Zobrazit přihlášovací formulář

Dítě číslo dvě

Dítě číslo dvě

Vždycky jste plánovali mít více dětí? Dříve či později přijde čas, kdy se rozhodnete (nebo to náhoda zařídí za vás) svou domácnost rozšířit o dalšího nového člena. Ale jsou věci, na které se patrně nelze připravit. Ale je dobré o nich aspoň vědět – protože s příchodem druhého dítěte to zdaleka nebude tak, jako s příchodem toho prvního. Jaké jsou nástrahy dvoučetného rodičovství? Jaké jsou strachy a novinky, se kterými se rodiče potýkají?

Jakmile objevíte podruhé v životě dvě čárky na těhotenském testu, stejně jako poprvé, zažijete v tom ideálním případě obrovskou radost. Průběhem času si uvědomíte, že i když je to všechno podruhé, zdaleka to neznamená, že je to to samé.

Větší klid v těhotenství. Jeden z největších rozdílů, který zažijete, je mnohem větší klid v těhotenství. Už se tolik neplašíte, už máte představu, co vás čeká, jaká vyšetření, jaké pocity, jaké informace. Do tašky do porodnice si zabalíte jenom to, co budete doopravdy potřebovat, nebudete mít stres z návštěv u lékaře. Kromě tedy všudypřítomných obav o to, aby všechny zprávy byly dobré.

Kluk, holka? Pokud čekáte dítě opačného pohlaví, než už máte doma, může ve vás začít hlodat praktický rodič a otázky o výchově, péči, budoucnosti. Přece jen, chlapci i děvčata potřebují trošku jiné přístupy celý život a to rovnou od narození.

Troška zklamání. U prvního dítěte je všechno poprvé, většinou pro všechny okolo. Mámu, tátu, prarodiče, širší příbuzenstvo, kamarády. A dítě číslo dvě... je prostě druhé. Reakce na oznámení těhotenství nemusí být takové, jaké bychom si představovali, rozhodně asi nebudou tak radostné, jako u prvního. A od porodu po pasení koníků, všechno už tu bylo. Jak u vás, tak u miminka. A možná se kvůli tomu budete cítit vůči svému druhorozenému provinile.

Otázka lásky. Pokud nad tím budete přemýšlet a nezastavíte myšlenku hned v zárodku, celým těhotenstvím vás bude provázet myšlenka – je možné, abych své druhé dítě milovala stejně jako to první? A supertajná odpověď vašeho nitra bude, že si to absolutně nedokážete představit.

Jedna, dvě, tři. Mít jedno anebo dvě děti je extrémní rozdíl V návalu práce, v pozornosti, únavě, organizaci a někdy i nedostatku energie a radosti. Dobrá zpráva ale je, že přechod ze dvou dětí na případné tři je potom jako procházka růžovým sadem.

Zlepší se váš úsudek. Ve všem. V tom, kam je potřeba investovat čas, kdo potřebuje vaši energii více, jaké jsou priority v domácnosti. Protože proč? Protože se prostě rozkrojit nemůžete. A věnovat se všemu na sto procent vás velmi brzy přivede ke kolapsu nebo do blázince.

Každé dítě je jiné. Když už vyjdete z údivu, že se vám podařilo přivést na svět jednoho člověka, který se naučil smát, mluvit, vyvinula se mu osobnost, smysl pro humor a vůbec se z něj stává plnohodnotný člen domácnosti s vlastními názory, může se stát, že pro vás bude automatická představa, že druhé dítě bud stejné. A ono ne. Potkají vás jiné zdravotní problémy, jiný vývoj, jiná malinká, ale neustále rostoucí osobnost.

Čeká vás hodně práce. Hodně. Všichni víme, že porod bude bolet. Ale představoval si někdo z nás, jak a jak moc? Bohužel, každá zkušenost je nepřenosná. Víme, že nám se dvěma dětmi přibude práce. Ale kolik, to si neumíme představit. A tak je nesmírně důležité dělat to nejlepší podle sebe, nemít výčitky kvůli potřebě trávit čas o samotě nebo svými koníčky, nebičovat se za to, kolik lásky a energie dáváte jednotlivým členům domácnosti a neklást na sebe nereálné nároky.           

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie