 10. 2019, 20:36
@zdenakucerova
Taky dělávám, nic mě nepálí a aby se to nelámalo, tak je musíš furt a stále udržovat teplý . Já tedy nenatáčím na vařečku, ale jeden hodný pán mi kdysi vysoustruhoval něco podobného http://www.helencinopeceni.cz/Dreveny-kuzel-na-kornouty-vetsi-d265.htm a s tím se to dělá dobře (heč )
zdenakucerova
25. 10. 2019, 7:36
@helena53
Nelámej mě na takovýhle heble ...zrovna Šárce píšu, že pečení je pro mě trest ...mě jediné co baví je to zdobit a ukládat do krabice...to už vím, že horor končí ...já už ani nemám ten recept, zařekla jsem se že nikdy více a tak šel a opovaž se sem nějaký vložit...Helenko opovaž se!!!!!!
helena53
25. 10. 2019, 9:08
@zdenakucerova
Bojím, bojím - no když myslíš ( a myslíš vůbec ), tak recept ne, ale poslala jsem ti na email budku, abys neutrácela peníze - tu zvládneš sama, dyť seš tak šikovná
zdenakucerova
25. 10. 2019, 9:31
@helena53
Mno myšlení... má občas výpadky za budku díky, odkaz už našla paní níže...já to slíbila kamarádce pro synka … a já nic takového tvořit nebudu, na to mám doma mladší kus ...posledně krutě vykostil pana otce...měla jsem na zahradě takové bedýnky dřevěné na nářadí a muž, že je spálí, že dvě jsou zbytečné a že jsou omšelé a kdesi cosi a to mládě neznalé diplomacie šlo a rychlostí blesku na tu jednu z jakýchsi rychle objevených prkének udělal víko ..pan otec na likvidaci rezignoval , na pár chvil ochladly vztahy mezi nimi, neb očekával mužskou sounáležitost a ono prd. A to jsem ani o nic nežádala , ani mě to nenapadlo, byla jsem zaneprázdněna bráněním těch škatulí
anilvap2
24. 10. 2019, 20:15
@zdenakucerova
No tenhle návod jsem našla na netu, ale moc se mi to nezdálo. Spíš mě napadlo, jestli nejdou ty trubičky nějak jednoduše vyrobit doma z věcí, které normálně v domácnosti bývají. Nejsem si jistá, jestli budu trubičky ještě někdy v budoucnu péct. Proto se mi nechce moc ty formičky kupovat. Já mám vykrajovátek a různých blbinek spoustu. Tak ještě ty trubičky, ty mi chybí
helena53
24. 10. 2019, 20:41
@anilvap2
Trubičky jdou udělat z alobalu, tady máte , jak na ně http://www.nejrecept.cz/tip/jak-rychle-a-jednoduse-vyrobit-formu-na-vynikajici-kremrole-r1930
pavka5555
24. 10. 2019, 20:33
@anilvap2
Já je dělám každej rok medové trubičky jak píši nahoře udělaj se kolečka a po upečení natačí na vařečku jde to rychle a chutově jsou moc dobré.
anilvap2
24. 10. 2019, 21:04
@pavka5555
Zkusím teda asi nejdříve z menší dávky. A myslíte, že to bude fungovat na všechna těsta? Medové asi zrovna nechci.
anilvap2
24. 8. 2019, 22:40
Když už se tu načaly ty Vánoce. Koupila jsem si skleničlu hotového griliáše. Nemáte tip na nějaké dobré vánoční cukroví, kde bych ho mohla využít?
LENNNA3
14. 11. 2019, 7:49
@anilvap2
Ten je dobrý téměř na vše. Já ho mám moc ráda na pudinkovém cukroví (to je něco jako linecké, ale místo mouky je tam vanilkový pudink prášek) - vykrajuji tvary jako u lineckého, upečené postříkám čokoládou a na to griliáš.
anilvap2
14. 11. 2019, 13:24
@LENNNA3
Lenko, děkuji. Tak nějak jsem to vymyslela, že použiji jako posypku na čokoládová kolečka s krémem se slaným karamelem. Jestli mi do Vánoc ještě nějaký ten griliáš zůstane. On je totiž dobrý jen tak, na lžičce, když mě honí mlsná
zdenale
4. 5. 2019, 12:11
Cukroví - Peprmintky. Nemáte někdo recept. Mi jenom utkvělo, že tam patří zelená
yva
1. 1. 2019, 19:33
@yva
Tak hlásím, že teď, 5 hodin po čočce, mi i přes aerius začíná otíkat huba. Cotojakojéééé za potravinovou alergii?
Evasma
1. 1. 2019, 19:53
@yva
Na luštěniny? Já jsem teda alergicka na kde ... a jako ze otok dýchacích cest? Neměla jsi ještě nějakou jinou potravinu?
yva
1. 1. 2019, 20:30
@Evasma
Mám potravinovou alergii jen na kiwi a zkříženou jabko + bříza. Na luštěniny dle testů ne, na samotnou čočku alergie údajně neexistuje, mohla by to být intolerance histaminu ("alergii na histamin" mi diagnostikovali v dětství), ale diamnooxidázy mám pohodlně dost. Nikdo neví, co to je. Mám nafasovaný pohotovostní balíček (antihistaminika + steroidy - 2+2), bo se o mě doktorka bojí. Mně ale neotíká krk ani jazyk, ale rty zevnitř. Oteče mi to, bolí to - jako když se spíláš, a je to rudo-modro-fialové, aniž by byl povrch sliznice nějak narušen.
Alla
30. 7. 2019, 16:49
@yva
Alergie na cocku existuje, potvrzena z krve, syn ma. Ja cocku treba vubec netravim.
yva
1. 1. 2019, 16:34
@misuuu5
Někde už jsem psala. "Navečer" se ukázalo jako 3/4 na dvě odpoledne, dorazila zároveň s klukama, kteří se vraceli ze šopování. Ale cestou k nám potkala dlouho neviděnou kamarádku, takže se u nás jen naobědvala, zahrála 3 partie žolíka a utíkala nalepší. Ani tentokrát nestihla nikoho rozbrečet... Někdo tam nahoře nad náma bděl
evánek1
1. 1. 2019, 15:40
@misuuu5
evidentně to Yva přežila jestli to přežila tchýně se snad taky dozvíme
žingi
1. 1. 2019, 11:59
ještě to jebnu sem,recept na vánočku,ozkoušený,byl by je jich tu dost,ale nechci lovit a pročítat komentáře
yva
1. 1. 2019, 12:10
@žingi
Jednoznačně tato https://www.mimibazar.cz/recept/43685/mazanec-vanocka-jemny-a-krehky-jak-vaticka Zadělávám ráno a nechávám 3* překynout (a vypustit), počtvrtré kyne půl hodiny na plechu. Po upečení natřu rozpuštěným máslem s rumem Z uvedeného množství dělám dvě obr vánočky. Jsou jedinečný.
žingi
1. 1. 2019, 12:16
@yva
no vidíš,to bych dělala z 1/2dávky,mě doma holky nedají do huby rozinky a já zas vánočku bez nich nechci,vidíš,takto potírám koláčky
kamion
1. 1. 2019, 12:02
@žingi
4 žloutky utřít s jedním máslem a 20 dkg cukru. Přidat 1 kg polohr. mouky, kvásek z 1/2 l mléka a trochy cukru, 6 dkg droždí, 1 lžička soli. Hodinu nechat kynout, pak zamíchat rozinky, ořechy mandle. Uplést a nechat ještě hodinu kynout. Před pečením potřít vejcem
žingi
1. 1. 2019, 12:06
@kamion
děkuji,potírá se před pečením,ať neudělám nějakou chybu,jsem byla při pečení a právě,že je nechal chvíli v troubě,pak vytáhl a až pak natíral
kamion
1. 1. 2019, 12:19
@žingi
No a bacha je velká, když tak z půlky surovin, nevím, kolik vás na ni bude
žingi
1. 1. 2019, 12:23
@kamion
to já už tak vím,z kolika mouky bych dělala,aby nebyla velká nebo dvě,to je zbytečné,já ji jen chci zkusit,protože cukrář pekla na 2x,jedny ze směsi dia,tu jsem rovnou říkala,že od něj nechi,že mi nechutná(no vyfásla jsem)ale už si ji jeho mladý i odvezl pro zvěř, a další pekl jen pro bližní ze svého těsta,no neměl se čím chlubit,došel z cukrárny,samo,potřením(ty první jsem potírala já,byly ok) u těchto byl sám(já v práci) mu spadly a jak ochutnal,tak zjistil,že do těsta zapoměl dát cukr tak tu jsem taky fásla a vracela
vandule002
28. 12. 2018, 22:10
Ahoj, je tu někdo kdo peče vánoční cukroví v Thermomixu? I když s ním vařím už pár let tak do cukroví jsem se odhodlala až letos...myslela jsem si že to zase tolik času neušetří ale myslím že rozdíl byl znát Našla jsem ale jen pár receptů takže jsem udělala linecké a moka cukroví. Nemáte náhodou někdo víc receptů pro thermáč? Na příští rok
majavama
28. 12. 2018, 22:27