Zobrazit přihlášovací formulář

PMS versus rané těhotenství

PMS versus rané těhotenství

Ačkoliv v našich tělech probíhají principálně stejné procesy, každý z nás je vnímá jinak. Každý náš zážitek, ať už fyzický nebo emocionální, je jedinečný, neopakovatelný a nesdělitelný. Takže často neexistují žádná univerzální pravidla, kterými se řídit. I když by se mohla doba, po kterou můžeme rané těhotenství zaměňovat za premenstruální syndrom, zdát neuvěřitelně krátká, každá žena, která se snažila otěhotnět, ví, že přesně tyto dny jsou jedny z nejdelších v životě.

V ideálním světě žena sama od sebe menstruuje pravidelně, každých 28 dní s jistotou na den a někdy i na hodinu umí říct, kdy „to“ přijde. V polovině cyklu ovuluje, pozná na sobě plodné dny (podle bolesti podbřišku, ovulačního krvácení, hustoty hlenu nebo třeba tvrdosti a polohy čípku), a když se rozhodně, tak právě v tyto plodné dny otěhotní. Chvíli po očekávaném příchodu menstruace si udělá těhotenský test, ten vyjde pozitivní, a všechno hraje, jak má.

Ale kolik z nás má těla, která fungují přesně podle příručky? Nepravidelná menstruace, delší nebo kolísající menstruační cyklus, nejasné příznaky blížící se menstruace, hormonální změny závisející na okolních faktorech, jako jsou například stres, strava nebo cokoliv jiného, chybějící ovulace nebo ovulace v neočekávanou fázi cyklu... každá máme svou jedinečnost, která tvoří onu pověstnou výjimku z pravidel, která jsme pozměnili zásahy do vlastního zdraví vlivem změny životního prostředí, stylu i chemie, která se nám do těl dostává.

A tak – pokud se snažíme otěhotnět, mohou některé příznaky raného těhotenství být zaměňovány s premenstruálním syndromem. A naopak. O jaké příznaky se jedná?

NA tuto otázku se dá velmi šalamounsky odpovědět – buď je jinak, všechno, jenom něco, nebo je všechno při starém.

Existence PMS. Před začátkem menstruace skoro každá žena cítí nějaké příznaky. Ať už jde o bolestivá a citlivá prsa nebo bradavky, změny nálad ke vzteku nebo plačtivosti, bolesti podbřišku, hlavy, nevolnosti, průjmy, zácpy... no prostě hormony dokážou s našimi těly dělat kdejaké psí kusy.

„Brzký příchod menstruace poznám tak, že mě zhruba týden před jejím startem začnou bolet vlasy. Já vím, zní to divně, ale sebemenší zatahání za ně, každý rozčesaný uzlík nebo přilehnutý pramen bolí jako čert.“

Jana, 31

V tom týdnu, kdy si říkáte, že už byste měla každým okamžikem dostat menstruaci, můžete zažívat úplně běžné stavy vlastního PMS, ty nejtypičtější příznaky, jako jsou bolesti podbřišku, prsou, hlavy nebo změny nálad jsou stejně tak možnými příznaky raného těhotenství. Takže ať už otěhotnět chcete, nebo ne, PMS nemusí nutně znamenat úlevu/zklamání.

Bolest podbřišku. Tu zažívá asi nejvíce žen v rámci předzvěsti přicházející menstruace. Jenomže. V raném stádiu těhotenství se začíná rozpínat děloha, napínají se vazy, mění se napětí a tím je způsobovaná i bolest.

Bolest a zvýšená citlivost prsou a bradavek. Další z typických symptomů PMS. Ale také prvních týdnů těhotenství. Bradavky i prsa mohou bolet, prsa mohou být citlivá až přecitlivělá na dotek, začínají nabíhat a můžeme na nich pozorovat viditelné žilky.

Špinění. Začíná u vás menstruace nejdříve lehkým špiněním? Ani v tom případě nemusí být jasno. Protože stejně tak je slabé špinění relativně běžným průvodním jevem začínajícího těhotenství, a to zhruba v pětině případů.

Změny vyprazdňování. Není neobvyklé, že ženy před menstruací trpí zácpu nebo naopak průjmem. A stejně tak je tomu především na začátku těhotenství, i když to se většinou pokud, tak projevuje spíše průjmem. Na zácpu se pak můžete těšit v pozdějších stádiích těhotenství.

Bolest hlavy, závratě. Také relativně běžná součást PMS. A také relativně běžný průvodní znak raného těhotenství. Bolesti hlavy, pokud je žena v těhotenství zažívá, děje se tak především na samém začátku.

Akné a změny pleti. Pokud trpíte problematickou pletí, pak se vám asi stává, že před menstruací dochází k jejímu relativně výraznému zhoršení. Ale ani to nemusí být záruka jejího příchodu. Protože stejně tak se může stát v důsledku hormonálních změn v těhotenství. Pokud se ale pleť nenadále, neočekávaně a netypicky „zlepší“, je těhotenství přece jen o trochu pravděpodobnější.

  • Pokud máte pocit, že byste těhotná být mohla, ale zažíváte typickou PMS, ještě není nic jisté. Kromě provedení těhotenského testu a návštěvy lékaře věnujte pozornost citlivosti na pachy a vůně, chuti k jídlu, rýmě a ucpanému nosu bez zjevného nachlazení, kovové chuti v ústech, častému močení, nadýmání, únavy, nespavosti, případným bolestem zad v bederní oblasti... a vůbec všem změnám, které jste schopny zaregistrovat. Protože pak si je dáte dohromady a zjistíte, že jste se vlastně asi doopravdy cítily tak trošku „jinak“.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie