Zobrazit přihlášovací formulář

Vyžeňte z domu pavouky!

Vyžeňte z domu pavouky!

Buďme upřímní, nikdo nemá pavouky rád. V přírodě samozřejmě plní svou nezastupitelnou funkci, navíc podle pověr nosí štěstí, a tak je nechceme ani zabíjet, ani vymetat. Ale nechceme je ani vídat doma. Jak z toho ven? Jednoduše – nepustit je dovnitř! A to nejen pomocí sítí do oken.

V našich zeměpisných podmínkách si ještě můžeme libovat, jedovatí pavouci se u nás téměř nevyskytují. Ale to ještě neznamená, že je doma přivítáme s otevřenou náručí. Nikdo přesně neví, jaká je podstata lidské fobie z našich osminohých kamarádů, ale to nic nemění na to, že odporem k pavoukům trpí skoro každý. Z celkem 63 000 druhů pavouků je člověku nebezpečných pouze asi 7, ale i přes to v nás vzbuzují obavy.

Přinášíme vám 8 účinných způsobu, jak mít doma o jednu iracionální starost méně. A nadto ještě přírodně, bez použití chemických přípravků, které sice odpudí nebo zabijí pavouky a další obtížný hmyz, ale člověku také zrovna nepomáhají. Jak tedy mít domácnost bez pavouků?

  1. Vymeťte je

Nejlevnější a nejúčinnější způsob, ale zdaleka ne nejjednodušší. Před tím, než nastražíte pasti, aby se pavouci nedostali dovnitř, ujistěte se, že jsou všichni venku. Prachové nánosy, pavučiny, temné a chladné kouty… všude tam si pavouci hoví a je třeba je dostat pryč.

  1. Nepusťte je dovnitř

Někteří pavouci už teď bydlí nebezpečně blízko vašeho obýváku. Zkontrolujte venkovní parapety, naskládané dříví nebo ploty, odstraňte posekanou trávu a spadané listí.

  1. Máta

Pavouci mátu nesnáší. Pokud vy ne, zkuste rozprašovači, esenciálními oleji i živou mátou naplnit svou domácnost.

  1. Ocet

Vevnitř použijte mátu, venku ocet – ten pavouci nesnáší úplně stejně. Smíchejte vodu s octem v poměru 1:1 a postříkejte touto směsí zvenku rámy dveří a oken, trhlinky a všechny možné cesty, kudy pavouci mohou mířit dovnitř.

  1. Citrusy

Zkuste třít citrónovou kůru o místa, kde se pavouci často vyskytují – lišty, poličky, skříně… Pavouky vůně citrusů odpuzuje, proto používejte třeba citrónové úklidové prostředky (leštidla na nábytek, prostředky na mytí podlah…) nebo vonné svíčky.

  1. Cedrové dřevo

Vůně cedru je pro pavouky také odpudivá. A tak se snažte mít z cedru co nejvíce věcí – od ramínek ve skříni po plot kolem pozemku. Pomohou také třeba cedrové hobliny v šuplících nebo skříních.

  1. Kaštany

Ano, správně. Kaštany odpuzují pavouky, proto si jich pár dejte na okenní parapety, na poličky, stoly…

  1. Povolejte na pomoc chlupatého kamaráda

A tím nemyslíme většího pavouka. Kočky, ačkoliv to není zrovna libá představa, pavouky velmi rády loví a pojídají. Takže jejich likvidaci obstarají samy.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

kacafi 25. 7. 2015, 14:13
Super, budu octovat a mátovat! (Y)

Kategorie