Zobrazit přihlášovací formulář

Kdo nás stresuje víc než děti? Manžel(ství).

Kdo nás stresuje víc než děti? Manžel(ství).

Respektive manželství. Ve společnosti stále vládne přesvědčení, a potvrzují ho vlastně často i samy maminky, že důvod, proč jsou unavené, uhoněné, nevyspané a často i tak trochu nešťastné, jsou děti. Ne ony samy, ty jsou přece jen největším zdrojem štěstí pro nás pro všechny, ale všechna ta práce kolem nich, starosti, zařizování a starání. Kývete souhlasně hlavou? Zkusme se na to ale podívat jinak. Protože práce kolem dětí není to, co nás tolik stresuje.

Výzkumu periodika today.com se účastnilo několik tisíc maminek, které stanovily průměrnou úroveň stresu, kterou zažívají, na stupnici od jedné k deseti někde mezi osm a půl a... ano, deset. A téměř polovina vinila manžela více než děti (na výběr bylo samozřejmě mnohem více stresových faktorů). Téměř tři čtvrtě maminek uvedlo, že obstarává téměř všechny domácí práce, pětina přiznala nedostatek spánku, další zase poukázaly na to, že nemají přes den dostatek času stihnout vše, co by potřebovaly a tak dále, a tak dále.

  • Podle výzkumu Padovské univerzity dochází k zajímavému fenoménu. Když v páru zemře žena a je na muži, aby převzal její povinnosti, jeho zdraví se obecně horší. Naopak když zemře muž a žena je na vše sama, nejen, že se její zdraví nezhorší, má k tomu všemu zlepšující se tendenci. Jak je to možné? Pravděpodobně proto, že společně s manželem odpadne významný stresový faktor. Nutno ale dodat, že manželé stres nezpůsobují z velké části záměrně. Jde o pocit, co by žena všechno zvládat „měla“, když má muže po svém boku.

Společnost je k rolím muže a ženy v současné době velmi benevolentní. Tradice využíváme, když se nám hodí, moderní přístup jakbysmet. Někdy máme práva a nároky naprosto stejné, jindy jsme zase jako z devatenáctého století (zejména když dojde na peníze, přebalování nebo jiné nepříjemnosti).

Žena, muž a komunikace

Všechny vztahy jsou o domluvě a otevřené komunikaci. Při sledování nejednoho páru z okolí, nejedné reality show a nejedné kamarádky sami musíme uznat, kolik věcí se změní jenom poté, co si páry o problému promluví, ideálně když si své role na chvíli prohodí a zjistí, co všechno ten druhý dělá, nedělá, zvládá a stíhá. Ať už musí, nebo si myslí, že musí.

Protože v hlavě skoro každé maminky a manželky existuje přesvědčení, že musí být nejlepší, ideálně ve všem. Je třeba mít naklizenou a uspořádanou domácnost, skvěle obstarávat stravu pro všechny její členy, při tom všem také co nejlépe vypadat, cvičit a zdravě jíst, být svému choti vynikající milenkou, ale také přítelkyní a vrbou, na Vánoce a Velikonoce je třeba dělat velký úklid, děti vozit z kroužku na kroužek, učit je, co potřebují, věnovat se jim, ať se baví, a k tomu všemu taky ještě vydělávat peníze, tedy chodit do práce... a tak se přistihneme, jak ve dvě ráno hledáme na internetu nejlepší recept na vánoční perníčky pro děti do školy, a to je ještě máme v plánu upéct. Protože zítra na to nebude čas. A spánek je postradatelný.

V rodině nejsme jen žena a muž, jsme matky a otcové, manželky a manželé, partneři, přátelé a životní opora. Společně budujeme štěstí a spokojenost, ne odškrtané položky na seznamu, co je třeba vyřídit. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie